icon

Vianočný šalát pre 3-ročné dieťa: Poradíme vám!

mama4444
11. dec 2024

prosim poraddteeee 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

svetlonos
11. dec 2024

@nevenka
jasne, je naučený. Ja pochybujem ze v Indii ci Číne zena okazite prestáva jesť štipľavé ked otehotnie 😁 Kto he na to naučený, je to ok.

cukroska
11. dec 2024

@mama4444 Veď trojročné môže uz jesť všetko.

sisaka
11. dec 2024

@svetlonos no asi tak, keď niekto drží trojročné dieťa na prísnej diéte, tak jasné, že mu môže byť z majonezoveho šalatu zle. Keď je dieťa od mala zvyknuté na rôzne chute a koreniny, aj výrazné, aj pikantné, nemá problém.
Rodičia, ktorí postupne pridávali do jedálnička nové jedlá možu kľudne dať v takom veku dieťaťu aj majonezovy šalát. Dieťaťu nič nebude, nemá 60 rokov a problémy so žlčnikom, pankreasom a bohvie čím ešte.

Moje decká v troch rokoch jedli všetko to, čo my dospelí. Jediné, čo sme im dávali až od nejakých 5. rokov boli v lese zbierané huby, dovtedy len huby z obchodu ako šampiony, cremini, portobello. Ale vianočnú kapustnicu s pár kúskami lesných húb zjedli aj v 3 rokoch. Prežili.

bublinka1426
11. dec 2024

@natall113 malemu dietatu, 3 rocnemu? ja davam malinko majonezy, a nevidim dovod aby sa z toho dieta hned zgrcalo.

natall113
11. dec 2024

@bublinka1426 áno malému dieťaťu. Ja nehovorím že sa hneď zgrca ale stále je možné že mu z toho bude zle

bublinka1426
11. dec 2024

@natall113 omg. zle mu skor moze byt z tych umelin, co predavaju bezne v obchode a nie zo 4 lyzic salatu.

natall113
11. dec 2024

@bublinka1426 to je tvoj názor. Majonezový šalát není zrovna ľahké jedlo

blonde_bella
11. dec 2024

Ja som ako decko neznášala zemiakový šalát.... Pre mňa to bolo mastné....
Veľmi som rada, že uvazujes čo dieťaťu.... .mňa ako decko by mama veľmi potešila zemiakovou kašou....
Robievala ona šalát a ryby pre seba
A mne robila kasu s reznom a kompótom, lebo ja som to tradičné proste nejedla...

bielasovicka
11. dec 2024

Omg 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️robíte tu vedu z jedného šalátu...... Ináč, ja by som šalát s jogurtom nezjedla. Keď už, tak kyslá smotana alebo tatárska. Ale ten naj naj je majonezovy 🤣

bielasovicka
11. dec 2024

A 3 ročne deti už jedia všetko.

tiezjedna
11. dec 2024

@blonde_bella zemiakový šalát a mastný?? Viem si predstaviť všelijaký, ale mastný nie 🙂 Čo ste doň dávali?

blonde_bella
11. dec 2024

@tiezjedna majonézu?

bielasovicka
11. dec 2024

@tiezjedna podľa mňa tu mastnotu robí majonéza

ina2405
11. dec 2024

@bielasovicka jedna moja kamoška internistka zo žartu hovorieva "dobrý šalát musí chutiť ako zhmotnený žlčníkový záchvat" 🤣🤣🤣

bielasovicka
11. dec 2024

@ina2405 mala pravdu 😜

ina2405
11. dec 2024

@bielasovicka my ho robíme iba 2x do roka ale teda tiež tak chutí, lebo ja ho robím iba s majonézou

tiezjedna
11. dec 2024

@blonde_bella to jej tam dávala asi príliš

bielasovicka
11. dec 2024

@ina2405 aj my. Na veľkú noc a na vianoce. A len s majonézou. Mňam.

kris_tin257
11. dec 2024

Ja robím nám zemiakový šalát a deťom zemiakovú kašu 😊

blonde_bella
11. dec 2024

@tiezjedna nemyslím si.
Ja stále neoblubujem takéto ťažké jedla a som rada, že mi rmama robila to čo mi chuti, nie to čo sa musí....lebo tradícia...

Preto sa mi páči aj prístup autorky....

Nie všetci majú radi majonézy, klobásy, údené, krkovičky aaaatd...

Ja som bola decko čo malo rado zeleninu a ovocie...a doteraz to tak mám....

svetlonos
11. dec 2024

@sisaka
tak hej ale as treba rešpektovať aj iné nastavenie a nazor. Toto je ešte celkom fajn, su horšie stravovacie návyky deti a nie ako nahradiť majonézou šalát 🙂 Znama napriklad veľa tohovnepoje, jej muz tiez nie a skončili tak, ze mala zje v skolke na desiatu len tyčinky s nutelou... To radšej naozaj diskutovať o salate.
Mne napriklad robi korenie štipľavé zle na žalúdok. So štipľavé znesiem cesnak cibuľu zázvor, trochu chren. Ten zvyšok, co je pre iných normalne, z toho mna boli žalúdok. Mozno aj autorke byva ťažko po majonezovych salatoch, tak to nechce dať dietatu. Ja už neriešim. Nech každý robí u svojich detí ako uzná za vhodné.
Kamoska sa práve snažila o bioeko u dietata a ono si namiesto mangiveho sobotu aj tak vybralo smolkovu zmrzlinu 😂.
Každý ako chce, vie, moze a uzna za vhodne, hlavne nech mbe do jedla mojich detí nikto nekeca! Hlavne pokial ide o napchavanie sladkosťami 😉

veronika150999
11. dec 2024

@mama4444 akykolvek v malom mnozstve

veronika150999
11. dec 2024

@mama4444 nesalajme, bud odlahceny salat s jogurtom alebo pucene zemiaky

sisaka
11. dec 2024

@svetlonos očividne autorka nemá nastavenie, keď sa pýta aký šalát môže jesť. Odpoveď je - kľudne aj majonezovy, ak dieťa nemá alergiu na nejakú zložku šalatu, čo asi nemá, inak by to tam uviedla. Taktiež sa nepýta na nejakú zdravšiu verziu, takže podľa mňa je úplne zbytočné radiť zmiešať zemiaky s jogurtom, kyslou smotanou a pod. Načo? Okrem tej majonezy sú ostatné zložky zdravé a to, že si dieťa da pár krat do roka niečo s majonézou mu zdravie určite nepoznačí.
A o kecaní do jedla cudzích detí tu nemôže byť reč, keďže autorka o to sama žiada. Osobne je mi jedno, čo jedia druhé deti, kľudne aj rybu na pare a uvarený zemiak, ak im to dieťa zje.

svetlonos
11. dec 2024

@sisaka
ja som nemyslela na teba, ze tu kecas do jedla iným detom 😀 ved sa sama pytala. To som myslela všeobecne- teda hlavne mojich rodičov 😂
Napriklad ja zbožňujem slaninu a aj tu uplne mastnú bez mäsa. Mala som ju zmrazené nakrájanú ka male kocky. Vytiahla som ju, otočila sa a už ju maly vzal, mal asi 1,5 roka 😁 Pamätal si asi ešte keď bol v bruchu. Uplne za ňou šalel. Tento druhy tiez. Takže je to všetko také... Jedni by ma išli súdiť, ze som chúďatko nechala jesť hnusnu fuj slaninu, ďalší ze mu nedam v 2 rokoch už piknik do rúčky, dovedna mnamka... 😂 To som myslela tým- nech mne do toho nik neca. To nie na teba 🙂
My sme na šalát s mm pazravi a preto som prešla na ten grécky jogurt, je do ry ale nejdeme po "obzerstve" po ňom pomaly umrieť. Teda nie ze by sme už mamy pohodlí majonezovym 😆...

moony99
11. dec 2024

Nemusí mať výlučne šalát ak mu nechutí.Ja ho vyslovene neznášam,ani moje deti, urobím zemiakové pyré, varené zemiaky s bylinkami,krokety podľa toho na čo máme chuť.

margotka17
11. dec 2024

@mama4444 veď nezje pol kila a čo zje zopár lyžičiek, nič mu nebude a ty zistíš, či mu bude chutiť či nie 👍

tiezjedna
11. dec 2024

@blonde_bella mňa ho tiež nikto nenútil jesť, chutil mi👍 Ani svoje deti ho nenútim jesť, keď boli menšie chceli kašu, teraz sa šalátu nemôžu dojesť 🙂 Prístup autorky nie je ničím špecifický, veď každá matka snáď vie, čo jej dieťaťu chutí... Vianoce nie sú výnimka😉 Keby si moji na Štedrý večer vypýtali chobotnicový šalát, tak majú chobotnicový šalát. Zas z toho nie je treba robiť raketovú vedu. Ide o jedlo, nie o stavbu Golden Gate👍

blonde_bella
12. dec 2024

@tiezjedna no vidíš, a každému chutí niečo iné....
Niekto mastné ťažké jedlá má prosto rád... A niekto nie...
Mne sa prístup autorky páči a neviem prečo máš potrebu komentovať to 😂

luciferka93
13. dec 2024

@mama4444 ja tento rok spravím môjmu 3 ročnému iba zemiak a mrkvu varenú a mam vegan majonézu ( ma alergiu ABKM a vajce) tak toho moc nevymyslim, samozrejme ak nebude chutiť dám mu pečene zemiaky 😁 ja by som si tým hlavu nelamala, ak nemá dáke alergie dám mu normálny ochutnať, ak zachuti tak nezje kilo 😊 a keď nie maj v zálohe to co ľúbi 😊 my tento rok aj bez kapustnice, bude proste vývar 😁😁😁