Vianočný šalát pre 3-ročné dieťa: Poradíme vám!
prosim poraddteeee 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
@tiezjedna u nás je napríklad samozrejmosť jesť tradičné vianočné menu. Štedrý deň u nás nie je považovaný za “Deň obľúbených jedál” s reštauračnym menu, pre každého podľa jeho chuti (na to sú reštaurácie). Keď mi syn povie, že chce na narodeniny tvoj spomínaný “chobotničkový šalát”, nie je problém, kúpim, urobím, vyhoviem. Na Vianoce? U nás nehrozí. Držíme sa tradícií, keď od nich upustíme vymiznú. Je kapor synova obľúbená ryba? Nie je. Zje ju na Vianoce? Zje. Vieš prečo? Lebo mu to od mala bolo podávané, že je to tradícia a nič iné na menu nie je. Nejaké rezne, ktoré mám za pár minút zbúchané v hociktorý pracovný deň jednoducho na Vianoce podávať nebudem, lebo mi to príde ako obyčajné jedlo, ktoré robíme hocikedy v roku a ani moja rodina, ani manželova nikdy nejedla na štedrovečernú večeru rezne.
@sisaka tak v našej rodine by si mala na vianočnom stole s prepáčením "grcku", ktorú by som ti tam po jednom súste kapra vyvrátila 😬
Keď vám to vyhovuje, budiž. Ja chcem, aby sa deti na Vianoce tešili a aj na jedlo, rovnako ako my dospelí. Takže konsenzus je vždy a vôbec to nevyzerá ako výber z a la carte v reštaurácii.
@ina2405 moje deti jedia kapra od mala a ešte sa z neho teda nepovracali. Nebavime sa o nejakých výrazných chutiach a jedlách typu balut…ale o obyčajnej rybe. Ale chápem, keď rodičia sú prieberčiví je veľká pravdepodobnosť, že budú aj deti a potom ich naťahuje z ryby, mäsa, paradajok, cibule… videla som, zažila som také decká na vlastné oči a viac sme s tou rodinou do reštaurácie nešli. Takže som si istá, že by sme neskončili za jedným stolom.
@sisaka mna velakrat z jedla napina aj toho, ktore mam rada
@kris_tin257 bojis sa davat detom salat? Mne osobne po istom incidente taky šalát už nechuti
@luciferka93 mozes si pozriet stranku surová dcérka ..napisala aj 3knihy..veganske recepty to su takze tam.neni ani mlieko ani vajicka.. tu vajickovu chut urobi.cierna sol.
@terezkaarthuramax nie že bojím ale necítim potrebu keď im viem dať lepšiu náhradu 😊
@terezkaarthuramax áno poznám 😊 ďakujem za tip 🥰
@sisaka takže nútite na Vianoce deti jesť jedlo, ktoré moc nemusia, hej? No to poteš teda...😨 Vôbec nechápem toto urputné uctievanie tradícií za každú cenu, príde mi to na hlavu, prepáč. U nás sú Vianoce hlavne o pohode, a tá spočíva okrem iného v tom, že jeme to, čo nám chutí. Neviem si predstaviť užívať si pohodu a pritom bojovať s trojročným deckom (v prípade zakladateľky), ktoré by rybu fľusalo všade okolo, pretože mu nechutí, ale holt tradície sú tradície...🙄 Mimochodom, pripraviť dobrý chobotnicový šalát je oveľa náročnejšie ako vyfiletovať a obaliť kapra, to sa od prípravy rezňov zas tak moc nelíší a kuchynsky trošku zručný človek to zvládne ľavou zadnou... takže tento argument moc neobstojí.
@tiezjedna na Vianoce je úplne normálna pohoda, aj keď kapor nebol u detí na zozname obľúbených jedál. Našťastie sme všetci psychicky vyrovnaní a nikto nejde do vývrtky, keď sa na stole neobjaví jeho najobľúbenejšie jedlo. Nikto po druhých spolusediacich nepľuje a ani sa nezdúva, predstav si, že keď sa rodičia nesnažia variť deťom dokola len ich obľúbené jedlá, tak deti sa naučia jesť oveľa pestrejšie. U nás to totižto nelieta medzi extrémami, že buď varíme obľúbené jedlá alebo členovia vracajú pri stoloch, lebo jedlo sa neumiestnilo v ich top 5.
Ak by sme sa riadili mojim synom a mali variť výlučne len jeho obľúbené jedlá, tak varíme asi tak 5 druhov jedál pizza, burger, špagety s masovými guľkami , Texas BBQ a sushi. Absolútne z neho neubudne keď si dá na Vianoce kapra, nezruinuje mu to Vianoce, ani sa pri stole z toho nepovracia. Našťastie moje deti nezvykli vracať preto, lebo nebolo niečo podľa ich predstav, ani ke mali 3 roky.
Argument nie je o tom, či rýchlejšie pripravím rezeň alebo kapra. Kapra jeme len jeden krat v roku, na Vianoce, rezeň hocikedy aj v priebehu pracovného týždňa, pre našu rodinu to nie je ani tradičné, ani slávnostné jedlo, preto nemáme dôvod ho pripravovať na Vianoce.
Mimochodom z kapra nerobíme filety, ale steaky.

@blonde_bella reagovala som na tvoj komentár, že si rada, že ti mama robila, čo ti chutilo a nie, čo sa jedlo lebo tradícia… Pretože to je podľa mňa uplná samozrejmosť.