icon

Trstinová melasa. Kde ju zoženiem? Na čo sa dá použiť?

martija
19. júl 2011

Ahojte mamicky,

o trstinovej melase som sa ako inac dozvedela z MK, zaujalo ma to, hlavne koli tomu zelezu, lenze nikde nevidim samostatnu temu,a v temach kde sa spomina, by som bola mimo temy. Chcela by som sa Vas opytat,kde sa to da najvyhodnejsie kupit, ake mate s tym skusenosti. Mnohym pomohlo, ale neviem,ci vsetkym. Ako sa to moze uzivat, ci aj pri dojceni, a ci to mozu aj male deti. Viem,ze existuju aj ine druhy melasy, mate s tym niekdo skusenosti. Pripadne ma prevelte do diskusii,kde by som sa dozvedela,kde to zohat a co s tym..... 🙂

vopred dakujem za info.

evitka82
22. jan 2013

@ktore som zvedavaaa

zuzana235
22. jan 2013

ja som ju kupila v bio obchode a poradila mi ju doktorka pre dcerku kvoli nedostatku zeleza 🙂

ktore
22. jan 2013

@zuzana235 a do coho miesas?

zuzana235
23. jan 2013

moze sa uzivat aj samostatne...miesala som ju do mlieka alebo caju

gabikacvancigerova
5. feb 2013

dobry chcela by som sa opytat ze kde sa da kupit trstinova melasa ci ju maju aj potravinach dostat

cicamica1980
18. apr 2013
Používateľ cicamica1980 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

ja som najlacnejsie objavila tu
http://www.docsimon.sk/tovar/trstinova-melasa-blackstrap-625g
ale treba objednat viac koli shippind costs

pijem takto>
dam 2 CJ do 2dl pohara, prileje 1 dl zovretej vody, poriadne zamiesam, dolejem vlaznou vodou - pridam citronovu stavu a pijem. takto mi to dokona chuti. ked som skusala samotne prehltnut, skoro som grcla🙂

sklenki
3. máj 2013

Ahojte, chcem sa opýtať, je možné, že mi bábo po začatí užívania melasy (plne kojíme) prestala kakať? už štyryi dni ju každé ráno užívam a malá už štyri dni nekakala, inak kakáme aj dvakrat do dňa. dik

michalcin
30. máj 2013

MELASA v obchode ANEŽKA CENTRUM na Alžbetinej 18 v Košiciach

usiko
30. máj 2013

@martija V akomkolvek obchode zdravej vyzivy, bio obchode, aj vo FRESHi, v kutiku zdravej vyzivy...hlavne nepreplacat.....predava sa aj po pojmom |Cierny zazrak a ta je znacne predrazena..ma vela vitaminov, mineralov, zeleza....ja ju neznasam ale kazde rano sa prinutim a urobim si zmes 7dcl vody, ztavy z jedneho citrona, lyzice melasy, lyzice medu, 15 kvapiek GSE a cvrknem tam propolis...a vypijem po duskoch..nebyvam tym padom chora...ak tak iba rocne raz nadcha.....

zuzkaben
31. máj 2013

Ahojte, tu su recepty, lahke, rychle a s FOTO POSTUPOM na zdrave jedla, ak potrebuje inspiraciu 🙂 su jednoduche, z malo ingrediencii ale zato vyzivnych: www.fitrecepty.com. Tiez pouzivam trstinovu melasu - RAPADURA, da sa zohnat v DM

https://www.facebook.com/pages/Fitrecepty/30276...

miruska756
5. jún 2013

dobry chcem sa opytat,vraj pre deticky je melasa v praskovej forme a je jemnejsia a chutnejsia

miruska756
5. jún 2013

@kaja73ahoj a kde je dostat kupit ten hnedy cukor s melasou dakujem

kaja73
5. jún 2013

@miruska756 v zdravej vyzive ju zvyknu mavat-to su take specializovane predajne

miruska756
5. jún 2013

dakujem velmi pekne,lebo zvykneme hnedy cukor kupit,ale s melasou o tom som este nepocula

zitaje
6. jún 2013

@miruska756 hnedy cukor s melasou nie je taky sypky, ako krystalovy cukor, ale sa tak ako keby lepi.
My pouzivame melasu rozne, ale moja mladsia si ju obcas vypyta len tak na lyzicku a musim ju brzdit, sama by toho vylizala aj za pol pohara snad, keby som ju nechala 😅 .
Ja melasou dochucujem paradajkovu polievku, ked sa mi zda prilis kysla (cize ju melasou sladim vlastne), a davam melasu aj do kakaovych kolacov, potom davam menej cukru.
Robievam v zime aj taky napoj - melasa rozmiesana v horucej vode, doplnena studenou, pridany praskovy c-vit.
Kupujem v roznych bio obchodoch - tu co mam teraz, stala okolo 3 eura, takze to nie je nejaka strasna palka.

miruska756
11. jún 2013

ja melasu davam malemu do krupicovej kase tam mu chuti spapa to a ja si ju davam do melty kavy,tak teraz cakam ci to bude mat aj ucinok

evittah
10. sep 2013

Ahojte, chcela by som sa opytat na Vase skusenosti s melasou. Ako dlho trva (teda ako dlho ju treba uzivat), kym sa prejavi ucinok a zvysi sa zelezo? Pytam sa preto, ze mam znizenu hladinu zeleza, lekarka do mna chce napchat zelezo, ale ja nechcem. Brala som trstinovu melasu cca tyzden pred kontrolnym odberom, ale hodnoty sa nezlepsili ☹ Do dalsieho odberu mam mesiac. Upravi sa to dovtedy aspon trosku? A kolko jej mam uzivat denne? Podla toho co som citala 1-2 cajove lyzicky? Dakujem Vam za rady a skusenosti...

evittah
17. okt 2013

@evitka82 Uz som tu pisala vo fore, ale nedockala som sa odpovede, tak skusam takto... Neviete mi povedat zo skusenosti, ako dlho trva, kym sa uzivanie melasy prejavi a zvysi sa hladina hemoglobinu (zeleza)? A ake je vhodne davkovanie pre dospeleho? Ked som dobre citala, tak su to dve cajove lyzicky denne? Melasu beriem uz 2 mesiace a zatial sa mi krvny obraz nezmenil ☹, preto sa pytam...

barcelona94901
17. okt 2013

@evittah u mna sa cca po troch mesiacoch všetko začalo zlepšovať ,ale to je veľmi individuálne ,
ja som mala strašné hodnoty ,anemia,to bolo v rodine no a po porode železo katastrofa, a celkovo tam sa toho nazbieralo..mne ani krv nedokázali zobrať.ja som ani v šestonedelí nekrvácala..
.príšerne hodnoty železa ,celé telo rozhádzane,vlasy,koža,drobec ešte koliku strava biedná..čo ho všetko nafukovalo..
,ja som zmenila stravovanie,pitný režim,nielen ,že som pridala melasu,ale všetko ..ovs.vločky,orechy,mak,neskor strukoviny-šošovica je fajn ,ovocie,zeleninu,pšeno ,žihľava,sušené ovocie som začala dzobkať,pridávať do jedálničku všetko čo tam predtým chýbalo.. vňate ,bylinky.,oleje,pšeničné klíčky možeš pridať do jogurtu,do koláčov,hrozienka...atd žiadný biely cukor,minimum bielej muky,to ozaj len na nejakej oslave či návšteve..doma absolutne
nie že by sme sa stravovali nezdravo,ale veľa vecí v jedálničku nebolo pravidelných...a mne sa v tom čase zmenili hodnoty ,pokožka sa vyčistila ,to sa nedá ani porovnať,vlasy mi prestali padať,zrazu mali lesk,ja som aj s tým mala hrozné problémy ,ktore riešila kožná..to všetko pomizlo.. po porode sa chystám znova nabehnuť na zdravšiu stravu ,,,
teraz máš všade kopec vlašských orechov ,tie su tiež fajn na železo 😉

evittah
17. okt 2013

@barcelona94901 Snazim sa vsetky tie potraviny, co si pisala aj ja jest - nedavam si sice na to az taky pozor, takze nie kazdy den je ukazkovy, co sa tyka stravy, ale... Nie som na tom az tak zle, ako si bola ty. Odkedy viem, ze sa mi znizila hladina zeleza, davam si viac pozor na stravu, beriem melasu, beriem Bion3 (probiotika + vitaminy + mineraly) - za tie dva mesiace sa mi hladina hemoglobinu neznizila, ale lekarka mi aj tak zvysila davky tabletiek zeleza (nebrala som ich vobec) a pridala injekcie B12. To mi pride dost prehnane, kedze nie som na tom tak zle ☹
Tie dve cajove lyzicky melasy denne stacia? Alebo staci aj menej?

rosemari
16. dec 2013
crazyberry
28. feb 2014

Tak ja som dneska kupila, treba doplnit zelezo 😀 az na to, ze som kupila v lekarni 450g balenie za 8,70..teraz pozeram na nete to iste balenie za 3e..na porazenie :/ dufam, ze aj pomoze aspon

freezii
5. máj 2014
lubikan
9. máj 2014

ja som si ju kupila v bio obchode,no ja som sa jej nevedela dojest,strasne mi to chutilo,ale potom som aj zabudala a chcela som znova nabehnut na papanie ,ale nedokazala som ani za lyzicku nabrat,co ma z toho natahuje,ale fakt ze strasne....tak neviem,do coho to budem miesat...

diablicek6
24. máj 2014

@martija Ja melasu uzivam uz asi 4 roky. Uzivala som ju pred tehotenstvom, pocas tehotenstva aj pocas kojenia, ci po nom. Pouzivam ju do vsetkeho ako nahradu za cukor (napr. do kavy, caju, kolacikov, babovky, do masa - ak ho pripravujem na sladko, atd.). Doma sme si ju oblubili vsetci - dospely aj drobci. Okrem zeleza tiez obsahuje velke mnozstvo horcika a vapnika. Objednavam si ju stale cez eshop (ma dlhu zaruku, takze stale objednam viac kusov - oplati sa to): http://www.bioteka.sk/health-link-trstinova-mel...

tatry123
11. sep 2014

@kaja73 Zdravím, môžeš upresniť miesto nákupu?
Díky, Mišo

tiviot
14. sep 2014

kocky kde kupujete tu praskovu melasu?? vidim to v potrebach pre rybarov ☹ ...

martinka05
25. sep 2014

Baby, ako skladujete melasu po otvorení, musí byť v chladničke?

dodikovaslavka
31. okt 2014

Ahojte, vidím, že téma tu už je, tak by som sa rada opýtala, predovšetkým na rozdiel medzi medzi Trstinová melasa Blackstrap, ďalší druh je nesírená a ešte k tomu cukor melasový a v celom fóre sa píše aj o práškovej... No mám z toho trochu zmätok... Viete mi poradiť, ktorá má celkom dobrú chuť (skúsenosti) a kde ju viem zohnať na najvýhodnejšiu cenu? ďakujem 🙂

merry89
4. aug 2015

@sklenki ano, je pravdepodobne ze nekaka vdaka melase