icon

Vyrábali ste domáce maslo z šľahačkovej smotany?

22. nov 2024

Ma niekto skusenost? Aka je najlepsia? Ako dlho take maslo vydrzi?
Mozem to miesat aj obycajnym rucnym mixerom? Ten stroj nemam

Strana
z2
trendyy
22. nov 2024

Podľa mňa najviac percentná a môžeš len musíš dlho
Neboj sa zjete rýchlo lebo minieš veľa smotany na malý kúsok masla .

autor
22. nov 2024

@trendyy lebo som nasla recept 3 slahacky a vyslo cez 500g masla

anos18
22. nov 2024

Ahoj, to sa mi nezdá. 1/2 kg masla? To ťažko

anos18
22. nov 2024

https://www.vetis.sk/blog/vyroba-domaceho-masla...
Tu píšu z jednej smotany 250 ml 100 g masla. Mne sa aj to zdá dosť

parvinka0001
22. nov 2024

Určite nebudes mať 500g masla. Keď bude aspoň 300 môžeš byť rada podľa mňa

agajka22
22. nov 2024

ani mne okolo 120 g je z 250ml slahacky

trendyy
22. nov 2024

Neviem pochybujem keby si mala smotanu z nadojeneho mlieka možno ale z obchodu pochybujem
Treba skúsiť

luteam
22. nov 2024

Fuu ale rucne to by sa mi nechcelo to budes riadne dlho slahat ale da sa to jasne a vydrzi tak isto ako klasicke maslo

sense
22. nov 2024

Vyšľahás aj ručným len to trochu trvá obzvlášť u kupovanej slahacky

zojazoja
22. nov 2024

Vyrábali. Siahali sme ručným ale dlho to trvalo. Dlho maslo vydržalo úplne v pohode.

gab1sol
22. nov 2024

Dá sa aj ručným, len to potrvá. A vydrží krátko, nie kvôli trvanlivosti, ale že sme ho veľmi rýchlo spotrebovali. Len tak doma upečený chlebík, na to domáce masielko. Mňam.😉

because
22. nov 2024

ja som robila z dvoch smotán a vyšlo z toho tak 150g masla.

haraburdova
22. nov 2024

Ja na maslo kupujem 40% smotanu na šľahanie z Lidla. Mám aj stroj aj ručnú metličku. Oba spôsoby sú fajn a zas tak dlho to ručne oproti mixéru netrvá.
Vždy robím zo 4 smotán a výjde to na cca 380 - 400 g masla - podľa toho ako veľmi sa mi chce naháňať zvyšky po dne nádoby. Vydrží nám dva dni lebo manžel ho zbožňuje a dáva si štedro, plus ja do varenia/pečenia.

autor
22. nov 2024

@anos18 ano, pani mala odfoteny postup a potom fotku vahy s maslom kde ukazovalo takmer 510g

viestta
22. nov 2024

tri 33% 200 ml slahacky obsahuju menej ako 200g cisteho mliecneho tuku, takze pol kila masla z toho nebude. A ked si to prepocitas, tak sa to vobec neoplati. Ked pani vyrobila pol kila masla, tak z neho nedostala vsetok cmar a maslo s vysokym obsahom cmaru skor podlieha skaze.

muchotrafka298
22. nov 2024

Moja mama si kedysi kupila v Tescome taky "vyrobnik na maslo" je to taka plastova nadoba so slahacim piestom ako keby. Ked si kupis vysokopercentnu slahacku za 1,50 EUR, potrebujes ich niekolko na to maslo, tak sa to vobec nevyplati. Ak by si mala nejaku extra lacnu, tak OK. Je to pracne, zdlhave a aj drahe.

lilianka28
22. nov 2024

Pokiaľ nemáš domáce mlieko a z neho zobratú smotanu, tak kupovať smotanu a z nej robiť maslo sa ti cenovo vôbec neoplatí. Aj nedávno bola o tom reportáž. Na jedno 250 g maslo použili kupovanú šľahačku v cene okolo 6 €.
A tie váhy čo uvádzaš nie sú reálne, resp. maslo nie je dobre vyšľahané - ako bolo už vyššie spomenuté, má vysoký podiel cmaru.

yvanielka
22. nov 2024

To sa mi nezdá. No a najideálnejšie je robiť ho zo 40% smotany a áno stačí ti ručný mixér, ale pol kg určite nebudeš mať, prípadne daj sem foto toho postupu

lindous
22. nov 2024

Iba omylom, keď som nechcene prešľahala šľahačku 😅 tak už som to došľahala a premyla…. Ale to množstvo sa mi tiež nezdá, ale veď kludne vyskúšaj, nie je to zas taká položka, aby si neskúsila 😊

nellyuana
22. nov 2024

ja robím z 2 smotán 33% 250ml a vyjde z toho 200g maslo, chuťovo je mňam a ešte z toho mám cmar, tak ten využijem do koláča alebo palaciniek

btus
22. nov 2024

ešte ako malá sme u starkej mútili maslo z nadojeného mlieka. Iné maslo sme doma nemávali. Doma maslo urobím teraz len vtedy, keď si neustriehnem šľahanie šľahačky a prešľahám to. Je to obyč. maslo, ale veľa z neho nemám , lebo max. šľahám 250ml šľahačky. Samozrejme musí byť kvalitná , tučná, min 33 %

leniz
22. nov 2024

Mne sa stalo že som nakúpila šľahačkové smotany ktorým sa blížil koniec spotreby, boli v akcii za polovicu. Mala z nich byť plnka, avšak nedalo sa mi z nej urobiť šľahačka a nakoniec som vyšľahala maslo, len som to dala do studenej vody krásne sa mi vytvorila hrudka a vcelku ma to maslo vyšlo dosť lacno.

xeonela
22. nov 2024

a ake bolo nakoniec? chutilo dobre? porovnatelne s tym z obchodu? 😀 trepem, samozrejme, ze ta chut musi byt uplne ina, ale tak neviem si to uplne predstavit asi.

yvanielka
22. nov 2024

Na výrobu masla sa zo smotany izoluje tuk, pričom výsledné maslo obsahuje približne 80 % tuku. Zvyšok tvorí voda a malé množstvo mliečnych bielkovín. Poďme to vypočítať:

Celkové množstvo tuku v smotanách
Máte dve 250 ml smotany s obsahom tuku 40 %.

Objem tuku v jednej smotane:
250

ml
0
,
40
=
100

ml tuku
250ml×0,40=100ml tuku
Celkové množstvo tuku v dvoch smotanách:
100

ml
2
=
200

ml tuku
100ml×2=200ml tuku.
Hmotnosť tuku (približne)
Tuk má hustotu blízku 1 g/ml, takže:

200

ml

200

g tuku
200ml≈200g tuku.
Výsledné maslo (80 % tuku)
Maslo bude obsahovať 80 % tuku, takže:

Hmotnosť masla:
200
0
,
80
=
250

g
0,80
200

=250g.

Záver
Z dvoch 250 ml smotán s obsahom tuku 40 % získate približne 250 g masla s obsahom tuku 80 %.

Dala som vypočítať, takže z pol litra 40% smotany by malo byť cca 250g masla s obsahom cca 80% tuku

yvanielka
22. nov 2024

@xeonela tak keď je aj smotana z obchodu tá chuť je podobná ako maslo z obchodu

terezkaarthuramax
22. nov 2024

Robili sme a šľahali šľahačom. Bolo chutné.

terezkaarthuramax
22. nov 2024

Ale uz neviem ci z 33% alebo 40%. Jedna bola rajo.a druha kunim.

tetapetra
22. nov 2024

Maslo sa vyrába z tučnej smotany. Cca 40%. Ako píše väčšina, neoplatí sa, kvôli cene smotany. Skôr sa oplatí robiť z domáceho mlieka,ale to už je veľmi pracne.

leniz
22. nov 2024

@xeonela chutí to rovnako dobre

viestta
22. nov 2024

@xeonela chut bude rovnaka, vsak aj v mliekarni pouziju rovnaku smotanu ako ty kupis. Ina by bola ak by sa robilo z kyslej smotany, ta sa pouzivala na vyrobu masla kedysi. A chu masla ovplyvnuje aj to cm sa krava krmi, takze ak by si mala vlastnu kravku, ktora sa cely den pasie na luke, tak by bola chut ina ako od krav, ktore travu maozno ani nikdy nevideli

Strana
z2