Štedrovečerná večera
aké dobroty pripravujete na štedrovečerný stôl pre svoju rodinku??
@s_i_s_a Jeeejda, pekne, citit tu atmosferu Vianoc, tolko lasky... 🙂
nikto tusim nespominal pred stedrovecernou vecerou modlenie. my sme si zvykli aj citat nejake texty o narodeni Jeziska....
@s_i_s_a aaa, prepac, som to prehliadla. u nas tiez otec vzdy pred vecerou spominal na tych, ktori uz nie su medzi nami. volakedy sa aj prestieralo pre dalsieho spolustolovnika...ale to malo byt asi pre pocestneho.
pekne, ze sa z rodin nevytraca "ta duchovnost" o ktorej vsetci tvrdia ze tu uz nie je....
pocas stedreho vecera pozeram na rozsvietene okna a predstavujem si, ako je to v inych rodinach...
nejako som odbocila od jedla. 😉
nanika, toľko koláčikov ideš piecť, a také mňamkovské. aj to všetko popapáte? koľko kúskov z lineckých ti vyjde?
@maruska24 Ja ratam, ze sa to nazbiera a sama som zvedava pri deckach, ci sa vobec cosi podari napiect, so strazenim mam problem 😝 Ale bude toho asi zasa okolo 10 druhov, ale recepty, z ktorych bude vela kolacov uz skresem na polovicku. Predtym roky som piekla tak, ze som sa delila s mamou, ale potom som mala problem ziskat nieco z kolacov, co napiekla ona, tento rok sa nemienim handrkovat, zbalim im z mojich po par kuskoch na tanieriku, to iste sestre a este jednej kamoske, ak pojde manzel sluzobne na vychod, tak aj svokrovcom a ostatne s prepacenim zosrotujeme 🙂 Z lineckeho recept, je to sama o sebe dost velka davka cesta, ale byvaju take fajn zvlhnute, ze sa rozplyvaju na jazyku, mnam 🙂 A cim jednoduchsi kolac, tym viac detom chuti.
Ma tak napadlo odbociac od vianocnych zvykov a pecenia. Nemate niekto nejake vesele vianocne prihody?? 🙂
Mna napada jedna z detstva...den pred Stedrym dnom isiel moj ocino kupit kapra. Vybral pekny kusok a spokojny so svojim nakupom si vykracoval domov. Cestou ale stretol kamarata, dali sa do reci, a isli si dat do krcmicky cajik s rumom. Neostalo to vsak len pri jednom cajiku 🙂 . Doma sme tatina tuzobne ocakavali, kedy nam donesie rybku aby sme ju vo vani mohli sledovat. Nuz ale toho vecera sme sa nedockali a isli sme spat. Okolo polnoci sme zaculi strasnu ranu...ako potom vysvitlo, tato ked sa vratil, isiel dat kaprika do vane, nech si chlapec do rana este poplava. Ako ho tak vylial z igelitky do vane, s kaprom vypadol aj hruby skleneny popolnik .... asi bola akcia caj s rumom a popolnik zdarma 🙂 .... vo vani zostala po tej rane pekna pamiatka a nam prihoda na ktorej sa zasmejeme vzdy v obdobi Vianoc 🙂
My mame skor negativne prihody, u nas bolo vzdy 24. strasne dusno, my decka sme sice pomahali, co sa dalo, ale mama ja tak nestihala a otec si cuckal od rana bol zalezeny v garazi. Viete si predstavit to vecerne "vyvrcholenie" vecera 🙄
Ale jedno si pamatam, ako otec skacal jedneho roku nejaky ihlicnan zo zahrady, lebo mame zavazdal a bol to taky skvely vianocny stromcek, uplne prirodny, spinavy od aut a vlakov, plny listia a mam podozrenie, ze po nom este aj cosi lozilo. Ozdoby sa nan nedali vesat, aky bol husty a clovek sa musel umyvat so solvinou, aby po ozdobeni stromku ta spina z ruk zisla 😠 😀
@nanika neni si sama ... ja kym som byvala u nasich tiez som mala negativne Vianoce....teda ked som bola mala ani nie..... cely den sa varilo a tak tato v garazi vsadzal stromcek do stojana potom sme zdobili...mama sa zatial opila zakazdym... my sme pomahali varit a zdobili stromcek.. otec ked zbadal mamu ze "zas je.."tak bolo po nalade.....
naastastiee sa to zmenilo ked som zacala chodit s mm. hned po veceri som vypadla a sli sme na jeepe takou hornou cestou na nase miesto ,dali si darceky, sexik a sli na ponocnu 😀 😀 😀
a tieto Vianoce(presne 22.12) sme sa stahovali a nemali sme este televizor... ale za kazdu cenu sme chceli obaja vypadnut z domu... a tak sme cely den pocuvali radio a varli veceru.... v celom byte bola len postel a zariadena kuchina.... ale boli doteraz najkrajsie 😉
(uz mame telku a aj nabytok v byte, takze tieto vianoce budu utulnejsie) 😀 😀
@kvojtanikova toto je ten stromček, že?...niekto sa ho snaží kúpiť na minibazare 🙂
@kvojtanikova a ešte takéto niečo som objavila na nete...tiež je to zaujímavé...ale stromček s vrtuľkou je stromček s vrtuľkou 🙂
@s_i_s_a no ten prvy to je presne on. Tento druhy - to uz nie je ono, sak tam nejde o to, ako sa to kruti ale ako to cinka, no co uz len moze drevo cinkat... este som dostala tip ze mam pozerat v baumaxe, ale uz neviem ci sa tem este dostanem s takym velkym bruchom, uz chodim len do potravin a po maleho do skolky....
ahojte.my zaciname najskor modlidbou a to zvlast pre manzela lebo on je evanjelik a zvlat pre ostatných co su katolici. potom mame olatku s medom, tradicne kapustnicu a rybu so salatom. ked sme boli mali tak otec hadzal orechy nenapadne do rohu a tvrdil ze ide navsteva. to bolo az po veceri. a potom sa isiel pozriet ci jezisko doniesol nejake darceky. ako maly sme to milovali. nas syncek uz ma dva roky a viac to vsetko chape tak mu chceme pripravit nejaku tradiciu. neviem vsak co mu pripravit na stedrovecernu veceru nakolko mi nechce ani rybu ani salat a a ni kapustnicu. minuly rok som mu urobila krupicnu kasu ale teraz som to chcela zmenit. poradite mi. tak aby to posobilo sviatocne. dakujem.zdenka
Ja ked bol Samko maly...bolo to asi pred druhymi narodeninami som mu na stedrovecernu veceru urobila zeleninovu polievocku (mrkva,zemiaky,hrasok,kalerab,karfiol) a ako druhe (aby sa necitil ukryvdeny ze som ho odbila len polievkou) som mu spravila len uvarene zemiacky s mrkvou. A kedysi som v nejakom casopise pre mamicky citala ze pre male deticky sa da spravit na stedru veceru aby mali tiez pocit ze maju nieco vynimocne...uvarena trosku popucena zeleninka sa da do nejakej formicky napr.v tvare rybky k tomu uvarene zemiaky a hned to trosku inak vyzera
ak múžem pridám aj ja .Na stole svieti adventný veniec,tacka s koláčikmi,okruhla chlieb,robím si ho sama,miska ovocia.Jeme oblátky s medom,dostaneme aj krížik na čelo medový aby sme boli sladký po celý další rok.Potom hrachová polievka so zemiakmi,potom hustá kapusta so zemiakmi,kapor so zem.šalátom.U nás sa zásadne nejedia žiadne udeniny ani mäso.Len tá rybka.Pijeme biele šampanske.A pod obrus sa vložia peniaze a tam musia ostať až do nového roku.Muž tam napchá koľko môže až sa nás držia aj další rok 😀 A v noci polnočná.
Od stola sa nevstáva počas celej večere,všetko musí byť na stole,aby nás nikto neopustil v dalšom roku.
My sme to vždycky mávali tak zvyčajne. Najprv oblátky, potom kapucnica potom šalát a nakoniec ryba. Vždy boli napečené medvedie labky, košíky, zliepané linecké koláčiky a vanilkové rožky. Tento rok už druhýkrát beriem pečenie do rúk ja. Tento rok pečiem medovníky(ktoré už mám), kokosky, griláž, čokoládové špičky, vaničky so šľahačkou, parižske rožky a slané kombinoivané tyčinky a bielkové tyčinky.
@lussy23 ako pecies tie vanicky? mama ich tiez spominala ze ich milovala ako dieta (oni to tusim volali "rakvicky") ale nevie recept... Dakujem.
@kvojtanikova - áno, volá sa to aj rakvičky 🙂 Tu je recept na 50kusov.
Práškový cukor 300g
vanilkový cukor 5 g
bielok 1ks
žltky 100g(5ks)
Najprv si vymastíme formičky. Každá by mala by vymastená dva krát stuženým tukom, aby sa dali dobre vyklopiť.
Prprava hmoty: Všetko spolu vyšľaháme na tuhú penu, ktorú pomocou pláteného vrecka nastrieme do formičiek na vaničky(asi do 2/3) Sušíme pri teplote150°C(teplota nesmie byť väčšia ako 150°C, leby by vaničky boli tmavé a krehké, na povrchu popraskané)
Po upečení vyklopíme a po vychladnutí naplníme vyšľahanou šľahačkou.
Na dohotovenie ide 400g smotany na šľahanie a 30g práškového cukru.(ten tama le nemusíte dávať, lebo to bude sladké dosť 🙂 Držím vám palce pri pečení a prajem pekné Vianoce a ako s apozerám, tak hlavne SILVESTRA
akurát som Vás objavila...
u nás je to :
prípitok
oplátky a orechami a medom
kapustnica
rybka so šalátom....
tento rok chcem robiť lososa..neviete mi poradiť dobrý recept....aby som ho nepokazila??? ďakuejm
@winona24 urob si ho na prirodno bud s rybacim korenim, alebo ho len posol a okoren. Staci opiect na troske olivaku na panvici, alebo v parnom hrnci. Ak chces, mam dobry recept na jednoduchu citronovu omacku, aby to nebolo suche. Hodia sa k tomu zemiaky na viac sposobov, majonezovy salat nie. Servirujem s upecenym listkovym cestom nakrajanym pred upecenim na stvorce, rozlupnutym, na to ryba, na to omacku, prikryt vrchom z cesta. Dobre to vypada aj chuti.
Krásne Vianoce Vám všetkým prajem a veľa zdravia, šťastia a lásky v novom roku....
Tento rok budeme 1x sláviť Vianoce u nás doma. Do teraz sme chodili ku rodičom aj k svokrovcom v jeden deň. Lenže tento rok máme malý prírastok a atak sme to vyriešili tak, že svokrovci, rodičia a starý rodičia prídu ku nám.
Takže u nás to vyzerá takto: prípitok - motlitba, cesnak, oplátky s medom, kapstnica, pečený pstruh, vyprážaný pangasius, pečené mäsko, rezne, zemiakový majonézový šalát, cestovinový šalát, opekance (bobaľky) s makom, koláče,motlitba - poďakovanie a rozbaľovanie darčekov.
objavila som minulorocne Vianoce....mozeme pospominat s nostalgiou... 🙂
ahojte.. neviem si dat rady, aku rybku urobit tento rok na vianoce. chcela by som, aby nemala kosti, bola kvalitna a hodila sa v nejakej podobe ku klasickemu zemiakovemu salatu. neviete mi niekto poradit? dakujem pekne 😔

takze u nas najprv zapalim sviecocku, ponosim vsetko na jedenie do obyvacky. Potom mame pripitok, pospominame si na tych, co uz s nami niesu, s prianim, nech sa zasa stretneme takto spolu aj buduci rok. Od stola vstavam len ja, ja aj nakladam. Rozkrojime si jablcko, ci budeme zdravi, spapkame ho, potom papame oblatky s medom a cesnakom. Klasika kapustnica s klobaskou a hubami, druhe jedlo je rybka podla nalady, kapra nejeme kvoli detom, clovek by sa ani nenajedol, len kosti vyberal, takze bud pangas, alebo losos nejako na prirodno, napriklad s citronovou omackou a listkovym cestom, k tomu bud salat, alebo zemiakove pyre pre deti. Potom uz klasika kolace, ovocie, ako kto chce. Kolace si hovorim kazdy rok, ze nebudem piect, lebo ich je vzdy pozehnane a navstevy ani nejedia, takze potom dojedam len ja. Ale da sa to? Nie neda a uz teraz zhrnam nove napady, co popiect. Zatial som si ista akurat tymi lineckymi lepenymi kolacikmi, plnenymi kosickami pre manzela, dostala som chut na kavove zrna, potom nieco ako medove rezy, len su to kolaciky. Medovnikov urobim len polovicnu davku, dam ozdobit Olimu, len aby boli, je ich tusim fakt len Oliver. Este nejake dve novinky by som chcela, ak najdem niece inspirijuce 🙂 Na ceskom aj nasom MMB su fantasticke kolace 🙂