Oplatí sa variť alebo objednávať obedy?
Nemate prosim niekto porovnanie? Tie, ktore zijete v meste a musite vsetko kupovat (nemate nic domace).
Cez tyzden sme doma dvaja dospeli + 1d 3r, dcera 6r ma obedy v skole. Obcas zajdeme na obed, ale chcela by som vyskusat mesiac iba na tom. Problem je, ze neviem, kolko pri vareni na tie obedy miniem (suroviny, cas, benzin, elektrina). Dva obedy nas stoja 8-10€, maly sa naje z nasich porcii, polievky varim doma vzdy, to by sme nebrali, navari sa vela a za relativne lacno. Vikendy by som varila, ked je doma aj starsia.
Na 20 dni to vychadza 160-200€ na obedy cez tyzden. Je tato suma ok? Varia dobre, chutne, davaju tam aj dost zeleniny, klicky atd, samorejme zeleninu, ovocie, mliecne vyrobky... este doplname. Dakujem
Iba na margo toho koľko dokáže zjesť 3r dieťa moj syn keď mal 2r zjedol dospelacku porciu špenátu so zemiakmi a 2 volské oka... A nie je to nejaké mega dieťa je síce vysoký ale mega štíhly vyzerá ako napučaná niť 🤷 takže nie každé dieťa zje za celý deň 3 lyžičky niečoho 😨
@kulumulu123 tak áno, sú aj také deti, ale aj také, že na raňajky pol rožka, na obed 2 lyžice polievky a večer mlieko a bolo vybavené, mala som obe varianty 😅
To si fakt nevieš preratať sama, ked tvrdíš, že doma varíš? V reštike za pochybné jedlo dáš pre 2 dospelých a dieťa 8€, v tej cene máš v 2 porciach 300g mäsa a 400-500g prilohy
Za 5€ kúpiš kilo kuracích pŕs z ktorých máš podľa reštikovej hmotnosti porcie 6 porcii čiže jedlo na 3 dni, kilo ryže kupiš za 1,40 , 5 kg zemiakov v lidl 3 €, balenie cestovin (4 porcie) za 1 v Tescu penne za 0,70€ , sáčok korenia 0,50€ vydrži xy vareni, to iste ine korenie, liter oleja 1,40 , kilo cibule 1,60 . Fakt si myslíš, že to nekvalitne jedlo za 4€ vijde lacnejšie? Za 4€ nakupia potraviny , zaplatia elektriku, vodu, zamestnanca, odvody. Však to musia byť potraviny v 50% zlave pred expiračkou. Za tú sumu si navarim doma a kvalitne.
@janka1011 keď som pracovala na obci, kde bola aj školská jedáleň, mali sme cudzích stravníkov, dôchodcom roznášala obedy pracovníčka obce, celé to šlo cez projekt, ceny obedov boli okolo 2€, Viem že niektorý dôchodcovia jedli tie obedy aj na dva krát, už tam nepracuje, aktuálne ceny nepoznám.
Moji rodičia sú ešte by dvaja, aj brat býva doma tak si varia, ale susedovci vekom 85 a90 už nie, kamoška nosí varené jedlo mamke ktorá má tiež cez 80. Aj tak to jedlo je pani niekedy aj tri dni.
Tak teba zaráža, že dospelé ženy ti tu píšu cenu za mäso a pýtaš sa či to je hotový obed? No mňa zaráža, že ty, predpokladám tiež dospelá žena, vôbec založí takúto tému aby sa opýtala iných žien namiesto toho aby si si zobrala pero, papier, kalkulačku, trojčlenku. To že otvoriť Excel ti ani neskúšam napísať, lebo... no to je jedno. Ale áno, máš pravdu... Na rezne treba aj strúhanku, olej, vajcia, nejakú prílohu. Píšeš, že si teda vieš zrátať 2+2. Ja o tom ale na základe tvojej diskusie pochybujem, tak ti teda pomôžem vypočítať cenu za napríklad strúhanku. OK? Píšeš, že ti deti neľúbia kuracie rezne 2 dni po sebe. No ani sa nečudujem keď si ich učíš na stravu z bistra, ale dobre, ideme si teda vypočítať na jeden deň, povedzme že 4 rezne.:
Jedna porcia rezňu je dajme tomu cca 200g.
Na jeden rezeň spotrebuješ asi 40g (na 4 rezne teda spotrebuješ 160g strúhanky)
Strúhanka stojí max. 1€ za 500g, teda 1g strúhanky stojí 0,002€
Ak teda na 4 rezne spotrebuješ napr. 160g strúhanky, tak cena za strúhanku je 160g x 0,02€ = 0,32€.
A ak si tú strúhanku pomelieš doma zo starého pečiva, ktoré by si inak možno vyhodila, tak 0€. Áno, viem - elektrina na pomletie tiež niečo stojí. Potrebuješ pomôcť vypočítať aj tie ani nie centy za tú trochu elektriny?
No a tak ako sme vypočítali, že strúhanka na 4 kuracie rezne stojí cca 0,32 centov, tak takto si môžeš vypočítať všetko - tých pár deci oleja, tých pár g múky a tie dve vajcia. A aj tú elektrinu - ale podľa mňa keď si vypočítaš tie centy za suroviny na 4 rezne, energie ani počítať nebudeš, pretože ti hneď bude jasné, že varenie doma je skrátka lacnejšie. Či sa ti to páči a či nie. Len tá pohodlnosť je na nezaplatenie, hejže? 😎
Autorka, zvrhlo sa tí to tu neskutočné. Ja, som vylúčená kuchárka a musím sklamať niektoré ženy, ale do štatnej normy pre jedlá sa k vynormovaniu jednej porcie jedla počíta všetko, aj štyri lístky bobkoveho listu, aj tri guličky korenia. Pochutiny a dochutiny sú tiež veľká palka pri varení a doma sa nevyskytnú v časopriestore, bez toho aby ich autorka mala nakúpené. Taktiež doma míňa pri varení plyn, elektriku, vodu, saponat na riad atď, čo sú tiež náklady. Autorka, ja ak by som mala možnosť mať dve porcie hlavného jedla za 8 €, tak doma nevytiahnem, ani hrniec. A to ti pišem ako 50 ročná vyúčená kuchárka ktorá má za sebou už čo to odvarene a doma varím denne štyri porcie z toho dve diéty.
@anna777115 Hej? Keď teda vieš toľko o normách a čo všetko sa započítava do ceny, jedla by si radšej jedlo z reštaurácie za 4€ keď si vieš spočítať, čo všetko je v cene a akej kvality sú asi suroviny keď na tom bistro musí ešte aj zarobiť? A dala by si to dieťaťu? Alebo by si radšej vytiahla ten hrniec?
Tak ja osobne som zvyknuta bola roky na restiky, ale je to urcite menej vyhodne ako varenie doma. Ale nase vypocty veruboli uplne ine, pretoze obed pre dve osoby dospele v riadnej restike pred 10rokmi vysiel na 20-25EUR a to bolo 400-500EUR pri 20pracovnych dnoch, ja si neviem predstavit co za jedlo dostanes niekde za 4-6EUR, ved to uz ani fastfood za to nepredavaju hadam, ked teraz su ceny uplne inde...Hned aj keby som deti neratala tak je to viac ako tvoj vypocet.. a teda ano, mame lacnejsiu alternativu, kde je menu fakt vyhodne 25km daleko, ale nestoji pod 8EUR porcia...
Napr vcera som si radsje rano rychlo navarila a brala obed so sebou ako vycalovat zase 15EUR za jedlo v meste a este tam aj utekat (pripadne cakat donasku...). Za lacnejsie, som navarila, najedla sa z toho aj dcera a muz vecer... Ked si len porovnam ze polievku na 3dni uvarim za kolko a jedna stoji v meste 2-3-4EURA a to si chlap da aj dva taniere.. alebo druhe.. za cenu jednej porcie obeda, mas hadam aj kilo masa :D
A ty sice nakupis tu klobasu za 15eur kilo, ale kilo jej nezjete, ze? ani v menu z nej nebudes mat viac ako par koliesok (a aj to je ta najlacnejsia)...
@anna777115 a v reštike teda neminaju pochutiny, plyn a elektrinu že ju nemusia platiť a premietnuť do cien? 🤔
@a_alexandra_a Poviem, ti to takto jednoducho medzi takýmito vyvarovňami a napr školskou, alebo zavodnou kuchyňou nie je veľký rozdiel. A keby si videla napr.varenie v školskej kuchyni, kde sa varí 300 alebo 500 obedov vo varnych kotloch, tak by si bola veľmi prekvapená. Vzorka zo všetkého sa denne odkladá a slúži pre hygienu a všade sa musia dodržiavať štátne hygienické normy, ktoré sú sledované a kontrolované štátnou hygienou. Vyskytnúť sa môže naozaj hocikde všeličo. U nás v meste napr jeden krát bola potvrdená v škôlke Salmoneloza. A teda v materskej škole sa nesmú potraviny ani skladovať, každé ráno sa normuju a preberajú od dodávateľa čerstve mäso, zelenina, aj pečivo a robí sa výber na dodávateľa.
@anna777115 tak ak si profik vies asi z coho je navarene v restike za 4e na hlavne jedlo.
@natalka13 Pokiaľ doma varíš z kúpeného mäsa, vajec a zeleniny, ver mi že tiež nevieš čo ješ. Rovnako môžeš schytať salmonelozu, alebo listériu. Ja, som dostala spolu s dcérou salmonelozu s kupovaných vajec a doma pripravených.
@anna777115 tak na to že máš 50 rokov žiješ naozaj v zvláštnom časopriestore a na ružovom obláčiku . Tieto normy ako ty píšeš sa dodržiavajú tak školských jedálňach a možno vývarovniach. Jedna vec je to čo máš na papieri a reálne čo sa dodržiava , takže jedlo za 4 eurá okolo normy len išlo, jeho výživová hodnota je často pochybná , zo surovín ktoré sú zrejme pred zárukov v reštikách .
Do stravnej jednotky sa započítavajú jednak priame náklady ale aj tie vedľajšie , ktoré priamo s jedlom nesúvisia ale musia byť vynaložené aby sa vôbec uvarilo + primeraná marža . Pokiaľ viem tak školské jedálne a sociálne vývarovne sú dotované štátom .
A na večeru máte rožok s maslom či ako? My máme doma obedy aj večere normálne varené plnohodnotné jedlo, sme 2 dospelí a 1.5r dieťa ktoré taktiež normálne dostane svoj prídel na tanier. Varím každý, maximálne každý druhý deň lebo žijeme aktívne, teda aj zjeme dosť. Samozrejme že je to veľakrát otravné a stojí ma veľa času hlavne to vymýšľanie, nákupy a ešte potom samotné varenie ALE robím to tak už roky (rovnako sme fungovali keď som bola v práci a nemali sme dieťa) nie čisto kvôli peniazom...skôr preto, že viem čo jem. Viem, že mám slovenské čerstvé mäso ktoré voňalo, keď som ho robila a nie poľské zelené týždňové smradľavé. Všetky potraviny sa snažím kupovať kvalitné aj podľa zloženia, pôvodu atď a tým pádom prejeme dosť aj keď doma varím. Ale stále mi to stojí za to, hlavne v dnešnej dobe keď je extrémne veľa nekvalitných potravín.
@anna777115 4-6 eurove jedlo v restauracii nedotovanej statom neexistuje, ze bude z kvalitnych surovin a ja som vyssie pisala kolko stali suroviny na mesiac a pripocitala som jej tam aj benzin a elektrinu... mozem aj umyvacku riadu a kapsule ... proste neexistuje, ze dostane v restike lepsie a lacnejsie, ale jednoznacne je to pohodlnejsie
@jana_eyr
@jana_eyre_2 odbery plynu elektriny sa inak rátajú pre velkoodberatelov, ako pre domácnosti, ale samozrejme že všetko je premietnuté do ceny. Trochu iné je to už so surovinami, keď ty kúpiš liter horčice za dve eurá ako predáva maloobchod, profesionálne kuchyne majú zmluvy s velkoobchmi a veľkoskladmi. Kde tu horčicu kúpia za takú cenu ale v desať litrovom kýbli.
Ja pracujem z vacsinu casu z domu tak mam navarene, ani by ma nenapadlo si domov jedlo objednavat. Ak idem do officu tak obed s kolegami beriem aj ako socializaciu, ideme na menu a stoji ma to cca 10€ (BA). Mame oblubenu restiku kde su jedla take skor menej tradicne a aj dost zeleniny. Pravidelne by som na obedy do restiky nechodila, uz len koli cene
@subartic Áno sú dotované štátom a tak to aj vyzerá, ťa kvalita tej stravy. A strašne veľa záleží aj od kuchára, lebo jedno jedlo môže inak chutiť keď ho uvaria odlišní kuchári.
Tak ak žiješ v lacnom kraji kľudne. U nás obedy stoja od 10-14 Eur. Keď som doma so synom mne sa to neoplati. A ak by som mala objednávať mne + 2 ročný syn by zjedol so mnou, mužovi a staršiemu synovi. Tak dám za obed od 30 do 45 Eur a to už je pekný nákup a nehovorím ešte o poplatku za doručenie. Za tú sumu navarím aj s koláčom a ešte mi ostane polovica sumy na druhý deň a to možno aj moc preháňam.
@anna777115 keď kúpis ako veľkoodberatel kilo horčice, tak ju aj minies vo veľkom množstve obedov.. je to porovnateľné s tým ako keď doma minies malu horčicu pre 3stravnikov.. takže máš naozaj zvláštny pohľad.. ine by bolo keby si ako veľkoodberatel bral kilovu horčicu domov na súkromné účely a varil z toho dva roky 😉 to predpokladám nie je prípad autorky..
@jana_eyre_2 Áno minieš ju rovnako, ale ty tu cenu dáš za liter horčice, čo on dá za desať litrov, takže z nej bude viac obedov.
za mňa sa oplatí variť doma, varím denne ,niekedy obdeň . Deti rastú , športujú , sú v puberte, ja pracujem sama na seba , bolo by to veľmi drahé aby som všetko objednávala alebo chodila do reštaurácie.
@anna777115 myslím že si vôbec nepochopila čo som ti napísala a už sa nebudem opakovať.. pekny deň.. (fotka čo si zdieľala - je to teda dôkaz že je lacnejšie stravovať sa za 4€ kde dostaneš kopček ryže a dva kúsky masa ako stravovať sa doma z kúpených surovin? Lebo jednoducho nikde inde ako v starom dotovanej jedálni teraz jedlo za 4ri eura nekúpis.. a keď áno, nebude vyzerať inak ako to čo máš na foto)
@jana_eyre_2 Fotky, čo som zdieľala sú pre tie ženy, čo si myslia, že v školskej jedálni sa dieťa kvalitnejšie prestavuje, ako v reštaurácii. Chcem ešte dodať, že reštika a reštika je diametralny rozdiel a vždy záleží od ľudí ktorí ju prevádzkujú a od samotného personálu.Osobne, poznám, také prevádzky, že by som nemala problém sa tam stravovať celoživotne, lebo poznám hygienické návyky kuchárov aj dodávateľov surovín. A na druhej strane poznám " gazdinky", u ktorých by som sa bála doma vypiť, aj kávu. Takže, ja k tejto, téme nemám, už čo viac dodať a prajem všetkým spokojnosť či už v domácom, alebo reštauračnom stravovaní. Ako, komu, kedy a čo vyhovuje....
@elzena2 keby bolo tak tak restauracie by boli zatvorene. Predsa musia mat zisk.
@anna777115 a v tých prevádzkach kde by si sa bez obáv najedla nakupis za takú sumu, že by to bolo lacnejšie ako doma?
Pretože ty si sa obula do žien ktoré sa ozvali s tým že to jednoducho lacnejšie nebude a keď hej, nie je to určite vyzivnejsie ako to čo si navarí sama..
vravela si, že ako sa to tu zvrhlo.. pritom sa to tu zvrhlo len preto, lebo autorka sa urazila, lebo zrejme očakávala, že každá jej dá za pravdu že je super lacné chodiť do bistra a ušetrí ak doma varit nebude..

@katica06 veď to je rozdiel len 1 euro...aj u nás je to presne tak, obed 5 eur...ale isto nemajú obedy po 2 eurá ako písala pani v komentári