Prečo mi polievka skysla hneď na druhý deň?
Ahojte mozte mi prosim vas poradit ako je to mozne uz druhy krat sa mi po sebe v nedelu stalo ze polievka prvy krat slepacia a tentokrat hovedzia na druhy den uz bolo citiz ze je nakysla skisnura prv som si myslela kedze nikdy sme nezvykli vyberat zeleninu ze to mohlo byt tym a samozrejme po vychladeni sme ju supli do chladnicky a tentokrat sme aj zeleninu vybrali aj precedili a ako vychladla hned som ulozila do chladnicky je mi to uuplne cude uz nije dobra vie mi niekto prosim vas poradit ?vobec to nechaoem nikdy predtym sa nam to nestalo
zelenina nevadí... polievka kysne, keď sa tam nechajú slíže a kosti... aspoň tak ma to vždy učili
@baklik No vazne stalo sa mi to dva krat po sebe teda ako varim na nedelu minuleho tyzdna slepciu a dnes pri hovedziej včera som uvarila hovädziu polievku tu som normálne scedila zeleninu som vybrala a ak polievka vychladla dala som ju do chladničky no dnes uz je nedobra je citit ze je nakisla vôbec tomu nerozumiem popritom bola vybratá z chladničky
@cicimotinka ďakujem pekne za odpoveď ja som polievku scedila teda len vyvar som nechal v hrnci nechala som ju do rána na sporáku kym nevychladla a keď som ju večer varila a ráno okolo siedmej som ju dala do chladničky a dnes uz vlastne neieje dobra vôbec tomu nerozumiem kedze stalo sa vám to už druhý krát cez víkend po sebe
@dzucky nesmieš nechať cez noc mimo chladničky. Po uverení scediť, a hneď dať do chladu. Teraz ešte môžeš von na balkón, alebo ak nemáš balkón tak do drezu so studenou vodou postav hrniec a pár krát dopusti studenú vodu - ak bude polievka natoľko vlažná že môže ísť do chladničky tak šup. Určite máš v tej kuchyni v noci okolo 20st a to je veľmi veľa. Proste čo najskôr po uvarení do chladu.
@dzucky je to divne, hlavne ak ti to predtym nerobilo... My si kolkokrat este vecer zohrejeme polievku a nevychladne kym ideme spat, tak ostane vonku celu noc, a nikdy nam este neskysla.. A to tam mam zeleninu aj maso s kostami.. Takze tomu nerozumiem :/ jedine co ma napadlo, ci nema niekto u vas rodine "novy zvyk" 🙂) vojst do hrnca s pouzitou naberackou/lyzicou, ze by sa tam nejak dostali sliziky alebo ina cestovina?? Inak fakt netusim, este nie je take teplo, ze by ti to cez noc mohlo skysnut mimo chladnicku :/
Mm je sefkuchar a tiez hovori,ze prudko schladit,dat do umyvadla studenu vodu a polozit tam hrniec,a asi 2x opakovat,a ked precedis,tak nenechavaj tam dlho naberacku alebo cokolvek ine,ale ja tiez nechavam vonku cez noc a este sa mi to nestalo,ale ja varim v noci,ale ak ty varis skor,tak je mozne,ze uz je teplejsie a ti skysla
@dzucky, nevedela som, ze si vyvar nechala az do rana na sporaku. Ryzi, cistej uvarenej vo vode, by sa nestalo nic, ani polievke z kyslej kapusty ci smotany, ale taketo vyvary su velmi haklive, tak to sa nedivim, ze skysol. Asi mate v kuchyni o nieco teplejsie ako predtym, ked ti predtym neskysol. Aj to bol zazrak, ze to vtedy neskyslo. Stacilo dat vyvar na balkon, noci su chladne, a hned rano, len co slnko vykukne, do chladnicky. Takto na sporaku chladit potraviny je vzdy riziko, este tak 2 hodiny, ked zabudnes, ale nie celu noc. Bud daj zachladit von, pokial je vonku chladno, alebo napusti do dresu studenu vodu a vloz tam hrniec. Nam tecie zo studne ladova voda, ja si tak vzdy chladim aj puding 🙂 Hlavne, ze mate v poriadku chladnicku, to by boli vacsie vydavky ako 2 vyvary. Uz sa ti to nestane, neboj 🙂
@dzucky, stava sa aj profikom. Mojej maminke nikdy nic neskyslo a raz robila zavarane jahody a tiez aj svagrina v ten isty tyzden a obidvom sa vsetko pokazilo a nechytili viecka. Keby sa to stalo mne, poviem, ved som to cakala, ale skusenej gazdinke? Niekedy je aj nahoda blbec. Keby si si pozrela nejake vyskumy, alebo dokumenty ake procesy nastavaju, ked dovaris a klesne teplota a nedas zachladit, videla by si hned ako sa bakterie zacnu mnozit. Neboj aj my hocico zabudneme aj v rure maso, ale ak je to aj pre dcerku, tak davame velky pozor. Uz sa nad tym nezamyslaj, nema to zmysel a na buduce zachlad a hod do chladnicky, nech sa potom netrapis.
Ked robim vyvar tak: zeleninu vyberam, aj kosti a maso. Cestovinu robim zvlast. Precedim dam do mensej nadoby a ked je letna odkladam do chladnicky. Nikdy ju neohrievam celu, iba Tolko kolko sa zje. Neprevaram dodatocne. Ak urobim viac v nedelu tak v stredu uz na vecer nikto nechce. Ale do stredy obeda je dobra, dlhsie sme nemali. A este, svagrina to robi tak ze precedenu este horrucu da do 7dcl poharov zavrie otoci vieckom dole a po vychladnuti da do chladnicky, zevraj vydrzi aj tyzden, ale nemam odskusane. tak neviem.
@dzucky mne sa to tiež stalo a to som mala pozvaných hostí na kačaciu polievku. Teraz keď robím vývar, tak tú polievku sem tam než vychladne premiešavam, aby mi navrchu neztuhol ten tuk, lebo tak nemá polievka ako dýchať a vtedy skysne.Poznám to aj zo zabíjačiek, aj ovar sa musí občas miešať až kým nevychladne inak sa môže spariť a skysnúť. ak už je dosť vychladená, tak ju dám do chladničky. potom sa mi ešte raz zdalo že je polievka kyslá, ale prišla som na to, že to je zelerom, takže zeler len vyvarím a vyhodím, podla mńa aj ten dáva polievke dosť kyslú chuť keď sa tam nechá dlho namočený.
tak mne este neskysla, po uvareni necham vychladnut, zeleninu a maso tam necham, precedim ju, dam do mensieho, slize mam vzdy zvlast v hrnci a davam si pozor, aby som naberacku od slizov neponorila do polievky..., takisto ohrievam len tolko kolko zjeme a niekedy sa nam stalo, ze este v piatok bola, tak sme si ju ohriali a bola jak cerstva, zvyknem ked uz nechceme jest, zamrazit a nechat pre mojich psov..., ale tej polievke tiez nic nie je po rozmrazeni...
Podľa mňa vyššia sila určite...
@dendy1 dakujem ano samozrejme nabudúce takto vyskúšam hned po uvareni vychladnem alebo ako sama vychladne a dam hned do chladnicky no dúfam že už potom sa mi toto nestane lebo robili v rôznych podmienkach a nechali i v spajze a nikdy sa nám to nestalo fakt nerozumiem ale ďakujem
jaj,mať vaše starosti 😀 skysla? vyhodím,hotovo 🙂

to myslis vazne tuto tvoju otazku? 😕 😀