icon

Recept na zaváranie uhoriek

avatar
mimusa1997
25. aug 2019

Dobrý deň prajem. Viem, je to asi hlúpa otázka, ale potrebujem poradiť :( chcem prvýkrát zavárať uhorky (nakladačky), ale vôbec neviem ako :( na nete som našla recepty, ale tam píšu, že sterilizovať v hrnci pri 80°C ... A to mám ako vedieť, na koľko stupňov je voda zohriatá? :D prosím vás preto o overený recept na zaváranie. Chcela by som zavárať s Dekom. Ďakujem za každú radu

avatar
brigit8
25. aug 2019

@mimusa1997 ja zavaram s dekom, voda v hrnci vrie a keď idú rýchlo hore bublinky v pohároch vypínam plyn a nechám vychladnúť v hrnci. Uhorky Sú chrumkavé.

avatar
siska1313
25. aug 2019

Ja sterilizujem v umyvacke riadu. Na 70° asi 1,5h. Ešte sa mi nič nepokazilo.

avatar
mimusa1997
autor
25. aug 2019

@siska1313 Umývačku nemám

avatar
1975renca
25. aug 2019

@mimusa1997 zdravím, uhorky zavaram roky, nalev si robim sama a vsetkym chutia, vlozim pohare do mierne vriacej vody, tajej aby pomaky bublinky vychadzali na povrch a necham asi 7 minut, potom vyberam, su akurat chrumkave, nerozvarene, viac info v sprave 😊

avatar
mimusa1997
autor
25. aug 2019

@1975renca prepáčte, neviem ako sa správy posielaju :D napísali by ste mi sem celý recept? 🙂 Ďakujem veľmi pekne

avatar
1975renca
25. aug 2019

@mimusa1997 nalev 2,5l vody, 0,5 l ocot, 20dkg dukor, 10 dkg sol, nechat rozpustit vo vode, prevriet asi 5 minut, odstaviť, do pohárov na spodok, cibula, paprika, koliska mrkvy, cierne a nove korenie cele, bobkov list, uhorky natlacit ci najviac, zavrieť a nechat prejst varom na miernom ohni, uplne staci 7 minut, povyberat, nechat vychkadnut pod dekou

avatar
1975renca
25. aug 2019

@mimusa1997 mozete dat aj kôpor, ja davam, cili papriku, kto ako lubi pikantné

avatar
mimusa1997
autor
25. aug 2019

@1975renca ďakujem :3 a náhodou jablkový kompót nezavaráte? 🙂

avatar
1975renca
25. aug 2019

@mimusa1997 nie, len broskyne a nektarinky

avatar
ildiko36
25. aug 2019

@mimusa1997 ja dam do vriacej vody uhorky a ked stratia farbu hned vyberam..su hrumkave..zavaram s dekom ale pridam kus viac cukru aby neboli tale kysle

avatar
pininka1
25. aug 2019

Vždy zavaram podľa návodu na deku, dávam.este kôpor a cibuľu do pohárov. Dám do hrnca a keď začne voda vrieť tak nechám 15 minút a dám vonku. Zakryjem dekou.

avatar
oli18
Autor odpoveď zmazal
avatar
davida
25. aug 2019

A ja nesterilizujem,kupim deko kde je ze nesterilizovat,podla navodu na obale uvarim nalev, zalejem oharky, zavieckujem otocim pohar hore dnom a hotovo. Robim to tak roky a vsetko ok

avatar
nelca84
25. aug 2019

Nalev pre lenive zienky na 0,7dcl pohar... poukladas uhorky do pohara, pridas vetvicku, dve kopru, 2 PL cukru, 1 CL deka a 0,5 dcl octu... dolejes vodou po vrch pohara a sterilizujes... takto mas vzdy nalev presne na tolko poharov, kolko potrebujes 😉 ja uz len takto uhorky zavaram

avatar
bettie
25. aug 2019

@mimusa1997 klasicky zavaraci hrniec + teplomer

avatar
0silvia0
25. aug 2019

@pininka1 15 minut je zbytocne vela. Jednoduchsi postup je ako napisala @brigit8, cize nechat zovriet a vypnut a nechat vychladnut v hrnci. Takto to robim aj ja, vacsinou zavaram vecer, aby mi hrniec s uhorkami na sporaku nezavadzal a rano pohare vyberiem a hrniec upracem.

avatar
0silvia0
25. aug 2019

@nelca84 toto je tiez zaujimave, chut je taka ista ako pri klasickom varenom naleve?

avatar
nelca84
25. aug 2019

@0silvia0 ano, je to v podstate to iste len preratane na 1 pohar... nalev je sladkokysly, ak mas radsej kyslejsi, das viac octu... 😉

avatar
0silvia0
25. aug 2019

@nelca84 super, toto sa mi paci, lebo vzdy mi chyba nalev na jeden pohar, musim dovarat zasa nalev a poraza ma z toho🙄

avatar
pininka1
25. aug 2019

@0silvia0 vždy necháva rovnako a ešte sa nimi nič nestalo, niesu ani zbytočne mäkké.

avatar
zirafienka
26. aug 2019

@nelca84 ja tiež takto zaváram a nie som lenivá😦 keď som robila s Dekom, vždy mi zostal nálev, ktorý som vyliala. Takto nič nevyjde nazmar. Len ja robím znojemský nálev.

avatar
0silvia0
26. aug 2019

@zirafienka aky je to znojemsky nalev?

avatar
zirafienka
26. aug 2019

Do pohárov poukladám uhorky, do každého pohára dám 5zrniečok celé čierne korenie, 3 zrnká nove korenie, 1 čajovú lyžičku soli, 2 polievkové lyžice cukru, 1dcl octu a dolejem vodou. Ja do každého pohára ešte hodím 1-2 čilli papričky.

avatar
0silvia0
26. aug 2019

@zirafienka ved to je takmer to iste co pisala
@nelca84 akurat tam mas navyse zrnka korenia a viac octu. Ona tam ma zasa kopor. Ja aj ked davam klasicky nalev pridavam aj nove aj cierne korenie, bobkovy list, kopor, pruzky cibule aj mrkvu na ozdobu. Som myslela ze znojemsky nalev je v niecom specificky...

avatar
ildiko36
27. aug 2019

@mimusa1997 da sa zavarat s uhorkami aj karfiol ,stale dam do flasky nakrajanu cibulu kus papriky niekedy aj kus mrkvy..kôpor, a som skusala aj brokolucu celkom fajne to je..ked sa nam podari nazbierat huby aj kuriatka su fajne 😉