Umývate kuracie mäso?
Umývate kuracie maso? V poslednej dobe sa to dosť rieši v mojich insta algoritmoch a vždy ma fascinujú komentáre, koľko ľudí sa cíti dotknuto až urazene keď im niekto povie, že sa to robiť nemá a je to vlastne nebezpečne. Ľudia si navzájom nadávajú do nechuťákov a mne to pripadá ako nejaký sociálny experiment 😂
Tak ma zaujíma len ako je to v tejto modrokoníkovskej bubline. Umývate? Ja som umývala, lebo som to videla proste doma u mamy, často to hovorili aj v rôznych reláciách o varení, ale už to našťastie nerobím. A naučila som to aj manžela a mamu. Svokra si mysli, že mi preskočilo.
ja teda neumyvam ako pisem vyssie,ale nie z dovodu zeby mi lietali bakterie po kuchyni🙈
A neviem či viete, mäso sa nemá umývať v miske, lebo tým ho vlastne neumyjete, iba rozptýlite do vody tie baktérie, ktoré aj tak na mäse ostanú 😁. Áno, mäso umývam, hnusí sa mi variť špinu, hoci viem že baktérie by zdochli. To ako keby som varila neumytú zeleninu a pod. Baktérie aj tie nebezpečné sú všade okolo nás, to je podla mna úplne na posmech, že sa akože rozptýlia z mäsa v mikrokvapôčkach. A viete že okolo nás sú aj botulotoxíny a tetanus a ecoli atd takže my by sme vlastne ani vonku chodiť nemali, ani nič pestovať v zemine, ale nosiť plynovú masku a všetko pestovať v pivnici v hydropónii 😁
A neviem či viete, mäso sa nemá umývať v miske, lebo tým ho vlastne neumyjete, iba rozptýlite do vody tie baktérie, ktoré aj tak na mäse ostanú 😁. Áno, mäso umývam, hnusí sa mi variť špinu, hoci viem že baktérie by zdochli. To ako keby som varila neumytú zeleninu a pod. Baktérie aj tie nebezpečné sú všade okolo nás, to je podla mna úplne na posmech, že sa akože rozptýlia z mäsa v mikrokvapôčkach. A viete že okolo nás sú aj botulotoxíny a tetanus a ecoli atd takže my by sme vlastne ani vonku chodiť nemali, ani nič pestovať v zemine, ale nosiť plynovú masku a všetko pestovať v pivnici v hydropónii 😁
@anonym_3c910d tak cieľ je omyť mäso pred vložením do hrnca a nie ho dezinfikovať.
@mamutka mi chceš akože tvrdiť že niekto klepe rezne bez toho aby dal mäso do vrecka? 😵
@janai1 cele generácie žien klepali mäso bez plastových sackov. Keď niekto chce, nech si klepe mäso v plaste, každý už nech si robí so zdravím čo chce. Ja neklepem žiadne mäso, mne je to jedno. Ale čo sa týka otázky, mäso umývam, ako sa tu už písalo, umýva sa aj zelenina, všetko čo ide do hrnca. Špinu tam dávať nebudem.
@anonym_autor Čo sa týka baktérií na a v mäse,tie by ma neviedli k zvyku umývať mäso, lebo pri vhodnej/dostatočnej tepelnej úprave sa zlikvidujú.Nie som však stotožnená s mechanickým znecistenim mäsa,a preto ho umývam
@xckaretxxx kupujem mleté mäso u mäsiara, čerstvé, kde ho melie rovno predomnou 🙂
@lucia13022023 to je ôk. Ale zabalené n nákupnom centre by som v živote nekupila
@lucia13022023 to je ôk. Ale zabalené n nákupnom centre by som v živote nekupila
@xckaretxxx nikde som nič také nepisala.
Umývam a neviem si predstaviť neumyt. Proste moja hlava by to nedala 😂 Že ochytane, poválané dakde, jednoznačne nie. 😁🙏
@anonym_autor sranda, že ľudia si myslia že keď maso opláchnu/umyjú tak baktérie zmiznú 😀
@anonym_autor Mamka umyva, naucila som sa aj ja, roky umyvam, nic nam nie je , zijeme, tu sme....proste ma desí predstava, kde sa to mäso vsade váľalo a kolkymi rukami prešlo 🫢nech kazdy robi ako uzna za vhodne ...
@anonym_autor umývam a aj budem umývať
Na surové mäso sadajú baktérie, okom neviditeľné drobné zrnká prachu a v nich roztoče, baktérie a kadečo, čo je tiež vo vzduchu. Následne dochádza k rozkladu, ktorý v začiatku nevidíme ani necítime. K rozkladu dochádza aj v chladničke, kde sa stlmuje iba krátky čas, ale pomaly dochádza k rozkladu. Preto je treba povrch dôkladne umyť, najmä mäso určené na varenie. 100 stupňová voda počas varenie nezabije všetky baktérie a vírusy, ktoré na mäso nasadali zo vzduchu, mnohé zvládajú oveľa vyššie teploty.Nebezpečie je ale v inom. Kuracina sa nesmie spracovávať čerstvo po zarezaní, mäso musí odstáť aspoň 3 dni, čo som nikdy nevedela. V obchodoch je mäso odstáte, týka sa to len domáceho chovu. Až nedávno som sa dozvedela, aká je čerstvá kuracina nebezpečná. Susedinmu malému 1,5 ročnému vnukovi kúpili z domáceho chovu čerstvo zarezané kurča a ešte v ten deň mu ho uvarili, aby mal čo najčerstvejšie. No taká hydina má v sebe vírus, ktorý po jej zarezaní (umretí) do 3 dní skape tiež, prežíva iba v živom mäse. Chlapec prestal chodiť, pridružili sa aj iné ochrnutia a z toho sa už nedostal. Dospelý ten vírus zvládne, no malé deti do 2 rokov nie. Kto neverí, môžem mu poskytnúť kontakt na tú nešťastnú babičku z Košíc.
Umývam a navždy budem 🙂
Neumyvam
@anonym_autor umývam každé mäso aj ryby. Hnusí sa mi neumyté.
@anonym_autor umývam a umývať budem. Nikomu názor neberiem, nepresviedčam robím podľa svojho uváženia 👍🏼
Ja si myslim, ze nahoda je blbec a nikdy nevies, aku cestu presla vec, ktoru mas a nech je to cokolvek, vzdy lepsie trochu umyt ale zas svet sa snad nezruti, ked nie. Ja hlavne chcem co najviac z masa dat prec krv a dufam ze z toho daco odtecie a vsetko maso robim well done…
@anonym_autor umývam každé mäso aj umývať budem. Skôr sa čudujem, ako to niekto hodí rovno do hrnca, hnus. Veď len koľko rúk ho ocapkalo, kým sa dostalo k vám na linku. Veru nájdu sa tam kadejaké nečistoty. Po práci s mäsom je logické vyčistiť linku, no niekomu sa to nechce, tak radšej roznáša fámy o baktériách. Áno, sú, ale nič čo sa nedá jednoducho vyčistiť. Robilo sa to tak roky rokúce v každej rodine.A mleté mäso som v živote nekúpila, mám mlynček.
@janka1011 "Veď len koľko rúk ho ocapkalo, kým sa dostalo k vám na linku" pozeral som teraz videa ako ich spracovavala linka a teda vsetko automatika, od odrezania hlavy cez osklbanie, vybratie vnutornosti, odrezanie koncatin, stiahnutie z koze, odrezanie prs, pozeranie na kocky, navazenie, zabalenie do vaniciek robila sama ta linka. Jedine ruky boli ked este ludia v skafandroch a rukaviciach ich vesali zive na poradovnik.
youtu.be/OZWYW7u11LI?t=159
@anonym_autor sranda, že ľudia si myslia že keď maso opláchnu/umyjú tak baktérie zmiznú 😀
@beatris0777 ale ľudia neumyvajú mäso preto, aby ho zbavili baktérií 👀 baktérie sa majú zničiť varom. Ľudia mäso umývaní preto, že sa im hnusí dať niečo špinavé do hrnca. Na to veru nie je nič srandovne. Skús raz mäso umyť a uvidíš tu vodu čo z neho tečie. Je tam proste dosť drobného bordelu, ktorý v hrnci nechcem. A keď vidím ten nechutný papier či čo to je pod mäsom v plastovom obale, tak už len to je dôvod to mäso umyť. Ani zeleninu nedam do hrnca tak ako vyšla zo záhrady či obchodu. Ale každý nech si v hrnci vari čo chce. Netreba sa z nikoho vysmievať
@anonym_autor neumyvam
@anonym_autor ja som prestala, naozaj logickejsie je ze vysoka teplota odstrani bakterie viac ako vlazna voda a este ktomu zaprskam dres a okolie, na druhu sttanu doteraz som umyvala a ani raz sme neboli ,,nakazeni,, baktreriami z masa, aspon o tom neviem..
@anonym_autor umyvam, kazde maso pred pouzitim, ci domace, ci kupene. Neviem preco by sa nemalo umyvat, tomu zase ja nerozumiem, co to za novinka 🤷♀️
Ja kura nejem a nemam problem,ci umyvat ci nie...ine naso umyvam,neumyte mi je nechutne🤷♀️
@anonym_autor Umyvam kazde maso a moze mi ktokolvek tvrdit opak,umyvat vzdy budem. Ked uz pises o mikrokvapockach,tak chod na brigadu do masokombinatu a ver tomu,ze zacnes to maso umyvat. Po praci s masom vyumyvam drez aj okolitu linku a vsetci sme zdravy,ziadne problemy nemame. Ludia uz zabudli pouzivat sedliacky rozum a uveria hociakej pixovine na internete.
Všetko umývam
Prídavné meno kúpenský sa používa ako hovorový výraz vo význame „taký, ktorý sa kúpi, ktorý sa nevyhotoví doma a má sčasti odlišné vlastnosti ako urobený doma“, napr. kúpenská klobása (porov. výklad slova kúpenský v Krátkom slovníku slovenského jazyka, 2003, ktorý je sprístupnený na webovej stránke nášho ústavu slovnik.juls.savba.sk). Prídavné meno kúpenský je spisovné, pričom ako hovorové slovo má príznakový charakter. V štylisticky neutrálnej komunikácii odporúčame používať prídavné mená kúpený, kupovaný, napr. kúpená klobása, kupované zákusky.
@ika02 prepac,asi odbočim od temy,ale na zaklade tvojho rozboru skusim otazočku
Uz po druhykrat som postrehla na edupeage-cize od ucitelov vyraz ze:naslo sa nieco...
Je to odlozene v ZÁSTUPCOVNI...
To slovo je vobec spisovne?mne sa nezdá,no mozno sa mylim,lebo v riaditelni mi pride ok,ale v zastupcovni sa mi zda divné🙂
@beatris0777 ale ľudia neumyvajú mäso preto, aby ho zbavili baktérií 👀 baktérie sa majú zničiť varom. Ľudia mäso umývaní preto, že sa im hnusí dať niečo špinavé do hrnca. Na to veru nie je nič srandovne. Skús raz mäso umyť a uvidíš tu vodu čo z neho tečie. Je tam proste dosť drobného bordelu, ktorý v hrnci nechcem. A keď vidím ten nechutný papier či čo to je pod mäsom v plastovom obale, tak už len to je dôvod to mäso umyť. Ani zeleninu nedam do hrnca tak ako vyšla zo záhrady či obchodu. Ale každý nech si v hrnci vari čo chce. Netreba sa z nikoho vysmievať
@mamutka ibaže ja reagujem na pani, ktorá vyššie spomína že umýva maso aby ho zbavila baktérií,, a verím že takéto presvedčenie nemá ako jedina. Mne je to jedno, nech umývajú alebo nie , nech si každý robi co chce. Ale tvrdiť že umyvam maso aby som ho zbavila baktérií .. tak to ano, to je celkom vtipne 🙂

@lucia13022023 mleté mäso by som v živote nekúpila. Brrr....pomelieme si doma
@xckaretxxx kupujem mleté mäso u mäsiara, čerstvé, kde ho melie rovno predomnou 🙂