Strava počas kojenia
Zdravim Vas, manzelka nevie co vlastne moze jest. Od viacerych pocula ze moze vsetko ale zaroven vymenuju ze toto nie toto nie tak preco vravia ze moze vsetko ked vedia ze nemoze ved si tvrdenia protirecia. Ci mame skusat vsetko a uvidime ako sa to prejavi na malej? Lenze tak riskujeme bezsenne noci. Poradte prosim aky postoj k tomu zaujat?
Sa chystáš vyspať😂😂😂. No takže z jedla fakt všetko. Čo robí manželke dobre, nebude vadiť dcére. Moja mala koliky už som pomaly viac bola hladná ako najedená a koliky boli stále.
Takže žiadny cumlík, fľaša, pozor na správne prisatie a koliky možno vôbec nebudú. A ak budú tak pominú, ako naše.
@tatopeto no fazulu a kyslu kapustu a ani kakao by som nejedla, kym babo nedovrsi 3 mesiace kvoli naduvaniu a kakao kvoli alergickej reakcii. Ale je to individualne. Aj orechy su otazne. Zavisi to, ci mate niekto na ne alergiu, ale i tak.by som ich zaradila asi na neskor. Potom sa treba vyhnut vsetkemu, na co ste ty i manzelka alergicki. Ale to tiez uvidis, ako bude dietatko reagovat, ci je po papani nafuknute, placlive, mrzute. A cerstve ovocie, zelenina, zeleninove polievky, kvalitne maso, celozrne potraviny (ryza, proso, quinoa, ovsene vlocky....), cviklovy salat....
Koliky sa daju riesit aj masazou bruska napr. Mandlovym olejom v smere hodinovych ruciciek a pritlacanim noziciek k brusku, pripadne sa snazit pritahovat do kriza laket a koleno, na striedacku. Tiez velmi pomaha cez den nosenie dietatka v satke.
mojej nerobila dobre cokolada, a vela mliecnych vyrobkov (tym myslim v mojej strave) ako ani mne...bezsenne noci mozu byt aj tak, podla mna moze jest normalne a az ak bude zle, skusit vylucovat veci..ak ste niektory rodic alergik, moze mat aj babatko k tomu sklony a potom by som naozaj vylucila aspon tu cokoladu. Inak naozaj az po tazkostiach. Normalne jest, nie moc pikantne alebo aromaticke veci - teda nie vela.
a teda synovi nevadilo asi nic...
Ja zacinam mat teoriu, ze strava koliky vobec nesposobuje 😂 nemocnicne chutovky kazdy pozna, vyvar z bujonu a tak...cize som tam jedla ryzu zemiaky a cestoviny , po prichode domov ma na dalsi den chytil zapal prsnika, vracanie, horucky cize som fungovala na caji a vode a krpec ma napriek tomu strasne koliky . V ten den prichodu som zjedla akurat tak jogurt a vecer odpadla do postele 🤔
@tatopeto Do nikoho som sa nenavazala. Len som sa pozastavila nad tvojou poznamkou ako sa "matka stara len o dieťa a nemá čas na nic". Vychovavam dve deti, oddojcila som ich a mala a mam aj čas na seba dokonca aj vtedy ak ich otec nebol doma. A odpoveď si dostal aj odo mna. Na co budem viackrát pisat čo ti tu už napísali? Jedla som vsetko ci uz pocas tehotenstva tak aj pocas dojčenia. Kazde dieta je ine a kazda mamina si to musi odsledovať sama. A btw.otehotnela, vynosila,porodila,oddojcila, prikrmovala,...som obe deti aj bez MK. Našťastie. 😉
@tatopeto tu je to normálne že niektoré ženy na MK začnu hned odzudzovať,sudiť aj ked nič o tom nevedia 🙂 podla vášho príspevku mi bolo jasne že nieste lenivý otecko ktorý sedi len na nete a necháva všetky povinnosti na matku 🙂 je pekné že chcete pomocť manželke aby čo najdlhšie kojila 🙂 👍
@evittam mam pri sebe každý den ženu ktorá kojí, tak už čo to viem a za mesiac budem kojiť aj ja tak asi som sa tiež informovala 🙂 🙂 Okey tak podme jest vypražané, nezdravé jedla,pikantné,citrusy,strukoviny,mastné,nech babätko trpi kvoli tomu že si nedavame pozor na to čo jeme 🙂 pretože myslime na seba na svoju pažravosť, pritom nam je ukradnuté či to ubliži babatku 🙂 Ano ??? 🙂 Pri dojčení je dôležite čo jeme 🙂 hlavne ak sa jedná o polievky 🙂
@sonicka96 Zase niekto necital co iny pise. Kde pisem o strave, ktorú uvádzas?! To,ze som napísala,ze som jedla vsetko pocas tehotenstva aj dojcenia neznamená,ze som sa napchávala "mekacom" a fastfoodmi. Ale ako sa hovori "podla seba sudim teba". Vyprážanea nejem ani ked uz nedojcim. Citrusy som jedla-nie kvoli pažravosti a ze som nedbala na stravu a dieta, mohla som ich jest,taktiez strukoviny-tie sa daju upraviť tak,ze vobec nenaduvaju. Proste ako som už napísala-kazda matka si musi odsledovat sama co vadi jej dieťaťu. Ja som sa obmedzovat nemusela, preto som uz "pazrava a moje deti su mi ukradnuté"?! Vdaka za pobavenie. Este si ani neporodila a uz vies, že budeš dojcit. Nejaká dojčiaca matka a informácie z netu a uz su odbornicka. Držím prsty.
@sonicka96 no zasa netreba toľko dramatizovať. Ešte reálne nedojčíš a už si múdra, samozrejme, že od začiatku treba jesť opatrne, ale netreba z toho robiť tragédiu, ale snáď si nemyslíš, že pri dlhodobom dojčení nebudeš postupne jesť ako pred pôrodom.
@sonicka96 ved panovi uz niekolkokrat bolo napidane, ze sa zena nemusi obmedzovat, staci sa stravovat rozumne a zdravo, nikto mu neradil jest vyprazane atd. Ja ked napisem, ze pri oboch detoch jem normalne ako vzdy, neznamena to, ze pri kojeni si vyprazam, ale ze nevyprazam ani mimo kojenia. Strukoviny su ale zdrave, nemalo s nimi problem ani jedno moje dieta, treba jest s mierou, to nie je ziadna pazravost, ktoru nechcem obetovat kvoli babatku. Normalne varim pre celu rodinu sosovicovu polievku (lebo je zdrava) a dam si aj ja, nebudem jest suche korky. Netvrdim, ze kazde dieta je rovnake, ale to si musi odsledovat kazda matka sama a ja sa nevzdam strukovin preto, ze niekoho dieta to nafukuje. Citrusy som nejedla prve tri mesiace, v podstate ich nejak nekupujeme (okrem citronu), davam prednost slovenskym jablkam, ale nedavno som dostala chut na mandarinky, tak dom v jeden den zjedla tri mesiaciky a kedze bol maly bez reakcie, tak som si na druhyto den dala celu a predstav si, nic sa nestalo 😉 podla mna je blbost riadit sa nejakymi vseobecnymi radami, treba si sama s rozumom odskusat.
@malasandrika Ale, prosim ta je informovana.😉
@malasandrika ak to bude ubližovať moju babatku tak určite nebudem jest to čo pred porodom 🙂
@malasandrika ale sleduje to dojcenie z blizka 😂😉
@sonicka96 a ako zistis, ze mu to ublizuje, kym.to.nevyskusas? Myslim, ze ziadna normalna matka nebude jest nieco, o com vie, ze jej dietatu skodi. Ci myslis, zeze ty budes lepsia, lebo si sa rozhodla, ze sa vzdas pazravosti? 😂 vela stastia, nielen s pazravostou, ale v tehotenstve si kazda mamicka robi iluzie o tom, co a ako bude, ked uz bude dietatko na svete. Ale ked porodis, zistis, ze ti tieto predstavy nie vzdy zapasuju do reality a budes sa musiet aktualnej situacii prisposobovat za pochodu 😉
@sonicka96 ešte raz, samozrejme, že je dobré sa vyvarovať určitým potravinám (mne pediatrička odporučila vynechať zeleninu na pismeno K a potvrdilo sa mi to), ale nebudem na suchých rožkoch a vode dobrovoľne po celú dobu dojčenia, lebo si myslím, že všetko dieťaťu škodí.
@evittam no ved vsetky tie pazrave zeny, ktore co I len ovonalI kapustu 😂
@lindusss2016 presneee, pred pôrodom je každá hrdinka 😂😂
@malasandrika nam chvalabohu ani K-acko nerobi problem 😀 takze super,lebo je to moje oblubene zeleninove pismeno, ale tak samozrejme, ze tieto nafukovacky jem s mierou
@lindusss2016 u malej to trvalo cca do jej 8. mesiacov, potom som začala jesť aj to 😄
@malasandrika no ved preco asi mam v komode plny suflik latkovych kapsovych, all in one a ja nvm akych ani plienok,, ktore vyuzivam fskt minimalne? 😂
@lindusss2016 Dcerka je decembrova, na Vianoce mala 2tyzdne. Ano bola som pazrava dala som si nasu super kapustnicu lebo ju zbožňujem, samozrejme s mierou, nic malej nebolo.😉 Ale mlada pani uz presne vie,ze bude dojcit a aj, ktoré potraviny budú jej ešte nenarodenému dieťaťu škodiť a preto nebude ani pazrava a ani jej nebude jej dieťa ukradnuté ako nam ostatným. No zase "vivat mudre ženy na MK".
@malasandrika ja som.kapustu testla uz v dvoch 😀 a dobre

Tie co tu rypu do autora temy asi nezazili perne chvile ja prve mesiace som sa ledva najedla o 16:00 prvy raz za den nevedela som ci prv odsavat kojit a ako prvomamicka bez praxe velmi narocne