Varenie pri diéte

27. nov 2023

Ahojte, ak sa stravujete podľa nejakej diéty ako to riešite s potravinami? Muž sa začal stravovať podľa nejakého jedálnička. Pristúpila som na to, že mu to budem variť aj keď v kuchyni strávim celý deň, lebo raňajky,obed , večera vždy má niečo špeciálne , ale teda zvyšok rodiny na tom neprestravujem. Ja ani deti nie sme na takúto kuchyňu zvyknutí. Syn je nejedák úplný, ten mi z toho zje maximálne zemiaky a ja tiež nie som nadšená z tých "jedál". Dcére tej musím variť tak či tak lebo je to ešte malá . Nemám s tým nejaký extra problém, len neviem čo s načatými potravinami. Mužovi varím z kadejakých pre nás málo alebo vôbec používaných surovín. Keďže z toho robím len jednu porciu, tak nikdy neminiem celé balenie a potom to tu stojí a neskôr sa to vyhadzuje. Čo sa dá zamraziť zamrazím, čo viem minút do iného jedla miniem , ale stále toho veľa zostáva. Už mám celú kuchyňu zapratanú olejmi, maslami, a kadejakými chuťovkami, čo som použila raz a dosť . Ako to robíte vy keď máte diétu? Co s tými potravinami? Navariť viac a potom mrázik hotové jedlá? Fakt neviem, nechcem zbytočne plytvať, jednak je to škoda a ani tie potraviny nie sú najlacnejšie...

janai1
27. nov 2023

a o akých jedlách hovoríš?

autor
27. nov 2023

@janai1 trebárs raňajky kadejaké obilné kaše, každé druhé ráno iná. Obedy z tofu, baklažán, tekvica, cuketa stále dookola a pod... K tomu mlieka rastlinné.. u nás sa to neje lebo to neľúbime.

viestta
27. nov 2023

Preco mas nacate oleje a odchucovadla? Vsak otvorim napriklad lanovy olej a pouzijem ho vsade, kde sa hodi, nepobezim pre mandlovy ak sa v inom recepte pise o mandlovom. Otvorene mandlove maslo pouzijem aj tam kde nie je pisane v recepte, ale je tam vhodne. Tak isto koreniny. Ked niekde pisu garam masalu a mam doma kari, pouzijem to, nepobezim kupovat garam masalu kvoli jednej porcii. Potrebujes zmenit pristup k vareniu, pridat kreativitu a nekupovat kazdu blbost co si autor receptu vymyslel.
A varit podla toho co je doma, nekupovat stale nove a nove potraviny. Kym sa neminu, tak sa z toho varit bude. A ak pan manzel nech sa tiez zamysli, kolko penazi mate doma ulozene v nepouzitych potravinach. Sice speci dietky vyzeraju fajn na internete, ale zas treba pouzivat aj hlavu pri ich zavadzani do zivota.

zuzanka.zuzu
27. nov 2023

ale prosím ťa, on aj tak nevie aký olej sa použil tak daj taký aký máš 🙄 to isté múka, jednu bielu a jednu tmavú, to isté maslo, mlieko atď...

januska12323
27. nov 2023

Var mu z toho istého kým neminieš. Zbytočne kupuješ a otváraš nové balenia keď väčšinu potom vyhodíš. Rozrataj si to finančne, povedzme 200 mesačne minieš na jeho "diétu" a z toho 150 vyhodíš do koša. No má to logiku?

rebrambora
27. nov 2023

Varim 2x tyzdenne do krabiciek.

autor
27. nov 2023

@januska12323 tu nejde len o olej, to je to najmenej odložiť, skôr o potraviny, ktoré sa rýchlo kazia ... Taký feta syr, zelenina . ...

valiant
27. nov 2023

Nevies zjest a spracovat aj pre seba feta syr a zeleninu? Vsak otvorenu fetu vies aj o 3 dni dojest.
On ma na kazdy den ine jedla? Musia sa striedat v presne dni? Ma nastavene sacharidove vlny? Preco nemoze ma dve dni po sebe fetu a zeleninu?

januska12323
27. nov 2023

Jeden deň dostane šalát s fetou na večeru, ďalší na obed a máš minutú fetu aj zeleninu.

autor
27. nov 2023

@valiant nie určitú zeleninu a fetu pre seba spracovať neviem. ... Ak mám byť úprimná neviem aká konkrétna dieta to je. Dostala som jedálniček na 10 týždňov ,v ktorom sú presné postupy, hmotnosť surovín.. zas snažím sa to dodržiavať , jedálniček mu zostavil odborník, pretože potrebuje schudnúť a má viaceré obmedzenia čo sa stravovania týka. Týmito jedálničkami sa stravoval dlhé roky, držal si váhu aj zdravotný stav , ale po smrti syna nárazovo pribral a aj ten zdravotný stav sa dosť začal zhoršovať.

valiant
27. nov 2023

Bolo by dobre, keby sa opytate toho vyzivoveho poradcu ako sa mozu tie jedla medzi sebou obmienat.
Ak je jedalnicek na 10 tyzdnov, moze byt, ze je vymyslenych co najviac roznych jedal, aby to bolo pestre z dlhodobejo hladiska ale mozno je mozne tie jedla povymienat (s rovankou vyzivovou hodnotou a glykemickym indexom).
Skuste sa poradit, zavolat tomu odbornikovi a nech vam to trosku vysvetli.
Bude sa vam lahsie varit.

uglybetty1234
27. nov 2023

Ja nerozumiem preco mu to vsetko varis ty. Nech sa aj on podiela.

autor
27. nov 2023

@uglybetty1234 ťažko si bude chlap ktorý je 5 dní v týždni na 12 hodín v práci variť.

viestta
27. nov 2023

Fetu co neminies nakrajaj na kocky, hod do mraznicky. Das mu ju do salatu rozmrazenu. Baklazan kup maly, ked ho nebude mat 150g ale 180 na porciu nic sa nestane, Ked mu do salatu nalejes olivovy, mandlovy, arasidovy alebo tekvicovy olej vobec nic sa nestane. Obilninive kase? Vsak sucha obilnina vydrzi mesiace bez straty na kvalite. Ani ta blba pohankova kasa sa v tych 10 tyzdnoch neobjavuje iba raz. Tak ju pouzijes neskor. Rastlinne mlieka? Nebude v kazdom jedle ine, kym sa jedno neminie, ine sa neotvori.
Ja na tvojom mieste varim z toho co doma mam, ten jedalnicek je aj tak zostaveny ako vyvazeny, takze v ramci dna ma vsetky ziviny co potrebuje.

uglybetty1234
27. nov 2023

A tie zvysne dva tiez nezvladne?

domiklik
27. nov 2023

A ten jedálniček mu niekto zostavil na mieru alebo si ho len stiahol z internetu?

autor
27. nov 2023

@uglybetty1234 a kto povedal, že vtedy si jesť nepripraví sám? Nechápem načo vôbec riešiš kto mu varí.

@domiklik nejaký výživový poradca alebo ako ho nazvať , ale teda niesol mu všetky lekárske správy čo sa týkajú jeho obmedzení v stravovaní. Aj správy od diabetológa ...

veselo_neveselo
27. nov 2023

Z toho, co si napisala, sa spokojne mozete najest vsetci. Aj tofu, aj baklazan, cuketa, alebo feta syr su uplne normalne potraviny a mozes ich jest aj ty. Tiez obilne kase - mi nevrav, ze dieta to nezje? Mu daj do nej trochu bananu, alebo ineho ovocia na dochutenie a je to. Alebo trochu arasidoveho masla, trosku dzemu...
Spravis tym svojim detom naozaj laskavost do buducna, ak ich naucis tieto potraviny jest.

Urcite by som nevyhadzovala nic z toho, co si spomenula, ved to su uplne super potraviny, zelenina. Radsej prehodnot svoj postoj, a nechaj sa zviezt na tej muzovej stravovacej vlne...

autor
27. nov 2023

@veselo_neveselo my sa doma stravujeme vyvážene, ale sú veci ktoré nikomu nechutia. Nemusíme mať všetci všetko radi... Syn je osobitná kapitola, ten točí už tri roky dookola 4 jedlá .