icon

Zdravé a lacné jedlá zo strukovín: Recepty na inšpiráciu

31. jan 2025

Ahojte. Zháňam novú inšpiráciu na večere po práci. Chcela by som zaradiť viac strukovín do jedálnička, určite nie to nejak extra zakladať na mäse a pečive. Aké jedlá robíte radi vy?
Mám celkom nereálne predstavy, páčilo by sa mi keby to bolo z jedného hrnca, keby to malo aj nejaké bielkoviny, aby to zasýtilo a pomohlo trošku s kalorickým deficitom a aby to bolo aj ekonomické 😁😁

Napríklad minule som skúšala robiť toto a veľmi sa mi to zapáčilo 🙂 https://www.fitrecepty.sk/recept/sosovicovy-dha...

Tak budem rada ak sa možno vzájomne inšpirujeme 🙂 ďakujem.

ina2405
31. jan 2025

Ja robím falafel z cícera- ale ten extra diétny neje, jeme ho ku šalátu. A potom klasika - sošovicová polievka bez zápražky a zahustenia, tú milujem a je podľa mňa diétna, hrachová kaša je tiež výborná. Vyskúšaj aj šošovicovú alebo cícerovú nátierku - uvarenú šošovicu alebo cícer rozmixujem s opečenou cibuľkou a nátierkovým maslom, okorením.

beky223
31. jan 2025

Ak máte radi polievky, tak ja napríklad robím rajčinovú tak, že si na cibuli a cesnaku orestujem bataty, pridám červenú šošovicu, soľ, korenie, bobkový list, zalejem vodou/vývarom + pasirovanymi paradajkami a po uvarení rozmixujem a dochutím....

suzy2508
31. jan 2025

Fazuľový tatarak z konzervovanej červenej fazule, hummus ale z červenej uvarenej šošovice, falafel som robila naposledy z mrazeného hrášku, bol vynikajúci. Ak robím krémové polievky, namiesto zemiaku dávam dnu pre hustotu konzervu bielych maslových fazuliek a rozmixujem. Vôbec nepoznáš, že sú tam a krásne ti to zjemnia.

rachel36a
31. jan 2025

Ja milujem kasu z červenej šošovice...uvarená za 20 minút, veľa vlákniny...k tomu volské oko, ajebo narýchlo urobene kúsky kuracieho masa

ivica5555
31. jan 2025

@rachel36a podelis sa s nami o recept ? 🙂

rachel36a
31. jan 2025

@ivica5555 orestujem cibuku a cesnak, pridam trochu korenia, červenej papriky, podlejem vodou, pridam prémytu červenú šošovicu a soľ...povaríme kým sa sisovica nezačne rozpadat ( ide to ozaj rychlo) a na záver mixnem..

oceanahory
31. jan 2025

Toto je jeden z mojich oblubenych receptov. Cervena sosovica na kokosovom mlieku 👌,chutna rychlovka. Ja este mimo receptu pridavam nastruhany cerstvy zazvor ku koreninam, tak nam to chuti viacej 😊.
https://www.zosrdcadohrnca.sk/2016/04/02/cerven...

No a napr. casto robim bolognese omacku na cestoviny zo soje (nemame radi mlete maso 🫣). Kupim soju v tych mini granulatoch, necham troska vo vode napucat a nahradim mlete maso tymto. Ja si k tomu davam aj cestoviny z cervenej sosovice.

Rovnako cestovinovy salat z cervenej sosovice. Pridavam olivy, cicer, brokolicu, susene paradajky, balkansky syr a medovo-citronovu zalievku.
U nas je oblubeny aj velmi podobny strukovinovy salat so zeleninou. Cicer, sosovica, opecen mrkva a cvikla, balkansky syr, kopor, korenie a citronovo-medova zalievka. 👌

Alebo zvyknem napr. aj cuketu alebo baklazan plnit takou sosovicovou omackou. Robim ju na paradajkovom pretlaku s cibulkou, cesnakom, bazalkou, oreganom, korenim. Naplnim a nasledne nastruhan este mozzarellu.

No a nase klasicke privarky 😁, sosovicove, fazulove, hrachove zahustene iba zemiakom.

oceanahory
31. jan 2025

A este ma dodatocne napadli cicerove placky, tie su tiez vynikajuce 👍

https://gymbeam.sk/blog/fitness-recept-cicerove...

katica06
31. jan 2025

U nás letia rôzne šaláty s cícerový či šošovicový, šošovicové kari, alebo robievam červenú či čiernu šošovicu ako prílohu k hlavnému jedlu, .cviklovo fazuľovú polievku.

trema
31. jan 2025

Dhal z cervenej sosovice, chilli s fazulou bez masa, fazulovy gulas podla surovej dcerky, cicerove kari, humus.. mam ulozenych milion vegan receptov z instagramu, skus sa aj tam pozriet

ivica5555
31. jan 2025

@rachel36 dakujem 🙂 tak to je kvalitne jedlo,nezahustene mukou,super skusim 😁

lizatko1009
31. jan 2025

vcera sme mali a bude aj dnes sosovicovy dhal, milujem to jedlo

deedol
31. jan 2025

casto robime strukovinove polievky - nejaky druh strukoviny, vela korenovej zeleniny, jeden maly zemiak pre chut. ak chces dietnejsiu verziu, tak bez krupov a bez zaprazky.
fajn je aj hummus s pecivom a kopou surovej zeleniny (mrkva, uhorka, paprika...) - opat ak chces dietnejsiu verziu, das si menej peciva a viac zeleniny.

mmmonika
29. sep 2025
@lizatko1009

vcera sme mali a bude aj dnes sosovicovy dhal, milujem to jedlo

@lizatko1009 Podelíš sa prosím ťa o recept?

lizatko1009
29. sep 2025
@mmmonika

@lizatko1009 Podelíš sa prosím ťa o recept?

@mmmonika google a pyco sosovicove kari

mmmonika
29. sep 2025
@lizatko1009

@mmmonika google a pyco sosovicove kari

@lizatko1009 Ďakujem.