icon

Poraďte vydatné sýte jedlá.

menojejedno
24. sep 2019

Poraďte sýte jedla , obedy , polievky , a hlavne jedlo . Ja už fakt neviem čo variť . Čim toho bude viac tym lepšie aspoň budem mať z čoho vyberať.

Strana
z2
maminuska
25. sep 2019

@nyusika no napríklad taký lykoprén je látka ktorá je nesmierne prospešná pre telo , nachádza sa v rajčinách , ale zo surových ju ťažko v strebe. Ak však tie rajčiny tepelne upravíš , napríklad hovädzie mäso v rajčinovej šťave , tak telo s tým nemá problém a vzeme si ju odtiaľ.
Ja sa držím zásady , že jem to čo je možné vypestovať u nás a na čo je náš tráviaci trakt zvyknutý po celé generácie,.... takže žiadne bataty, žiadny bulgur, losos veľmi obmedzene. My frčíme na krúpoch , pohánke , pstruhoch , kaproch , HV maso ..,

yanni
25. sep 2019

@maminuska Vies co, ono v dnesnej dobe to s tym traviacom systemom uz tak neplati. Kedze v dnesnej dobe uz sa vela cestuje a prakticky od babätka, rodiny sa miesaju, clovek skusa aj cudzokrajinne jedla, nieco mu zachuti a potom si to vari aj doma, tak ten traviaci system si zvykne aj na to. My zijeme na striedacku v dvoch diametralne odlisnych krajinach co sa stravy, kultury, zvyklosti tyka. nase dve najmladsie deti prakticky vyrastaju takto od pocatia. Starsia ma 4 roky, mladsia takmer 9 mesiacov. To co ta starsia od zavedenia prikrmov je a neskor aj sama skusa/skusala a ma rada, to by väcsina slovenskych deti ani neolyzla. A ja som tiez yvrastal a aj moj muz na tradicnej dtredoeuropskej kuchyni a varim aj toto ale to ze sme skusili vselico a nieco sa ujalo aj u deti, tak je nasa kuchyna uz taka zmiesana a som so ista, ze nas traviaci trakt s tymto nema problem.

maminuska
25. sep 2019

@yanni veď to je v poriadku . Ja ochutnám tiež , ale nestravujem sa tak a nestravujem ani naše deti . Držím sa tejto zásady, lebo žijem na striedačku na SR a v CZ .

domininini
25. sep 2019

@nyusika načo si sem prišla? Aby si rypala?

alex1271
25. sep 2019

@simca06022011 ahoj môžem sa spýtať ako robievame špagety s guľkami masovimy? Ďakujem

yanni
25. sep 2019

@maminuska ono to je aj spravne. Obcas sa tazko zhanaju tie spravne prosody, koreniny atd. Potom to uz nie je ono. Mne napr. Humus (ak si ho neurobim sama) v Europe vobec nechuti. To co mame tu v Saudi, to je uplne ine "kafe".

sabca99
25. sep 2019

Podľa mňa toto, čo si napísala je top prístup @maminuska. Ja moc na exotiku tiež nie som a snažím sa variť z toho, čo máme. Najviac teraz v lete, že všetko čo nám záhradka dala z toho sme varili 🙂

eliska13
25. sep 2019

@menojejedno Pre mňa je sýte jedlo bolognske špagety práve som ich zjedla😉 neviem napadá ma plnená paprika, fašírka v rúre s vajcom, francúzske zemiaky, paradajková omáčka s hovädzím, kurací perkelt, husté polievky kelova, kapustová, nejaké zapečené cestoviny s údeným mäsom, ja často zapekám karfiol, ale to tvoj mäsožravec asi nezje, pečienka na cibuľke, lasagne, kura s plnkou....

eliska13
25. sep 2019

@nyusika Ja nič z tých jedál nezahustujem a nejedavam s knedľou.Svieckova či segedín, ak tam nie je tučné mäso nemôže byť zle, ale ty si asi reagovala na tie parky, klobasu to ani psovi nedám 😉môže si dať k tomu vajce na tvrdo

eliska13
25. sep 2019

@fokuska A koľko by si chcela byť zasytena?😊keď píšeš, že po 2,3 h si hladná veď to je normálne nie?ja jedávam aj prílohy zemiaky, ryžu k mäsu, ale potom som len unavená prejedená tiež v poslednej dobe si grilujemzeleninu, či šalát k masu či tých príloh si dám oveľa menej.

fokuska
25. sep 2019

@eliska13 No po obede by som urcite chcela byt syta aspon 4-5 hodin. Potom zjest len nieco male na olovrant - napriklad ovocie a vydrzat do vecere.
A to pri nejakom grilovanom mase a zelenine nie je realne, to za 2-3 hodiny som hladna - ale tak, ze nestaci mi nejaky snack, potrebujem normalne dalsie hlavne jedlo.

A take veci ako bulgur, kuskus a sosovicovy teply salat a podobne - jem kolko vladzem, cize naplnim zaludok, uz viac do mna nevojde, ale pocit sytosti nemam. Som sice plna, ale zaroven hladna. To mi stravi tak za 1-2 hodiny a mam vlci hlad, ze musim zjest nejake "normalne syte" jedlo.
V pohode take veci zjem, ale to by som asi skrachovala, keby som kazde 2 hodiny mala jest. A ked som hladna, tak mi skvrka neskutocne v zaludku a som nervozna, cize nefunguje u mna take, ze napln zaludok vodou, vydrz to a pod.

Takze ja plne chapem vsetkych chlapov, ktori potrebuju maso a "poriadne" jedlo, lebo som rovnaka. A nie je to o tom, ze je clovek rozmaznany alebo co.
A sladke jedla ako buchty na pare, rezacne s makom a pod. su dezerty, to vobec nemam ako plnohodnotne jedlo.

Mna je lepsie satit ako zivit :D

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
eliska13
25. sep 2019

@fokuska Chápem to isté mám zo spomínaného lososa či kuracieho mäsa so šalátom, ale zase ja ani pri veľkom jedle nevydržím 4-5 h byť sýta😊

galioska
25. sep 2019

@yanni súhlasím syn sa narodil v zahraničí dcéra je mimo sk od dvoch rokov, naučené prispôsobené na zahraničné potraviny a my tiež, doma nám už tak nechutí, iné mäso, zvadnuta zelenina v obchodoch, to tu neexistuje....

galioska
25. sep 2019

@ptmt1011 ja mám skôr pocit po prečítaní, že ide skôr o typ diéty ako výživovú hodnotu, asi každý zabudol aká dobrá knedľa bola do nedávna a že vôbec dá sa variť aj s rozumom, zdravšie aj s ohľadom na rodinných príslušníkov, lebo 4 clenna rodina neexistuje bez niekoho kto by všetko neofrflal, prispôsobovať sa dá ale nie vždy úplne, hlavne treba zažiť na vlastnej kozi

galioska
25. sep 2019

@eliska13 mňa tiež nezasyti na dlho ryba so zeleninou, každý má iné spaľovanie ..

dankabetka
25. sep 2019

@nyusika 🙂 ja som odpovedala na otazku, co su u nas syte a vydatne jedla, ohladom vyzivy otazka neznela 🙂

zafir01
25. sep 2019

@nyusika mas v mnohom pravdu, a na druhej strane zeny tiez ..
ono ak je niekto nauceny 30 rokov jest na obed polievkua za tym pol vagona bryndzovych halusiek a o dve hodiny je hladny a veselo si da bravcovy rezen , ... proti gustu ziaden disputat ... mam to doma, ked pride mama s jej manzelom na navstevu.. vtedy za vikend sa zje to, co my ( ja muz a dve deti ) mame na cely tyzden . ...... kopec ludi nam povie ako sa z toho mozme najets,a le zaludok sa roztahuje , a tak ked je niekto zvyknuty si dat 6 knedli k madarskemu gulasu, o rok si ich kludne moze davat 7-8 a pocit zasytenosti bude rovnaky ... a energia z toho jedla ? aka ??? ta mega rychla z toho mala normalnych sacharidov , sa spali skor ako luskne ten muz prstom. moj je tiez fyzicky pracujuci a aj ked to trvalo par tyzdnov, teraz ma energie dosta presne vie ze na ranajky mu netreba zjest pol pecna chleba aby mohol ist stiepat drevo,a le da si ovsenu ci pohankovu kasu s mixom orechov si kokosom , pripadne dosladi ovocim a je vysmiaty na dalsie 3 hodky minimalne ..

ja uvarim jazminovu ryzu s udusebou alebo ugrilovanou zeleninou ak tomu napr v rure zapecene kuracie cecky kludne aj so syrom alebo neico co decka miluju ... jeme zhruba o 3-4 hodiny, nevyzuvame pomedzi to ziadne lakocinky . max , ked viem ze sme doma a kukame film a tak, do misky nasypat zmes orechov , alebo proteinove chipsy, alebo ako mlsnoty si nakrajame olivy a syr a kludne aj kvalitnu domacu klobasku na kolieska, a mame to miesto chipsov, ktore kupime tak dva krat do roka koli nejakej oslave ...
cuduj sa svete rozpocet na potraviny sa vobec nezvysil. a viem ze za tych par stovak mesacne ma moja rodina kvalitny prisun energie, aaale, napr cez vikend som ala chut na drzkovu poliekvu, zahustila som mukou, urobila som ju taku hustu pikantnu, lebo to milujeme, asi po polroku sme si ju dali, boze to bol orgazmus na jazyku.. no neviem to jest tak stale, potom ma len pali zaha, sme nafuknuta cela rodina... takze u nas lahke zeleninove lene polievky, kde zelenina je len tak akoby obarena ,

a k tym jedlam teda, nebranim sa dobre uvarenemu gulasu , hovadziemu alebo divinovemu , masu na rozne sposoby ( chude, hovadzie, ryby ) , priloha tiez ( ryza , zemiak, zelenina ) a omacky sa daju robit tak aby sa tam nepchalo mnozstvo muky v zahusteniach.. vacsinu je to o priprave vydatne nerovna sa automaticky tazke, tucne, premucnene ... nie je jedno ako jedlo ....

uglybetty1234
25. sep 2019

Za mna syte jedla- halusky, pirohy, gulase, privarky, strukovinove mega huste polievky aj s klobaskou ci parkom,

minoah
Odpoveď bola odstránená
minoah
Odpoveď bola odstránená
tykat
30. nov 2019

Najsytejsie jedlo aké som kedy jedla sú ovsené vločky, zjem 2 lyžice a viac do seba nedostanem 😀

evabb35
26. jún 2021

@saskia_98 Nechcem nikoho uraziť, ale napríklad ja osobne nejem nič z toho, čo bolo uvedené a pritom vôbec nehladujem.

saskia_98
5. júl 2021

@evabb35 ja jem zeleninu s masom a tiez nehladujem 😉

Strana
z2