icon

Umývate kuracie mäso?

9. sep 2025

Umývate kuracie maso? V poslednej dobe sa to dosť rieši v mojich insta algoritmoch a vždy ma fascinujú komentáre, koľko ľudí sa cíti dotknuto až urazene keď im niekto povie, že sa to robiť nemá a je to vlastne nebezpečne. Ľudia si navzájom nadávajú do nechuťákov a mne to pripadá ako nejaký sociálny experiment 😂
Tak ma zaujíma len ako je to v tejto modrokoníkovskej bubline. Umývate? Ja som umývala, lebo som to videla proste doma u mamy, často to hovorili aj v rôznych reláciách o varení, ale už to našťastie nerobím. A naučila som to aj manžela a mamu. Svokra si mysli, že mi preskočilo.

luccija
9. sep 2025

@anonym_autor umývam každé mäso a vždy budem.Neviem si predstaviť variť to slizke mäso, občas tam nájdem kúsok kosti.Skor má desí to, keď tu čítam ako krátko niektoré ženy osmahnu mäso.Pri umytí sa robí panika z umývania a, keď dáš to neumyte mäso na dosku a tu potom opláchnes či dáš do umývačky a pustis ju za pol dňa tak baktérie nie sú?Vieš koľko baktérií je zo všetkého v tej vlhkej, teplej umývačke?

vevesh
9. sep 2025
@hiro

Mňa by zaujímalo ako umývate mleté mäso. Či baktérie sú len na mäse ktoré je v celku?

@hiro kupovane mlete maso ma ovela prisnejsie kontroly. To sa umyva pred mletim a labaky su velmi drahe. Predaj mleteho masa je podmieneny testami v ramci prislusnych povolenych hranic.

leonie35
9. sep 2025

@anonym_autor Kazde maso umyvam, inak by som ho nejedla 🙂

leonie35
9. sep 2025

@anonym_autor Mlete nekupujem, kupim si v celku, umyjem, "osusim", orezem co nechcem a pomeliem 🙂

hiro
9. sep 2025
@44janica44

Umývam... a je mi jedno co si kto o tom mysli.
Ked si predstavim, ze to kura sa mačalo vo vode plnej peria a exkrementov predtým ako ho osklbali a nikto to potom neumyl, len to šlo ďalej na páse, vnútri je často plno krvi.... takže ja si to radsej umyjem. Aj doma sme umývali a nikto z toho nezomrel. Umývadlo potom umyjem tiez. umývam v miske s vodou, cize to co sa rieši na nete nejaké prskance nemám.

"Ked si predstavim, ze to kura sa mačalo vo vode plnej peria a exkrementov"
Asi by to chcelo niekoho od fachu ale myslím že je vysoko nepravdepodobné že sa kury máčajú vo vode. Na čo by to robili?

anonym_fa28a2
9. sep 2025
@anonym_autor

@balerina2025 lepšie je si napríklad napustiť misku s vodou a opláchnut tak. Tie mikrokvapocky su doslova po celej kuchyni. Niekde sa zvádza, že to dokáže letieť aj desiatky metrov.
Napríklad z trošku iného súdka. Na zubných kefkach sa bežne nachádzajú stopové množstva stolice. (Prajem príjemne ranné umývanie zúbkov všetkým kto to doteraz nevedel 😂)

@anonym_autor autorka vsade su baktérie zober si telefon len.klucky ….zverstvo doma …mozno zato ma moje deculo taku dobrú imunitu lebo som neni posahana z extrémnej hygieny .

dskjhfdlkdjhl
9. sep 2025

@anonym_autor A cestujes v MHD?

selenka7
9. sep 2025
@anonym_autor

@balerina2025 lepšie je si napríklad napustiť misku s vodou a opláchnut tak. Tie mikrokvapocky su doslova po celej kuchyni. Niekde sa zvádza, že to dokáže letieť aj desiatky metrov.
Napríklad z trošku iného súdka. Na zubných kefkach sa bežne nachádzajú stopové množstva stolice. (Prajem príjemne ranné umývanie zúbkov všetkým kto to doteraz nevedel 😂)

@anonym_autor S tými zubnými kefkami to tak je iba v prípade, že je WC priamo v kúpeľni.

maury
9. sep 2025

Umývam aj som vždy umývala s nejako som nezachytila nejaký sociálny experiment pri ktorom sa to robiť nemá. Vy viete čo je všetko na tom kupovanom kurati a aké boli dodržané zásady hygieny? Myslím, že to vedia len tí čo s tým robia 🙂 aj tak v konečnom výsledku to vždy prejde tepelnou úpravou

petracandle
9. sep 2025

Ja umývam aj tak (inak sa mi to mäso hnusí) pretože - mám veľký hlboký drez z ktorého mi nefŕka, a aj tak po každom jednom mäse (nielen kuracom) nastriekam dezinfekciu na drez aj okolitú linku a zotriem.

svokrinjazykmonika
9. sep 2025

@anonym_autor umývam všetko mäso a vždy budem.

simca06022011
9. sep 2025
@vevesh

@hiro kupovane mlete maso ma ovela prisnejsie kontroly. To sa umyva pred mletim a labaky su velmi drahe. Predaj mleteho masa je podmieneny testami v ramci prislusnych povolenych hranic.

@vevesh no nebola by som si ista, najma napr. ak vidi, ze to masiar v masiarni hodi do mlynceka tak ako to je, pripadne tam hadzu vyrezy kadejake co im ostanu z porcovania. v takej tej vyrobe do obchodov, neviem... moze byt.

gabrielkaa
9. sep 2025

Kuracie mäso neumývam, niekto mi to už hovoril dávnejšie. Na Zubných kefkach určite nemám stopové prvky stolice, keďže mám kúpeľňu oddelenú od wc

vevesh
9. sep 2025
@simca06022011

@vevesh no nebola by som si ista, najma napr. ak vidi, ze to masiar v masiarni hodi do mlynceka tak ako to je, pripadne tam hadzu vyrezy kadejake co im ostanu z porcovania. v takej tej vyrobe do obchodov, neviem... moze byt.

@simca06022011 viem to z hygieny, musi to fakt splnat normy. A z kazdej davky musi byt vzorka.

kamlicek
9. sep 2025

Tak pokial viem, kuracie maso by sa vobec nemalo umyvat. Ja ho teda neumyvam. Ale neviem to naucit moju maminu. Ta ide svoj zabehnuty system a hotovo.

simca06022011
9. sep 2025
@vevesh

@simca06022011 viem to z hygieny, musi to fakt splnat normy. A z kazdej davky musi byt vzorka.

@vevesh ale to je pekne, ze z hygieny to tak maju dane, ale realita byva casto ina... 🙂 ale ako som pisala tiez, urcite v retazcoch a takom kupovanom mase z velkych zavodov = myslim uz ako polotovar, to inak funguje. Ale bezne sa este stale niekde da kupit aj maso, co namelu v masiarni, a tam nikto ziadne vzorky nikam nenosi

fajnova
9. sep 2025

Jasné, že umývam. A absolútne ma nezaujímajú dôvody, prečo by som to nemala robiť.

belllinka
9. sep 2025
@leonie35

@anonym_autor Kazde maso umyvam, inak by som ho nejedla 🙂

@leonie35 ani nejes v restauraciach, deti v skole, v skolke?

inaemre
9. sep 2025

Maso umyvam vzdy. Aj kuchynu si pravidelne cistim, hlavne po kazdom vareni. 🤷‍♀️

leonie35
9. sep 2025
@belllinka

@leonie35 ani nejes v restauraciach, deti v skole, v skolke?

@belllinka Jasne, ze jem. Otazka znela ci umyvam maso, "ja" pred spracovanim a konzumaciou 🙂

anonym_c9d74b
9. sep 2025
@anonym_23d092

@anonym_c9d74b to čo je kupenské mäso??

@anonym_23d092 kúpené v obchode.

belllinka
9. sep 2025
@leonie35

@belllinka Jasne, ze jem. Otazka znela ci umyvam maso, "ja" pred spracovanim a konzumaciou 🙂

@leonie35 tak to je aka logika? 🤦‍♀️ umyvas lebo inak by si ho nejedla, ale v stravovacich zariadeniach je ti to jedno, tam zjes hocijake 😂

anonym_c9d74b
9. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_c9d74b ono to neumytie masa je ale tiez dosť dôležité hygienické opatrenie. Maso uvaris a kontaminácie sa zbavis tým teplom, ale keď maso umývaš, tak si komplet celú kuchyňu kontaminuješ mikrokapenkami ktoré môžu obsahovať salmonelu a iné lakocinky. Ja nikoho neodsudzujem ani sa mu nesmejem. Je to každého vec a nie je to ja smiech (mne skôr príde na smiech ak sa niekto bije za svoju pravdu ale vlastne ju nemá). Ja len že ak máš pred mäsom rešpekt, je lepšie to neumývať. Je to možno pa

@anonym_autor na tom kuracom mäse sú niekedy zvyšky peria, kadejaký bordel z pocovania. Úlomky z kostí cítiš len rukou, keď to umývaš. Maj si kľudne svoju pravdu, len sa o nej nesnaž presviečať iných.

henka123123
9. sep 2025

Oplachujem vsetko

leonie35
9. sep 2025
@belllinka

@leonie35 tak to je aka logika? 🤦‍♀️ umyvas lebo inak by si ho nejedla, ale v stravovacich zariadeniach je ti to jedno, tam zjes hocijake 😂

@belllinka Pozri, mne je jedno ci ty maso umyvas alebo nie, je to tvoja vec, rovnako ako moja, ze ho umyvam 🙂
Zbytocna diskusia a "rozduchavanie vasni" 🙂

liv1
9. sep 2025

Umyvam, proste mi to neda. Mam zvlast dosky na maso a zvlast na ostatne, takisto noze. Na linku aj ked je umyta nikdy nepokladam chlieb ani nic ine na priamu konzumaciu.

sisska96
9. sep 2025

Jasne že áno. Všetko okrem mletého, lebo doma máme mlynček a predtým mäso je umyté

slovakboy
9. sep 2025

@anonym_autor ja umývam a osuším papierovou utierkou. Keď som ho neumýval, tak sa mi lepilo na dosku. Prečo sa nemá umývať?

balerina2025
9. sep 2025

ja sa vas opytam, utierate si vase telefony kazdy den? po kazde ked pridete z vonka? kebyze viete kolko tam je kadecoho...👍

slovakboy
9. sep 2025
@kamlicek

Tak pokial viem, kuracie maso by sa vobec nemalo umyvat. Ja ho teda neumyvam. Ale neviem to naucit moju maminu. Ta ide svoj zabehnuty system a hotovo.

@kamlicek prečo sa nemá umývať?