icon

Program zdravého stravovania pre rodičov samoživiteľov

romanaruzekova
7. nov 2025

Ahojte 😊

Sme tím, ktorý sa na i-Days v Ostrave venuje nápadu, ako pomôcť samoživiteľom s deťmi lepšie a zdravšie sa stravovať 💚

Náš plán je spraviť 3-mesačný program, kde by:
🥘 1. mesiac chodili hotové jedlá,
🛒 2. mesiac potraviny s jednoduchými receptami,
👩‍🍳 a 3. mesiac by rodiny varili samostatne s podporou.

Zaujímalo by vás niečo také?
Napíšte prosím len „áno“ alebo „nie“, prípadne krátko, čo by vám najviac pomohlo (napr. čas, recepty, financie…).

A ešte – približne koľko mesačne miniete na jedlo pre rodinu?

Ďakujeme moc 💚 každá odpoveď nám pomôže projekt posunúť ďalej 🙏

nikha2809
7. nov 2025

Prečo si myslíš ze iba samozivitelia potrebujú tento program?Ved koľko je kompletných rodin kde sa stravujú vo fast foodoch a varia len mastné tučné jedla a jedia kopec sladkosti a nezdravých polotovarov?Koľko tento váš program bude stáť?Vieš ze samozivitelia väčšinou dostávajú smiešne vyzivne, kopec z nich ma dve prace a väčšina z nich musí obracať každé euro?Určite to bude stáť viac ako to co bežné človek minie na potraviny, zvlášť prvy mesiac urcite

pribinak
7. nov 2025

Chodili hotové jedla? Prečo? Veď ti ľudia stavajú potom zručnosti a kompetencie ako hospodáriť plánovať organizovať a aj variť

Mne sa toto nepáči ….viem si predstaviť že preplatim polovicu nákupu kde bude ovocie zelenina mliečne mäso ryža ….ze zaplarim nejaký kurz s ľahkými receptami pre mladé osamelé matky ktoré možno nemali doma veľa vzorov ako variť a nakupovať a hospodáriť
Že im dám asistenciu, ale nosiť hotové jedla za mna nie

thereisabear
7. nov 2025

Podľa mňa o to veľký záujem nebude. Už je všade také množstvo informácií, že kto sa chce stravovať zdravo, už tak robí. Kto nemá záujem, tak ani toto mu nepomôže.

petronelag
7. nov 2025

A ja si myslím, že toto ženám samoživiteľkám nepomôže, lebo oni stravovanie riešia ako môžu, buď obed v práci na dieťa v škôlke/škole, aj varia podľa svojich časových možnosti, recepty nájsť na internete to dokáže každý.
Každá si to zariadí podľa svojich možnosti.
Táto otázka sa bude musieť riešiť na vyššej úrovni, aj vládou, ako im pomôcť.

sili82
7. nov 2025

Ja si myslím, že to nie je atraktívna ponuka. Dnes je lacných receptov na internete všade veľa. Ľudia nakupujú podľa toho aké akcie sú v obchodoch a tomu prispôsobujú varenie. Ale zaujímalo by ma koľko by stáli na mesiac tie hotové jedlá.

bomba36
7. nov 2025

Úplne odveci nápad. To vám poradila AI?
A to, koľko mesačne minú ľudia na stravu tu máš v každej téme ktorá to rieši, keby si použila lupu tak sa dozvieš.

romanaruzekova
autor
7. nov 2025
@sili82

Ja si myslím, že to nie je atraktívna ponuka. Dnes je lacných receptov na internete všade veľa. Ľudia nakupujú podľa toho aké akcie sú v obchodoch a tomu prispôsobujú varenie. Ale zaujímalo by ma koľko by stáli na mesiac tie hotové jedlá.

@sili82 Ďakujeme veľmi pekne za váš názor 💚
Chápeme, čo hovoríte – receptov je dnes naozaj veľa a každý sa snaží variť podľa akcií či možností.
Náš cieľ však nie je len posielať jedlá alebo recepty, ale vytvoriť komunitu, kde by si samoživitelia mohli navzájom pomáhať, zdieľať tipy a podporu.

Veľa rodičov totiž nemá čas ani energiu vyhľadávať recepty či plánovať jedálniček, a niekedy ani nevedia, kde začať.
Preto skúšame zistiť, čo by ľuďom v takejto situácii najviac pomohlo – aby to nebol len teoretický nápad, ale niečo, čo dáva reálny zmysel. 💛

lasona
7. nov 2025

Mam internet, kopec rýchlych, lacných a zdravých receptov nájdem tam. Takze za mna nie. Nevyužila by som to

romanaruzekova
autor
7. nov 2025
@nikha2809

Prečo si myslíš ze iba samozivitelia potrebujú tento program?Ved koľko je kompletných rodin kde sa stravujú vo fast foodoch a varia len mastné tučné jedla a jedia kopec sladkosti a nezdravých polotovarov?Koľko tento váš program bude stáť?Vieš ze samozivitelia väčšinou dostávajú smiešne vyzivne, kopec z nich ma dve prace a väčšina z nich musí obracať každé euro?Určite to bude stáť viac ako to co bežné človek minie na potraviny, zvlášť prvy mesiac urcite

@nikha2809 Ďakujeme veľmi pekne za váš názor a že ste sa na to takto pozreli 💚
Máte pravdu, zdravé stravovanie sa netýka len samoživiteľov – cieľom je ale začať s tou skupinou, ktorá to má najťažšie časovo aj finančne, a neskôr by sa program mohol rozšíriť aj pre iné rodiny.

Tento projekt je zatiaľ len v začiatkoch – uvažujeme nad tým, že by bol čiastočne hradený zo sponzoringu alebo cez podporu štátu, aby bol pre rodičov cenovo dostupný, nie drahší než bežné domáce varenie.
Nejde o zisk, ale o to, nájsť reálny spôsob, ako uľahčiť život rodičom, ktorí sú na všetko sami. 💛

romanaruzekova
autor
7. nov 2025
@pribinak

Chodili hotové jedla? Prečo? Veď ti ľudia stavajú potom zručnosti a kompetencie ako hospodáriť plánovať organizovať a aj variť

Mne sa toto nepáči ….viem si predstaviť že preplatim polovicu nákupu kde bude ovocie zelenina mliečne mäso ryža ….ze zaplarim nejaký kurz s ľahkými receptami pre mladé osamelé matky ktoré možno nemali doma veľa vzorov ako variť a nakupovať a hospodáriť
Že im dám asistenciu, ale nosiť hotové jedla za mna nie

@pribinak Ďakujeme za váš názor 💚
Rozumieme, čo hovoríte – určite nejde o to brať ľuďom samostatnosť alebo zručnosti.
Cieľom je skôr uľahčiť začiatok pre tých, ktorí majú momentálne málo času, síl alebo možností.

Program je rozdelený na 3 mesiace:
🍲 prvý mesiac je praktická pomoc – hotové jedlá ako úľava,
🥕 druhý mesiac suroviny a rýchle recepty,
👩‍🍳 tretí mesiac už samostatné varenie s podporou a motiváciou od komunity.

Chceme to nastaviť tak, aby to nebola pasívna pomoc, ale podpora, ktorá ľuďom dodá istotu a inšpiráciu. 💛

pribinak
7. nov 2025
@romanaruzekova

@pribinak Ďakujeme za váš názor 💚
Rozumieme, čo hovoríte – určite nejde o to brať ľuďom samostatnosť alebo zručnosti.
Cieľom je skôr uľahčiť začiatok pre tých, ktorí majú momentálne málo času, síl alebo možností.

Program je rozdelený na 3 mesiace:
🍲 prvý mesiac je praktická pomoc – hotové jedlá ako úľava,
🥕 druhý mesiac suroviny a rýchle recepty,
👩‍🍳 tretí mesiac už samostatné varenie s podporou a motiváciou od komunity.

Chceme to nastaviť tak, aby to nebola pasívna pomoc, ale podpora, ktorá ľuďom dodá istotu a inšpiráciu. 💛

@romanaruzekova toto bude kľúčové - aby to nebola pasívna pomoc

maca1984
7. nov 2025

Pochybujem že samoživitelia budú vyhadzovať peniaze na takéto niečo. Stačí sa v obchode pozerať a zistíš, že ľudia nakupujú podľa letáku/ toho čo je v akcii.Nakupujú potraviny pred ukončením záruky.
Myšlienka to nie je zlá, ale myslím si, že odsúdená na neúspech.

romanaruzekova
autor
7. nov 2025
@maca1984

Pochybujem že samoživitelia budú vyhadzovať peniaze na takéto niečo. Stačí sa v obchode pozerať a zistíš, že ľudia nakupujú podľa letáku/ toho čo je v akcii.Nakupujú potraviny pred ukončením záruky.
Myšlienka to nie je zlá, ale myslím si, že odsúdená na neúspech.

@maca1984 Ďakujeme veľmi pekne za váš pohľad 💚
Rozumieme, čo hovoríte – veľa ľudí dnes naozaj nakupuje podľa akcií a zvažuje každé euro.
Práve preto by program nebol založený na tom, že si to rodiny musia platiť celé samy, ale bol by pravdepodobne podporovaný štátom alebo sponzormi, aby to pre rodičov neznamenalo vyššie výdavky než bežné varenie.

Cieľom je, aby to bolo dostupné, nie luxusné riešenie, a aby rodiny mohli zároveň ušetriť čas aj energiu. 💛

a0
7. nov 2025
@romanaruzekova

Rozumieme, čo hovoríte – veľa ľudí dnes naozaj nakupuje podľa akcií a zvažuje každé euro.
Práve preto by program nebol založený na tom, že si to rodiny musia platiť celé samy, ale bol by pravdepodobne podporovaný štátom alebo sponzormi, aby to pre rodičov neznamenalo vyššie výdavky než bežné varenie.

Cieľom je, aby to bolo dostupné, nie luxusné riešenie, a aby rodiny mohli zároveň ušetriť čas aj energiu. 💛

@romanaruzekova veľa samoživiteľov majú okolo 50€/tyzden na stravu. Takže 200-250€/mesiac na celú rodinu. To mi chcete tvrdiť, že by ste pre dajme tomu mama + 2 deti stričili za 250€ celý mesiac plnohodnotných 3-5 jedál od vás? To silno pochybujem.

krasneleto
7. nov 2025

napad nie je zly... ale cielova skupina... dobre , zdrave a nutricne vyvazene jedla su otazkou najma penazi.. plus ak to ma byt ako niekoho biznis, comu rozumiem, bude to este financne narocnejsie ako varit si doma ...

romanaruzekova
autor
7. nov 2025
@a0

@romanaruzekova veľa samoživiteľov majú okolo 50€/tyzden na stravu. Takže 200-250€/mesiac na celú rodinu. To mi chcete tvrdiť, že by ste pre dajme tomu mama + 2 deti stričili za 250€ celý mesiac plnohodnotných 3-5 jedál od vás? To silno pochybujem.

@a0 Ďakujeme za veľmi dobrú pripomienku 💚
Úplne chápeme, čo hovoríte – väčšina rodín má na stravu naozaj obmedzený rozpočet a práve preto by cieľom nebolo, aby si jedlá platili celé samy.
Rátame s tým, že by projekt bol podporený partnermi, mestom alebo štátom, aby sa cena pre rodinu pohybovala v rovnakých hraniciach ako bežné varenie doma.

Nejde o biznis, ale o model, ktorý by mohol reálne uľahčiť život rodičom, ktorí majú málo času a síl – preto teraz zisťujeme, ako by to mohlo fungovať v praxi. 💛

romanaruzekova
autor
7. nov 2025
@krasneleto

napad nie je zly... ale cielova skupina... dobre , zdrave a nutricne vyvazene jedla su otazkou najma penazi.. plus ak to ma byt ako niekoho biznis, comu rozumiem, bude to este financne narocnejsie ako varit si doma ...

@krasneleto Ďakujeme veľmi pekne za váš názor 💚
Súhlasíme, že zdravé a nutrične vyvážené jedlá sú často otázkou peňazí – práve preto cieľom nie je vytvoriť biznis, ale model, ktorý by mohol byť podporený partnermi, mestom alebo štátom, aby bol cenovo dostupný aj pre rodiny s nižším príjmom.

Nejde teda o zarábanie, ale o hľadanie cesty, ako sprístupniť zdravé jedlo tým, ktorí naň bežne nemajú čas alebo prostriedky.
Vaša pripomienka je veľmi užitočná – presne toto chceme pri vývoji projektu zohľadniť. 💛

anonym_d0d636
7. nov 2025

vybrali ste si zlý čas. možno pre coronou kedy bola ek. situácia o čosi lepšia, vtedy by ste možno mali úspech .
ale teraz?
každý vidí že sa blíži kríza, možno aj prepúšťanie z práce - ľudia sa stravovať budú čo najlacnejšie.

maca1984
7. nov 2025
@romanaruzekova

@romanaruzekova dávkuješ informácie pistupne 😄
Pravdepodobne podporovaný štátom alebo sponzormi. O štáte by som silno pochybovala, i keď tu jeden nikdy nevie. Sponzoring v akej výške ?

Opakujem, myšlienka to nie je zlá ,ale nie v tejto dobe.

a0
7. nov 2025
@romanaruzekova

Súhlasíme, že zdravé a nutrične vyvážené jedlá sú často otázkou peňazí – práve preto cieľom nie je vytvoriť biznis, ale model, ktorý by mohol byť podporený partnermi, mestom alebo štátom, aby bol cenovo dostupný aj pre rodiny s nižším príjmom.

Nejde teda o zarábanie, ale o hľadanie cesty, ako sprístupniť zdravé jedlo tým, ktorí naň bežne nemajú čas alebo prostriedky.
Vaša pripomienka je veľmi užitočná – presne toto chceme pri vývoji projektu zohľadniť. 💛

@romanaruzekova za mňa zdravé jedlo nie je vôbec cenovo nedostupné ani pre jednorodičov - kopec ľudí však nevie správne nakupovať. Ale chýba mi pointa toho celého - chcete byť zisková firma, nejaký projekt pre samosprávy alebo čo je hlavný bod tohto okrem tejto divnej akože pomoci samoživiteľom - nepríde mi to naozaj ako pomoc.

andrejka1974
7. nov 2025

@romanaruzekova samozivetelky si naozaj premyslia koľko môžu minút na stravu a neverím, že by ste mali takú sumu že by sa im to oplatilo

danieli
7. nov 2025

Paci sa mi to😊

anonym_9b0a42
8. nov 2025

@romanaruzekova pre mňa je to toálny nezmysel. Dnes má každý more informácií, videí, nepotrebuej vodiť za ručičku. A drvivá väčšina samoživiteľov má problém vyjsť s financiami, nie aby si ešte niečo objednávali.

anonym_9b0a42
8. nov 2025
@romanaruzekova

@romanaruzekova pravdepodobne podporovaný, čiže je to len vízia a asi aj ostane. Dnes keď sa zúrivo šetrí na každom kroku, v tomto budúcnos nevidím. Pred 15 rokmi by som napísala možno že to nie ej najhorší nápad, dnes nie.

svetlonos
29. nov 2025
@romanaruzekova

@romanaruzekova
urob experiment na sebe. Uziv rodinu cely rok za 50e na tyzden - zdravo. A potom ti nebude trwba ciludzie nazory. Mozno zistis, ze tento projekt je nerealny.

svetlonos
29. nov 2025

@romanaruzekova
ako mladsia, neskusena a naivna som kedysi tiez mala krasnu víziu.
Projekt pre deti z detskych domovov. Poskytnut im lasku, plnohodnotne detstvo od narodenia az po dospelost na jedmo mieste. Na takom, kde by zazivali tepli skutocneho domova. Nasledne by sa im pomohlo so skolou, karierou, byvanim.
Po premysleni a zivotnych skusenostiach - utopia.

nikiki29
29. nov 2025

Štát by to mal podporiť na základe čoho? Z akých zdrojov? Ak mesto - z akých zdrojov? Už ste o tom viedli s niekým diskusiu? Ja si to totiž neviem reálne predstaviť. Ak by išlo o sponzoring nejakou firmou - čo by jej táto forma spolupráce mohla priniesť ako protihodnotu za ten sponzoring?
Hotové jedlá - kompletné jedálničky dnes rozváža XY firiem a v cenách, ktoré nie sú dostupné ani pre kompletné rodiny, nie to ešte pre samoživiteľky. Máte aspoň orientačne spracované finančné plány? Tretí mesiac tohto programu, kde si rodina už sama darí a nakupuje atď by bol ako spoplatnený? A čím by bol zaujímavý aby si to samoživiteľka čo má ledva na vyžitie zaplatila?