icon

Poznáte dobré recepty na Vianoce?

titkovamiriam
18. okt 2011

Keďže sa vytvorila nová skupina a tém o Vianociach je tu dost,no akosi sa sem nepreniesli tak zakladám o varení 🙂

slniecnica
17. dec 2011

@polovnicka vydrží jasnačka v chladničke 😉

slniecnica
17. dec 2011

@gemini2 Punčové guľky 🙂
6 žĺtkov, 150 g práškového cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru, kôra z 1/2 citróna, 150 g polohrubej múky, 1/2 lyžičky kypriaceho prášku, sneh zo 6 bielkov
P u n č : 250 ml vody, 200 g práškového cukru, 100 g masla, 2 lyžice malinového lekváru, 100 orechov, 100 g kandizovaného ovocia, 100 g hrozienok, 150 ml rumu
P o l e v a : 3 žĺtky, 120 g práškového cukru, 1/2 lyžičky vanilkového cukru
Žĺtky vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou. Dobre vymiešame, potom striedavo pridávame sneh ušľahaný z bielkov a múku premiešanú s kypriacim práškom. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech alebo vystlaný papierom na pečenie a upečieme doružova. Vychladnutý plát pokrájame na malé kocky, rozložíme na plech a necháme obschnúť. Medzitým si pripravíme punč. Do vody dáme cukor a povaríme ho 5 minút. Sirup odstavíme a primiešame doň maslo. Necháme vychladnúť, ale maslo nesmie úplne stuhnúť. Potom pridáme malinový lekvár alebo trochu malinového sirupu, zomleté orechy, nadrobno posekanú kandizované ovocie, hrozienka a rum. Osušené piškótové kocky dáme do misy a zalejeme punčom. Premiešame, zaťažíme a necháme stáť do druhého dňa. Potom z masy formujeme guľky, ktoré prelejeme polevou. Polevu si pripravíme tak, že cukor preosejeme cez husté sitko, pridáme žĺtky a vanilkový cukor a dobre premiešame.

gemini2
17. dec 2011

@slniecnica mala som na mysli v tekutom stave😀😀ja robim z vina a rumu. Mozno niekto poradi. Alebo vy nerobite punč? (Napoj)😀😀😀

slniecnica
17. dec 2011

nie moja,lebo ja vôbec nepijem,ani na svadbách ani na silvestra 😀

polovnicka
17. dec 2011

@slniecnica môžem sa ťa ešte opýtať?k tomu receptu na vanilkové rožky,ty dávaš polohrubú múku a ja čo som si pozerala,tak všade dávajú hladkú..Dávaš cesto aj odstáť do chladničky na nejaký čas pred vaľkaním?

slniecnica
17. dec 2011

@polovnicka môžeš aj hladkú,ja robím s polohrubou,lebo sú pevnejšie,nie sú také roztrasené 😵 hned ak budeš mať cesto urobené môžeš hned vaľkať 😉

julianka777
17. dec 2011

@slniecnica ja preto,lebo mala pije Sunar,tak pouzivam ten 🙂

polovnicka
17. dec 2011

@slniecnica tak vyskúšam z polohrubej.. 🙂 hej z hladkej je to cesto také krušivé..to je pravda..tak vyskúšam polohrubú.. 🙂

slniecnica
17. dec 2011

@polovnicka a ja som myslela,že už máš hotové 😅

polovnicka
17. dec 2011

nie,lebo nemala som kedy..manžel bol preč..a starať sa o dve deti a popritom piecť, nieje boh vie čo.. ☹ tak nič nestíham..akurát som spravila vaječný likér..hádam do Vianoc v chladničke vydrží..

polovnicka
17. dec 2011

@slniecnica nie,lebo nemala som kedy..manžel bol preč..a starať sa o dve deti a popritom piecť, nieje boh vie čo.. tak nič nestíham..akurát som spravila vaječný likér..hádam do Vianoc v chladničke vydrží..

ikke
18. dec 2011

@slniecnica lenze ked nedas orechy, musis asi dat viacmuky, inak to cesto nemusi mat spravnu konzistenciu a bude sa rozlievat pri peceni...

nemate niekto dobry recept na linecke kolaciky tiez bez orechov, skorice; iba s vanilkou?
a este zemiakove pagaciky... 😅

slniecnica
18. dec 2011

@ikke nič sa nestane,aj bez orechov 😉

slniecnica
18. dec 2011

@ikke ale ty aký koláč myslíš 😉

ikke
18. dec 2011

@slniecnica tie vanilkove rozky, co sa pytala @ smejkaa, a ty si jej napisala, ze ten tvoj recept, ale bez orechov... 😉

slniecnica
18. dec 2011

@ikke ale nemusíš dať orechy,podľa mňa nič sa nestane 😉

slniecnica
18. dec 2011

@ikke jujj tak pomýlila som ☹ ...je to s orechami.

martinkatinka
18. dec 2011

Baby, krém zo salka a masla mi úplne zredol... čo mi poradíte? dala som pomer 1:1, asi to bolo zle, však? ☹

polovnicka
19. dec 2011

baby môžem dnes urobiť griláž?ináč ja by som chcela kokosovú spraviť..

eva7780
19. dec 2011

@polovnicka ja som grilaz uz robila v sobotu,len neviem ci este do vianoc ostane 😀 😀

simisi
19. dec 2011

@polovnicka ja som minuly rok robila grilaz s kokosom,neplanovane,lebo som to mala strasne riedke a napadlo ma to zahustit kokosom 😀 😀 😀 ale bola mnaaaaam
a tiez som dala namiesto orechov arasidy,ta mojmu mm chutila este viac 😉

polovnicka
19. dec 2011

Takže dnes indianky,griláž a keby sa podarilo aj suché.
@simisi ešte som nejedla arašidovú griláž 😉 Ja mám čerstvé vlažské orechy.
Tak uvidíme čo postihame.

simisi
19. dec 2011

@polovnicka ja prvykrat minuly rok...
urobila som normalnu s vlasskymi orechmi,ale kedze sa rychlo zjedla a mm nahanala "mlsna",jedine orechy co doma zostali boli arasidy...tak som skusila a bolo 😀 😀

polovnicka
19. dec 2011

@simisi No šak hlavne,že chutilo. Horšie keby nie. To by bolo horšie. Ono je super,keď sa experimentuje. 🙂

polovnicka
20. dec 2011

@slniecnica no už sú hotové..len prvá várka mi akosi nevyšla.. ☹ ale potom už dobré..strašne sú krehké tie rožteky, keď sa vyberajú z plechu..nemohli by sa dať na papier na pečenie?nebolo by to lepšie?lebo dosť ťažko sa odlepujú zo suchého plechu.. 😠 😵 foto moje rožky.. 😀 asi som ich robila aj dosť tenké či ako..a to som robila valčeky..ta čo už.. 😅

slniecnica
20. dec 2011

@polovnicka pekné sú,mne sa nelepilo nič,ale asi si mala tenké cesto,to nevadí aj tak si šikuľka 😉

polovnicka
20. dec 2011

@slniecnica no asi hej..nabudúce budem robiť hrubé.. 😵 ja som sa bála,že keď urobím hrubé,tak sa mi za tých 15min nespravia..ale asi som aj veľké zrobila..ta na budúci rok to už bude lepšie.. 😀

slniecnica
20. dec 2011

@polovnicka bude to výborne,nič neboj všetko sa spapá 😉 😉 😉 😉

gemini2
20. dec 2011

@slniecnica prosim ta, ktore to medovnicky su mäkke uz po upeceni?

slniecnica
20. dec 2011

@gemini2 moja moje nie sú hned mäkké týždeň pred vianocami som ich piekla,aby boli mäkké do štedrého večera,ale pozriem ti a nájdem ti taký recept 😉