Som jediná, kto pečie málo na sviatky?
Baby, to som jedina ktorá každoročne robí na vianoce len linecke a medovníky tým to hasne?
Na silvestra nejaké guličky kokosové k tomu a finito?
Keď vidím koľko toho pečiete ako to máte krasne nachystane ak do predajne ...
To pečiete celej rozvetvenej rodine?
linecke z polovicnej davky, grilazka medzi 2 oblatky a pardubicke perniky - pokus. aj tak sa mi zda vela.
Robíme jedine medovníky
Tiež robím len zo tri druhy z polovičnej dávky. Pred Silvestrom väčšinou upečiem niečo slané a hotovo.
Čo nechápem je, že niekto pečie pomaly mesiac pred Vianocami. Ja preferujem čerstvé koláče.
My si kazdy adventny vikend s detmi upecieme jeden druh, zdobit budu deti po svojom. Pecieme len pre nas + pribalim manzelovej mamine, ktora bude u nas na veceru na Stedry den. Co do mnozstva, pecieme vzdy dvojite-trojite davky, u nas by sa to zjedlo aj keby som to sekundovym lepidlom o plech prilepila 🤣
U nas aj kolac na plech do 24 hod "padne" a to nas je len 5 🤔 ...u nas take nehrozi, ze este na konci januara to ponukat kade-tade len nech sa to uz zje... Na Silvestra uz nemam z toho co dat na stol 🤷 ...no tam si urobime oblozene chlebicky, syrove pracliky a jeden kolacik a hotovo.
Ja pečiem viac druhov, ale len po pár ks. Anjelskych očí mám 8ks, linecké 10ks, vanilkové 15ks 😁 dnes asi pár včelích úľov, možno trochu grilážiek.. a sme 4. keď som dostala koláčiky, nezjedli sme ich, tak som ich dala do dózy do mraziaka a postupne sme vyberali. Nič im nebolo, boli krehké, odležané. Mne by to bolo ľúto vyhadzovať.
Ja tiez peciem minimalne. Presnejsie dnes idem upiect slane pracliky - pre synceka ktory maloco zje celkovo ale toto ma rad, s dcerou crinkles aby sme akoze cosi sladke robili, a muz s nou spravi suhajdy a to je vsetko. Ono pride este prastarka, ta donesie medovnicky a medove labky, prvy sviatok vianocny ideme k svokrovcvom a od nich vzdy ideme s dvoma buxickami kolacikov. Takze aj tak toho mame viac ako zje nakoniec.
@ekira1 tvoje vanilkove by si moje deti rychlo podelili😂😂😂 linecke, perniky a vanilkove su ich oblubene... To musi byt
Ja som tiez tomu vypekaniu nechapala pokial som nespoznala mojho muza ktory je extremne na sladke a nase 3 deti tiez 🙈🙈 Oni si tie kolace pytaju a aj zjedia 🤷♀️ uz pojedli 4 varky medovnikov, 4 varky lineckych, grilazky, pusinky 🤦♀️
Napiekla som perniky a chcem urobit roladu. Muz sladke neje, dcera ma rada pernicky (zaroven mi pomahala a troska zdobila), roladu robim hlavne kvoli sebe, uz dlhsie mam na nu chut. Tot vsetko.
Uprimne ja tie vsetky suche a polosuche kolace nemam rada.
Pečiem polovičné dávky vždy a robím 4 druhy sladkého a jeden druh slaného pečiva. Zo sladkého sú to medovniky, suhajdy, plnene oriešky, linecke koláče.
Hlásim sa. 😃 Linecké a medovníky a vybavené. U nás by sa viac ani nezjedlo.
Volakedy som piekla linecke, vanilkove, medovniky, trene...nik to nejedol, jedli sme do marca, nikomu to uz nechutilo, tak teraz spravim radsej piskotovo smotanovu stavnatu tortu a tej sa potesime. Samozrejme oplatky a trubicky
Nie,ja upečiem akurát bananove cookies lebo sme sami a sladke nejeme😄takze našťastie pre mna vianoce su no stress🙂
My mame tiez malo, len tak “pre radost” s dcerou sme piekli, lebo sa z toho velmi tesi. Ozdobuje si medovnicky najradsej.
Ja ked vidim tie kvanta jedla a sladkeho, nechapem ci ludia maju zrazu 3 zaludky alebo co 🙈 fakt sa kazdy preziera cez sviatky, ci potom to vyhadzuju?
Mame linecke, vanilkove rozky, plnene a neplnene medovnicky, zltkove rezy a makovy kolac 🤷🏼♀️ s kazdeho ale relativne malo, nepotrebujem si ani dieta nadopovat cukrom nejak extremne.
@zmrzlinka2021 To nie je lacne,to je o tom,ze Vianoce su aj o ochutnavani. Cez rok peciem bezne kazdy tyzden nejaky kolac, na oslavy kremove a Vianoce su taka prilezitost,kedy ochutnavame co kto napiekol,vymiename si kolaciky. Decka miluju sladke a ked sa opytam,co maju najradsej na Vianociach,tak povedia,ze ked sme vsetci spolu,pozerame rozpravky a mozeme pri tom ochutnavat rozne druhy kolacov. Nevidim v tom problem,ak to je 1x do roka. My zas neholdujeme majonezovym salatom,udenym masam,klobasam,reznom, co si niekto v tieto sviatky dava aj 3x za den. Nech si tie sviatky uzije kazdy po svojom. Pre nas by to neboli Vianoce sediet pri jednom kolaci.
@iwesska to je ok, ale pod ochutnavanim si predstavím určite nezjest celý kus koláča. A jesť a kysnúť pri tv zas pre mňa nie sú sviatky, ale každý nech koná tak, ako mu to vyhovuje
Kazdeho vec kolko pecie. Ak to niekoho bavi a robi mu to radost a zje sa a nevyhadzuje,nech ma aj 20 druhov na stole. My mame radi kolace,tak peciem viac druhov,ale z polovicnych davok. Sme velka rodina a kolace si aj vymiename,takze ich mame ozaj dost druhov. A hlavne je,ze sa vsetko zje,nevuhadzujem a ani nepriberieme po sviatkoch.
Nepeciem
@ibatanecnica ja ani salat nerobím len losos,bataty,zelenina ,tiez som názoru nech si kazdy robí ako mu to vyhovuje,ak niekto potrebuje 5 chodov,nech si spravi,my cez Vianoce oddychujeme😃
Táto otázka vážne? 😂
@milanemila presne, mám len 1 žalúdok. Napr. moja svokra napečie, nakúpi mäsovú rolku, krkovičku, údené karé, klobásy, šunku, debrecínku, suchú salámu = sú doma traja... My tam ideme 1x na návštevu (dvaja) dáme si čaj, kávu... Nejeme nič z toho. Level 1: Frfle aká je sprostá, že koľko nakúpila, že to nechceme jesť... Level 2: Prepne na urazenú, že sa nám nebude prosiť...Level 3 je že nevieme čo je dobré, že telo má ísť do hrobu zhumpľované 😄 A aspoň susedov pes sa nažerie, alebo sa zaprisahá, že na ďaľší rok už nič nekúpi, aj tak sa všetko vyhodí... Za 24 rokov sa scénar nezmenil 🤷♀️
Keď sa jej opýtam, či to ešte za tie roky nepochopila, odpovie: Vieš, ľudia to majú pozostatky z vojny 🧐🧐🧐, aby bolo hojno. (rozumiem tomuto spojeniu)
Ja: Haló, a kedy ste vy zažili vojnu, chudobu a hlad??? Ona teda nikdy 👆
Keby ale mala menej kúpiť a "ušetrené" venovať na dobrú vec, to ani za Pána. Fakt radšej kúpi a potom vyhodí. Možno som sa veľa rozpísala, ale ja neznášam plytvanie jedlom 😟
My s dcérkou iba vanilkové rožky a linecké,kde si vykrajovatkom vykrajovala kolieska s mojou pomocou ( ona je ešte drobček)Urobili sme si radostné popoludnie a hotovo.Nam to stačí.Takze aj my sa pridávame do klubu žien,ktore málo pečú na sviatky.🙂A konieckoncov aj to celkom stačí.🙂👍🥰
Ja pečiem viac druhov a malé množstvo. Mám rada, keď si môžem vybrať… tento rok mám asi najviac druhov: 8 … ale každý je z polovičnej dávky, alebo ani to nie. Medzi sviatkami/pred Silvestrom pribudnú ešte raffaelo guľky a citrónový rez 🤷🏻♀️ z každého mám pár kúskov, všetko sa zje. 1-2 návštevy a už nemám ani čo ponúknúť.
@jamimo vieš oni asi nechápu túto dobu, neprisposobili a nechcú sa prispôsobiť. Dnes je jedla nadbytok, vieš si ho kúpiť kedykoľvek a proste sa netreba zbytočne prejedat lebo sviatky,ked aj po zvyšok roka mame jedla dosť. Mne svokra tiež, že ona si nevie predstaviť vianoce bez pečenia dva až tri týždne vopred, a to urt každý večer pečie, potom nevie co s tým. Potom zas 25-26 nadáva ze ako ju celé telo a chrbát bolia z valkania a pečenia, a ako to ani nemá kto pojest, už to nikomu ani nechuti tie isté kolace x rokov dookola, ešte chlebíčky, misy, šalát rezne. Vynukuje, pbalila by nám všetko, aby mohla zas na Silvestra robiť to isté, plus este zaviny po piecť po celej rodine. Ja som sa poučila, chodím tam na peso, už nezbali nič, lebo ako odnesieme a skysne nám salat po ceste (keď je teplo za 1hodinu peso, 🤔) ale ja co nenávidím plytvanie jedlom, tak toto bez milosti nechám napospas osudu, nejem nasilu, proste vyhodím co nezjedia ostatni alebo návštevy u nás. A vždy toho veľa vyhadzujem žiaľ
@hortenziaj veru tak to je... ľudia sa nechcú poučiť 🤷♀️
Ja som piekla len perníky a vanilkové rozky🙂
Ja sa teším na pečenie. Mala som 15 druhov, ale nie veľké plechy. Dokopy ich mohlo byť cca 450ks. Ja ale každý rok dávam veľkú krabicu ujovi (mamin slobodný brat), mame, svokre a 1 krabička ide najlepším susedom a par ks správcovy našej bytovky. . Niečo ostane nám a co zvýši beriem na Štefana k našim, keďže oco je Štefan a stretneme sa tam celá rodina (21ludi)
@simsalabim aj ja by som poprosila recept na gaštanové guľky. Ďakujem

Ja este nemam nic. Mozno svokra nieco posle 🙈 ale asi zajtra urobime medovniky z tretinovej davky nech sa deti zabavia... Alebo linecke... Este neviem...