Zdravé sladkosti
Ahojte dievčatá, povedzte mi prosím aké sladkosti dávate svojim detičkám? Myslím tým robievate maškrty aj samé a tak sa snažíte deťom dať niečo kvalitnejšie? Jedia vaše ratolesti skladkosti každý deň? Pýtam sa preto lebo chcela by som začať so zmenou týchto návykov k lepšiemu, tak ma prosím inšpirujte 😉
@zvieratko31 no pri palmovom oleji skor ife o nicenie lesov atd. Ako o to,ze je skodlivy.
Horsie su tie lacne nahrady cukru - glukozovo-fruktozovy cukor,rozne aspartamy ci skodlive "ecka"...
@sirinka Lebo sú to deti a až keď dospejú, nech sa sami rozhodnú akú cestu si zvoliť
@katka1981 Prečo by to mal byť blud? A nie sú? Môj otec má 70, vypadá na 60 a v živote si dával iba to na čo mal chuť.
@sirinka, cely tento system je postaveny na ziskani zisku a tym padom niekto iny trpi, obrazne povedane. Napr. sa chova hovadzie na maso, aby rychlo nabrali vahu su zatvorene, nepasu sa, cpu ich chlebom, sojou, len aby rychlo priberali na vahe a rychlo ich predali. Tiez sliepky vo volnom vybehu nesu menej vajec ako tie, co su v klietke v spine v nezdravom prostedi, ved nevidia ani denne svetlo. Cele je to postavene na zisku, skoda reci. O tomto to zial cele je - kapitalizmus.
@juhseverzapad, chodi pravidelne na preventivky? Aky ma tlak? Kolko ma cholesterol, cukor? Ake ma BMI? Jasne, daval si to, naco mal chut. Ok, mozno mu chutia zdravsie veci. A koniec koncov aj genetika vela robi. Ty neber ako vzorku tovjho otca. Preboha ved su cakarne plne chorych. Ortoped nevie co skor, ma tam kopec ludi, preco im trpia klby? Lebo su prekysleny z masa atd. Moj dedko zomrel ked mal 93 rokov, keby si nepomohol asi prekona aj tisicrocnu vcelu. Ale on travil vela casu v zahrade a hovoril, ze sladkosti ho nafukuju, som sa mu smiala, jasne kvasili v nom, mal pravdu, preto sa im vyhybal. Ale jedol len a len domacu stravu, aj rezance aj vsetko babka robila domace a mali domace sliepkky, prasce, zajace, po mlieko chodili oproti na druzstvo.
@juhseverzapad no to je teda vtip. Takze podla teba je dolezite, aby deti jedli namiesto zdravych sladkosti nezdrave, lebo su to deti a az v dospelisti maju narok rozhodnut sa stravovat zdravo?
@katka1981 A vek ti niečo hovorí? Môžeš jesť čo chceš, aj tak skončíš ako babka-demokratka na poliklinike u doktora!
@sirinka V podstate áno, iba stále neriešiť čo je zdravé a čo nie.
@juhseverzapad to je co za filozofiu? Ved predsa na co deri naucis,to budu preferovat v dospelosti ,lebo si im to vstepila ako ok.. ....a co vychova? Ukazat detom spravnu cestu ,co je ok a co nie...tak ako v inych oblastiach ,tak aj v strave.. ... A ze stres je pricinou chorob, suhlas ...ale ze strava nie je???????? Strava je zaklad, tam to zacina...plus xy dalsich faktorov samozrejme...
@zupap To je blbosť, čo budeš odopierať o to viac budú mať záujem. Viď švagrinnej dcéra, tají,že si chodí k dedkovi pre sladké a klame doma až sa jej z úst práši.
@katka1981 ďakujem, to som nevedela. ono sa mu asi hovorí zabiják hlavne kvôli tým opiciam chuďatám ☹ tak zase som múdrejšia...
@222petulik snazim sa eliminovat sladkosti , a nie vzdy to ide (babky, znami ,skolka...) ale deti od mala su naucene na zelninu a ovocie, takze pokial jedia to, neriesim ,to ,co ovplyvnit nemozem....ale najlepsie je, nemat sladke doma, nebude pokusat - ale zato plna misa ovocia vzdy vystavena na stole v kuchyny...a orechy (to povazuju moje deti tiez za sladkosti, kedze povacsine mame doma mixovane s roznymi susenym ovocim..)
@juhseverzapad nic o odopierani som nepisala !! Ja nie som ziaden extremista,ani nemam rada extremne vyhrotene nazory,aj moje deti poznaju sladkosti ALE to neznamena ,ze im ich ponukam alebo ich nimi naschval krmim...moj komentar smeroval k tvojmu ,kde si pisala ,ze detom treba davat vsetko aj nezdrave, ved su deti a nech sa rozhodnu v dospelosti...to je blbost..ty im mas ukazat co je zdrave a.co nie..a aj u slaskosti sa da najst vzdy lepsia cesta a alternativa na zdravsie mlsanie..
Ahojte, tak aj ja pridám. Sladkostiam sa nevyhnú hlavne v škole a škôlke, za mňa veľký nezmysel dávať im to k obedu. Ale v triede im pani učiteľka dáva ovocie, tak to je fajn ☺ na raňajky robím domáce cereálie, príp. kúpim corn flakes, ľúbia rôzne kaše. Robievam aj ranajkovy koláč, deti to tak volajú, to dávam aj malej do školy, alebo si vypýta len ovocie a zeleninu, máme aj domáce pečivo s maslom, syrom, nátierka. Čo sa týka sladkosti, kupuje si ich nás tato ale má ich schované 😆 naši ľúbia sušené ovocie (bacha na siricitany ) , robím cookies, muffiny, koláčiky atď, s náhradou bieleho cukru - brezový, kokosový, javorovy sirup, spaldova, ovsené, kukurična, kokosova, mandlova múka, výber je široký. Nepiju granko, ale klasikus kakao a trošku sladidla. Veľmi super sú rastlinné mlieka. Je síce fajn, ako píšete, ja som voľakedy jedla toto a toto. Ale porovnávať kvalitu a zloženie potravín, keď sme boli deti a teraz je čistá katastrofa. Ja som napr. vyrástla na horalke, ale dnes je to len pocukrovany palmovy olej, bohužiaľ je už v 90% všetkých potravín, aj v tých "bio" .
Pridám aj ja svoj názor 🙂 Doma som sa snažila vyhýbať sladkostiam a dcére som ich do roka nedávala. No potom prišli narodeniny, Mikuláš, Vianoce .... Dcérka chodí do škôlky a tak stále odtiaľ niečo donesie, poznáte - meniny a narodeniny - to stále je niečo v skrinke, no a to ťažko vysvetliť a vziať jej to. Takže doma jej osobne veľa sladkého nekupujem, ani to veľmi rada nemá, jediné, čo jej chutí, sú gumené cukríky, lentilky a PEZ cukríky, všetko ostatné len rozprple a nechá tak, kinderká len kvôli hračke 😀 Ja sama som na bezlepkovej diéte, takže bielu múku máme vylúčenú úplne, papá ju len v škôlke a občas pečivo, sladké jedlá rada nemá. Jeme často zeleninu, ovocie. Počas víkendu si stále pýta mrkvu, jablko, banán, mandarinku, takže počas víkendu sladké nemá skoro nikdy, počas týždňa ak si donesie zo škôlky.
Ale pokiaľ viem, že papá aj ovocie a zeleninu, tak to nejako neriešim.
Ono sa môžem snažiť, že sladkého čo najmenej, ale ak ide k babke na pár dní alebo príde návšteva ... poznáte 😀
Razím heslo, všetko s mierou, balíček gumených cukrkov za týždeň alebo lentilky nie je nočná mora.
Nápoje sladené nepije, čajík necukrím, občas urobím smoothie, občas si dá džús .... Zlatá stredná cesta, zakazovanie do budúcna nemá veľmi veľký efekt, skôr nech si berie príklad - ja si dám biely jogurt so semienkami a podobne, dám si smoothie alebo nastrúham jabĺčko s mrkvou a ona keď vidí mňa také jesť, chce aj ona. Aj keď má teraz obdobie tých sladkých cereálií, ktoré nie sú bohvieako zdravé, ale viem, že toto obdobie prejde. O chvíľu jar leto, budme zásobené ovocím a zelninkou zo záhradky, tak môžeme mlsať 😀 A že zje občas lízatko alebo lentilky .... s tým neurobím nič, lebo neskôr ich bude jesť na tajňáša čím viac jej to budem zakazovať 🙂
@zupap Napíš, čo je teda u teba zdravé. ako som písala, radšej budem, keď mi moje deti nebudú klamať! A ty ako zareaguješ, keď sa nebudú držať tvojej výchovy?
@juhseverzapad tak pre ludi s tvojim zmyslanim existuju supermarkety a v nich regale plne lacnych nekvalitnych potravin... Naco zapojit mozgovy zavit a vybrat si zdravsiu alternativu, ked mozeme mat kopku tuku zmiesanu s kopou bieleho cukru ochuteneho kopou umelych lakavych prisad a nezabudneme to zapit najlepsie lacnou nahradou koly. Myslim, ze si si pomylila temu.
@juhseverzapad citaj pozorne prosim 🙂)) nezblaznim sa,ked im starka da sladkost alebo cukriky ,nie som extremista(ako som pisala)....a ako by som reagovala? V pohode ;) Budu mat zdravy zaklad,to je podstatne...budu poznat co je zdrave,menej zdrave,nezdrave ...a potom uz je to na nich ,ale stravovacie navyky budu mat z domu! nebojim sa o nich v tomto... A nechce sa mi rozpisovat ako sa stravujeme ,pretoze sa absolutne stotoznujem s komentom vyssie od. vintage_lady ..stravujeme sa a suroviny pouzivam rovnake ako ona 😉
Baby nekricte tu ☺ veď úplne bez cukru to nejde, naše telo to bez neho nezvládne a pokiaľ nemáte bezlepkovu diétu, tak z trošku bielej múky tiež neumrete. Najhoršie sú tie lacné náhrady, príchute a farbivá.
@juhseverzapad či dieťa klame, alebo nie, je o výchove a o povahe, nie o tom, či je, alebo neje doma sladkosti. Extrémy nie sú dobré v žiadnom smere. Takže ani odopieranie sladkostí, sladká chuť patrí k životu. Ale aj tá sladkosť, môže byť plná vitamínov a bez zbytočnej chémie. Nechápem, o akom rozhodovaní v dospelosti píšeš. Áno, v dospelosti sa človek slobodne rozhodne, či sa bude pchať cukrovinkami, alebo nie, ale v detstve sa vytvárajú návyky, čo ovplyvňujú práve rodičia, volá sa to aj výchova. Netvrdím, že každý, kto dostal zdravý základ, sa ho celý život drží, ale je tam väčšia šanca, ako keď od malička nemajú žiadne hranice, žiadna striedmosť, alebo premýšľanie nad tým, čo si dá.
@juhseverzapad, chodi pravidelne na preventivky? Aky ma tlak? Kolko ma cholesterol, cukor? Ake ma BMI? Jasne, daval si to, naco mal chut. Ok, mozno mu chutia zdravsie veci. A koniec koncov aj genetika vela robi. Ty neber ako vzorku tovjho otca. Preboha ved su cakarne plne chorych. Ortoped nevie co skor, ma tam kopec ludi, preco im trpia klby? Lebo su prekysleny z masa atd. Moj dedko zomrel ked mal 93 rokov, keby si nepomohol asi prekona aj tisicrocnu vcelu. Ale on travil vela casu v zahrade a hovoril, ze sladkosti ho nafukuju, som sa mu smiala, jasne kvasili v nom, mal pravdu, preto sa im vyhybal. Ale jedol len a len domacu stravu, aj rezance aj vsetko babka robila domace a mali domace sliepkky, prasce, zajace, po mlieko chodili oproti na druzstvo.
Neviem ci mi to odoslalo, tvarilo sa ze nie, tak posielam este raz.
@zvieratko31, prepac nerozumiem, co kvoli opiciam?
@juhseverzapad, nerozumiem naco zakladas diskusie, ked ty mas svoju pravdu. Ved si ju zi, nikto ti to neberie. Uprimne, mne je uplne jedno ci budes jedavat vyprazane, alebo na pare dusene, alebo budes fetovat, alebo cit na bio zelenine. Mne to pripada, ze zalozis diskusiu na to, aby si sa vyhadala. Da sa zit aj kvalitny zivot a dlhoveko. Ale su veci, kt. dokazeme ovplyvnit viac, ine menej. Ja nevravim ze ja mam idealnu stravu. Nemam. Vela veci sa dozviem az teraz ze su zdrave a ze su skodlive. Mne len logika nedovoli cpat do seba nieco, co je preukazatelne skodlive. Rozumies mi? Tak ako si nedam obed v plastakoch, nepijem kavu z automatu, ani kakao, jasne su veci kt. obcas neodolam, ale nevyhladavam ich. Je to moj postoj k zivotu. A je mi uplne ale uplne jedno ci sa ty s tym stotoznis, alebo niekto iny z konika alebo neviem odkial. Ja nikoho nepresviedcam o tom, ze to je spravne, alebo nie. Ale som vdacna, ked mi niekto povie, no moja, ale hento nie je zdrave, lebo a da mi argument, a ja si pozistujem a potom pridem na to, ze ozaj mal pravdu, atd. Takisto nech si niekto cpe deti cukrom, aspartamom, mozno som divna, ale mam to na haku. Mne su ini ukradnuti, nemam potrebu niekoho presviedcat, ze je to zle, alebo dobre. Lebo kto chce, pravdu si najde a nerype a nepotrebuje sa konfrotovat. A tu na koni je ozaj dost informacii a vela scitanych ludi, od kt. sa da dost naucit, nemyslim tym teraz seba.
@juhseverzapad, ale jednu vec ti napisem, mam len jedno dieta, samozrejme nie je to len o vychove ale co v tom decku je, druhe dieta moze byt presny opak. My sme nedavali dcere sladkosti do 3 rokov, myslim tym horalky, cukriky...... v obchode si kupovala brokolicu, cervenu kapustu, jablka..... nikdy si sladkosti nepytala, kym sme ju nenaucili na muslli tycinky. Neskor jej zistili celiakiu, takze museli sme zmenit asj sladkosti, dost zacala jest kinderka, nakolko su bezlepkove a urobili sme velke ustupky aby netrpela. V skolke potajomky jedla lepkove, bola som nestastna, hanbila sa za svoju stravu. Nastupila do skoly, neskutocne si uziva ze ma svoje obedy, vacsinou ma salaty, nakolko s ohrievanim teplych obedov bol problem, sme proti mikrovlnke a termosky to teplo neudrzia. S normalnych sladkosti sme presli na RAW tycinky, ano ma aj normalne sladkosti, ale snazime sa ju viezt k tomu, ze nie su zdrave a ze RAW tyinky su zdravsie. Lubi ich. Ja jej zvyknem raz do tyzdna upiect do skoly na obed kolac, lebo aj deti mavaju. Posledne razy protestuje, ze nechce, pyta si salat. Ja som sa salaty naucila jest az ako dospela pri mojom muzovi, doma som k samotnej zelenine nebola vedena, nechutilo mi to. Teraz ich zboznujem. Dieta lahsie naucis na zdravu stravu, nez dospeleho prerobis. Keby nasa bola naucena na horalky, lentilky, po zmene na bezlepkovu stravu by to bolo peklo. Odmala bola vedena k zdravsej strave, parky nikdy nejedla, slaninu domacu ozaj kusocek asi 2x za zivot. My soma nejeme salamy,m sunky, parky, ak, tak vynimocne ale mala nas nevidi. Nebude, ju na to ucit. tatarku a majonezu neznasa. Je naucena na jogurtovu domacu. Nie je zvyknuta na tie chute, nezje to. Bavime sa s nou ako s dospelou, co je zdrave a co nie a dieta sa naucit da. Aspon u nas to slo. Nevravim, ze ked niekomu dieta nezje zeleninu, ze zlyhal rodic, toto si nedovolim tvrdit, mam len jedno dieta. A to akou cestou sa vyberie, je len na nej ale dostane dobry zaklad.

@zuzub, presne, tiez nechapem, ze deti nelubia ovocie a zeleninu, ja si bez toho nedokazem predstavit den. Som zavisla aj na sladkom, ale keby som si mala vybrat, ze navzdy skoncovat so sladkym alebo ovocim a zel, , tak ozeliem radsej sladkosti, ale ovocie a zel. , nie. Aj maso uz dokazem obetovat.