icon

Rastlinná náhrada za mäso

radopp
18. mar 2015

Dobrý deň. Čím sa dá pomocou rastlín nahradiť mäso a živočíšne potraviny?

katrin21
19. mar 2015

@elizita zivocisny tuk 🙂 rybi tuk 🙂 a to nase telo bytostne potrebuje. v rastlinach ho nenajdes.

radopp
autor
19. mar 2015

@elizita Môžeš napísať svoj obvyklý jedálniček?

katrin21
19. mar 2015

@elizita ale akože mimo temy.. ved sa pytal, ci sa da maso plnohodnotne nahradit.. Nech si kto chce , co chce mysli, plnohodnotne sa neda.. ciastocne ano .. ale plnohodnotne nie. a vela v vegetarianov to zisti, ked budu starsi, ze ake zacnu mat problemy...
Ja hovorim, vsetko s mierou 🙂

mirka49
19. mar 2015

@katrin21 nechaj ich.zjavne ficia na mariske

radopp
autor
19. mar 2015

No a dosť! Žiadne urážky a odbočovanie od témy!

katrin21
19. mar 2015

@mirka49 vies , to je tak, ked vegetariani citaju len vegetarianske knižky. kde im povedia a chvalia AAAA, alebo nepovedia BBBBEEEE a to by si mali dohladať inde.. staci si precitat napr. paleo dietu ( aj ked to nie je dieta, je to blby nazov) od Robba Wolfa..
Nemusia sa dat vôbec na paleo.. vôbec.. ale aspon mat info..aby pochopili aj druhu stranku veci a pripadne sa podla toho zariadili a mozno aspon , ked pride nieco, tak sa im rozsvieti kontrolka a spomenu si na to a budu vediet, ako a kde zacat ..

@radopp prosim ta, ja ta neuražam .. a ked uz, pamatam si ta z MS a tam si sa pohadal v kazdej teme, resp,. nikto po vacsine nesuhlasil s tvojimi názormi.. Na konovi mas indetitu neznamu, tak si to nepokaz 🙂
Hlavne vela zdravia prajem, aby si si nieco neuhnal 🙂 uplne vazne.. vela studuj a potom sa rozhodni, co chces dalej..

martina833
19. mar 2015

plnohodnotne sa veru maso neda rastrinnou stravou nahradit, par rokov to moze fungovat s kombinaciou strukovin, celozrnnych obilnin, nelupanej ryze, zemiakov (toto vsetko, aby sa poskladala kompletna bielkovina, cize pocas dna musi byt strava riadne pestra), roznych druhov olejov a doplnanim b12 a v zime vitaminu D... skusala som to 2 roky a fakt som si na tom dala zalezat, citila som sa super, fit, ale zhorsovala sa mi koncentracia, pamat... mozog potrebuje zivocisne tuky, nehovorim len z vlastnej skusenosti ale aj zo skusenosti viacerych veganov...

katrin21
19. mar 2015

@martina833 konecne niekto povedal, ako to je 🙂 dakujem za tvoj príspevok 🙂

elizita
19. mar 2015

@radopp co ja viem, tak nedostatok B12 je zapricineny nespravne fungujucou crevnou florou, resp nie dobrym travenim... a nedostatok byva dost vynimocny... ale je tu jeden chapik s nickom jaron, ktory sa do toho celkom vyzna sa mi zda... skus oslovit jeho... ak som dobre pochopila, tak sa veg stravovaniu venuje aj pre verejnost..

elizita
19. mar 2015

@katrin21 on sa nepytal, CI sa to da, ale CIM sa to da...

katrin21
19. mar 2015

@elizita ved ale CIM sa da plnohodnotne? no nicim, plnohodnotne nie..
a ked sme pri crevnej flore.. tak prave vyvarmi , ktore som spominala + pridavam fermentovanej zeleniny, ako kysla kapusta ( anjprv len stava) apod. sa da flora upravit.. je to v tej knihe, co som pisala, Syndrom travenia a psychológie.. vynikajuca kniha ... Pre ludi, co maju zlu crevnu floru su najhorsie potraviny uhlohydraty alias sacharidy.. ziadna muka, obilniny, cukor.. ani zemiaky a ryza.. Lebo tie napomahaju mnozeniu candidy, ktora je sice priatelka bakteria, ale nie vsetky kmene .. a ked sa premnozi, je zle.. je to na dlhuuuu debatu..
ale rozhodne tam pri liecbe treba prave vyvary z masa a kosti, ktoré črevnu stenu a enterokoky, ktore obsahuju enzymi a stiepia stravu tak, aby sa vstrebalo to co ma a nie toxiny z netravenej stravy, dostanu opať do formy..ale trva to v zavislosti od narusenia flory aj cele mesiace... Je to ale jediny sposob ako naprl. vyliecit Ulceroznu kolitidu , Cronovu chorobu a pod... daju sa o tom najst info na nete. hladajte GAPS

katrin21
19. mar 2015

alebo zivakultura.cz prelúskajte si par stranok, založiek

elizita
19. mar 2015

@radopp tak to si mi dal teda otazku 🙂 papam, co pride... moj jedalnicek by som charakterizovala asi tak, ze je velmi roznorody a mam to stastie, ze rodicia byvaju na dedine, tak v sezone mame dost domacich produktov, ktore uprednostnujem.. mozno oproti inym jem viac vseliakych salatov a ovocia, lebo to zboznujem... inak, zo svojej skusenosti.. ak by si raz riesil nedostatok zeleza, zarucene (aspon mne a rodine) pomohla naklicena mungo fazula... odkedy som ju zaradila do kuchyne, tak nemam problem... takisto aj sestra a mama (tie su mimochodom masozravkyne 🙂 ) asi to mame nejako vrodene...

katrin21
19. mar 2015

na zelezo je skvela inak melasa a z rastlin ho ma najviac kokos a mak zeleza...
CO sa tyka nedostatku, treba riesit, preco sa nevstrebava, aj ked jedia maso. možna celiakia apod., alebo len ta zla flora v crevach.. ( to len taky tip na okraj, lebo sama som bola nedavno velmi anemicka a teda nastudoavne to mam sprava zlava ) JO a este je dolezite , nekombinovať veci, co obsahuju zelezo s vecam, co obsahuju vapnik. zabranuje totiz vstrebavaniu.. takze ziady spenatovy privarok so smotanou.. to ste rovno zabili vsetko zelezo 🙂

elizita
19. mar 2015

@katrin21 ty si bola ako dlho veggie? ked tak urputne presadzujes "SVOJ" nazor? vies, lebo toto mi pride ako tema ockovat ci neockovat... kazdy si najde svoje pre aj proti... a na kazdy argument sa najde protiargument..

katrin21
19. mar 2015

@elizita nebola, nastastie ! ale mam neter , co je a uz je len ako tien bleda.. sme z toho nestastni cela rodina, neda si povedať..najnovsie uz ani MED nechce, lebo chudatkaaaam vcelam ho berieme.. bože to je chore !!!! prepac, ale je..

nemusim byt vegan na to, aby som vedela, co to moze sposobit.. ale ked chces, stiahni si tu knihu od pani, co bola 20r veganka a ako dopadla....
ani lekar, co lieci pacientov, nepotrebuje mat vsetky choroby, aby ich vedel liecit,. staci o nich vediet.
Svoj nazor vysvetlujem, lebo si za nim stojim, o tom je diskusia..Ty bud kludne veganka, je to tvoja cesta.. 🙂 to ti neberiem.. len pisem, ako to je z iného uhla..

elizita
19. mar 2015

@katrin21 neznamena, ze ked je niekto bledy, tak mu nieco je... ja som a som v poriadku... k tomu, nie je veg ako veg... niektori su hanbou a su veg, len aby boli ini a "zaujimavy" a zeru smazene syry s hranolkami a na veceru sojovu tycinku... ja ti na oplatku poviem, ze si nastuduj napr nieco o obcanoch mesta Loma Linda alebo ti budem rozpravat o rodinach, ktore osobne poznam a su uz niekolko generacii veggie... jeden vyskum ti povie hento a druhy toto tak ako niekomu veg nesadne a niekoho aj vylieci.... a takto by sme sa tu mohli prestrelkovat donekonecna...

elizita
19. mar 2015

@katrin21 a mimochodom, nie som veganka

martina833
19. mar 2015

@katrin21 ja som to skusala zo zvedavosti, nie kvoli zachrane planety alebo zvieratam, takze to viem podla mna dost objektivne posudit
je to riadne nakladne, cize vacsina ludi si to nemoze dovolit robit poriadne a potom to aj tak vyzera... treba si to v provom rade riadne nastudovat, ale clovek moze robit cokolvek, aj tak mu vzdy bude nieco chybat, co sa bohuzial prejavi az za dlhsiu dobu

freyahope
19. mar 2015

To, že niekto bol pár rokov vegán a musel s tým seknúť je teda argument. Tak ako sú vegáni zdraví a chorí, tak je to aj s konvenčne sa stravujúcimi ľuďmi. Sú takí, ktorí jedia živočíšne produkty, ale vedia sa stravovať zdravo a nespôsobujú si jedlom žiadne choroby. A potom je plno tých, ktorí sa prejedli k cukrovke a srdcovo-cievnym chorobám.
A @radopp nie, v kváskovom chlebe nie je B12

katrin21
19. mar 2015

@elizita Loma Lindu tu propajue Jaron tusim..
ono treba pouzivať zdravy sedliacky rozum aj... proste sme vsezravci...
Raz bol skvely dokument na STV o epigenetike.. skuma vplyv roznych faktorov na genetiku, zmeny v potomstve ludi, co napr. hladovali v koncentrákoch a neskor ake mali choroby alebo ich deti..
veeelmi zaujimava relacia to bola.. ziadne blaboly, vyskum ,dokazy..
NApr. sa tam clovek dozvedel, ze zeny ked nejedia zivocisne tuky, mozu mat problemy s pocatim, hormonálnych systémom, alebo ich deti...
Napr. Adela Banašova, dlho bola vegetarianka, ale ako potratila, pisala niekde v rozhovore, ze trochu zmenila pristup k tomu, lebo a zacala zaujimat o to a zistila, ze aj tam mohla byt pricina.. bola u nejakej mudrej babicky a ta jej vysvetila co a preco.... Osobne mam adelu velmi rada, nie len pre jej intelekt, ale aj trizvy prirodny pohlad na svet a ludi a cely zivot , energie a vsetko...

0silvia0
19. mar 2015

@martina833 hovoríš len o skúsenosti s vegánstvom alebo aj vegetariánstvom? Pretože pri vegetariánstve tie živočíšne tuky až taký problém nie sú - teda ich nedostatok.

@elizita tvoja reakcia mi pripomenula stravovanie podľa krvných skupín, tam je tiež teória, že ľudia s nulkou sú mäsožravci, ľudia so skupinou A sú viac bylinožravci a skupina B je kombinácia týchto skupín, čiže môžu jesť všetko s mierou a nič im nevadí. Veru je kopa teórií, výskumov, kopa odborníkov, ktorí si v mnohých veciach odporujú a každý si zastáva to svoje. Ale som presvedčená, že nie je jeden model pre všetkých. Napr. keď v určitých rokoch sa snažili médiá a "odborníci" presviedčať ľudstvo o tom, aké je mlieko prospešné a zdravé. Darmo by mi to niekto denne vnucoval, jednoducho moje telo by mlieko neprijalo - už len vidieť mlieko v pohári, cítiť jeho smrad, no ani za svet. Tak isto má moje telo s vývarom. Aj keby som si prečítala 10 kníh a štúdií o tom, aký je vývar úžasný, museli by ma uspať, ovaliť, zapchať nos.... Mimochodom, moja krvná skupina je A, čiže teoreticky podľa istej teórie krvných skupín mám aj nárok uprednostňovať vegetariánsku stravu 🙂

elizita
19. mar 2015

@katrin21 aj k adelinmu pripadu, jej vyjadreniam aj k tej jej sarlatanke sa nasli protichodne vyjadrenia.. a jej verejna konfrontacia sa tykala soje a nie vegetarianstva.. pokial viem tak adela je stale veggie a to je mozno tak 3 roky aj s cestou...

tenerifka
19. mar 2015

@katrin21 Suhlasim s tvojimi nazormi, napisala by som to podobne 🙂

elizita
19. mar 2015

@0silvia0 vidim, ze si presne pochopila moj postoj k tejto teme... nebudem tu nikoho presviedcat co je dobre a co zle, lebo ako pises neexistuje jednotny model pre vsetkych... ja som nulka a som nemasova, manzel je A cko je je masovy... tak to "pasuje" 🙂 .. poznam doktorku, ktora sa tymito krvnymi skupinami riadi a nevie si vynachvalit... a ja a mlieko.. mam ho rada, len ma tak zahlienuje, ze sa vo vacsine pripadov mozem nan len kukat, ked nechcem na druhy den chrchlat 🙂

0silvia0
19. mar 2015

@elizita ja tiež nepotrebujem mať nejaké radikálne postoje k týmto témam, každému zapasuje v inej životnej fáze iná "pravda", lebo si niečo o tom prečíta, zažije, vyskúša, verí tomu a chce to odporučiť širokej verejnosti, nakoľko je o tom presvedčený. Ale to nejde, lebo tí ďalší ľudia sú zasa v inej konštelácii, v inej situácii, v inom životnom rozpoložení a jeho "pravdu" nie sú schopní akceptovať...
Myslím, že je potrebné mať v podobných témach nadhľad a nechať inému človeku slobodu v rozhodovaní a v presvedčení.

katrin21
19. mar 2015

@0silvia0 ja som A a bez masa si neviem predstavit zivot... predtým som uvazovala, ze ho nebudem jedavat, resp. obmedzim ho trochu, lebo tiez rozne veci clovek cital...
ale az paleo a GAPS mi v hlave uviedli veci na spravnu mieru...
s tymi tukmi nie je problem len u veganov, ved vegetarian nepouzije bravcovu, alebo kačaciu mast . pokial viem..
KOlagen - je len v zivocisnej forme.. z kosti.. akoze moze clovek robit co chce, inak ho neziska... 🙂 nic v zlom, ale je to tak 🙂
Jediny tuk co jedia, je maslo. kedze z masa ziaden, ani z ryb a ten je extremne dolezity, keby nic ine... tak ten treba.

Pokial niekto nie je energeticky velmi vysoko ( z pohladu energie, vibraci) , tak maso je fajn.
ale si obcas maso da, minimalne rybu.. pocula som ju, ked to hovorila.. ano, inak zostala pri svojej strave, ale toto zaradila do jedalnicka raz za cas.. nie casto, ale je to..
O sarlatanke by som pomlcala.. to je ina debata, to nejdem rozoberat, to by bolo nadlho...

katrin21
19. mar 2015

tie skupiny mate nejake dopletene.. teda elizita ma..
spravne je : 0 masova, A rastlinna...
Mne to nesedi, u mna je to naopak , lebo ja som Acko a maso mozem

katrin21
19. mar 2015

@elizita s tym mliekom .... pobavila som sa.. ono zahlienuje, ale nie dychacie cesty.. ale creva 🙂 len tak pre upresnenie ..
Mate v tom dost mišung, ako pozeram, no nic

alaguema
19. mar 2015

@radopp kombinovaním obilnín so strukovinami získaš komplexnú belkovinu s výživnou hodnotou, ktorej sa nedá nič vytknúť. Len tie obilniny sú aktuálne dosť v nemilosti. Prešľachtené a pod. Stále častejšie alergie a intolerancie niečo jasne signalizujú. Ono stravovať sa dá aj veľmi jednoducho. Zelenina, strukoviny, sem tam nejaká kvalitná najlepšie bezlepková obilnina (pohánka, pšeno, celozrnná ryža), prípadne domáci kváskový chlieb, zemiaky, orechy a semená. Nemali by ti bielkoviny chýbať. Celá potravinová pyramída je dávno neaktuálna. Človek nepotrebuje tie množstvá sacharidov a bielkovín, ktoré uvádza.