Zdravé stravovanie celej rodiny. Kde a ako začať?
Ahojte baby. Kedze uz mame maleho drobceka, ktory zacne coskoro papkat, tak som sa rozhodla zmenit nase stravovanie a zivotny styl. No ani neviem kde zacat. Ja a mm sme zvyknuty na uplne nezdravu kuchynu uz z domu - vysmazane atd.... Neviem ci mam zacat pomaly a postupne, alebo zmenit jedalnicek radikalne. Ked budem drobca dokrmovat urcite sa inspirujem par albumami kt. som tu videla, ale co s nami? 🙂
@mimi21mimi no 🙂 neviem skusim pogooglit nepoznam
baby nejake nove recepty nebudu ? 🙂
@depi No ja som veru dnes nevarila a na zajtra chystam len bryndzove halusky, pre malu asi vajickove. Ocino robi sojovy gulas, tak polievku robit nebudem.
Vecer si spravim asi pizzu domacu, levadulka ma navnadila na nu :-d
Kočky poraďte čo nakupujete v bio obchodoch, čo sa dá využiť hlavne pri varenej strave. dakujem 🙂
@fiffinkaa Ja nakupujem hlavne strukoviny (u nás teda najviac šošovica, fazuľa...), rôzne semienka ako ľanové, sezamové a slnečnicové, často ich pridávam do zeleninových placiek alebo do šalátov, ďalej korenia (hlavne kartofelmix v DM), džemy (no mala som ,,šťastie" iba na extrémne presladené druhy), kypriaci prášok, vanilku, vanilkový cukor, paradajky v konzerve, chlieb (v DM - môj obľúbený), múku, rôzne musli tyčinky, celozrnné cestoviny, ovsené vločky, pesto... Toto sú potraviny, ktoré mám v 99%-ách iba BIO. Takmer všetko kupujem v DM, lebo Alnatura mi príde najkvalitnejšia a aj mi najviac vyhovuje. No a k týmto potravinám vždy ešte niečo prihodím 😅. Nejakú špecialitku 🙂
Špeciálne pre teba, niečo z mojich starších receptov @depi 🙂
1. Raňajky - chlieb s cotagge cheese, šunka, volské oko (robím na troške olivového oleja), mix zeleniny (najradšej mám tie namiešané zeleninové mixy v sáčku 😅 )
2. Raňajky/obed/večera - špaldové palacinky s jahodami a kakaovou omáčkou (kvalitné holandské kakao, trocha vody a akékoľvek sladidlo)
3. Obed/večera - Kurací steak, šampiňónová omáčka, pečené zemiaky (trošička olivového oleja, morská soľ), ryža a pečená cukina
4. Obed/večera - Rukolový šalát (celozrnné cestoviny, pesto, cherry paradajky, rukola, parmezán)
@depi A ešte nejaké 🙂
1. Cestoviny s kuracím mäsom, smotanou, bielym vínom a parmezánom
2. Milánske rizoto (ryža, biele víno, parmezán, šafrán, vývar)
3. Naše najobľúbenejšie 😀 hovädzí steak s pečenými zemiakmi 🙂
@levandullka dakujem, chcem sa spýtať ten chlieb čo kupuješ to je nejaký trvanlivý, alebo? A zaujímalo by tiež ako riešiš pitný režím..
Kočky ako riešite pitný režím u detí, niečo dobré ale zdravé...????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
@levandullka tie palacinky vazerajú božsky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@levandullka ako robis steak? moj muz sa pokusal ale boli strasne tvrde ...Inac jedlo vyzera uzasne.
@depi nenašla som tam nič o mlieku. ja mliečne výrobky milujem asi s aich nedokážem vzdať☹ A vy už vôbec nejete mliečne výrobky? čo vám pomáha odlávať? a prečo ste sa takto rozhodli? kvôli nejakým zdravotným problémom, alebo tak?
Ja mám nedostatok železa, tak sa snažím obmedziť mliečne, ale nejde mi to, milujem jgurty, smotanu a acidko. neviem sa toho vzdať
@levandullka akoze odpadla som 🙂 a teraz ta dorazim taketo lahodky posielat na vecer tehotnej zene
ale nie fakt super a hrozne moc dakujem..ak sa budes nudit popis napr. k palacinkam recept tie milujem ale spaldove neviem ..alebo to rizotko daj postup vyzera uzasne ...vsetko vyzera uzasne...a pesto na cestoviny pouzivas hotove kupene a len ohrievas alebo na studeno ????????
@fiffinkaa Ten chlieb je bohužiaľ dosť trvanlivý, práve preto som začala pochybovať o tom, či je naozaj BIO... Kupujem ho ale iba veľmi sporadicky, pretože ho mám rada iba ja... Väčšinou kupujeme Bevit od Penamu. Pitný režim riešim neperlivou minerálkou a nesladenými čajmi. Nepijem ani kávu, takže tieto dve tekutiny mi bohato stačia 🙂. No priznám sa, nepijdem toľko, koľko by som mala ☹.
@depi 😅 Nechcela som robit chutky 😀. Prepac 😀. Tieto recepty som vyhrabala este v jednom albume co mam na MS. Od zajtra sa vrham na vaznu dietu , takze budu receptiky pribudat castejsie 🙂. Budem ich davat aj sem, plus do albumu tu na MK, pripadne na blog ked budem mat cas 🙂. Tie recepty idem hned vyhrabat a hodím ich sem 🙂.
@levandullka super si poklad 🙂 budem ta stale sledovat a opisova a skusat recepty.....
@bernardina Ďakujem 🙂. Na steaky je u nas odbornik moj priatel, no prave tento na fotke robil moj ocino - ten je na steaky vazne dobry, no byvame daleko, tak tu ich musi robit moja polovicka. A ani u nas nevydu tie steaky vzdy dobre... Najlepsie su vzdy z hovädzej svieckovej, no nie vzdy ju mame... Tie byvaju zarucene mäkke. Ono je to o tej priprave, moj ocino ma na to doslova ritual... Pokusim sa ti to priblizit, mozno trosku pomozem 🙂. Mäsko by malo mat izbovu teplotu, iba ho zlahla potries olivovym olejom, das morsku sol, popripade cierne korenie. Dobre rozpalena panvica a z kazdej strany len par minut, podla toho ci mas rada prepeceny, medium alebo krvavy 🙂
@depi Jeeejda, si ma potesila 🙂. Vzdy mam velku radost ked sa niekomu pacia moje recepty 🙂
@depi Takže palacinky (množstvo si už určíš sama, konzistencia má byť rovnaká ako pri normálnych palacinkách) :
Špaldová múka, vajce (ja dávam vždy iba jedno, na akékoľvek množstvo cesta), mlieko, vanilkový cukor (dávam kvôli mojej polovičke, on musí mať palacinky osladené 🙄 ) a pridávam aj trošku kypriaceho prášku, lebo mám rada skôr lievance ako palacinky.
Čo sa špaldových cestovín týka, podľa mňa tam ani nie je rozdiel v chuti... A to mi môžeš veriť, lebo ich zje aj môj Adam a ten nezje hocičo 😉. Pesto používam najčastejšie domáce (mamina nás zásobuje) a keď nie je domáce, tak kupujem BIO v DM.
To rizoto je úplne jednoduché... Dás na cibuľku variť ryžu, len ju zaleješ vývarom a nie vodou. A stále miešaš až kým ryža nevpije všetok vývar, potom znovu zaleješ a toto opakuješ, až kým ryža nezmäkne. Medzitým jeden krát pri prilievaní vývaru, prileješ aj cca 2dcl bieleho suchého vína. Po uvarení ryže pridáš trochu šafránu a zasypeš parmezánom. Pomiešaš a je hotovo 🙂. Ja to jedávam iba tak, poprípade s opečenou cukinou alebo kuracím mäsom naprírodno 🙂
@levandullka vdaka a pesto akej prichute byva? nikdy som to nekupvala a nepouzivala...myslis ze do tych palaciniek moze ist namiesto nlieka aj sojove? 🙂
@depi Tradicne pesto je bazalkove (zlozenie bazalka, piniove oriesky, olivovy olej, cesnak, parmezan a nic ine), no casto ludia v ramci setrenia robia rozne nahrady namiesto bazalky petrzlenova vnat alebo medvedi cesnak... Ja pouzivam iba bazalkove 🙂. Podla mna tym sojovym nic nepokazis 🙂. Aspon si myslim teda, nemam skusenosti ☹
kočky nemáte recepty na zdravé zeleninové pomazánky, bez syra, majonézy a vajec?
@babulatko Ja osobne vyskúšané takéto nátierky nemám, pretože aj keď majonézu nikdy nepoužívam, pridávam do nátierok minimálne lučinu alebo obyčajné maslo... Ale napríklad táto nevyzerá zle 🙂
http://www.dobre-recepty.sk/detail/39032-baklaz...
Alebo, teraz ma napadlo, často používam tvaroh, ako náhradu za maslo, alebo syr... Nedávno som robila napríklad mrkvovú nátierku s tvarohom.. Nič iba tvaroh, nastrúhaná mrkva, soľ, čierne korenie, mletá rasca a možno trošku horčice. Tieto nátierky ale často nerobievam, pretože moja polovička ich rázne odmieta 🙂
@levandullka vdaka
Akú zdravú múčkú používate na palacinky, koláčiky alebo šúlance? dakujem
ešte otázočka, prečo by sa mali obmedziť mliečné výrobky ?
@fiffinkaa Ja používam špaldovú 🙂. Ale vždy ju miešam s bielou, pretože špaldová zvykne dosť meniť konzistenciu jedál...

@levandullka Chorobu treba aspon jeden den vylezat.. .😀 moj pripad, viac nevydrzim. Aj na Vianoce som lezala pol dna 😀
Inak sa radsej ladujem Ceckom a zazvorom, len toto uz bolo s teplotou.