icon

Tlakový hrniec - skúsenosti

katuskamala1
10. okt 2022

Prosim vas tie co mate doma tlakovy hrniec, co v nom vsetko varite, odporúčate?ake su vase skúsenosti prosím ? Vopred ďakujem

evaachesa
10. okt 2022

Aj za mňa super diskusia. 😃 Možno sa tiež odhodlám. 😎👍

basska_b
10. okt 2022

Mne sa tiez paci tato diskusia a la navod for dummies... podla mna si treba na to zvyknut, ja som dosla k zaveru, ze je to pre skusene kuchticky... moja svokra v tom vari vsetko mozne, najma je to dobre na veci, co sa musia dlho do makka dusit (maso bravcove, hovadzie, strukoviny), neoplati sa tam varit veci, co mas aj v normalnom hrnci za 20 min (ryza, zemiaky, hokkaido). Neskusena kuchticka to potrebuje kontrolovat priebezne, zasahovat do toho, pridavat, co zabudla... a moc jej nepomoze, ze sa to bude varit akoze kratsie...

Funguje to nejako tak, ze dosiahnes bod varu a potom odpocitavas cas, ktory je akymsi zlomkom casu varenia v beznom hrnci (polovica? Tretina?). Potom to vypnes, samo to schladne, otvoris, mas. Ak chces odtlakovat rychlo a predcasne a pridat, treba to schladit napr. chytis a oblejes studenou vodou, alebo teda ventil strieka paru/stavu po kuchyni...

Vybuchne to v pripade, ze sa uzaver pary upcha napr. stavou z rozvarenych strukovin, svokra takto dala pred 22.00 varit hrachovu kasu a zabudla na to... uz ani neviem, co tam s tym potom stvarala, nejako to chladila, akoze nevybuchlo to, ale na psychiku je to tazke, ze si blizko infarktu, ked to vybuchne, treba pomaly ist malovat kuchynu.

simik22
10. okt 2022

@sono2 ty kuchta, to nešlo aj bez tých omáčok okolo toho ?
Autorka ,samozrejme, že môžeš otvoriť a skontrolovať , niekedy mäsu dlhšie trvá kým sa urobí, najmä hovadzine. Varím aj strukoviny v ňom, hlavne suchú fazuľu. Skúšala som aj ryžu, vývar. Super ušetrí čas

maranco
10. okt 2022

Používam Banquet z Kauflandu a je to najčastejšie používaný hrniec. Nezvyknem chladiť pokrývku a vypúšťať predčasne paru, ale využívam aj zostatkové teplo po vypnutí variča.
Niekedy v tom robím aj zeleninu na pare, dám do toho naparovač na knedle, vodu tesne pod plech.
Pri varení keď je natlakovaný už stačí mať sporák na najmenší výkon a nastaviť si odpočítanie času. Vodu doň dávam už vriacu z konvice, je to rýchlejšie a malo by byť aj lacnejšie.

lavender273
10. okt 2022

@katuskamala1 ja som sa tlakoveho hrnca bala ako cert kriza ( mama varievala v tej kuchte ci kukte to tak sycala 🤭 ). No teraz mam 2ks, velky a mensi. Vo vacsom robim vyvary, a v mensom maso ktore sa ma varit trosku dlhsie.
Inak si skus pozriet taky 'varic', napriklad znacka tefal, ze 5 v 1. Je tam aj funcia tlakoveho hrnca, slow cooker atd. Vela ludi si pochvaluje tuto kombinaciu.

brigit8
10. okt 2022

@katuskamala1 všetko čo sa dlho varí, strukoviny, hovädzie, bravčové, sliepka...

andreakotesova
11. okt 2022

Mam tento a je fantastický! Aj ta upozorni, kedy je natlakovany a kedy dovaril 😊 (nastavíš si na ňom cas). https://www.homeandcook.sk/v/1266265/tlakovy-hr...

rachel36a
11. okt 2022

Ja varim h!avne mäso, okrem kuraciny, ta je rychlo aj bez kuchty...a strukoviny, usetrim polovicu casu a energie...

katuskamala1
autor
11. okt 2022

Presne ste mi zodpovedali hadam vsetky otazky a aj omnoho viac som sa dozvedela. Dakujem 😘

ema22270
11. okt 2022

V tlakovom hrnci sa oplati varit masove jedla, sote rozneho druhu, gulaš (polievka) ale aj madarsky gulas, spanielske vtacky alebo vyvar ... setri to cas a je to aj chutnejsie, tie chute sa prepoja... mozes ale varit aj ine jedla, polievky napr som tam varila cuketovy gulas (falosny gulas) a tiez chutovo vyborne, normalne by to taku chut urcite nemalo. Na internete su urcite recepty a treba si sledovat cas, ja si davam casovac na indukcii (kuracie maso staci 20-25min, bravcove 30min a hovadzie 50 min)

3009
11. okt 2022

Ja varím v tlakovom hrnci už 40 rokov a nedám na neho dopustiť. Varím polievky, mäsá na šťave, segedínsky guláš, sviečkovú, huspeninu a pod. Úspora času aj plynu. Len treba plniť max. do 3/4.

vikusjk
11. okt 2022

@andreakotesova prosim ta a vies na nom varit aj bez toho nastavenia, ci musis pouzit jeden z tych dvoch programov?
Ja mam taky starsi, madarskej vyroby, ktory nema tieto moderne vymozenosti a zvazujem, ze si ho odnesiem na chalupu a domov si kupim novy. Dakujem 🙂

melany4
11. okt 2022

@katuskamala1 varím v ňom úplne všetko,každý druh masa,kuracie kratucko, hovädzinu dlhšie, potom fazuľovu polievku a aj vývar je výborný z neho. Úspora času,energie,nič sa ti nepripaluje a nemusíš dolievat vodu ani miešať. Jedlo je viacej chutnejšie lebo si živiny lepšie udrží vnútri.
Najlepšia vec na svete pre domácnosť.
Značku mam lamart 6l.

andreakotesova
11. okt 2022

@vikusjk iba si na ňom nastavujem čas, minúty a to, či ide o mäso, alebo o zeleninu. Nič viac.

76california
11. okt 2022

za mňa PALEC HORE, tlakový hrniec ušetrí kopec eur za energiu, aj kvalita jedla je plus,

určite odporúčam...ja varím už 20 rokov s tlakovým hrncom skoro všetko...

dankovicova
11. okt 2022

nooo a mna mozte mat teda kludne za blazdna, no ked som bola mensia, tak nam doma takyto hrniec vybuchol a od vtedy mam proste strach. aj ked viem, ze teraz su tie hrnce uz o niecom inom, tak som sa doslova zaprisahala, ze take nieco u nas doma rozhodne nebude

malinovka333
12. okt 2022

Mam a varim v tom vsetko,maso,ryzu,zemiaky,polievky,vyvat,neviem si predstavit varit bez neho nieco.ja uz klasicke hrnce ani nepouzivam

katuskamala1
autor
12. okt 2022

@malinovka333 musela si si sama odsledovat a naucit sa kolko co potrebuje času (minut) alebo si sa riadila navodom? Toto je zatiaľ to jedine, co ma odradza, ze kym budem vediet kolko casu na co potrebunem, rozvarim vsetko :D

malinovka333
12. okt 2022

@katuskamala1 tak bolo treba skusat.ale nie je to nic tazke.aj som si nieco pozrela kolo minut odporucaju a potom si to podla seba upravit.napr cele zemiaky 8min.nakrajane 6.,ryza 6minut.kura 10-15, vyvar robim zo sliepky hodinu.bravcove 25min,zajac 40 tomu treba viac,aj strukoviny nenamocene 40min.uz tan aj gastany varim 😅radsej daj menej minut a potom to znovu zavri.a to sa naucis co kolko trva.

fineta
12. okt 2022

@katuskamala1 roky rokúce ho používam na dusenie mäsa, kapusty... Polievky so strukovinami, tie zmäknu raz dva, aj vývar v nom občas spravím, najmä keď nestíham... Pre mňa v kuchyni top pomocník pri chlapoch jedakoch. 😁✌️

katuskamala1
autor
12. okt 2022

Dakujem pekne za vase skusenosti a rady. Eate tak vybrať aky a kupujeme 🙂

maranco
12. okt 2022

@malinovka333 ryza 6minut
robíš ju tak, že odkedy začne vrieť a fučať para von (je natlakovaný) varíš 6 minút a potom vypustíš paru aby sa dal hneď otvoriť hrniec?
Ja som zvykol ryžu tak, akonáhle je natlakovaný hrniec tak vypnem varič a nechám už len na zostatkové teplo 13-14 min.

malinovka333
12. okt 2022

@maranco ako zacne vriet voda zavriem hrniec zacne mi tlakovat ked vyde stuplik celkom hore stisim a necham 6minut.vypnem a vypustim paru.ale tak aby som to napisala presne ja ryzu predtym namacam tak na 20minut a vtedy jej staci 6min.inak skus dat 8.a vypustit paru.ja vzdy davam pokrievku a zatvaram hrniec ked mi zacne jedlo vriet.ale zalezi od hrnca a od ryze.ja vodu ani ryzu nemeriam.vzdy od oka robim.

maranco
12. okt 2022

@malinovka333 ja dám variť v kanvici vodu, ryžu prepláchnem studenou vodou, dám do hrnca aj s korením, zalejem vriacou vodou zavriem hrniec a varič na stredný výkon.
O chvíľu vyjde štuplík a začne fučať para, vypínam varič a nastavím odpočítavať cca 14 min. Ku koncu toho času počujem že klesol tlak, keď spadne štuplík, a ak prejde nastavený čas, otváram hrniec a scedím ryžu do sitka.

Keby som sa ponáhľal tak vtedy nechám variť už na najmenšom výkone a potom hrniec chladím pod tečúcou vodou aby som ho mohol otvoriť skôr. Ale tak robím veľmi zriedka.

liusa82
12. okt 2022

Obdivujem každého kto na tom vie variť a nebojí sa.Mne aj keby to núkajú zadarmo alebo by mi dali miliardy na účet tak by som to nepoužívala😀keby to náhodou buchne tak by som začala vrieskať že by ma hádam aj na začiatku dediny bolo počuť😀 ale ja sa bojím aj plynu,preto ho doma ani nemáme zavedený.Ešte na ohrev ako tak ale na varenie neviem si to vôbec predstaviť.Navyše mi to aj smrdí.A kombinácia tlakový hrniec a plyn tak to musí byť zabijak 😀

malinovka333
12. okt 2022

@maranco ved za 14min je uvarena aj v obycajnom hrnci.zbytocne to komplikujes a vypinas skor.nic netreba scedit

malinovka333
12. okt 2022

@liusa82 nic nie je zabijak a nebuchne hrniec ako to pisu iba mu maximalne vyvali dekel. Ak je dobre zavrety a para ide von nema co buchnut.a ak ma plyn buchnnut buchne ti aj v dome.tak isto sa moze stat elektricky skrat o com nemusis ani vediet.normalne som varila v tlakovom na plyne tak isto ako varim teraz na indukcii.mama nikdy hrniec tlakovy nemala ani som nikoho nepoznala kto v tom varil.sama som zacala a vyuzivam ho vzdy ked varim.mam 3velkosti

saxana000
12. okt 2022

Rodicia maju varia v nom 40 rokov vacsinou polievky a gulase fazulovice.niekolkokrat ho nukali aj mne ale nechcem bojim sa.mam tefal hrnce a nemam pocit ze by som varila nieco na nich 2-3 hodiny

nastasyk
12. okt 2022

@sono2 normálna otázka, pýta sa na skúsenosti, aj nechceš odpovedať, neodpovedáj, nezosmiesnuj tu ľudí

erickatt
12. okt 2022

@katuskamala1 svieckovu, španielsky ftakov, maso na cestoviny, gulas, mäso na štave, paprikáš....