icon

Prečo je môj kurací vývar kyslý?

29. nov 2024

Ahojte, chcela by som sa poradiť. Takmer vždy keď robím kurací vývar, tak je kyslý. Taká nepríjemná chuť. Robila som už aj z pŕs, zo štvrtí, z trupov, krkov, z celej zmesi do polievky. Jedine raz, keď som robila z krídel tak nebol kyslý. V čom to môže byť? Zeleninu pridávam väčšinou až na konci a to tiež tú zeleninovú tácku do polievky, čo dostať v obchode. Korenie dávam len čierne, občas nové a samozrejme soľ. Varím tak 1,5-2l vývaru.
Ďakujem za rady.

Strana
z2
dankabg
25. jan 2025

Ja zvyknem robiť kombinácie, kuracie stehná, hovädzie rebrá alebo špikove kosti, občas aj trochu bravčových kosti. A veľa zeleniny. Z mrkvi mi vývar ostáva sladkasty. Varím ho niekedy aj 12 hodín na slabom ohni, penu tiež nezbieram.
Je pravda, že vývar je veľmi silny ale aj chutný a určite nie kyslý- teda pokiaľ tam nedám kel. Minule som ho dala a chuť bola trochu iná ale stále bol chuťovo veľmi fajn.
Tiež si myslím, že veľa záleží od mäsa. Ja kupujem len slovenské drahé bio mäso a teda na tej chuti je to riadne poznať.

shira_
21. júl 2025

kysly vyvar je prevareny alebo rychlo vareny, ked je vela svaloviny (masa) a malo kosti. svalovina robi tu kyslost, ked sa prilis rozvari. vie to zneutralizovat kusok sody bikarbony (do cisteho vyvaru, s vybratym masom von). spravi to na chvilu penu, treba to potom este pomaly prevarit. varit kuracie maso menej - to je uvarene raz dva, alebo pouzit sliepku na polievku. hovadzi vyvar tiez -viacej z kosti ako cisteho masa.

autor
21. júl 2025
@shira_

kysly vyvar je prevareny alebo rychlo vareny, ked je vela svaloviny (masa) a malo kosti. svalovina robi tu kyslost, ked sa prilis rozvari. vie to zneutralizovat kusok sody bikarbony (do cisteho vyvaru, s vybratym masom von). spravi to na chvilu penu, treba to potom este pomaly prevarit. varit kuracie maso menej - to je uvarene raz dva, alebo pouzit sliepku na polievku. hovadzi vyvar tiez -viacej z kosti ako cisteho masa.

@shira_ Ďakujem, veľmi dobrá rada a úplne to dáva zmysel, lebo presne tak som varievala. Len napr. Z pŕs.. Vtedy bol najviac kyslý. Teraz už dávam len kuracie krídla a hovädzie kosti

Strana
z2