icon

Zdravé varenie - recepty, nápady, inšpirácie

lindulak
2. nov 2010

ahojte 🙂 zakladam tuto temu pre baby a chalanov, maminy a ocinov, ktorym zalezi na racionalnej a zdravej vyzive, aby sme sa vzajomne inspirovali, co zdrave varime a pripravujeme sebe i nasim detom...

lindulak
autor
10. nov 2010

spenatove halusky aj ja mozem veru 😉 este som to nerobila, ako mam malu. mala by som vyskusat. obycajne nema rada, tak kto vie ako by jej tieto chutili...

majka35
11. nov 2010

@filipal no skoro ti odpovedám 😀 kukuričná kaša, v podstate urobená hustejšia a opečená ... veľmi dobrá príloha

jitulisek
14. nov 2010

Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda nevíte o nějaké dobré knižce plné zdravých a chutných receptů? Aby to byly recepty, kam se dávají bežné suroviny a ne něco, co se těžko schání. Díky moc. 🙂

lindulak
autor
16. nov 2010

@jitulisek mne sa paci kniha Hned to bude od Dr. Bukovskeho, su tam aj take nie bezne suroviny. ale da sa vybrat myslim...

filipal
19. nov 2010

kocky aj sem mozete hodit nejake zdrave vianocne recepty.....a aj kolaciky (hlavne take, z ktorych sa nepribera 😀 )

lindulak
autor
19. nov 2010

tak to si rada pozriem... ja moc nepeciem, rada sa necham inspirovat. a dufam, ze mi do vianoc niekto opravi moju staru ruru 😔

lindulak
autor
8. dec 2010

v poslednom Zdravi su vianocne recepty na zdravsie pecenie, take obmeny a rady...

lindulak
autor
17. dec 2010

@filipal mám recept na veľmi jednoduchý a chutný šalát.... potrebujeme: 1 balíček červenej kys. kapusty /asi 350 g tipujem/, 2 postrúhané mrkvy, 4 nasekané strúčiky cesnaku, slnečnicový olej /za studena lisovaný najlepšie/, soľ a korenie /ja som nedala/. kys. kapustu som premyla a vyžmýkala a bolo to fakt chutné, hlavne na druhý deň, keď to odstálo.

piekli ste niečo zdravé? ja nakoniec asi vôbec nebudem... tú našu rúru sa už asi nepodarí vzkriesiť. aspoň nepriberiem 🙂

lindulak
autor
18. dec 2010

tak predsa budem piect, dnes mi opravili ruru 😀 teraz hladam nejake zdrave recepty na pecenie, dajte nejake tipy. najradsej by som nieco kokosove. nechcem ale pecivo plne tuku a cukru...

filipal
18. dec 2010

@lindulak chudatko, ty si tu sama pises.... ☹
ja som si ta vtedy v robote odklikla, a potom som zabudla napisat...
dakujem za receptik na salat. zide sa, musim sa viac vrhnut na zdravu stravu. uz dost hresim)
napiekla som celkom zdrave medovnicky s raznej a spaldovej muky, s pol koliom medu a trochu hnedeho cukru, s orechami....su vyborne.
a chystam sa na gastanove jazycky, orechove kolieska a mandlove keksy....

filipal
18. dec 2010

@lindulak ja davam len hnedy, prirodny cukor a zdravsiu muku. do lineckych ale maslo davam.
vela orechov a mandli pouzivam.... kokosove nepeciem....ale skusala som pusedliky. sneh s kokosom.... a susia sa
a tesim sa, ze ti opravili ruru!

lindulak
autor
18. dec 2010

@filipal 😀 hej sama si tu pisem... gastanove - to znie dobre. z coho to robis? ja som este nic gastanove nerobila. to dostat kupit len gastanove mrazene pyre ci aj nieco ine? ja orechy lubim, ale sa vyhadzujem, ked to prehanam, tak by som radsej nieco ine upiekla. mozno upeciem tie linecke s nejakou celozrnnou mukou.... alebo nieco z toho zdravia.

filipal
20. dec 2010

@lindulak gastanove idem urobit z gastanoveho mrazeneho pyre. len jednoduche jazycky a trochu ich omocim v cokolade. linecke som vsetky robila s celozrnnou, spaldovou mukou.
ja zvyknem piect uz overene kolaciky, kazdy rok rovnake, len vylepsene, kvalitnejsimi surovinami.
kazdy rok urobim aj nejaku novinku, ale zvlastne, ze malokedy sa k nej vratim.

lindulak
autor
20. dec 2010

@filipal tiez rozmylsam urobit linecke s celozrnnou mukou. pouzijes 100% celozrnnej ci miesas s obycajnou?

filipal
21. dec 2010

@lindulak dala som asi 3/4 celozrnnej spaldovej a 1/4 normalnej hladkej. ale ja davam do lineckeho aj mlete orechy. celkove velmi malo muky. ta spaldova je dost hutna. ked som z nej piekla v pekarnicke chlieb, nevykysol riadne a bol taky tuhy. niekomu to moze vadit. vyskusaj radsej pol na pol..... 😅 aby si na mna nenadavala pri kolacikoch... 😀

filipal
21. dec 2010

teraz som kupila na vystave v Inchebe zmes "Hraska pikantni", vyrabaju to v Cechach ako bio vyrobok. da sa z toho robit cesticko a zahustovadlo do zapekanych jedal. je to chutne.

lindulak
autor
21. dec 2010

@filipal ano spaldovy chlieb je taky iny, mne tiez v pekarni nevykysne dobre, aj ked dam k tomu aj obycajnu muku... ale mne chuti aj taky. ale kolaciky skusim asi radsej pol na pol na zaciatok. alebo z takej grahamovej muky, z tej dobre kysne aj chlieb. ja dam mozno trochu kokosu namiesto mletych orechov....

lindulak
autor
22. dec 2010

robila som dnes spaldove linecke pocivo. dala som pol na pol bielu a spaldovu muku a prirodny trstinovy cukor miesto praskoveho. vysledok je chutny ale zle sa s tym cestom robilo, lepilo sa mi a trhalo, ale dalo sa no... aspon mozeme maskrit s lepsim pocitom 🙂

filipal
22. dec 2010

@lindulak posli ochutnat kusok.... 😅

pytala si sa na tu Hrasku pikantni 🙂 je to doslovny nazov. je to vyrobok zo suseneho hrachu (prasok), ktory sa rozmiesa s vodou na cesticko a macaju sa v nom kusky zeleniny, pecu sa na oleji. alebo sa zmes vsype do strukovinovej, zeleninovej hmoty a tvaruju sa fasirky, ktore sa tiez pecu na oleji.....

lindulak
autor
22. dec 2010

@filipal aha, to znie zaujimavo... mozno nieco podobne ako sojovy prasok - z toho sa robi napr. majoneza sojova. ale som ho nezohnala...

lindulak
autor
6. jan 2011

@filipal ahojky, chcem sa opytat na to, co si pisala, ze ked zapekas brokolicu so zemiakmi surove - tie zemiaky sa ti normalne upecu? teda ja som robila tak, ze som dala surove a nie a nie sa mi to upiect, aj ked to bolo asi pol hodku zakryte najprv. keby som len tak piekla surove zemiaky na plechu, tak su hotove za pol hodinu a toto som musela dlho piect. rozmyslam, ze by to bolo tou kys. smotanou alebo jogurtom? som ich zmiesala plus syr a zaliala tak...

filipal
6. jan 2011

@lindulak
peciem to v jenskej mise s vrchnakom, v teplovzdusnej rure asi 1,5 hodiny pri 180 stupnoch.alebo kratsie, pri vyssej teplote.
na spodok dam trosku oleja a vrstvu surovych zemiakov asi 3 mm hrube kolieska, na ne navrstvim brokolicu na ruzicky rozobratu, posypem trochu postruhanym syrom, na to zase vrstvu zemiakov.
zalejem jednou pochutkovou smotanou, rozslahanou s oliv olejom, 1 vajickom, trochou soli a cierneho mlet. korenia a postruhanym syrom.
je to vyborne, urcite sa ti to upecie, len asi si to piekla kratko.

lindulak
autor
6. jan 2011

@filipal dakujem. veru kratsie som to piekla a len pol hodku zakryte... skusim nabuduce takto 😉 pa

ginepra
9. jan 2011

Ahojte, žienky. Ďakujem za túto fajn tému... rada sa nechám inšpirovať aj ja a snáď sa mi podarí občas prispieť.

jarunka111
2. jún 2011

ahojte, už sa tu dlho neprispievalo a ja by som potrebovala dobrú radu 😉
Idem robiť karfiol, akože vysmážaný, teda obalený, len upečený v rúre, bez litrov oleja. K tomu nové zemiačiky a čo namiesto tatárskej omáčky? Nejaký dresing domáci?
Ďakujem

claudica
9. jún 2011

@jarunka111 Ja už len takto pečiem karfiol: obalím v trojobale, plech na pečenie potriem olejom, naukladám karfiol, trošku potriem mašlovačkou olejom a dám do trúby. Po cca. 20 min. otočím a dopekám. A ešte - ja karfiol nepredváram. Je to úplne super, vôbec nie je tvrdý chrumkavý. Je to rýchle a menej pracné a myslím, že aj zdravšie. Dresing robievam z bieleho jogurtu, ochutím pažítou, soľou, bielym korením, niekedy pretlačím cesnak do toho, nastrúham uhorku, trochu horčice...kedy akú chuť máme 🙂
Trošku neskoro reagujem, ale dúfam pomohlo 🙂

jarunka111
9. jún 2011

@claudica ďakujem za tip, niečo podobné som potom vymyslela aj ja 😉 a karfiol už nebudem robiť inak, toto je super spôsob, ako si uľahčiť kopu roboty a je to iste zdravšie, tiež si myslím 🙂

radha
21. jún 2011

Haló žienky 🙂 , skvelá téma, tak kde ste? 😉 podme pisat zdravé receptíky! 🙂
Ja som si dnes večer pošmakovala na hriankach s opekanou cukinkou, cibulkou a udeným tofu..to pekne navrstvila na celozrnú hrianku s horčicou a čerstva rajčinka k tomu..obed bol soja na srbsky sposob( s lečom) a ryža s vareným jačmenom..mnam

cencula
22. jún 2011

karfiol v rúre odporúčam, je perfektný dakujem jarunka111

luly13
27. jún 2011

Ahojte,viete mi,prosim,poradit,ako sladit melasou napr bublanini?chcem upiect zdravy kolac ;). Toto ochucovadlo je vhodne aj pre 15mesacne deti,ze?