icon

Tipy na lacné varenie pri nízkom rozpočte

25. sep 2025

Poraďte čo variť pri málo peňazí

Strana
z3
anonym_39591a
25. sep 2025

ja mam mlieko + ovsené vločky (do toho škorica, kúsok jablka alebo oriešky) vždy aspoň na 5 dní.. každé ráno šunka, alebo jogurt, vajíčka sú oveľa drahšie položky

kavasmliekom
25. sep 2025

A čo máš doma? Je rozdiel dokúpiť za 50e a iné je nakúpiť všetko na varenie.

viestta
25. sep 2025

@anonym_autor domaci jogurt, ktory si vyrabas sama bez problemov vydrzi tyzden, aj dve, kupovany ak sa v nom nerypes spinavymi paprcami, olizanou lyzicou tak aby si ho infikovala tiez. Nie som humusak, takze nemam problem s tym aby sa mi za par dni skazil jogurt vo vedierku, ktore ma uzaver. Ten jogurt od samej podstaty je mlieko a jogurtove bakterie, v tych najlepsich jogurtoch zive jogurtova bakterie, ktore priebezne travia laktozu z mlieka a vdaka tomu sa mnozia. Uvedomujes si, ze zivy jogurt je v podstate "zoologicka zahrada"? Ci je v nej o dve alebo tri miliardy jogurtovych bakteri viac, to uz je uplne jedno. Ked si dam pozor, tak ziedny dalsi zverinec tam nezanesiem. Bavime sa o zivych bielych jogurtoch, nie o ochutenych, kde uz samotna prisada ochutovacich zloziek narusuje prirodzene procesy jogurtovych kultur. Tie tiez nenechavam tyzden v chladnicke otovorene (lebo sa zje hned ako sa otvori).

kavasmliekom
25. sep 2025
@anonym_autor

Ešte dopisem som matka s jedným dieťaťom tento mesiac akosi otec zabudol poslať výživné pre to sme tak na tesno.. mám doma múku cestoviny olej vajíčka 2 kurčatá aj nejakú fazuľu a šošovicu .ďakujem vám za rady nejak to zvládneme 😊👍🙏

@anonym_autor veď to máš až až. Stačí ti dokúpiť vajíčka, jogurty, ovocie, zeleninu. Jedno kurča naporcuj, z chrbtov urob polievku, zjete s cestovinou. Ober mäso, zo zeleniny urob zeleninovú omáčku (niečo ako sviečkovu), uvar k tomu kolienka a mate zase na dva dni.
Potom môžeš urobiť ryžový nákyp (liter mlieka, 2 Sáčky ryze, cukor...do toho zamiešať 2 žĺtka vymiešame do peny...ovocie. Dáš zapiecť, z bielkov a cukru urobiť sneh a dať ešte chvíľu zapiecť)
Potom kľudne aj rezne z toho kurčaťa co si chrbty použila na polievku...k tomu zemiaky omastene.
To už máš týždeň. Medzitym si dáte jogurt, chlieb, maslo, paradajku.
Keď už nebudeš vedieť co, tak zemiakový prívarok, volské oko.
Ako sladkosť môžeš upiecť perník, alebo obyčajnú bábovku.

kofa77
25. sep 2025

za mna to das, napr. kurca-mas chrbat na vyvar, cast oberies a mas rizoto-k tomu nejaku mrazenu zeleninu a nieoc zapecies. alebo kysla kapusta-mas aj kylsu polievku, das mrkvu, zemiaky, udene nemusi byt. alebo granadir, das nakoniec zapiect, trocha posypes syrom amas vytuningovane jedlo...
ja by som to brala ako ulohu v pocitacovej hre🙂, ze ako to zvladnem..

kofa77
25. sep 2025

ja by som tych vajciakov do prievanu za viete co zavesila, ich psia povinnost je ako prve poslat prachy matke jeho dietata😠

anonym_415665
25. sep 2025

Keď máš dve kurčatá, to v pohode zvládneš dva týždne. Ak si len ty s dieťaťom - jeden deň vývar, druhý pečené stehná, tretí prsia na nejaký spôsob, štvrtý deň rizoto zo zvyškov mäsa čo pooberas. To je dobrý zdroj, jedno kurča vás uživí na pár dní. Potom môžeš jeden deň spraviť sladký obed - dukátové buchty, parené buchty, alebo cestoviny sú lacné, a ďalší deň trebárs hustú strukovinovu polievku.

mmmonika
25. sep 2025

@anonym_autor Zeleninová polievka zo strúhanej koreňovej zeleniny s ovsennými vločkami, cícerová polievka, šošovicový prívarok s vareným vajcom. Pečená zelenina -mrkva, cvikla, zemiak s omáčkou z bieleho jogurtu, sójové kocky so zeleninou, fliačky s kapustou, fašírka zo sójovej drte, tvarohové gule so strúhankou, pomazánky zo strukovín-bôb, cícer, fazuľa. Toto ma v rýchlosti napadlo. Držím palce!

osky
25. sep 2025
@zuzubb007

@viestta fuj neviem si predstaviť otvorený jogurt jesť na piaty deň, riadny humus to čo by sa tam spravilo, raz otvoris na druhý deň už vyzerá ten jogurt ináč, keď tam pustis vzduch, nie všetko sa vo veľkom dá kupovat

@zuzubb007 coze?
Ved to ma dekel.
A biely jogurt vydrzi dlho.
Ja kupujem i ovocne bio su v 500g vedierkach a mamho niekolko dni.absolutne nic mi nie je.
Txco kupujes,ked uz na 2 den je iny..?

osky
25. sep 2025
@anonym_autor

@viestta skúsim ďakujem ❤️

@anonym_autor ja som mala zo zahrady cca 10 takych mäkkych rajcin.surove bx som ich uz nezjedla.
Pokrajala,rozvarila,k tomu pixlu zavareneho ciceru-vsetko som to zmixla ponornym mixerompridala so,susenu bazalku,cerstvy cesnak.
Spagety ako vysite,trosku sxra nqvrch,ale boli vyborne aj bez s ra.
Ja som to jedla 2 dni nevedela som sa dojest.
Lacne a velmi vyzivne jedlo-,ten cicer to zahustil.pouzivam ho casto.
A je velmi zdravy.

Ale robievam si taku rychlu omacku aj z pretlaku podobne.

Inak vajickove cestoviny
Granadyr
Nasladko
Z pol litra mlieka a 1 vajca urobim cca 12 palaciniek

Zkurata-1 prse na rezne
Druhe prse sote,rizotto,alebo paprikas
Stehna aj kridla upiect
Hrud a chrbat -vyvar ,mpzes miesto slizov jest aj so sucharmi ci starym pecivom
Strukoviny
-vies pridat vajce,ryzu alebo krupy,vlocky.mas fasirky-peciem ich v rure
Zmixnut,ochutit solou,koreninami...
Mas vybornu natierku alebo ak spravis redsiu,ako dresing k pecenym zemiakom

Strukovinove polievky bud so zeleninou alebo nna kyslo-mliecnu

Zemiakove placky,lokse,langose,sisky...mucne jedla nestoja vela

Ale 50 eur,to je zalostne malinko
Takto sa iste zit neda

betulinka1
25. sep 2025

@anonym_autor granadir, spagety, kupis kilo kuracieho, rozdelis na casti a postupne vytiahnes z mraznicky, ked budes varit, zemiaky s tvarohom… hlavne si to naplanuj aj rozpočet. Mas realne 3,30€ na den. Cize napriklad na granadir kupis cestovinu 1,5€ zemiaky 0,90€, cibuľa 0,30€, sol, korenia doma mas. Nakup 3€. Ale fakticky ti to vyde aj na 3 dni pre jednu osobu. Cize uvaris zajtra, potom napriklad raz buduci tyzden. Cize jedno jedlo mas za 1,5€ takze si kupis kludne este rožky 0,15 € a vajicka. Tiez mas potom ranajky na viac dni s tymi vajíčkami. Takto to proste jednoducho musis spocitat aby si vysla.

jedna_mamina
25. sep 2025

Jeden dobrý tip znie nakupupovať len extrémne výhodné akcie a urobiť si menu okolo toho, čo človek v tých akciách nakúpil. Držím Vám palce. Možno ešte ak máte nejakú lokálnu online skupinu kde ľudia dávajú potraviny ktoré nestíhajú využiť. Videla som takú ale musím pohľadať ako sa to volalo. Bolo tam aj GPS suradnice tak ste videli ako ďaleko alebo blízko ten človek od Vás je..

anonym_f78f57
25. sep 2025
@kofa77

ja by som tych vajciakov do prievanu za viete co zavesila, ich psia povinnost je ako prve poslat prachy matke jeho dietata😠

@kofa77 moja známa už 13r nemá výživné, jemu určili platiť 60e mesačne. Každé tri mesiace ho chodí udať, zoberú ho do basy na pol roka, po polroku zaplatí 2x, potom zase nič. A čo je to 60e? To radšej nech nie je vôbec v ich živote, lebo dožaduje sa dcéry, chce si ju brávať, chodí im pred školu, otec storočia...fakt. A čo s takým ch...ani ten prievan mu nepomôže

pralinka86
25. sep 2025

Super, chutné a rychle na prípravu su aj rozne tekvicove polievky ci omacky na cestoviny, halusky, ci ako privarok alebo take krémové rizoto z nej urobit. Z takej jednej hokaido mate jedlo na 3 dni bez problemov..
Alebo kremove (rozmixovane) polievky z cukety, mrkvy, hrasku, brokolice, nepotrebujes ani smotanu.
Este paradajková je rychla a lacna. Odsleduj kde maju co v akcii a aj sa pekne pestro prestravujete
Halusky a cestoviny sa daju urobit na rozne sposoby
Ak vies piect a robit s kysnutym cestom, tak mozes domacu pizza, chlieb, osuch, vianocka, makovky, buchty, knedľu, nepotrebujes ani pecivo kupovat
A kasa je zazrak, vlocky tesco 0,70e pol kila, kebyze kazdy den varis kasu, mas na tyzden.. mozes mlieko, nemusis, mozes dat pol na pol s vodou, do toho jablko alebo co mas a ranajky jak lusk.. alebo ryzu tak uvar a rozmixuj a mas kasu ryzovu

womankc
26. sep 2025
@anonym_e7420d

@anonym_autor 2 týždne sa chceš prestravovať z 50e?

@anonym_e7420d tekvicový, zemiakový , šošovicový , fazuľkový prívarok( miesto smotany môžeš mlieko dat)+ vajce , opečená saláma junior,, rizoto čo dom dal, opečená saláma v cesticku + zemiaky, halušky s kapustou, alebo črievkovym syrom, Cestoviny s vajcom , placky zemiakové, cuketove, šúľance s čímkolvek, palacinky , polievky, čo nájdeš , fazuľová s parkom, porkova , zeleninová s mrveničku, falošný guláš, lečo , Cesnaková polievka .......je veľa moznosti
@anonym_autor

andrea2667
26. sep 2025

@anonym_autor Granadír (zemiaky nevar v šupke, lepšie je ich ošúpať, nakrájať, uvariť a časť vody z varenia ponechať ako štavu), halušky s kyslou kapustou, pečené kuracie štvrte, špagety s lunter bolonskou, šúľance s opečenou strúhankou, rizoto s mrazenou zeleninou, pečené buchty... Hádam máš doma základné suroviny.

anonym_d8681e
26. sep 2025
@klarissa25

@anonym_autor a dovod preco mas 50e do 10teho? Mozno by sa trebalo nad tym zamysliet. A co sa tyka varenia predpokladam ze nejake zasoby doma mas

@klarissa25 daktoré ste tu tak mudre az to boli 🤦‍♀️ nad cim sa ma zamysliet..myslis ze lepsie platena praca hned na kazdeho caka? Vsak ona nepyta peniaze, pyta len recepty za par drobnych

zuzka95615
26. sep 2025
@anonym_autor

Ešte dopisem som matka s jedným dieťaťom tento mesiac akosi otec zabudol poslať výživné pre to sme tak na tesno.. mám doma múku cestoviny olej vajíčka 2 kurčatá aj nejakú fazuľu a šošovicu .ďakujem vám za rady nejak to zvládneme 😊👍🙏

@anonym_autor môžeš dokúpiť mlieko a droždie , múku máš a urobiť šišky alebo langoše

autor
26. sep 2025
@anonym_d8681e

@klarissa25 daktoré ste tu tak mudre az to boli 🤦‍♀️ nad cim sa ma zamysliet..myslis ze lepsie platena praca hned na kazdeho caka? Vsak ona nepyta peniaze, pyta len recepty za par drobnych

@anonym_d8681e prácu mám bola som na ocr takže výplata nič moc , odišla nám práčka a nedošlo výživné ale to už je poriesene takže budúci mesiac budeme na tom zase lepšie ...😊 Teraz to zvládneme ďakujem všetkým za rady

kofa77
26. sep 2025

este mi napadlo, ze Lidl mava krabice za 1 euro, kde su ovocie a zelenina

anonym_1d2278
26. sep 2025

@anonym_autor Nečítam všetko ale čo variť za málo peňazí príklad:
- granadir potrebuješ len zemiaky cibuľu a mletú papriku
- francuzske zemiaky k tomu zemiaky salám vajcia a syr
- langose k tomu droždie múku mlieko
- cestoviny lekvarove makové kapustove
- halušky vajcove
- polievky zemiakové vajcove je rýchle a jednoduché
- z kysnutého cesta sa dajú spraviť koláče lekvarove kakaové orechové závin, pagáče a veľa podobných jedál.

anonym_b76361
26. sep 2025

Ahoj, možno to bude pre niekoho prehnané, ale teda ak máš málo peňazí, toto by ti mohlo pomôcť: kúpila by som si 10kg múky (na akcii 4,20e), droždie a piekla by som si pečivo. Kolkokrat, keď som nemala droždie, spravila som tortilly. Super sú aj vločky - sú zdravé, zasýtia a lacné. Potom zemiakové jedlá, halušky, zapekane zemiaky (či v rúre alebo na panvici, tam sa dá dať hocico. Či cibuľka, zelenina, vajce, kúsok slaninky, a tak.), zemiakové placky, zemiaková kaša s kyslou kapustou a kúskom slaninky... Múčne jedlá - rôzne pečené buchty, palacinky, knedľa..šošovicový prívarok, alebo iné privarky..polievky - zvyknem robievat takú so zemiakmi a mrkvou nakrájam nadrobno hodím jednu cibuľu a dochutím a keď sa začne variť spravím si trochu tuhého cesta z múky a vody a urobím sulanceky alebo trhance a dám do polievky uvariť, spravím zápražku z kúska masti a červenej papriky a pridam do polievky a hotovo. Ďalej, sledovať akcie (ja to robím stále už len z princípu), často býva na dobrej akcii mäso, treba kúpiť vtedy a dať do mrazáku (keď sa kúpi kilo alebo dve, tak hneď to je aj na 4x a to je navarené na viac dní). A z mäsa čo je dobré, tak napríklad fašírky, alebo segedín, alebo na spôsob Číny s množstvom zeleniny. Ale zase, treba pozrieť čo je v akcii a zariadiť sa podľa toho. Ja osobne myslím do budúcna, tak vždy si spravím zásobu niečoho (napríklad zavarim si džem na buchty, palacinky; naložím súdok s kapustou, vyprazim sadlo na masť, keď sú na akcii vajcia, maslo, mäso, zemiaky kúpim viac - ale zase vhodné množstvo - atď.). Potom keď by sa náhodou aj niečo stalo, tak to človek tak nepocíti. Neviem, čo by som ešte poradila nič ma nenapadá, hlavne pozrieť zásoby, pozrieť akcie a s rozumom naplánovať na tieto 2 týždne a všetko si zapísať aj s cenami čo človek plánuje kúpiť.

sonya1985
26. sep 2025

@anonym_autor cibulacka

evansova
26. sep 2025

Kuraci paprikáš z kuracích štvrti, cibuľa, mrkva, zeler, uvarené mäso vybrať, základ rozmixovať a zatrepat mliekom s trochou smotany. Omáčky správ veľa, uvar aj veľa cestovín. Do taniera mäsa kúsok +omáčka+cestoviny, tých dosť na nasýtené.

viera111111
27. sep 2025

Este myslim ze to tu nebolo spominane ale kupila by som klasicke ovsene vlocky. Tie zalejes v hrnci s vodou, povaris a mas kasu na ranajky. Trosku ovocia alebo len med, mozno vyhrabes susene ovocie. Z vlociek vies urobit aj placky. A vies nimi nahradit aj cestovinu v polievke.
Este nahodou nemam nejake automaticke platby za nejake predplatne? Vsetko by som teraz zrusila. Tiez bezne mesacne platby by som poposuvala co na najneskorsi termin.
A este jedna vec. Asi by som si robila zasoby jedla do mraznicky. Nakupila veci v akcii ked budes mat peniaze a bud hotove jedla by som pomrazila alebo aspon predpripravene suroviny.

Strana
z3