Rastlinná náhrada za mäso
Dobrý deň. Čím sa dá pomocou rastlín nahradiť mäso a živočíšne potraviny?
@0silvia0 veganstvo
inak s rastlinnou stravou nie je mozne mat dostatocne mnozstvo bielkovin, bez toho aby ste niekolkonasobne prekrocili odporucane mnozstvo tukov, mne to nerobilo nic, pretoze ja mozem jest co chcem a nepriberiem ani gram, ale z priatela sa stala hora sadla...
@martina833 a môžeš mi názorne popísať to, ako pri získavaní bielkovín z rastlinnej stravy prekročíš množstvo tukov? Myslím nejaké tabuľky a podobne. Uverila by som akurát tomu, že to priateľ prehnal so sacharidmi a preto pribral.
@freyahope kaloricketabulky.cz- tam si priadel nahadzoval vsetko, co jedol, podla toho to zistil
@freyahope napr tempeh ma 25 % tukov a 19 % bielkovin, hovadzi steak 5 % tukov, bielkovin 20 %
http://www.kaloricketabulky.cz/jidelnicek-bez-r...
tu si mozete najst jedla, napr. prekvapilo ma sojove mlieko vs. obycajne mlieko
@martina833 Ale tuky? Však vo fazuli, šošovici, tofu alebo seitane tuky predsa nie sú a to sú podstatné zdroje bielkovín na rastlinnej strave. Mrkla som na tie kalorické tabuľky a sú dosť neprehľadné, tak som si hodila uvarenú šošovicu na cronometer.com. Jedna porcia (198 gramov) má 229,7 kcal, bielkovín 17,9 g, sacharidov 39,9 g a tukov 0,8 g. Ja osobne ešte olej, na ktorom varím, dopĺňam lyžičkami tevicového oleja a oleja z vlašských orechov, plus nejaké semienka, aby som naozaj mala dostatok tukov.
@martina833 tak pri tempehu asi záleží od výrobcu, predsa len je to produkt, ktorý môže byť marinovaný alebo predsmažený. Na cronometri je niekoľko druhov, rozni výrobcovia a diametrálne rozdielne hodnoty.
@martina833 no ja som našla tempehy napr.
tuky 10 g, bielkoviny 19 g
tuky 24 g, bielkoviny 42 g
tuky 17 g, bielkoviny 30 g
Údaj z tej českej kalkulačky je zvláštny
@martina833 denná potreba bielkovín osciluje u zdravého človeka medzi 0,8 a 1,5g na 1kg telesnej váhy. Keď pozrieš jednotlivé rastlinné potraviny podľa obsahu bielkovín (rátam aj tofu a pod.), tak zistíš, že si vyskladáš jedálniček bez toho, aby bolo zastúpenie tukov neprimerané. Mimochodom, priberá sa predsa najviac zo sacharidov, nie z tukov a hlavne nie z tých rastlinných. To by si ich skutočne musela pojesť kvantá. Ja teda nie som vegán, dokonca ani vegetarián, príležitostne zjem rybu. Ale som presvedčená o tom, že sú ľudia, ktorí sú na vegánstvo stavaní a nespôsobuje im žiadne problémy. Je to veľmi individuálne a ide hlavne o to, aby človek našiel to čo je vyhovujúce pre jeho organizmus.
@freyahope vazil a pridaval to asi mesiac, vacsinou mu to vychadzalo, ze bielkovin okolo 70 %, sacharidov a tukov okolo 130 a viac %, vlakniny tiez okolo 130 %- ale to hadam nijako nevadi... vzdy to nejako zlozkou prehnal s tukmi... napr sojove mlieko zajic ma vela tukov a pod.
@freyahope pozerali sme zlozenie na obale a sedelo to, ked tam nieco nebolo, tak sa to dalo pridat do tych tabuliek...
@martina833 a na čo ti je sójové mlieko? A rovno Zajíc, kde je kopec chémie.
@alaguema mne uz nastastie nie je nanic 😀
vsak si dajte tu namahu a sledujte si mnozstva tukov, cukrov, bielkovin a uvidite ako na tom ste... mozno super, kto vie
@martina833 Tak Zajíca by som ani ja nepila, do toho sa všetko možné pridáva, v tých sušených mliekach sú glukózovo-fruktózové sirupy a tam sacharidy pekne nabehnú. Ako fakt verím, že mohol mať veľa sacharidov, ale tie tuky sa mi nezdajú. Buď sú kaloricketabulky.cz nespoľahlivé, alebo jedol veľa upravovaných a hotových výrobkov. Ja som za jednoduchosť a vtedy to vychádza aj lacno - šošovica, fazuľa, cícer v suchom stave, doma uvariť, zelenina, ovocia, rôzne obilniny, orechy, sem-tam tofu a seitan. Srandy ako rastlinné mlieka (radšej si vyrobím doma), tempeh, hotové sójové výrobky kupujem minimálne a potom ani peňaženka netrpí.
@martina833 ja som si tú námahu dala, sledovala som si to na cronometri, všetko ok, takže už to neriešim. Aj výsledky krvných testov hovoria, že je všetko ok, takže tabuľkami sa už po toľkých rokoch zaťažovať nebudem.
@freyahope no tak super, dala si si robit aj D? Priatel si dal a mal nedostatok... ja som sa az tak nesledovala...
@martina833 akurát D je vitamín, ktorého nedostatok sa stáva priam epidémiou v celej populácii v našich zemepisných šírkach, patrím k tým, čo majú deficit a tu na fóre som to riešila s kopou báb, ktoré tiež majú deficit a som medzi nimi asi jediná vegánka. D je jediná vec, ktorú musím riešiť a nikto deficitný, ani mäsožravec, také niečo iba stravou nenapraví.
@martina833 Ako moze byt nieco 130% ?
130% z dennej spotreby neexistuje.....maximum je 100%
@freyahope nam najviac penazenka trpela pri nakupe celozrnnej muky napr pohankovej, amarantovej, roznych kvalitnych rastlinnych olejov, domacej zeleniny a ovocia, teraz je to uz vsetko dostupnejsie
@tenerifka matematiku nechajme radsej bokom 😀 mas ziest napr 10 g niecoho a zjes 13 g, tak tak prekrocis odporucane mnozstvo....
@martina833 pohánkové a pod. múky sú riadne pálky. Ja do bioobchodov chodím len na kvalitnú sójovú omáčku, seitan (lebo som lenivá vyrábať ho doma) a lahôdkové droždie, všetko ostatné bežný supermarket, inak by som skrachovala 🙂 Chlieb pečiem, lebo môjmu chlapovi nechutí z obchodu, ale celozrnnú múka z neho tvorí asi tak jednu tretinu.
@katrin21 s tým mliekom a rastlinnými tukmi/kolagénmi to @alaguema vysvetlila, nebudem sa rozpisovať, ale kedysi po zjedení jogurtu (mlieko ako som písala nepijem) som aj ja mala sople, resp. nejakú reakciu na mlieko, možno aj alergickú, bola som kedysi alergik...
s tými skupinami to má @elizita tak ako ty, čiže jej to nesedí ako tebe, veď to jasne napísala...
@radopp Ad ta debata o hnojivach este spred par stran, nestiham toto tempo diskusie, musim aj pracovat...
Poucka hovori ze "Hnojivá rastlinného pôvodu využívame predovšetkým na úpravu fyzikálnych vlastností pôdy. Organické hnojivá živočíšneho pôvodu slúžia vačšinou na ovplyvňovanie chemických vlastností pôdy." Vsetko ma vyznam.
Ad luky: my nepotrebujeme nielen ovocie a zeleninu ale aj kvety a bylinky. Prave vegetarian rad vyuziva jedle kvety a bylinky na upravu stravy. Spasanie je dobrou vecou, kultivuje krajinu, umoznuje biodoverzitu, zvierata bylinozravce ju umoznuju. Vyzivat sa v smrti je zvrhle, dokazat ju vyuzit s uctou nevidim ako apriori zle. Rastliny tiez umieraju za nas. Je to neustaly kolobeh. Ide o to aby sa veci diali len v potrebmom mnozstve a s pokorou. Neplytvalo sa, to hlavne.
Cim neznizujem vyznam vegetarianstva, prave naopak, myslim si ze clovek je schopny plnohodnotne prezit na rastlinnej strave ale musi noazaj velmi citlivo posudzovat vsetky zastupene ziviny, co nie je automaticke, hlavne v nasom podnebnom pasme ktore tiez samo o sebe vplyva na vsrebavanie zivin (dlzka slnecneho svitu a pod.) a teda ked mi napr. niekto vypracuje vzorovy vego jedalnicek, nemusi este navyse zohladnovat specifika mojho travenia a co inemu moze stacit, mne moze casom privodit deficit. Sama som bola vegoska vyse 10 r a poznam aj ludi co su tak cely zivot a vychovavaju tak deti a pravidelne si nechavaju robit rozbory krve a ine vysetrenia a naozaj nic im nechyba. Uznavam ze v mojom pripade je to ciste vec priorit, nemam na to v momentalnom obdobi zivita tak uplne cas, aj ked zdravosti stravy sa venujem. Nevnimam to ako vyhovorku nicmenej. Som momentalne vo faze "nie je az tak uplne najklucovejsie co do ust vchadza, ale to co z nich vychadza", aj ked aj toto moze byt padaroxne navzajom ovplyvnene.
Cudujem sa trochu ze uznavas ze clovek moze byt vegetiarian, ale akosi neveris bretarianom. Su tam podvodnici, ale je ich par pod lekarskym dohladom a drzia to uz roky, desatrocia. Za ten cas im dokonca v istej miere atrofovala cela traviaca sustava, jej nepouzivanim, je to zaujimava specificka vec, ktora tiez ukazuje na to ze nepodvadzaju a niekde tajne sa neladuju. Ako ty pises ze maso a jeho jedenie je vec zvyku a je to ako droga, ja hovorim, ano je to tak, nicmenej potrava celkovo a jej prijem v tejto hrubohmotnej forme je vec zvyku a zavislosti. Mam za to ze vyvojovo sa posunieme tak, ze uz nebudeme musiet planetu vobec hmotne vykoristovat, bola by som za to rada, nielen zvierata budu pred nami v bezpeci ale aj rastliny. A aj ked to niekomu moze pripadat ako sci fi, ja uz vidim tie prve lastovicky tohto procesu a prijde mi ako taky aj logicky a v sulade s evoluciou. Su aj rozhovory s takymi ludmi na nete, je to cele velmi zaujimava tema. Myslim si ze tak ako nie kazdy je v sucasnoti disponovany byt plnym vegetarianom, a nanutit to ludom pausalne mnohych by to poskodilo, este menej ludom je dane byt bretarianmi, radovo menej. Co je tiez logicke, treba k tomu predpoklady nielen telesne ale aj dusevne-duchovne. To uz ale len pripustit je ale za hranicou prijatelnosti istym ludom. Ale to uz uplne odbacam od temy diskusie.
@alaguema ano, tuky z rastli ano,ale ten kolagen, to sa mi vidi hlupost z tych rias.. nebude to rovnocenne, urcite nie...
S tym zahlienovanim, to uz bude skor prejav alergie, alebo intoleranciu, ze niekto ma hlieny aj dychacie.. moze byt,ale primarne mlieko zahlienuje crevny trakt, ide tam o ml.bielkovinu kazein, ktory nase telo v podstate nevie spracovať...
a na margo sojovych nahraziek.. vam vobec nevadi, ked sa tym ládujete, ze soja je najviac GMO potravinou sveta?? Cize v snahe zit zdravo si mozete skor uskodit, ked jej jete vela... ono dokonca existuje skrizena alergia an soju u toho, kto ma na mlieko alergiu.. takze to nie je vyhra... ani ta soja.. vobec nie...
@katrin21 ach jaj...nie, nie je to hlúposť. Kolagén sa získava aj z rastlín a dostať aj vo forme potravinového doplnku. Je to proste rastlinný kolagén. Nemôžeš predsa tvrdiť, že niečo neexistuje len preto, že o tom nemáš vedomosť. A k tej sóji - jem len tofu, asi tak raz týždenne a je to eko produkt z NON GMO. Inak, celkom vtipné, že spomínaš práve toto, lebo kŕmne zmesy používané v živočíšnej výrobe sa výrabajú takmer iba z GMO plodín...čo myslíš, že sa to z toho zvierať vyparí? 🙂 Prijímaš to v mäse.
@martina833 vieš čo, ja to nesledujem...riadim sa svojim telom. Len vidím, že odkedy nejem mäso, som naďalej štíhla, zmeny sú k lepšiemu - pleť a vlasy krajšie, mám kopec energie. Ale ako som už písala, ja nie som ani vegán, ani vegetarián, občas zjem rybu. Syry, jogurt a kefír pomerne bežne, ale veľmi malé množstvá.

@katrin21 samozrejme, že existuje aj rastlinný kolagén. Riasy napríklad. A čo sa týka kvalitných Omega 3 a 6 tukov, tak isto existuje výborný rastlinný zdroj - konopné, ľanové, sezamové, makové a iné semiačka.