icon

Recepty pre dojčiacu matku

michaelanemeth
29. jún 2012

Baby chcela by som Vas poprosit mate nejake overene recepty?mam doma tyzdnove babetko a rada by som vedela ake jedla mam pripravovat a varit ked dojcim co malinkej nebude skodit,naduvat.ake polievocky jest a postup varenia a ake jedla a aj postupy...dakujem za kazdy recept 🙂

bodka13
29. jún 2012

😕 to nemyslíte vážne tieto otázky ....stravuješ sa tak ako doteraz - strava je pestrá a bohatá na vitamíny, nie je potrebné žiadne špeciálne vyváranie,dodržiavaš pitný režim aby sa tvorilo mlieko ....treba ochutnať zo všetkého na čo máš chuť a po reakcii malinkej prídeš na to,či si to jedlo môžeš dať aj nabudúce,alebo ho z jedálnička vyradíš.....mne na otázku ,či počas dojčenia môžem jesť jahody,marhule a podobné "ohrozujúce" potraviny odpovedala detská doktorka : "prečo by ste nemohla,však sa nechystáte zjesť na posedenie 2-3 kg" 😉 a tak som sa podľa toho riadila a neobmedzila sa na zasmaženú polievku a neochutené jedlá

mimave
29. jún 2012

@bodka13 zas take jednoduche to neni, ty si asi nemala doma dieta co ma koliky a pod., jasne ze musis vyskusat co mozes a co nie, ale ja doteraz nejem strukoviny a pod, ananas nehrozi aj ked jahody nam nevadili, bolo toho vela co som nesmela jest, takze taketo otazky podla mna az take mimo nie su. aj ja som sa vela pytala a bola som vdacna za kazdu dobru radu.

mimave
29. jún 2012

@michaelanemeth ahoj, ja som napriklad vynechavala z jedla stiplave, co som dovtedy jedla velmi rada a vela, fazulu, hrach a pod., jablcko som si supala a podobne hovadiny, uz si to presne nepamatam, ananas som vyskusala ked bol uz filipko trochu odrasteny no aj tak sa mi vyhadzal, sytene vody som nepila, vsetko na rady lekarky a kamosiek, nas mal velke koliky...

zigzag
29. jún 2012

ja som jedla ako dojca, niake korenene jedla,huby,kapustu, cokoladu,strukoviny, paradajky a papriku, uhorky, nic co ma jadierka, melon a podobne, ja som nejedla ani kysnute pecivo a oriesky, bolo to narocne, ale ked som to vylucila z jedalnicka, malemu prestali koliky a reflux hned na dalsie kojenie... jedla som varene zemiaky s morcacim,kuracim maskom,korenovu zeleninu, vtacie mlieko, rizoto a take jednoduche jedla, nevyprazane,,,, ale ked tvoje babetko nema niake problemy, tak staci,ked nebudes tie korene jedla 😉

happy8051
29. jún 2012

@michaelanemeth kazde babtko je ine a ja mam doma svetly priklad. Matalia mala vzdy velmi citlive brusko ako babatko... jedla som dokola asi pat jedal prvy polrok... teraz mam druhu dceru Nelinku a pri nej jem vsetko okrem pikantnych jedal, kapusty a strukovion (zatial). musis len skusat. je dokazane, ze na tvorbu mlieka strava nema vyznamny vplyv, dolezite su tekutiny, cca 2,5-3l denne.

happy8051
29. jún 2012

konkretne ak ta zaujimaju jedla co *VRAJ* vplyvaju na laktaciu tak by to mali byt zaprazene polievky, bryndzova polievka, vtacie mlieko a mliecne potraviny, ale podla mna to nie je az taka pravda.

michaela.g
29. jún 2012

@michaelanemeth urcite neuskodi, zasmazena polievka, zasmazku spravis udusis zeleninku mrknu, trosku pretrzlenu, zemiacik, ked je makke pridas vychladenu zasmazku, a pred koncom zahustis vajickom. Ja som na zaciatku fungovala hlavne na hustych polievkach 🙂 : moc som varit nestihala...

michaela.g
29. jún 2012

@happy8051 neviem ci zasmazena polievka podporuje laktaciu, ale mne chutila 😀

zigzag
29. jún 2012

@mimave presne tak, ja som sa trapila s malym skoro mesiac,kym som prisla na to,ze to ma zo stravy,,, sice strukoviny a dyne som nejedla vobec, to aj v porodnici vraveli, ale na to ostatne som si prisla sama,ked na sme mali strasny reflux, maly zvracal aj 2 hodiny po dojceni, na nete som nasla takuto dietu a feflux zmizol ako smahom prutika

bodka13
29. jún 2012

@mimave ale mala .... to,že som nenapísala jedlá,ktoré som vylúčila alebo obmedzila neznamená,že to u nás bolo bezproblémové ........ale bez vyskúšania ,to aj tak nezistí 😉 ...a vylúčiť niektoré jedlá z jedálnička len,preto že kočky na MK napísali že im to škodilo je hlúposť

mimave
29. jún 2012

@bodka13 co ja ti viem, aspon bude vediet na co si ma dat pozor, to nie je ze teraz budem na slovo posluchat, ale vies napriklad mna by v zivote nenapadlo ze si mam osupat jablko.... a podobne veci, je jasne ze co jednemu vadi, druhemu nemusi, ale zas je vela toho co je zle tak vseobecne....

michaelanemeth
autor
30. jún 2012

dakujem baby za vase rady a skusenosti...ja mam druhe babenko a to prve som kojit velmi chcela ale nemohla...:((( vlastne aj mohla ale vtedy este nas uzasny pediatermi to zakazal vzhladom nato ze syn mal reflux....takze hned nam predpisal antirefluxne mlieko a bolo po kojeni...:( ale dufam ze druhe babenko budem kojit co najdlhsie...

danu
30. jún 2012

@michaelanemeth pozri, pripadne sa opytaj v temach, na ktore ti dala linky ike