icon

Zdravé stravovanie celej rodiny. Kde a ako začať?

bambulka248
25. okt 2012

Ahojte baby. Kedze uz mame maleho drobceka, ktory zacne coskoro papkat, tak som sa rozhodla zmenit nase stravovanie a zivotny styl. No ani neviem kde zacat. Ja a mm sme zvyknuty na uplne nezdravu kuchynu uz z domu - vysmazane atd.... Neviem ci mam zacat pomaly a postupne, alebo zmenit jedalnicek radikalne. Ked budem drobca dokrmovat urcite sa inspirujem par albumami kt. som tu videla, ale co s nami? 🙂

mimi21mimi
8. jan 2013

@levandullka Chorobu treba aspon jeden den vylezat.. .😀 moj pripad, viac nevydrzim. Aj na Vianoce som lezala pol dna 😀
Inak sa radsej ladujem Ceckom a zazvorom, len toto uz bolo s teplotou.

depi
8. jan 2013

@mimi21mimi no 🙂 neviem skusim pogooglit nepoznam

depi
8. jan 2013

baby nejake nove recepty nebudu ? 🙂

mimi21mimi
8. jan 2013

@depi No ja som veru dnes nevarila a na zajtra chystam len bryndzove halusky, pre malu asi vajickove. Ocino robi sojovy gulas, tak polievku robit nebudem.
Vecer si spravim asi pizzu domacu, levadulka ma navnadila na nu :-d

fiffinkaa
8. jan 2013

Kočky poraďte čo nakupujete v bio obchodoch, čo sa dá využiť hlavne pri varenej strave. dakujem 🙂

levandullka
8. jan 2013

@fiffinkaa Ja nakupujem hlavne strukoviny (u nás teda najviac šošovica, fazuľa...), rôzne semienka ako ľanové, sezamové a slnečnicové, často ich pridávam do zeleninových placiek alebo do šalátov, ďalej korenia (hlavne kartofelmix v DM), džemy (no mala som ,,šťastie" iba na extrémne presladené druhy), kypriaci prášok, vanilku, vanilkový cukor, paradajky v konzerve, chlieb (v DM - môj obľúbený), múku, rôzne musli tyčinky, celozrnné cestoviny, ovsené vločky, pesto... Toto sú potraviny, ktoré mám v 99%-ách iba BIO. Takmer všetko kupujem v DM, lebo Alnatura mi príde najkvalitnejšia a aj mi najviac vyhovuje. No a k týmto potravinám vždy ešte niečo prihodím 😅. Nejakú špecialitku 🙂

levandullka
8. jan 2013

Špeciálne pre teba, niečo z mojich starších receptov @depi 🙂
1. Raňajky - chlieb s cotagge cheese, šunka, volské oko (robím na troške olivového oleja), mix zeleniny (najradšej mám tie namiešané zeleninové mixy v sáčku 😅 )
2. Raňajky/obed/večera - špaldové palacinky s jahodami a kakaovou omáčkou (kvalitné holandské kakao, trocha vody a akékoľvek sladidlo)
3. Obed/večera - Kurací steak, šampiňónová omáčka, pečené zemiaky (trošička olivového oleja, morská soľ), ryža a pečená cukina
4. Obed/večera - Rukolový šalát (celozrnné cestoviny, pesto, cherry paradajky, rukola, parmezán)

levandullka
8. jan 2013

@depi A ešte nejaké 🙂
1. Cestoviny s kuracím mäsom, smotanou, bielym vínom a parmezánom
2. Milánske rizoto (ryža, biele víno, parmezán, šafrán, vývar)
3. Naše najobľúbenejšie 😀 hovädzí steak s pečenými zemiakmi 🙂

fiffinkaa
8. jan 2013

@levandullka dakujem, chcem sa spýtať ten chlieb čo kupuješ to je nejaký trvanlivý, alebo? A zaujímalo by tiež ako riešiš pitný režím..

Kočky ako riešite pitný režím u detí, niečo dobré ale zdravé...????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

fiffinkaa
8. jan 2013

@levandullka tie palacinky vazerajú božsky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bernardina
8. jan 2013

@levandullka ako robis steak? moj muz sa pokusal ale boli strasne tvrde ...Inac jedlo vyzera uzasne.

lussy23
8. jan 2013

@depi nenašla som tam nič o mlieku. ja mliečne výrobky milujem asi s aich nedokážem vzdať☹ A vy už vôbec nejete mliečne výrobky? čo vám pomáha odlávať? a prečo ste sa takto rozhodli? kvôli nejakým zdravotným problémom, alebo tak?
Ja mám nedostatok železa, tak sa snažím obmedziť mliečne, ale nejde mi to, milujem jgurty, smotanu a acidko. neviem sa toho vzdať

depi
8. jan 2013

@levandullka akoze odpadla som 🙂 a teraz ta dorazim taketo lahodky posielat na vecer tehotnej zene
ale nie fakt super a hrozne moc dakujem..ak sa budes nudit popis napr. k palacinkam recept tie milujem ale spaldove neviem ..alebo to rizotko daj postup vyzera uzasne ...vsetko vyzera uzasne...a pesto na cestoviny pouzivas hotove kupene a len ohrievas alebo na studeno ????????

depi
8. jan 2013

@lussy23 skus googlit na nete je toho hrozne vela

depi
8. jan 2013

@lussy23 jogurtov acidka a cottage sa ani nevzdam ani ja ...ale smotany a mlieka chcem...nemam z toho problemy ale ked si pocitas uvidis a zistis vela informacii ...neviem to takto z hlavy vsetko popisat

levandullka
8. jan 2013

@fiffinkaa Ten chlieb je bohužiaľ dosť trvanlivý, práve preto som začala pochybovať o tom, či je naozaj BIO... Kupujem ho ale iba veľmi sporadicky, pretože ho mám rada iba ja... Väčšinou kupujeme Bevit od Penamu. Pitný režim riešim neperlivou minerálkou a nesladenými čajmi. Nepijem ani kávu, takže tieto dve tekutiny mi bohato stačia 🙂. No priznám sa, nepijdem toľko, koľko by som mala ☹.

levandullka
8. jan 2013

@depi 😅 Nechcela som robit chutky 😀. Prepac 😀. Tieto recepty som vyhrabala este v jednom albume co mam na MS. Od zajtra sa vrham na vaznu dietu , takze budu receptiky pribudat castejsie 🙂. Budem ich davat aj sem, plus do albumu tu na MK, pripadne na blog ked budem mat cas 🙂. Tie recepty idem hned vyhrabat a hodím ich sem 🙂.

depi
8. jan 2013

@levandullka super si poklad 🙂 budem ta stale sledovat a opisova a skusat recepty.....

levandullka
8. jan 2013

@bernardina Ďakujem 🙂. Na steaky je u nas odbornik moj priatel, no prave tento na fotke robil moj ocino - ten je na steaky vazne dobry, no byvame daleko, tak tu ich musi robit moja polovicka. A ani u nas nevydu tie steaky vzdy dobre... Najlepsie su vzdy z hovädzej svieckovej, no nie vzdy ju mame... Tie byvaju zarucene mäkke. Ono je to o tej priprave, moj ocino ma na to doslova ritual... Pokusim sa ti to priblizit, mozno trosku pomozem 🙂. Mäsko by malo mat izbovu teplotu, iba ho zlahla potries olivovym olejom, das morsku sol, popripade cierne korenie. Dobre rozpalena panvica a z kazdej strany len par minut, podla toho ci mas rada prepeceny, medium alebo krvavy 🙂

levandullka
8. jan 2013

@depi Jeeejda, si ma potesila 🙂. Vzdy mam velku radost ked sa niekomu pacia moje recepty 🙂

levandullka
8. jan 2013

@depi Takže palacinky (množstvo si už určíš sama, konzistencia má byť rovnaká ako pri normálnych palacinkách) :
Špaldová múka, vajce (ja dávam vždy iba jedno, na akékoľvek množstvo cesta), mlieko, vanilkový cukor (dávam kvôli mojej polovičke, on musí mať palacinky osladené 🙄 ) a pridávam aj trošku kypriaceho prášku, lebo mám rada skôr lievance ako palacinky.
Čo sa špaldových cestovín týka, podľa mňa tam ani nie je rozdiel v chuti... A to mi môžeš veriť, lebo ich zje aj môj Adam a ten nezje hocičo 😉. Pesto používam najčastejšie domáce (mamina nás zásobuje) a keď nie je domáce, tak kupujem BIO v DM.
To rizoto je úplne jednoduché... Dás na cibuľku variť ryžu, len ju zaleješ vývarom a nie vodou. A stále miešaš až kým ryža nevpije všetok vývar, potom znovu zaleješ a toto opakuješ, až kým ryža nezmäkne. Medzitým jeden krát pri prilievaní vývaru, prileješ aj cca 2dcl bieleho suchého vína. Po uvarení ryže pridáš trochu šafránu a zasypeš parmezánom. Pomiešaš a je hotovo 🙂. Ja to jedávam iba tak, poprípade s opečenou cukinou alebo kuracím mäsom naprírodno 🙂

depi
8. jan 2013

@levandullka vdaka a pesto akej prichute byva? nikdy som to nekupvala a nepouzivala...myslis ze do tych palaciniek moze ist namiesto nlieka aj sojove? 🙂

levandullka
8. jan 2013

@depi Tradicne pesto je bazalkove (zlozenie bazalka, piniove oriesky, olivovy olej, cesnak, parmezan a nic ine), no casto ludia v ramci setrenia robia rozne nahrady namiesto bazalky petrzlenova vnat alebo medvedi cesnak... Ja pouzivam iba bazalkove 🙂. Podla mna tym sojovym nic nepokazis 🙂. Aspon si myslim teda, nemam skusenosti ☹

babulatko
8. jan 2013

kočky nemáte recepty na zdravé zeleninové pomazánky, bez syra, majonézy a vajec?

levandullka
9. jan 2013

@babulatko Ja osobne vyskúšané takéto nátierky nemám, pretože aj keď majonézu nikdy nepoužívam, pridávam do nátierok minimálne lučinu alebo obyčajné maslo... Ale napríklad táto nevyzerá zle 🙂
http://www.dobre-recepty.sk/detail/39032-baklaz...
Alebo, teraz ma napadlo, často používam tvaroh, ako náhradu za maslo, alebo syr... Nedávno som robila napríklad mrkvovú nátierku s tvarohom.. Nič iba tvaroh, nastrúhaná mrkva, soľ, čierne korenie, mletá rasca a možno trošku horčice. Tieto nátierky ale často nerobievam, pretože moja polovička ich rázne odmieta 🙂

bernardina
9. jan 2013
fiffinkaa
9. jan 2013

Akú zdravú múčkú používate na palacinky, koláčiky alebo šúlance? dakujem

fiffinkaa
9. jan 2013

ešte otázočka, prečo by sa mali obmedziť mliečné výrobky ?

fiffinkaa
9. jan 2013

@babulatko u nás zatial prichádza do úvahy len tuniaková a tvarohová s chrenom, nič iné my deti nechcú..chcem vyskúšať drožďovú, lebo milujem droždie..ale myslím že ju budeme jesť len ja a manžel..už ked robím ..

levandullka
9. jan 2013

@fiffinkaa Ja používam špaldovú 🙂. Ale vždy ju miešam s bielou, pretože špaldová zvykne dosť meniť konzistenciu jedál...