icon

Umývate kuracie mäso?

9. sep 2025

Umývate kuracie maso? V poslednej dobe sa to dosť rieši v mojich insta algoritmoch a vždy ma fascinujú komentáre, koľko ľudí sa cíti dotknuto až urazene keď im niekto povie, že sa to robiť nemá a je to vlastne nebezpečne. Ľudia si navzájom nadávajú do nechuťákov a mne to pripadá ako nejaký sociálny experiment 😂
Tak ma zaujíma len ako je to v tejto modrokoníkovskej bubline. Umývate? Ja som umývala, lebo som to videla proste doma u mamy, často to hovorili aj v rôznych reláciách o varení, ale už to našťastie nerobím. A naučila som to aj manžela a mamu. Svokra si mysli, že mi preskočilo.

heln
9. sep 2025

@anonym_autor oplachujem, niekedy tam su kusky peria, zvysky kosti a krvi, neviem ai predstavit varit neumyte maso. ked oplachnem, hned spracujem. oplachujem nad umyvadlom, nefrkam pri tom na celu kuchynu, umyvadlo potom umyjem.

mamutka
9. sep 2025

Tak pri umývaní masa lietajú akési kvapôčky ľudom po celej kuchyni, ale že národný sport je klepať rezne, to už nevadí. Vtedy sa úbohé baktérie mäsa držia akoby im šlo o život 😁
Mäso umývam aj ja aj muž. Nepotrebujem ho dať do hrnca také slizké, so zvyškami drobných kostičiek a kúskami krvi či peria. Drez, linku, batérii potom umyjeme, dezingikujeme a hubku vyhodíme. Komu sa to nechce, tak neumýva.

bielasovicka
9. sep 2025

Samozrejme umývam. Neviem kto ich pochytal predomnou

anonym_ad5297
9. sep 2025
@hiro

Mňa by zaujímalo ako umývate mleté mäso. Či baktérie sú len na mäse ktoré je v celku?

@hiro mleté mäso nekupujem, melie si doma, mleté používam minimálne, možno tri krát do roka. A to maso, ktoré idem pomliet, umyjem. A umývam každé, vždy som umyvala. O nebezpečenstve salmonely viem, no ja by som ho nejedla, keby som ho neumyla

gabrielkaa
9. sep 2025
@anonym_ad5297

@hiro mleté mäso nekupujem, melie si doma, mleté používam minimálne, možno tri krát do roka. A to maso, ktoré idem pomliet, umyjem. A umývam každé, vždy som umyvala. O nebezpečenstve salmonely viem, no ja by som ho nejedla, keby som ho neumyla

@anonym_ad5297 ale salmonala sa tepelnou upravou nici, alebo nie?

natalka13
9. sep 2025
@lenka.25

Umývala som, ale už neumývam . Je prirodzené, že sa rokmi učíme, tak prečo tvrdohlavo robiť niečo , čo ma mamina naučila ešte ako 12 ročnú .

@lenka.25 rovnako

44janica44
9. sep 2025
@hiro

"Ked si predstavim, ze to kura sa mačalo vo vode plnej peria a exkrementov"
Asi by to chcelo niekoho od fachu ale myslím že je vysoko nepravdepodobné že sa kury máčajú vo vode. Na čo by to robili?

@hiro a ako by si to kura bez namáčania do horúcej vody zbavil peria???
Kura sa namoci do horucej vody a potom sa da do "sklbacky peria" pochybujem ze niekto tu vodu vymeni po každom použití za cistu.

hiro
9. sep 2025
@44janica44

@hiro a ako by si to kura bez namáčania do horúcej vody zbavil peria???
Kura sa namoci do horucej vody a potom sa da do "sklbacky peria" pochybujem ze niekto tu vodu vymeni po každom použití za cistu.

@44janica44 Tipoval som obarenim horucou parou? Ale ano, nasiel som videa kde ich namacaju.

anonym_d94d08
9. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_c9d74b ono to neumytie masa je ale tiez dosť dôležité hygienické opatrenie. Maso uvaris a kontaminácie sa zbavis tým teplom, ale keď maso umývaš, tak si komplet celú kuchyňu kontaminuješ mikrokapenkami ktoré môžu obsahovať salmonelu a iné lakocinky. Ja nikoho neodsudzujem ani sa mu nesmejem. Je to každého vec a nie je to ja smiech (mne skôr príde na smiech ak sa niekto bije za svoju pravdu ale vlastne ju nemá). Ja len že ak máš pred mäsom rešpekt, je lepšie to neumývať. Je to možno pa

@anonym_autor mám takmer 50 rokov, varím od mojich 14-15. Mäso umývam vždy. Akékoľvek. V živote som nemala salmonelu. Keby bolo umývanie mäsa také nebezpečné, polovica ľudí by malo vkuse hnačky a iné pliagy. Mňa by zas zaujímalo, koľko ľudí vie, že na mäso máš mať inú dosku na krájanie ako na zeleninu a najlepšie aby bola drevená.

majkamajusqa
9. sep 2025

Nas v skole ucili ze sa ma umyvat tak sa toho drzim do dnes

vtaca
9. sep 2025

Neumyvam, rada ušetrím každú zbytočnú robotu :D

vroni
9. sep 2025

Neumyvam žiadne maso a ani umývať nebudem. A tiež mi je úplne fuk, čo si o tom kto myslí.

xckaretxxx
9. sep 2025
@lucia13022023

Umyvam každé mäso okrem mletého mäsa. kuchyňa sa u nás upratuje každý jeden deň tak, že môžeš z podlahy jest (nie, nemyslím tým na striekať Sanytol), a mäso nemocim vo vode a nespliecham s nou na steny a podobne.

@lucia13022023 mleté mäso by som v živote nekúpila. Brrr....pomelieme si doma

janai1
9. sep 2025
@mamutka

Tak pri umývaní masa lietajú akési kvapôčky ľudom po celej kuchyni, ale že národný sport je klepať rezne, to už nevadí. Vtedy sa úbohé baktérie mäsa držia akoby im šlo o život 😁
Mäso umývam aj ja aj muž. Nepotrebujem ho dať do hrnca také slizké, so zvyškami drobných kostičiek a kúskami krvi či peria. Drez, linku, batérii potom umyjeme, dezingikujeme a hubku vyhodíme. Komu sa to nechce, tak neumýva.

@mamutka mi chceš akože tvrdiť že niekto klepe rezne bez toho aby dal mäso do vrecka? 😵

17alexis
9. sep 2025

@anonym_autor neumyvame maso.

anonym_8c1305
9. sep 2025

@anonym_autor to máš ako s doskami na krájanie. Najprv že trepali že drevené nie, radšej plastové. Teraz plastové nie, ale musia byť drevené. Rezne keď ideš robiť, tiež nôž a dosku následne umyješ nie? Rozumiem, že ide o zníženie rizika kontaminácie, ale mne by to chuť do jedla nedovolila dať do polievky obchytkané mäso, bez opláchnutia. Existuje aj menej riziková forma umytia ako napríklad ponorenie masa do misy so studenou vodou a následne vodu vyliať do wc a misu šetrne umyť.

larsen
9. sep 2025

Mäso normálne umyjem tak, aby som nikde nešpliechala. Veď to sú už roky praxe. Varím od 13 rokov a vždy sme doma umývali mäso a aj moje staré mamy.

anonym_8c1305
9. sep 2025
@janai1

@mamutka mi chceš akože tvrdiť že niekto klepe rezne bez toho aby dal mäso do vrecka? 😵

@janai1 vživote by ma nenapadlo, trepať mäso pre klopanie do plastového vrecka a veľmi dúfam, že ide len o iróniu a nemyslíš to vážne.

patka06
9. sep 2025
@anonym_8c1305

@janai1 vživote by ma nenapadlo, trepať mäso pre klopanie do plastového vrecka a veľmi dúfam, že ide len o iróniu a nemyslíš to vážne.

@anonym_8c1305 Veď to je úplne normálny postup, tiež vyklepávam mäso v sáčku.
Aj pri krájaní si dávam na dosku pod mäso fóliu

anonym_8c1305
9. sep 2025
@patka06

@anonym_8c1305 Veď to je úplne normálny postup, tiež vyklepávam mäso v sáčku.
Aj pri krájaní si dávam na dosku pod mäso fóliu

@patka06 bežný ako bežný. Kuchárov nik v škole také neučil, pretože taký sáčok púšťa plasty pekne do masíčka takže potom dobrú chuť vám prajem.

janai1
9. sep 2025
@anonym_8c1305

@anonym_8c1305 to akože vážne klepeš mäso len tak? Fuj...

anonym_8c1305
9. sep 2025
@janai1

@anonym_8c1305 to akože vážne klepeš mäso len tak? Fuj...

@janai1 len tak? Si myslis, že v reštavráciách a vo vývarovňach ti niekto trepe ako pako mäso do sáčkov? Veď keby tam prišla kontrola z hygieny a videli by to, tak ich rovno pozatvárajú. Fuj. A to sáčky z čoho sú robené a nie sú vôbec stvorené na klepanie rezňov.

patka06
9. sep 2025
@anonym_8c1305

@janai1 len tak? Si myslis, že v reštavráciách a vo vývarovňach ti niekto trepe ako pako mäso do sáčkov? Veď keby tam prišla kontrola z hygieny a videli by to, tak ich rovno pozatvárajú. Fuj. A to sáčky z čoho sú robené a nie sú vôbec stvorené na klepanie rezňov.

@anonym_8c1305 sáčok je samozrejme domáci zlepšovák - mäso sa ľahšie otáča, reálne to má byť fólia
Neviem si predstaviť klepať mäso len tak

anonym_8c1305
9. sep 2025
@patka06

@anonym_8c1305 sáčok je samozrejme domáci zlepšovák - mäso sa ľahšie otáča, reálne to má byť fólia
Neviem si predstaviť klepať mäso len tak

@patka06 v *reštauráciach*. Fólia? No ešte lepšie.
Mňa by veru ani nenapadlo, že to niektorá naozaj robíte. Veď kto už dá plast na potravinu a vytrepe do nej všetku chémiu zo sáčku? Potom už len otrávinu jesť.

patka06
9. sep 2025
@anonym_8c1305

Mňa by veru ani nenapadlo, že to niektorá naozaj robíte. Veď kto už dá plast na potravinu a vytrepe do nej všetku chémiu zo sáčku? Potom už len otrávinu jesť.

@anonym_8c1305 Robím to 30 rokov, rovnako sa to robilo u nás doma.
Nikto sa neotrávil.

janai1
9. sep 2025
@anonym_8c1305

@anonym_8c1305 nechcem ťa sklamať ale robím v gastre a určite kuchári neklepú rezne bez obalu 😂

anonym_154de4
9. sep 2025

Neumyvam

anonym_8c1305
9. sep 2025
@janai1

@anonym_8c1305 nechcem ťa sklamať ale robím v gastre a určite kuchári neklepú rezne bez obalu 😂

@janai1 toto nikto v škole kuchára neučí a v hygienických predpisoch to povolené nie je. Robte ako uznáte za vhodné, no aspoň to nešírte 🙏.

anonym_ad5297
10. sep 2025
@gabrielkaa

@anonym_ad5297 ale salmonala sa tepelnou upravou nici, alebo nie?

@gabrielkaa áno, ničí, ale tu ide o to, že pri umývaní mäsa sa drobnými čiastočkami môže salmonela preniesť na povrchy v kuchyni a následne sa ňou môžme nakaziť. Že som v mojom okolí ešte nepočula o niekom, komu by sa to stalo, to je druhá vec. Poznám len jedného človrka ktorý mal salmonelu a to bolo z vajcových halušiek varených v škole.

gabrielkaa
10. sep 2025
@anonym_ad5297

@gabrielkaa áno, ničí, ale tu ide o to, že pri umývaní mäsa sa drobnými čiastočkami môže salmonela preniesť na povrchy v kuchyni a následne sa ňou môžme nakaziť. Že som v mojom okolí ešte nepočula o niekom, komu by sa to stalo, to je druhá vec. Poznám len jedného človrka ktorý mal salmonelu a to bolo z vajcových halušiek varených v škole.

@anonym_ad5297 áno, teraz som pochopila v akom kontexte píšeš o salmonele 🙂