Varenie na Veľkú noc
Žienky moje, prosím vás, vy aké jedla varíte na Veľkú noc? Viem, že každý kraj robí niečo iné, ale rada by som sa inšpirovala aj vami 🙂 ďakujem 🙂
ryba/kura/majonezak/udene/misa
sprav to čo ste mávali aj doma...
@tibiokke to vôbec nerobí každý, syrek som videla jedine vo večerných správach
čo je pečený syr?
Mozno to nebude najpopularnejsi nazor, ale ja na Velku noc nerobim nic specialne 🤷, maximalne jeden nejaky zakusok, hlavne pre navstevu a my jeme tak ako inokedy, proste si navarime to na co mame akurat chut 😁.
V sobotu až k večeri "stratené kura" (nádivka) s uharkom, v nedeľu zemiakový šalát, smažené mäso, údená šunka s domácim chlebíkom, chren. Alebo šunkové rolky, vajíčka
@oceanahory U nás je to rovnako. Veľká noc sa akosi u nás špeciálne nerieši. Spravím rezne a šalát, ale nie tak ako na Vianoce, nie tak vo veľkom, len na jeden obed a to je celé. Plus pečiem linecké, veľkonočné vykrajovačky.
@oceanahory tento rok budeme aj my prvykrat takto. Muz povedal, nech nerobim nic specialne, dcera to aj tak velmi nema rada a varievala som jej preto aj bezne jedla vzdy. Cize sa celkom tesim, ze si oddychnem a nemusim chystat nic speci 🙂 Upeciem jeden-dva zakusky a bude
Ale k autorkinej otazke, kedze sme z vychodu, bezne som robila aj tu v BA syrek (hrudku), plnku (taka zapecena zmes s masom), oboje nakrajala na kusky na tanier a pridala klobasu, vajko na tvrdo, udene a k tomu cviklu a chren a aspon sest druhov zakuskov
Ty vole sokujuce vidno ze to komplet zapad tu je syrek je preboha same vajcia a mlieko a mam hrudku syrek a peceny syrwk si dajte do googlu a vam vybehne
Ale v skratke suche rozky udene vajcia petrzlen sol peper cesnqk a pomiesame a dame zapiect peceny syrek
@tibiokke syrek vacsina Slovenska ani nepozna. Tiez som sa s tym stretla len na vychode a teda neohurilo to nikoho, co poznam a nie je z vychodu 😉 Muz si bude robit len pre seba lebo jemu by sa to neratalo bez.
@oceanahory ani my uz nie. Uz par rokov na nejake udeniny klobasy a pod nemam ani chut.
@mimusa1997 vo stvrtok si spravime zelenu polievku (asi hraskovu,lebo špenátova bola pred tyzdnom), v piatok klasika ryba, deti s kasou,my mozno s kyslym zemiakovym salatom (ale tu jeme bezne takmer kazdy vikend). Udene,ci rezen s majonezovym salatom jedine na obed u nasich v nedelu
@nikushka8 Presne...na nas su to strasne tazke veci a absolutne na to nemame ani chut 🤷.
Tak ja uvarím hocičo keď sa zobudím...minulý rok sme mali v pondelok rizoto...teraz možno špagety, lebo budeme na chate a nemienim stat pol dna pri sporaku
A ja sa tu asi ako jedina tesim na udene maso, domace klobasy a klasicky zemiakovy salat a vajickovu polievku 😋. Ale to bude taka skorsia vecera v sobotu, predtym ako sa pojde na Vigiliu. Ja uz ratam aj stvrtok, deti budu doma, tak daco navarit musim, ale take lahsie a v piatok mozno len spagety so syrom alebo pecene hole zemiaky, kedze budeme mat post. No a v sobotu na obed sa doje, co ostane z piatka, pripadne si davame tu vajickovu polievku. Budem este varit vyvar pre mensie deti, to ostane aj na nedelu a v nedelu spravim asi rezne.
Mam napecene keksy, vanilkove rozky a kosicky - tie budem plnit nejakou plnkou a mozno este zakusok na plechu nejaky zbuchnem, aby bolo co ponuknut.
My tieto sviatky extra neprezivame, co sa tyka jedal, ale ten salat tradicny, to musi byt. Na to sa aj deti tesia.
Viac to teda prezivame duchovne, co je dolezitejsie, v piatok pojdeme aj s detmi na krizovu cestu na Kalvariu, ak bude pekne pocasie, teda starsi pojdu tak ci tak, len ti mensi podla pocasia.
No a v pondelok sa podojeda, nikto nechce u nas nic jest, iba kolace odo mna kazdy chce 😅🤣, na to si nechava aj svagor miesto 🤣. Tak asi takto.
Zeleny stvrtok
-tento rok bude zelena spargla so zemiakmi-vsetko na pare,posypane oprazenou struhankou,a dip z bieleho jogurtu/cesnak alebo pazitka,sol,kvapka olivaku/
Ale mavame spenat s vajcom a zemiakmi,alebo brokolicove cestoviny,brokolicu na pare...
Piatok-post
Maximalne nejaka zeleninova polievka,
Chlieb s maslom.....
Sobota-vyprazana alebo pecena ryba,zemiaky,k vyprazanej mozno i spenat
Cez den ale uvarim aj udene mäso a rebra,
V tej vode uvarim zeleninovu fazulovu polievku s hrubymi slizami-to je typicka velkonocna u nas
Vajicka,nachystam syry
-to sa je po "vzkrieseni" ked prideme vecer z kostola
Ale najmä v nedelu.
Jedavaju sa aj parky,jalita,klobsky...
V pondelok uz hocico
Mozno upeciem kacku.....
rezne zrobim a upeciem kacku vybavene a pernik kolač
U nas bude na nedelu udena sunka, klobasa, syrova rolada, varene vajicka, zemiakovy salat, cvikla, chren.
Upeciem mrkvovu tortu a asi par kuskov lineckeho - dvera povykrajuje.
Už roky sa schádzame u švagrinej a každá donesie niečo, dáme si spolu slávnostný obed. Ja pečiem pagáče, dcéra robí skvelé tiramisu, švagriná varí polievku vývar, rezne, svokra spraví šalát a druhá švagriná donesie vynikajúcu vyprážanú rybu a zákusok. Ešte máme tortu pavlovku, lebo dcéra má aj narodeniny. Zajeme si, porozprávame sa, užijeme deň s rodinou. V pondelok ideme na návštevu k otcovi. To znovu upečiem pagáčiky a na doma bude vajíčkovy šalát, plnka z údeneho maska a slaninky. Moc sa teším na sviatky zmŕtvychvstania Krista. Prajem všetkým požehnané veľkonočné sviatky ☺️
@mimusa1997 posledne roky uz nebyvame doma. Ale ked sme este boli,tak sme mali klasiku salaty zemiakovy,cviklovy,kapustovy,syrova rolada,udena sunka,oblozene misy a tak taka klasika.

To co kazdy syrek udene klobasa prceny syr a salat ozdoba vajcia sunka udena a cvikla