Raw stravovanie
Ahojte, on nového roka začínam s Raw stravou. Snažila som sa naštudovať o tom čo najviac a pripraviť sa na to no ja taký mäsoholik a milovník pizze... Je tu niekto kto prešiel na raw? Podelíte sa somnou ako ste to zvládli, ako nakupujete poprípade z čoho sa skladá taký nejaký bežný denný jedalnicek?
teraz pozerám, že už má profil surová dcérka - takže môj posledný príspevok opravujem
@lindusss2016 nie je vhodnejsie kupit si susicku a susit si ovocie doma?
@slavkadud ano, je, ale teraz ziadne ovocie nemame, takze asi tazko nieco ususim a zahrada je tiez obmedzena, vacsinu ovocia sme pojedli za cerstva, takze vela na zimu neostalo...
@jamika27 raw mother and daugther poznam. Maju facebookovu skupinu. Baba je modelka, takze aj dost reklamy si robi. Vela veci mi nevyhovovalo od nich. Hlavne to miesanie ovocia dokopy... Z toho ma strasne naduva. Ono v raw velmi recepty netreba. Len ludia stale chcu nieco vytvarat, aby to mohli jest. Cize varit-nevarit. Preferujem skorej mono surovu stravu a potom varenu roznorodu. Niektore semiacka a orechy su dost hnusne same o sebe. A niektore veci ani nie su raw.
@ajush5, raw ti odporucam nie ze vsetkymi desiatimi, ale kludne dvadsiatimi, je to uzasne stravovanie a v pripade spominanej diagnozy k tomu netreba komentar. Prvykrat som sa s raw stretla pred 8rokmi, moja znama v tom case bola raw s celou rodinou 25rokov, kedy sa jej muz vyliecil z velmi vaznej diagnozy. Prechod ja odporucam postupny, no su ludia, pre ktorych nie je problem zo dna na den, ja som bola raw 10dni, robila som si tym ocistu a bolo to uzasne, tolko energie som mala, ze az. Inak som na vegan strave, takze nic zivocisne nekonzumujem, co je tiez pre mna velky zdroj energie, lebo necitim zatazeny organizmus. A ako tu bolo spomenute, odporucam Surovu dcerku na FB a Instagrame, no okrem nej je ich tam viac, ktori su 100% raw, ak mas Instagram, tam naberies obrovsku inspiraciu, lebo spravne raw kombinacie su dolezite a odstavovanie pri raw je uuuuplny zaklad, bez toho to ani neodporucam! Urcite si pozri profil julkashark na Instagrame tiez...
nemám skúsenosti s raw, aj keď ma to láka, ale veľmi ti držím palce. Na nete je toho veľa, stačí prelúskať. Určite na tom niečo bude.
Viem podľa seba, že keď som prešla na viac surovej stravy, bolo mi lepšie. Asi by som mala znova. Len by som si dala pozor na oriešky, hlavne arašidy. Vraj niekedy obsahujú dosť plesní. Vraj. Či je to skutočne tak alebo nie, neviem. Ale my ich zjeme dosť.
@kvetinka75 aj u nas sa zje vela orechov. hlavne cez zimu.
@kvetinka75, ano bohuzial, s arasidmi je to pravda, arasidy pri raw neodporucam, teda celkovo vobec ich jest, su silno kyselinotvorne a vobec nie zdrave, na to ma upozornovala viackrat znama, ktora mala toto vsetko preluskane. Takze z orechov arasidy nie.
@olivia77 tak to som nevedela že je to s nimi až také zlé. Tak dojem doma ten balík čo mám a vyradím z jedálnička. A tá známa nemá nejakú stránku s takýmito radami?
@kvetinka75 orechy sú vo všeobecnosti za neutrálnej čiarou
A orechy treba jest “napucane”, teda vopred aspon na 12 hodin namocene vo vode 😉 Vtedy su pre telo najprospesnejsie 😉
@kvetinka75, nie, bohuzial nema, no v minulosti sme spolu s nou robili detoxikacny pobyt 3dnovy, kde sme jedli cisto raw, ludia za 3dni mali dolu 2-3kg a skvelo sa citili, vacsina si kupila odstavovace zaradili raw do svojho stravovania aspon na 50%, lebo videli velke zmeny za tak kratky cas. No viem, ze tato znama precitala knihu od Normana Walkera, tento chlap sa dozil dlheho veku, nevie sa presne, no pise sa, ze zil cez 100 rokov, bol na raw a odstavoval. Vdaka jeho kniham presli s celou rodinou vtedy aj oni na toto stravovanie, lebo raw je pre nas ta najprirodzenejsia forma stravovania, ludia to beru ako nejaky modny trend, no nic za tym viac hladat netreba, len tolko, ze to je nase prirodzene, preto sa zacne clovek liecit, lebo byt zdravy je prirodzene, nie opak. No to je na dlhe debaty 🙂
Tuto zasadovost by som absolutne neriesila. Urcite nie pre zaciatok raw a ked je uz clovek pokrocily raw, tak ma chut aj na dobroty. V raw sa predovsetkym riesi omega3, vitamin D a B12.
Zeleny jacmen, bio salaty, bio zelena zelenina je zasadova a ma aj omega3. Preto sliepky, ovce, kravy, kt. zeru travu maju omega3 vo vajciach, mlieku. Ryby, kt. zeru riasy maju omega3.
Orechy maju omega6 prevazne, co je nic moc. Preto raw foodisti jedia lanove semiacka, chia a konopn kt. su teda dost nechutne same o sebe.
POZOR orechy aj semiacka treba aktivovat a namacat na 8 hodin minimalne.
Raw vychadza z teorie, ze clovek je frugivor. Opice a ludoopice su frugivori. Cize po slovensky plodozravci. Pod plodom sa rozumie ovocie, kokos, avokado. Zelenina nie. Nejake divoke travy este - zelena cast. Jacmen a diva psenica - vyhonky. Pri orechoch a semiackach dlho trva rozlusknutie orechov (opica ich macat tiez nebude), hladanie semiacoch (opice ich hladaju v trave, cize uz asi naklicene) - klasicka teoria raw - ze clovek je z pralesa.
Orechov je xy, viz svetplodu.cz alebo lifefood.cz
Pre nas Slovakov su najlepsie miestne orechy a semiacka: vlazske, lieskovce, cedrove, mak tmavy, mak biely, slnecnica, lanove. Mandle su dost propagovane, ale zohnat kvalitne, kt. nie su horke, to da zabrat.
Ja na raw pribrat neviem a to jem teda kadejake orechy kazdy den skoro a zacala som aj oleje pouzivat, lisujem sama doma. Priberiem jedine ked mam zrave dni a jem kozie a ovcie syry.
Vazim 45-47 kg. a keby som nejedla oleje, tak vazim 42kg.
Najlepsie, je jest doobeda ovocie, ako som tu pisala vyzsie svoj jedalnicek. Cize do 13hod ovocie.
Teoria travenia je uplne jednoducha, len ludia maju mozgy a musia vsetko komplikovat.
V noci ma jedlo kvalitne vytravit a zacina sa jest tym, co najrychlejsie travy: voda, stavy, ovocie stavnate, ovocie tuhsie (banany, datle, susene). To jedlo sa vrstvy od rana do vecera. Aby sa zbytocne nemiesalo, ide sa od rychlo stravytelnych po tazsie. Alebo sa caka, kym vsetko riadne vytravy. Lebo ist podla stravitelnosti je zlozite, hlavne ked sme v praci, na cestach, behame za detmi, nakupmi...
Hlavne z mojich skusenosti a ludi, kt. poznam je raw stravovanie uplne bezpecne a v norme cca 3 roky. Tym myslim take to klasicke skusanie a hladovanie. Bez doplnkov a riesenia nejakych vitaminov... Vela ludi skoci do raw, je vsetko krizom krazom hlava nehlava. Dava vsade fotky. Pozeram niekedy na to a viem, ze to ani nie je surove, co tam odfotili... Napr. bezne kesu, cedrove oriesky, susene ovocie ususene na teplote 60 stupnov, sparene potraviny.
myslim, ze doktor mamicke neodporucal raw len kvoli vitaminom, ale hlavne kvoli tej zasadistosti a vycisteniu.
https://www.youtube.com/watch?v=ghSiOIS3r-Iodporuca sa aj konzumacia sody, daju sa kupit aj tabletkove v potravinach. vysoke davky vitaminu C, zasaditost raw stravy a cistiaci efekt vlakniny, to je ta kombinacia, ktora je potrebna na liecbu.
@sbear mandle su problem zohnat, ale lepsie obycajne nelupane, nez ziadne. mandle su podobne zlozenim ako marhulove jadierka, su protirakovinove a konopne semienka by taky ludia mali jest aj kazdy den, daju sa preda zapracovat najemno do sladkych jedal. ucinku konope na rakovinu uz boli dost popisane. ja si natieram konopnym olejom hrcky na uzlinach, bez toho uz neviem co by bolo so mnou. mne chutia konopne semienka aj ciste.
@janaff madle sa uz pestuju aj v SR a madarsku. Takze som nakupila uplne skvele v BA na trhovisku. Nie su vobec horke. Tie Spanielske su hnus. Vobec som ich nemohla jest. Americke mandle nie su raw. Vsetko co ide z USA je vraj ozarovane koli skodcom a bakteriam.
Konopne semiacka nemozem vobec citit. Fakt ma z nich napinalo, hocikde mohly byt.
Lisujem si olej. Kupujem 5kg balenia tu: https://cannature.eu/ Su pestovane v SR. Maju aj olej.
Treba im ale napisat email alebo zavolat, semiacka podla vahy nemaju uvedene.
Asi skusim konopne mlieko opat. Teraz mame obdobie makoveho. Lebo syn sa pogrcal z konopneho. Boli aj so syrupom a mandlami.
Rakovinu neriesit. Mne osobne pomaha chlorella GW pri mojom stresovom zivotnom style. Raz som ju nemala 2 tyzdne a uz som mala vyrazky po tvari.
@sbear to je zaujimave s tymi mandlami. kvoli financiaam neriesim mandle nejak specialne, mam posadenu mandlu aby som mala vlastne, ale este nerodila, takze som svedava na tu chut. kupujem mandle z tesca, na obale pise vyrobene na Slovensku, ale ci to bude krajina povodu, netusim. nic ine tam nepise. tak konopne asi nepotrebujes, mne vyslovene chuti. aj ja pouzivam casto mak, ten ja fakt zasadity. chlorelu aj spirulinu, aj jacmen mam, len som v tom taka neporiadna, spomeniem si na neho vzdy az na jar, ked davam do smoothie salaty zo zahradky. preto su dobre taketo komunity, skupiny, diskusie, ze to ludi nastartuje.
@janaff ked mate vlastnu zahradu, to je najlepsie co moze byt. Raw mandle klicia. Vsetky raw oriesky, semiacka by mali prejavit nejaku znamku klicivosti. U semiacok je to jasne. U vylupanych orechov otazne... pri akych teplotach su susene. To "vyrobene na Slovensku" moze znamenat aj balene na Slovensku. Uz som sa s tym stretla. Vela raw foodistov dokonca kontaktuje predajcov a vyrobcov, kde je pravda... Ta zasaditost je inac tiez celkom business. Nejaky trupko napisal o tom knihy a zrazu v 19 storoci vznikol tento pojem. Ja mam napr. vyslovene bolesti brucha z niekt. potravin. Aj keby mali mat zasatitost najlepsiu. Prave zo spiruliny som sa raz poriadne povracala. Potom ked som patrala, vraj spirulina je plev a toxicka pre ludi. Za tie 4 roky ciastocne raw som sa niekt. potravin teda riadne prejedla a radsej si idem uvarit nejaku obilninu alebo zeleninu.
Ak by tu chcel niekto knihu o principe raw stravovania, predam knihu Oprawme se za 7 EUR + postovne https://www.martinus.sk/?uItem=297517 Mam ju od autora, je to moj raw food poradca. Hlavne teda jeho team, niektori su teda skoro 100% raw cele roky.
@sbear to ti verim, ze prejedla, mne to nikdy nevydrzi tak suvislo, vzdy uletim na zemiakoch a potom to uz ide vsetko zle, pridu nezdrave chute. nie je to lachke vydrzat dlhodobo. obilniny uz nemozem ziadne, mäso mam fazy ze ano kvoli klbom, inokedy ked mi je fajn, tak ziadne mäso, ale citim, ze uz by sa zisla ocista aj kvoli tym uzlinam. ale dlhodobo, neviem no, uplne chapem, ze po 4 rokoch si das aj tepelne upravene. je to zahrievajuce. naposledy som skoncila presne kvoli tomu, ze ma stale triasla zima, potrebovala som nieco varene. ked si zdrava a nemas problem, tak preco nie varene. ano cez sezonu sa to da, len v zime je to nic moc. s tou zasadotvornostou si myslim, ze je to vcelku pravda, nevidim v tom len biznis na knihach. spirulina je mi tiez tazka. uz davam len uplne malo. zeleny jacmen je lepsie stravitelny.

@ajush5 na facebooku má profil blogerka raw mother and daugther. Je podľa mňa skvelá, pridáva veľmi veľa receptov, videí, aj názorov a rád. Podľa mňa sa na raw nedá prejsť úplne zo dňa na deň, ale je to o životnom štýle. Ona si veľa pestuje a vyrába. Ja sama nie som ani RAW, ani vegan, ale obdivujem takýchto ľudí. Na jednej strane si myslím, že sme mäsožravci, na strane druhej všetko s mierou 🙂
ale pri onkologických ochoreniach je surová strava hlava zeleninová základ. Tomuto verím aj na základe (nie mojich) skúseností od známych. držím palce