icon

Recept na opitého Izidora alias Františkové rezy

gulicka
19. dec 2007

OPITY IZIDOR alias FRANTISKOVE REZY

CESTO

6 zltkov
22 dkg prask. cukru
22 dkg smetolu
1 vanilk. cukor

- vymiesat a pridat:

1 1/2 lyzice kaka
12 dkg polohrub. muky
1 prasok do peciva
6 bielkov (vyslahat sneh)

- dat upiect na vymasteny a mukou vysypany plech
- vyklopit na dosku (alebo nechat na plechu)

PLNKA 1 marhulova

- cesto natriet marhulovym lekvarom a na to dat 1 marhulovy kompot (marhule trochu popucit)

PLNKA 2 orechova

25 dkg pomletych orechov
2 dcl rumu
hrst cukru
- vymiesat, nechat chvilu odstat a dat na marhulovu plnku a trochu utlacit

KREM (robeny nad parou – dlhsie vydrzi)

1 smetol
3 vajcia
15 dkg cukru
1 lyzica kakaa
- vajcia s cukrom vymiesat nad parou do polohusta
- po vychladnuti vmiesat smetol a kakao
- natriet na orechovu plnku

(Krem-alternativa: urobit puding zo ¼ litra mlieka, po vychladnuti pridat smetol a dochutit – odlahcena verzia)

POLEVA

1 stuzeny tuk (nie cely)
35 dkg cokolady (aj menej)
1 lyzica oleja

kamajka
27. dec 2007

U nas sa to volá Opity František 😀
díky za recept, babka ho akosi stratila 🙂

expertka8
27. dec 2007

😀 😀 😀 ...a ja ze..ktoreho nacuckaneho suseda zasa rozoberate??? 😀

kamajka
27. dec 2007

😀 si ešte nepočula o takom zakusku expertka?
Ja som sa z neho ako malá total opila 😀 😀 na babkinej oslave

ikke
19. dec 2009

janamed • 2d • 17. dec 2009 o 15:31
Ahojte maminky,
kedysi davno robievala moja prababka tento kolačik, volali ho opitý izidor, bolo v ňom kopec rumu, a tiež čokolády, lenže recept nemám, nezachoval sa, starká už nežije, tak prosím o radu Vás, ak máte niektorá recept. Radi by sme ho na tieto vianoce upiekli 🙂

csikike • 2d • 17. dec 2009 o 15:36
http://www.dobre-recepty.sk/detail/2563-opity-i...
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=1986
https://www.modrykonik.sk/forum/show.php?vThrea...

janamed • 2d • 17. dec 2009 o 16:06
Dakujem pekne 🙂

macka01
21. dec 2009

ahojte,no my ho voláme tiež Opitý Izidor ale nedávame tam marhuľovú plnku,len orechovu a na to kakaový krem,klasický z pudingu a potom maslo s cukrom zamiešať a na vrch čokoládu,môj muž ho zbožňuje.A tým rumom sa nesmie šetriť 😀

carodejnica
11. feb 2010

Pripájam jednoduchú "lyžicovú" verziu IZIDORA - PL=polievková lyžica

Cesto:
8 vajec
10 PL polohrubej múky
10 PL kryštál. cukor
1/2 balíčka prášku do pečiva
1dc vody
1dc oleja
2 PL kakaa

- urobiť "obrátenú piškótu" (je jednoduchšia ako klasická a rovnako "nadýchaná"), vyšľaháme bielka s cukrom na tuhý sneh, tou istou metličkou si vo vedľajšej nádobe rýchlo pršľaháme žĺtka s vodou (len aby sa premiešali) a primiešame opatrne do snehu. Postupne opatrne primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec znova opatrne primiešame olej a kakao.
Cesto vylejeme na vymastený a krupicou vysypaný plech, upečieme v stredne vyhriatej rúre - cca 180st.

1. plnka - lekvár, akýkoľvek
- natrieme na horúci korpus

2. plnka - 250dkg mletých orechov (toto jediné si odvážite), 2dc Rumu, 2PL kakaa. podľa chuti práškový cukor - všetko spolu zmiešame a natrieme na vychladnutý korpus s lekvárom

3. plnka - 2,5dc mlieka, 3 PL hladkej múky, 2 PL kryštál cukor (alebo podľa chuti), 1 vanilkový cukor, 125g masla
- z mlieka, múky a cukru uvaríme kašu, po vychladnutí do nej vmiešame zmäknuté maslo a nakoniec kakao, natrieme na orechy s rumom

4. čokoládová poleva - 100g čokolády na varenie, 2 PL Ramy (alebo podľa potreby), 1 PL kakaa - zmiešať vo vodnom kúpeli (ja robím polevu z Ramy, mne tá zo stuženého tuku nechutí, aj keď vyzerá krajšie)

janka1143
15. dec 2011

Ahojte idem prvý krát oskušat "opitého izidora,, pre manžela na Vianoce tak dúfam že to zvladnem a dakujem za recept. 🙂