icon

Oplatí sa variť alebo objednávať obedy?

13. feb 2025

Nemate prosim niekto porovnanie? Tie, ktore zijete v meste a musite vsetko kupovat (nemate nic domace).

Cez tyzden sme doma dvaja dospeli + 1d 3r, dcera 6r ma obedy v skole. Obcas zajdeme na obed, ale chcela by som vyskusat mesiac iba na tom. Problem je, ze neviem, kolko pri vareni na tie obedy miniem (suroviny, cas, benzin, elektrina). Dva obedy nas stoja 8-10€, maly sa naje z nasich porcii, polievky varim doma vzdy, to by sme nebrali, navari sa vela a za relativne lacno. Vikendy by som varila, ked je doma aj starsia.

Na 20 dni to vychadza 160-200€ na obedy cez tyzden. Je tato suma ok? Varia dobre, chutne, davaju tam aj dost zeleniny, klicky atd, samorejme zeleninu, ovocie, mliecne vyrobky... este doplname. Dakujem

Strana
z7
dudka121
13. feb 2025

Určite sa oplatí viac variť doma,už si len nosíme do prace

katkaseiner
13. feb 2025

kde ta prosim ta 2 obedy vyjdu na 8-10E v restike?
Samozrejme ze doma je to lacnejsie... len si spocitaj... kupis cele kura, z toho ber len ze budete mat na 2 dni obedy pre vsetkych... ak k tomu aj priratas nejaku polievku a prilohu ku kuratu tak minimalne pojdes na polovicu s nakladmi, teda doma sa prestravujes 2 dni co by si dala v restike 1 den.
Ked chodim do roboty tak pod 6,50E sa neprestravujeme.... a to je jedna porcia vo foodcourte alebo v lacnejsej restike menucko (fakt koniec mesta) je to jedlo + polievka.
My sa stravujeme len doma (fakt len ak 1-2x mesacne mimo) a doma miniem okolo 600-700E ale to sme 2+2 a v tom mas vsetko jedlo, deti v skole obedy zadarmo ale len ked v skole su....

V lepsej restike platim minimalne 10E za jedlo - ale teda tam chodit denne, tak na ine ani nezarabam...

januska12323
13. feb 2025

Obedy sa ti neoplatí kupovať denne. Za tú sumu navaríš na dva dni a aj vieš čo do toho jedla dáš.

autor
13. feb 2025

@katkaseiner U nas v bistre kam sa chodime najest stoji denna ponuka 4€ - napriklad dnes zivanska a ja som si dala za 6,50€ ale uz z minutiek kura na kuriatkach s bylinkovymi zemiakmi. Inak sa snazime vyberat jedlo z ponuky

mandzula
13. feb 2025

Dva obedy dokopy za 8-10 €? To kde? Za tuto sumu si neviem predstavit kvalitny restauracny obed, domaci ano.

autor
13. feb 2025

@januska12323 Mna to dost odradza. Dnes som objednala zivansku za 4€. Ale je tam bravcove, slanina, klobasa. Minula som ju robila doma. Taktiez neviem co je v tej kupenej klobase a este je aj pekelne draha. Slanina nehovoriac, maso, zemiaky, cibula, cesnak. Vsetko zial v meste kupujem a nemame na extra bio kvalitu

luccija
13. feb 2025

@katkaseiner niekde majú u zamestnávateľa viac dotované obedy, svoju jedáleň...autorka vo vašom prípade by to išlo, ale rataj, že na víkendy minies tak isto dosť plus večere asi nejeete len polievky.Ja som to práve v nedeľu hovorila, že som kúpila panenku za 7 eur a traja by sme v reštaurácii za to jedlo dali 35 plus.Jeden mesiac vyskúšaj, ale mne by sa také stravovanie nepáčilo rumunské kuracie prsia, bujóny, múka atď...ale čo sa týka toho, že nemám starosti čo navariť, kúpiť, upraviť čas tak by som to brala😆

lenkakravcova
13. feb 2025

Ak kupujete len 2 obedy do dňa, a vychádzajú vás na 6.50 Eur za porciu, tak sa oplatí kupovať.
1. - ušetríš čas s prípravou
2. - cena viac menej rovnaká, lebo okrem surovín aj energie musíš započítať, umývanie riadu atď. atď.

Ak ale varíš už 4 obedy (pri troch je to ešte také otázne),- 4 a viac obedov sa oplatí už variť.

Pri 2 obedoch by som kupovala. Výhoda je aj to, že nemusíš premýšľať nad nákupmi a čo zase variť.. 🙂

elzena2
13. feb 2025

Ja zacinam mat tiež pocit, že suroviny, čas, elektrina vychadzaju drahsie :(

luccija
13. feb 2025

Tak dnes si dala za zivansku 4 eura a kilo karé stojí toľko isto +- a máš na viac obedov.Doma sa určite viac oplatí variť, ale núdzovo, keď nemáš čas vyskusaj

a_alexandra_a
13. feb 2025

3 ročné dieťa sa naje z vašich porcií? To čo je za stravovanie? A tej 6 ročnej dáš čo na večeru? Neviem si predstaviť žiť nonstop na reštauračnej strave. Narovinu povedz, že sa ti nechce variť a vymýšľať

sima234
13. feb 2025

A večeru nemáte žiadnu? Spočítaj si celkové výdaja na obed + strava mimo toho. Koľkokrát jeme aj na večeru to, čo bolo na obed. Mne to nepríde výhodné. A zase porcia za 4€ nebude podľa mňa extra veľká, aby ste sa najedli z 2 porcií 3 osoby, aj keď jedno z toho je dieťa.

petronelag
13. feb 2025

V meste kde je menu za 4€, by to mohlo byť celkom výhodné, u nás je obed.menu okolo 6,50, 6,90€. Ja objednávam len keď idem niečo vybavovať alebo k lekárovi a neviem, či stihnem navariť. Len nie každý deň sa mi páči to, čo varia. Ale variť sa oplatí, dá sa navariť aj na dva dni alebo napiecť.

autor
13. feb 2025

@a_alexandra_a Ja sa ale nepytam na vecere. Pytam na obedy. Nikde nepisem, ze nenakupujeme. A polieky varim normalne. Nas maly ma 1/3mojho obeda, 1/3 muzovho + polievka, to mi chces povedat, ze ine 3r deti zjedia dospelacku porciu? Pochybujem, lebo to nezje ani moja prvacka. Fungujeme zatial normalne ak si si nevsimla, moj muz sa stravuje so mnou uz 5r, ale po zdrazovani hladam ine sposoby po neustalom zdrazovani vsetkeho, lebo ked idem nakupit do obchodu na varenie, su to extremne palky

katica06
13. feb 2025

Do obchodu stačí chodiť raz za týždeň či každý druhý týždeň.

autor
13. feb 2025

@luccija Do zivanskej nejde len kilo kare, ktore stoji v akcii 3,70€, zvysok surovin? Benzin, cas na nakup, varenie, energie?

a_alexandra_a
13. feb 2025

Veď si sprav dopredu zoznam jedál, ktoré chceš mať na týždeň a toho sa drž. Zase asi nie ste naučení jesť kaviár, keď vám stačí obedové menu za 4€, kde kvalita je asi úmerná cene. Uvar prívarok, husté polievky, rizoto, nemusíte mať každý deň mäso. Takisto nemusíš variť každý deň, navar si na 2 dni a zase máš ušetrený čas. Na nákup choď na väčší na dva týždne napr. a zase si ušetrila čas aj benzín.

1aduliatko1
13. feb 2025

My si varime a nosime si obedy do prace...nedam kazdy den za 1 obed cca 8-10 eur.

martinka13
13. feb 2025

2 by som určite kupovala. Viac už varila

ayato
13. feb 2025

My 3 x do týždňa obed kupujeme. Sme v podobnom zložení ako vy dvaja dospelí a dve deti 7 a 2 roky. Kupujeme 3 obedy , jeden stojí 6€ ( vrátane polievky ). Pondelok a piatok varím plus aj víkend teda. Ale my berieme obed z miestnej " vývarovne" , muž tam chodia z práce na obed, plus oni varia aj pre školu a miestny domov sociálnych služieb.

katica06
13. feb 2025

Píšes že bývaš v meste to ako ďaleko máš obchod? 20km? Že furt benzín počítaš....
Ja mám z dediny hypermarket tam a späť 15km, auto priemernú spotrebu 5,8l to je 1,36€ na jeden nákup

a_alexandra_a
Autor odpoveď zmazal
nelca84
13. feb 2025

To z akych surovin varia, ked mozu predavat menucka za 4e??? To musi byt fest nekvalitne. A ked si presvedcena, ze sa vam to oplati a vsetci sa plnohodnotne najete, tak naco sa pytas?
Ja si tiez obcas dam menucko, aj ked vacsinou len na sluzobkach, ked si nemozem vziat do prace vlastny obed. Neviem si predstavit jest iba restauracnu stravu. Ok, ak by som mala neobmedzene financie a chodila do kvalitnych restik, tak dajme tomu. Ale isto nie zit na menuckach za 4e, brrrr.

januska12323
13. feb 2025

Nie každý potrebuje varené večere.

221girl
13. feb 2025

Pri nazore 2 by som varila, viac kupovala. Ved moze ejst dva dni to iste... Ja varievam kazdy druhy den, 4 porcie. Mne pridu tie ceny v restauracii dost sialene, Ved si vezmi kupis jednu smotanu na varenie 500ml nech 2eura, kuracie stehna kilo nech das zane 5 eur, cestovinu 1euro. Urobis paprikas. Mas 4 obedy. Jeden obed 2eura... Ja suroviny nakupujem ked je akcia, mam ich v skrini a varim tak ze otvorim skrinu a porozmyslam co sa z toho da a dokupim maximalne uz jednu vec niekde v jednote do jedla co mi doma chybala...

siska53
13. feb 2025

Ak by ma to vychadzalo tak lacno, tak by to bolo ok...kedysi, ked menucko stalo do 5€, tak som v praci chodila kazdy den jest do kantiny. Zial, uz pod 6,50 to nejde a plus polievka...to je hned 8€..

hedviga2
13. feb 2025

Osobne by som sa nestravovala v bistrách, kde dávvaju do jedal nezdrave magi a hygiene vzadu vývarovne, kam nik nemá možnost nakuknút. Fuj

sissy27
13. feb 2025

Tak nad kupovanou klobasou sa pozastavujes, ze je draha a nevies co v nej je, ale v restike, kde menucko stoji 4€ je urcite v biokvalite 🙄
Sorry, tam kde varia v dnesnej dobe menu za 4€, tak varia z najlacnejsich surovin po zaruke. Pretoze okrem toho, ze nieco stoja suroviny, sa do tejto polozky musia premietnut aj naklady na energie, najom, platy zamestnancov a odvody, dane atd. Takze ja osobne mam o kvalite obeda za 4€ vazne pochybnosti.

veselo_neveselo
13. feb 2025

Oplati sa ti varit. Ved si dajte na obed hustu polievku, a na veceru potom normalne ako ste zvyknuti.
Bude to lacnejsie, ale hlavne zdravsie ako z restiky.

Klobasy apod by nemali byt v beznej strave vobec, parkrat do roka mozno, ale nie bezne. Naozsj, co mozes pre seba a deti spravit je varit im doma, ak mas tu moznost.

autor
13. feb 2025

@hedviga2 aj ja davam do jedla maggi, milujem to 😃 moj nesvar 😃 nepijeme, nefajcime, nie sme obezni takze tymto si to vynahradzame, nase male/velke minus 😃

Strana
z7