Raňajky a desiata pre deti
Ahojte, nemáme s manželkou čas pripravovať deťom raňajky a desiatu do školy, ako to riešite? Dávate im peniaze, aby si kúpili niečo v škole/cestou do školy? Ak áno koľko je im vhodné dať? Ďakujem za rady.
@lukas1204 nie je cas.....
spytam sa: zarabat na tie kupovane desiaty pre tak velke deti, ktore by si mali...teda ked ty ani manzelka nie...samy nachystat ranajky, desiatu.....aj na to treba cas nie? a podsatne viac casu stravis v praci na to aby si zarobil - ok - ranajky dajeme tomu kupovane 1€ plus desiata 1€ - krat dva......rovna sa 4€ ( ako dlho na to musis byt v praci? plus ten cas co pohladas drobne.....uz len za ten cas sa daju spravit jednoduche ranajky.)
omnoho menej casu stravis v praci na doma robene ranajky - zdravsie, cize budete menej behat aj po doktoroch 🙂
nechcem ti skakat do systemu, sam si zvolis cestu aka ti vyhovuje najviac, ale tym ze by si detom robil ranajky a desiatu doma usetris nielen peniaze - tym aj svoj cas, lebo tie peniaze musis zarobit.......a plus znovu svoj cas, lebo ten cas co by si travil v praci cojaviem hodinu, mozes venovat 5 minutovej desiate a ranajkam a ostane ti 55 min pre tvoje deti a choru manzelku.
plus predstav si co asi take zdrave si oni kupia.
@lukas1204 a nemate tam nejaku ochotnu susedu,ktora by im teda tu desiatu pripravila? Lebo ranajky naozaj su rychle,jogurtov je xdruhov,aj ti napisali rychle tipy,navyse ak im tie jogurty chutia..u nas su tiez vacsinou stereotypne ranajky,skor cez vikend obcas spravim prazenicu...
A keby si sa s niekym dohodol,ze za nejaku sumu (3 €/den-keedze dve deti) vam tu desiatu pripravi-raz som citama o takej susedskej vypomoci,ze si ludia vzajomne navaria napr.niekomu po dovolenke a tak...
Ale najjednoduchsie je to,ako ti pisali niektore...naucit ich si pripravovat desiatu i ranajky..su uz velki..moja mama v ich veku sama po navrate doma musela zakurit (nie otocit kolecko na radiatore),uhlim..,.ja som mala prve pokusy so zehlenim... Tak neverim,ze 13r.nerozkroji pecivo a to 10rocne nevie rozotriet maslo. To vie aj moj 4,5r.syn. Trosku samostatnosti,ked uz manzelka je vazne chora,by tym detom nezaskodilo..lebo ver,kupia si skor hluposti,ako zdravu stravu.
Ked by som sa tak pozrela, co take "normalne" sa da v obchode kupit na ranajky a desiatu, tak je to jogurt a rozok, mozno nejaka oblozena bageta... (a keby si moje dieta naozaj kupovalo toto, tak by mi ani nevadilo, ze ma kazdy den tie iste ranajky) + jasne,, ze dieta si chce kupit este aj nejaku sladkost... takze dokopy tak 3 € ?... takto nejako idealne by som si to predstavovala...
@lukas1204 deti vo veku tych tvojich v pohode zvladnu ranajky aj desiatu si urobit same. Ja som si od 10rokov doma sama prihrievala obed na plyn.sporaku,este sme nemali mikrovlnku a tu som. Nech mi nik netvrdi ze 13r.uz pubertiak nenatrie rozok a nepraskne tam kusok syra so zeleninou...Chce to len zmenit pristup a treba zacat od rodicov
@katarinamarkova Nechapem tvoj prispevok, to si ma dotycny ako povedat, ze tak teraz stravim v praci o hodinu menej, zarobim o 4 eura menej a za vtedy pripravim desiatu?
@lukas1204 Ja nechapem... mam 12r. dceru, ta sa rano naranajkuje sama s tym, ze to ona vsetko nachysta aj pre tu mladsiu (vytiahne z chladnicky syr a nejaku zeleninu pripadne dzem, vyberie chlieb, ja ho akurat nakrajam), naranajkuju sa deti prakticky same (ja zaatial chystam malemu), a desiatu robim len prvacke, ta 12-rocna si bud vezme jablko alebo, ked chce chleba, tak si ho predsa v 12r. dokaze sama urobit...
10 a 13r. deti nie su male babatka, vsak trocha samostatnosti, zvlast ked je ocino v robote a mamina chora...
Moja mama mna a mojich bratov vzdy viedla k tomu, aby sme ranajkovali a mali vzdy nieco na desiatu. Ked sme boli mladsi, chystala nam, neskor sme si robili sami. Tak som ucila aj moje deti. Dcera si chysta jedlo sama asi od 12 rokov. Synovi zvycajne este chystam aj teraz, ale to len preto ze je celiatik a potrebuje toho viac. Chcem si byt ista, ze ma pocas dna co jest, nema moznost chodit na obedy a aj ked si chce nieco kupit ma dost obmedzeny vyber. V pripade potreby si jedlo urobi aj sam, ale rano je taky motak, bezne zaspi, zabudne desiatu a pod. Tak radsej mu robim. Ale inak je samostatny, obedy si ohrieva a chysta asi od 11 rokov. Zhruba od 15 rokov zvladne aj pecenie bezlepkoveho chleba, na vecere si urobi leco, prazenicu, parky, salat a pod.
Tym vsetkym som chcela len napisat, ze tvoje deti by sa mohli zapojit aj samy, hlavne ak mamka je chora.
Ale ked mam poradit, najdi si cas a aspon 2x do tyzdna im priprav vecer oblozeny rozok, zemlu, zabal do folie / rano staci vybrat z chladnicky. Urcite nie je problem kupit detom ovocie a dat im na desiatu - jablka, hrusky, banany, mandarinky. Ako rychla desiata je jogurt , alebo jogurtove mlieko s pecivom. Ked to naozaj nestihas, raz , dvakrat do tyzdna im mozes dat napriklad kupene sladke pecivo, caj, mlieko, jogurt.
Moj syn nemoze kupovane, preto mu cez vikend peciem rozne kolace - bublanina, babovka. Kolace nakrajam do mensich plastovych doz a ulozim do mraznicky / rano len vyberiem / kym dojde do skoly, je to rozmrazene. Bublaniny sa snazim robit zdravsie , menej sladke , pridavam orechy, hrozienka, ovocie, tvaroh, kokos - je to sice sladke ale ma to vyzivovu hodnotu, viem, co som tam dala.
Prikláňam sa k názoru, že radšej dávať peniažky len výnimočne - napr 1x za 2 týždne. Viem že sa niekedy inak nedá, ale decká si fakt väčšinou kupujú somariny, čipsy, sladkosti, majonézové šaláty, koláče, croissanty. Môj brat má takmer 17 rokov a stále mu desiatu pripravuje maminka, takže z vlastnej skúsenosti určite radím vychovávať k samostatnosti! Do školy si môžu vziať napr. jogurt a ovocie, ak chcú tak aj rožtek k tomu - s tým nie je žiadna robota, stačí vložiť do tašky....alebo napr. žemľu a acidko.......a ráno si môžu natrieť pečivo s maslom a k tomu syr/šunku, zeleninku a čaj...časom sa starší môžu naučiť robiť nejaké nátierky, ktoré sa dajú pripraviť aj deň vopred, možno ich to začne aj baviť 😉 Je tu aj skupinka "Čo zabaliť na desiatu", môžeš sa tam inšpirovať 🙂
@belllinka skusim ti to teda vysvetlit.
ked dotycny nebude kupovat drahe sprostosti a miesto toho ich nahradi omnoho lacnejsou,zdravsou alternativou jednoducho usetri ( lebo je to lacnejsie )
a ked ma niekto mensie vydavky, nemusi tahat napr. tolko nadcasov.
nehovoriac o tom, ze deti v tomto veku jednoducho musia byt shopne natriet chlieb a zabalit ho do servitky, resp. zohriat kakao. ak nie, tak jednoducho sa im nechce. takze svojho casu tym ranajkam venuje nula minut.

@lukas1204
@lukas1204 určite to nie je jednoduché, ale vaše deti už nie sú krpci - ako píše prispievateľka nadomnou môžte s manželkou podporiť ich samostatnosť, možno by ste si mohli urobiť taký jedálny lístok počas víkendu aby ste celý nasledujúci týždeň vedeli čo pripraviť. deti budú určite šťastné že maminke pomohli, naučia sa niečo do budúcna a ešte im bude lepšie chutiť že si to sami spravili a aj vymysleli.
Ešte tipa na rýchle raňajky : čok.guličky s mliekom, vianočka s lekvárom alebo len s maslom, makovník a čaj,
Inak niekedy ked som deťom dala peniaze na desiatu tak po otázka čo si kúpili mi povedali že 3 rožky a tresku a to sme doma nikdy nejedli. Občas sa dá s tými peniazmi, ale každý deň - je to také neosobné. Ale píšem len svoj názor, ktorý nikomu nevnucujem.
Želám viacej zdravia maminke a ochotu detičiek. 🙂 🙂 🙂