icon

Zdravé vychytávky pre deti a rodinu

seva
11. okt 2011

ako isto viete, dnesne potraviny urcene pre deti, su plne E-cok, dochucovadiel, chemikalii... ak ste natrafili na nejaku zdravsiu alternativu, a chcete sa podelit s ostatnymi, mozete tu ... tema by mohla sluzit ako zoznam potravin, pripadne aj receptar. samozrejme, kazdy ma iny pohlad na to, co je zdrave, a co nie, a nerada by som, aby sa tema "zvrhla" na vysvetlovanie "preco ano - preco nie" mliecne vyrobky, "preco ano - preco nie" sladkosti... atd. skor mi ide o potraviny, ktore su zlozenim co najprirodzenejsie...

bets
27. okt 2011

kuskus zalejem vyvarom (kupujem alnatura v DM) podla pomeru ako je uvedeny na navode, nakrajam na kocky paradajky, papriku, cibulku, vnatku, chutne su aj susene paradjky, len deti to nemaju radi, zmiesam s kuskusom, ktory postal isty cas (tiez uvedene na navode kolko) a cele to premiesam s olivovym olejom, podla potreby sol, cierne korenie
presny pomer vody a kuskusu si nepamatam, skus 1:2, zatial som vzdy mala na navode napisene, (tak, aby bol cely zaliaty) a staci mu cca 10 min. postat a je hotovy.
na bulgur mam uz konkretne recepty - vyborny je tradicny arabsky salat tabbouleh
jeden z receptov je napr:
http://veiledone.blog.cz/0804/tabbouleh-tabulesu aj rozne ine variacie, napr. s hraskom a vnatou.
inak ta kombinancie vnate a maty do bulguru je vyborna
takyto kuskus aj bulgur sa hodi napr. ako priloha k masu.
polentu tiez uvarim podla navodu (musi byt z toho husta kasa), chutne je do nej primiesat nasekany cesnak, olivovy olej a rozotriet na plech vrstvu asi 1,5 cm (? asi, nemam odhad), nechat to vychladnut a potom krajat napr. obdlznicky, ktore opekam na grilovacej panvici. podavat bud zo salatom, pre mna najchutnejsi k tomu je rukola s paradajkami (+olivovy olej a citronova stava, sol) a ked je potrebne sytejsie jedlo, tak pripravit aj nejake maso (minutku a pod)

4ocka
12. nov 2011

@bets my toho liptanka kupujeme v metre,tam ho maju kolko krat za lepsiu cenu..a hlavne,viem isto ze ho tam mju,lebo v jednotach a kade tade maju tie svoje gumove znacky :( a tot vse..

4ocka
12. nov 2011

Baby,a ako robite ten domaci jogurt?? Mam od kamosmy jogurtovac a este som to nejak nerobila,akosi om nemala odvahu to skusit...

4ocka
12. nov 2011

A my robime pohanku- salka pohanky a salka a pol vody,pohanku zalievam prevarenou vodou z konvice a necham dojst pod pokrievkou 25 minut,vyborna,viac vody by sa davat nemalo az sa nevyplavia vitaminy...uvarene zemiaky na srvtky hodin na panvicu kde som predtym spenila cibulu,aby bola taka sladsia...vsetko to osmahnem- cibula,zemiaky,urobena pohanka a este som si pridala platky ozajstneho masla,nie perly,ramy...aby to nebolo suche...mnam..a da sa to jezt len tak same,alebo ako priloha k mäsu...vyborne

tortelinka
12. nov 2011

@azarijka pracie orechy som skusala, ale neperie to dobre, presla som na praciu gulu, som max spokojna

tortelinka
12. nov 2011

@4ocka ja jogurt robim, zohrejem mlieko na cca 40 st, pridam dve lyzice kvalitneho jogurtu, nalejem do poharikov jogurtovaca..hotovo, uz len cakat

4ocka
12. nov 2011

@tortelinka to len tak odoka, sprvis palec,ci davas teplomer na teplotu...a jogurtovac tam ma aj nejake nastavenie...ci?? A ako dlho cakas,kolko vydrzi takyto jogurt ohladne spotreby?

tortelinka
12. nov 2011

@4ocka nemeriam to, iba ochutnam, niekto mlieko prevara, ja nie, nikdy nebol jogurt pokazeny, jogurtovac ma dve teploty, ja davam vyssiu, cca 8 hodin, nechavam na noc, neviem kolko vydrzi, zjeme to tam za 4-5 dni, je v pohode

4ocka
12. nov 2011

@tortelinka wow,zajtra pojdeme kupit jogurt a pondelok skusim 🙂 dam potom vediet...a su take kyslejsie ako ked kupis z obchodu? Aby som vedela aku chut cakat..a ohladom pracej gule,to ta co predavaju pri kauflande,lebo v tvshope? Take zelene ze perie nejakou fyzikou ci cim ??

elina313
12. nov 2011

@seva krásna téma 😉

usacek79
12. nov 2011

ahojte, ja pridam moj zdravy tip na dezertik alebo ranajky - kuskus na sladko. Kuskus so susenymi hrozienkami len zalejem vrelou vodou, necham asi 10 minut stat, do toho podla chuti med alebo javorovy sirup, vlasske orechy drvene, platky kokosu suseneho...proste barsco, co mate radi zo suseneho ovocia, ci aj cerstveho. je to velka dobrota! 🙂
a potom este ranajkovy tip pre tych, ktori nemusia ovsene vlocky tak, ako ja 😖
takze uplne obycajne ovsene vlocky trosicku na suchej horucej panvici nechame obschnut - prip. do jemne zlatista opecieme. potom zalejeme mliekom - ale nie aby plavali, len aby sa napili. do toho podla chuti med ci ine prirodne sladidlo, nadrvene oriesky, hrozienka, skoricu atd atd a napokon nahrubo nastrhuane jablko aj so supkou.. Tiez je to dobrota a urcite zmeni vas pohlad na obycajne vlocky, co je jedna z najhodnotnejsich zrnin, najma na ranajky 🙂

usacek79
12. nov 2011

@lussy23 ja na olivovom oleji aj vyprazam, iny olej proste doma nikdy ani nemame, davam ho uplne do vsetkeho (okrem tych kolacov 😉 ) ale teda ak vyprazat, tak len kratkodobo, teda len jednu panvicu, nie dokladat postupne dalsie a dalsie "rezne" ... ja vyprazam max raz za pol roka, tak na to mi ten olivovy bohate staci 🙂

luly13
12. nov 2011

@usacek79 ja pouzivam aj ryzovy olej. A davam ho aj do kolacov. Tiez zdravsia varianta ako slnecnicovy a nie je tak chutovo vyrazny ako olivovy.

katusska1
12. nov 2011

super téma, musím začať zdravo žiť! 😀 😀 hádam ešte nie je neskoro... 😕 tak rýchlo ďalšie nápady, nech mám čo skúšať 🙂

usacek79
12. nov 2011

@luly13 ano, aj ja som uz mala aj ryzovy (prave na to vyprazanie), no na olivovy som si uz tak zvykla, ze mi jeho chut vobec nevadi a predsa len, je to snad najzdravsi olej 🙂 teda jeden Z naj

tortelinka
12. nov 2011

@4ocka ok, daj vediet, je kyslejsi, na tu chut si treba zvyknut, bez chemie
praciu gulu mam zelenu, z nejakeho obchodu, uz neviem, ano, perie to vplyvom zmakcovania vody

tortelinka
12. nov 2011

@usacek79 ja si kupujem tie obucajne vlocky, zmiesam s hrozienkami, orechmi...hocico do velkej nadoby a rano len zalejem domacim jogurtom

usacek79
12. nov 2011

@tortelinka aj to je dobra moznost 😉 len ja mam rada ked su vlocky uplne zmaknute a v studenom jogurte im to ide pomaly 😀 preto som vymyslela ten "teply" recept s mliekom

4ocka
12. nov 2011

Hned si ju davam do oblubenych 😀

atemi
12. nov 2011

super tema!
u nas len tmava muka (najcastejsie spaldova), tmavy cukor, tmave cestoviny a natural ryza. Sladime casto javorovym sirupom. Na pecivo nenatierame maslo, ale si ho namacame do olejov (najlesie chutovo su olej z vlasskych orechov alebo tekvicovy), detom nedavam kase ala nutrilon a spol, ale robim kase zo spaldovej krupice, alebo z pomletych vlociek, alebo instantne bio kase, uvarim na vode, pridam trosku jogurtu a dochutim napr. pomletymi orechmi, roznymi semiackami, mixnutym ovocim, javorovym sirupom, uverenymi mixnutymi susenymi marhulami,...
oblubene super rychle a zdrave recepty:
- pohanka s bryndzou (namiesto halusiek)
- psenica s makom alebo orechami a medom (namiesto sladkych rezancov)
- rizoto s hlivou (do ryze asi 10 minut pred dovarenim pridat nakrajanu hlivu, pekne sa to zdusi, podavat s parmezanom)
- brokolica na pare + omacka zo sojovej smotany (zovret soj.smotanu, pridat parmezan a nastruhane vlasske orechy)
mnam, slinky mi tecu 😝
tiez casto nakupujem potraviny v dm-ke, jednoducho ten biznis vedia robit, fandim im 🙂

mandragora22
12. nov 2011

mna by zaujimalo, co je to kuskus? s tym som sa este nestretla!

usacek79
12. nov 2011

@mandragora22 kuskus je v podstate cestovina z tvrdej psenice (idealne celozrnnej), je typicka najma pre arabsku kuchynu 🙂
predstav si tarhonu, ale tie gulicky su este oooovela mensie, pomaly ako zrnka maku.. maju to myslim v kazdom vacsom obchode a vo vsetkych bioobchodoch ci v DM 🙂 staci zaliat vrelou vodou, nevari sa

mandragora22
12. nov 2011

@usacek79 aha, super, a nejake konkretne jednoduche recepty s tym? kde by som nasla? jednoduche hlavne na cas pripravy mam na mysli a tiez na suroviny

usacek79
12. nov 2011

@mandragora22 google google google 😀 daj si recepty kuskus a vypluje ti ich milion 😉 v principe vsetky su jednoduche..

mandragora22
12. nov 2011

@usacek79 dik 🙂 zajtra pozriem 😉

simi251
12. nov 2011

Kocky, komu nevyhovuje chut a aroma panenskeho olivoveho oleja, tak ako mne, kupujte si ten najmenej kvalitny, ktory nie je panensky. Na nom potom mozete varit aj vyprazat. Panensky je dobry na studenu kuchynu. Ja som kupovala na SK vzdy v Kauflande.

seva
autor
13. nov 2011

@tortelinka ako funguje pracia gula ? a kde sa to da kupit ? dakujem 😉

seva
autor
13. nov 2011

@simi251 ano, pouzivame ... neviem, ci je to ten najmenej kvalitny, myslela som, ze rozdiel je len v sposobe lisovania (extra virgin je lisovany za studena) ... ale potvrdzujem, ze ten bez oznacenia extra virgin sa da pouzit aj na marinovanie masa, a normalne, do varenia 😉

seva
autor
13. nov 2011

este pre vsetkych, velmi odporucam aj tento olej ... http://www.google.sk/imgres?q=palmový+olej&hl=s... vola sa CAROTINO a je z cervenej palmy, obsahuje velmi vela antioxidantov, vit. E, znizuje "zly" cholesterol. staci uplne malo. my sme ho pouzivali na zemiaky (nakrajane na hrubsie kolieska), posolit, pokvapkat olejom, dat do vacsej rajnice, alebo na panvicu, trochu opiect, a nechat zmaknut pod pokrievkou na slabunkom plameni. bez vody! maju krasnu farbu, lebo olej je orandzovej farby, a su velmi chutne! neviem vsak, kde sa da ten olej kupit, zvykli ho mavat v Tescu, ale uz som ho tam dlho nevidela. nevideli ste niekto, napr. v Metre? koncia nam zasoby, tak idem pohladat ...

seva
autor
13. nov 2011

@elina313 dakujem, snad bude aj napomocna 😉