Tipy na chutné a lacné vianočné jedlá
Ahojte, pred pol rokom mi umrel manžel. Žijem teda len z vdovského, sirotského a svojej výplaty. Mám jedného 5 ročného synčeka a chcem mu urobiť pekné Vianoce aj keď viem že to bude finančne ťažšie. Darčekov nebude mať veľa učím ho skromnosti a s rodinou sme si povedali že si tiež nebudeme dávať nejaké extra dary, vedia v akej som situácii. Chcela som sa opýtať mamičiek čo sa týka vianočného varenia a varenia medzi sviatkami máte nejaké tipy na chutné aj lacnejšie jedlá? Viem že tu už boli podobné diskusie, ale niečo čo máte doma overené , niečo čo vám chutí a nie je to finančne náročné. Alebo tipy na lacné koláče - nebudem piecť veľa ale aby sa malému rátalo. Pôjdeme aj na vianočné trhy, ale skôr zimné prechádzky mestom pozrieť výzdobu , do lesa ...ďakujem za všetky tipy a rady a želám krásny december.
@lalenka33 tak možno potrebuje peniaze rozdeliť a nie všetko minúť na vianoce.
Žili sme s mamou len z jej minimalky a výživného ale vianoce sme mali menu klasické. Ale lacnejšie možno šošovicová polievka. Šalát nie je extrémne drahá vec a na vianoce keď tak nejaká ryba alebo file, neviem co vychádza lacnejsie. Darčeky nie sú najpodstatnejšie, ale keď tak kúpiť jednu vec ktorú chce ako viacero hluposti
@janamoto78 ten vianočný bonus 340 eur asi 1 žena a 1 dieťa ani nemá šancu minúť na jedne vianoce. Veď len taka kapustnica kg udeneho kupi za cca 5€ , kilo pre 2 ani nepotrebuje, 1 kg kyslej kapusty som včera kupila v Tescu za 1,30€ a to bola ešte bio, kúsok klobásy a má polievku na viac dní. Keď robia šošovicovu tak tiež pár eur. Kilo zemiakov max euro, v akcii aj menej, majoneza 2€, hrášok 0,70€ , mrkva tiež par centov. Ryby 4 kusy 5€ alebo kilo kuracich prs tiež 5€. Má jedlo na 3 dni fakt za par eur. Banany kilo v akcii 1€, jablka dnes lidl 0,49€ , mandarinky 1,20€ . Hračky v pepcu za pár drobných.
Len aby ste sa s tou pomocou nepopálili, kočky. Ja viem, že to v dobrom myslíte, ale...
Autorka a vy nejdete k svokrovcom, nechce tam byť malý, alebo vás nevolali?
@lalenka33 vieš čo ani nevieš či nemá dlžoby. Či nemali napr vysokú hypotéku na bývanie, auto na lízing, či si nemusela požičať peniaze na pohreb. Asi vie prečo musí na Vianoce lacnejšie gazdovat...netreba vdove s dieťaťom závidieť pár stoviek navyse. V dnešnej dobe je to nič
@michelle567 kde jej závidím pár stoviek navyše? Celý jej príspevok je napísaní ,,na city". Má 4 príjmy a sú 2. To klasické vianočné menu ju bude naozaj stáť pár eur. Je fakt kopec ľudí, ktorí nemajú toľko prijmov, ako ona a majú aj viac detí, ako ona a zvládnu to. Keď dokážu vyžiť počas roka, tak aj počas 3 vianočných dní. Veď jesť musia každý deň a to vianočné menu fakt nieje extra drahé.
@lalenka33 no veď si jej tam začala vyrátavať čo všetko si môže kúpiť z toho príspevku. Ale jej tie peniaze možno treba inde. Je toľko situácií, môže im cez rok končiť fixácia na hypotéke atď...áno sú ľudia aj horšie na tom ale sú nastavení na to ako žijú. Ona doteraz bola nastavená na tom že sú dvaja a majú dva príjmy a podľa toho aj výdavky. Kým si to všetko zosúladí atď také veľké položky nejdú zo dňa na deň. Teda za predpokladu že je to reálny príspevok... S tým súhlasím, že teraz pred Vianocami je aj dosť podvodníkov...
@michelle567 podľa príspevkov, ktoré poberá tipujem, že jej manžel bol invalidný dôchodca alebo už starobný dôchodca , poberá teda 60% jeho príjmu plus ten sirotský a sú len 2, pred tým boli 3...má výplatu , prídavky asi aj daňový bonus.... Ja jej tie peniaze určite nezávidím. Radšej mať manžela a otca, ako tieto príspevky. Ja ich práve naopak doprajem všetkym dôchodcom, sirotam, vdovám, ale práve nato, aby si za tie peniaze dopriali pekné vianoce.
Ja doprajem všetkým, ktorí to potrebujú len tieto príspevky na city pred vianocami mi vždy prídu podozrivé. Načo treba k príspevku o skromnejšom jedle písať, že je vdova a dieťa sirota? My napríklad 24 a 25 jeme to isté jedlo- šalat a rezeň/rybu, kapustnicu, 26 dojedáme a k rezňom dáme zemiakove pyre, večeriame udene, klobasu... Čiže to menu na 3 dni nás vijde menej ako bežne dni, keď varime každy deň iné jedlo a kupujeme inú večeru. Viac minieme na koláče, slane, alkohol a blbosti, ale keby nato nemáme, tak upečieme len medovniky a linecke alebo čo mame radi.
Neviem, aké má výdavky, ale myslím si, že pri všetkych tych prijmoch si to bežne vianočné menu môže dovolit. Ten vianočný prispevok spominam len preto, že su to peniaze ,,navyše", ktoré dostať nemusela a preto by som ich ja použila na vianočný nákup a pár malych darčekov z pepca napriklad. Do tých max 100€ by sa mohla zmestiť a zvyšných 230 použit na iné.
@lalenka33 nejdem sa hádať. Sčasti s tebou súhlasím i nesúhlasím. Manžel nemusel poberať dôchodok. Stačí aby mal odpracovane minimálne roky ktoré treba na dôchodok, a vdovský sa potom vypočíta podľa tohto....čiže 60% zo sumy na ktorú by mal nárok keby v dobe smrti poberal dôchodok.. a za ďalšie (nepozname autorkine pomery, majetky) nesúhlasím že keď sú teraz len 2 nepotrebujú toho toľko ako keď boli 3. Čo sa týka jedla ok. Ale dajme tomu manžel plat 1500, žena 1000, hypotéka 500, poplatky okolo bytu 200, auto 100, strava drogéria mobil, telka, internet, začiatok zimy malý topánky bunda otepľovaky, dajme tomu nejaký nečakaný výdavok, zubár, časté skolkarske choroby - veď len jedna návšteva lekárne vyjde 30e, nevieme či si nevzala nejakú pôžičku kým jej vôbec príspevky vypočítali, bol pohreb, ....a už všetko nerátame z príjmu 2500 ale 1000 plus pár stoviek z príspevkov....o tom som písala ja....
@lalenka33 ale áno sú aj podvodníci...a ešte keď je takýto príspevok, anonymný neoverený, tiež by som nič neposlala, keď ani nenapíše pod svojím nickom.....
@michelle567 ale ak majú hypotéku a tá bola písaná na manžela, teda poistka bola na manžela, tak jej banka zruší hypotéku, lebo v poistke je, že ak dotyčná odoba zomrie, hypoteka sa stáva splatenou. Takže to by hneď bola o tých 500 E k dobru. Ale jasné, nezávidím nikomu takýto stav. Ale je pravda, že to vianočné menu nevýjde drahšie ako bežné jedlo, navyše, keď to človek je 3 dni 🙂
tento mesiac dostanes ty + 339 k vdovskemu a syn +300 k sirotskemu
to sa urcite da z toho uhradit nakup na vianocnu veceru
sosovicova mliecna so zemiakom a file/rybie prsty so zemiakovou kasou zelenina a pudong s ovocim so slahackou
darcek skus napr v action najdes alebo v charite urcite nieco najdes ci na fcb mesta kde ti urcite ludia ponuknu a nemusis hradit postovne
@btus aha to som nevedela. Tak to potom áno mohli by si vyjsť keď tento mesiac ešte bonus aj k sirotskému ako píše kočka nižšie...
File kupis v lidli za 2€ 4ks a mate min na dva dni
Dajte si k tomu zemiaky a hrniec kapustnice budete jest 2-3 dni urcite
K tomu jeden sacok vianocnych oblatok, med v malickom klimku ako davaju v nemocnici to stoji par centov
Kup balenie piskot , 2 banany a urobte si spolu piskotu banan piskotu
@michelle567 je to poistenie pre prípad smrti. my to tak máme. Síce poistka 40E mesačne, ale v prípade, že by som zomrela, tak manžel je bez hypotéky. Predtým bola na manžela, ale menili sme banku, tak sme museli zmeniť aj poistníka. Tak sa mu teraz smejem, že by som si asi mala dávať pozor, keď mi vraví, že tie hríby môžeme zbierať, že sú jedlé. 🙂 🙂 🙂
@michelle567 jasné, tiež sa nechcem hádať. A môže byť v situacii o akej píšeš ty. Mne len príde podozrivé, že v príspevku o jedle a receptoch má potrebu popisovať svoju situáciu. To mi príde ako skrytá prosba o darčeky, peniaze atď ..už tu takých bolo kopec. A hlavne anonymne, pred sviatkami. Mne proste hlava neberie, že pri tolkych prijmoch nedokáže spravit vianoce za pár eur. Poznam veľa rodín, ktoré žiju z 1 prijmu , alebo slobodne mamičky, ktoré majú tiež uvery lebo pred tym mali partnerov, maju postihnute deti a fakt dokážu spravit tie vianoce pre svoje deti. U nás napríklad tento rok katolicka charita robi zbierku v tescu a potom roznasaju potraviny , min.rok dochodcom , tento rok prave jednorodicom .
@elzena2 Upečené je, vianočné ozdoby vytiahnuté, čakáme, kedy manžel príde z dvojitej služby a osadí stromček. 🙂
Mne je len vždy ľúto, že kvôli ľuďom, ktorí zneužívajú ľudskosť, potom ľudia, ktorí skutočne pomoc potrebujú, ju nedostanú.
Bohužiaľ, uz som sa toľkokrát popalila, že radšej počúvam môj šiesty zmysel zocelený skúsenosťami.

Nedá sa mi poslať ti súkromnú správu keďže píšeš ako anonym. Mam syna v rovnakom veku kľudne mi napíš aj súkromnú správu rada Ti pre malého niečo pošlem ❤️