icon

Potrebujem opraviť alebo nahradiť starú chladničku?

9. sep 2026

Žijem sama a nemá mi kto poradiť. Z ničoho nič mi začala chladnička takto tiecť. Mám zavolať opravára? predtým išla nič jej nebolo. Mám ju na 2ke. Treba kúpiť novú? už je asi staršia ja som ju nekupovala tak neviem kolko má rokov.

anonym_a2158b
9. sep 2026

Vsak normalne sa zraza kondenz na vyparniku, nic nezvycajne, tak to ma byt, preto je tam ten kanalik a dierka kade kondenz odteka. Este skus pozriet ci ten kanalik je priechodny, ked nie treba ho prepchar

ivicatolic
9. sep 2026

@anonym_autor v tom otvore mám ešte taký malý plastový háčik, s tým občas zatrepem, tadiaľ má vzniknutá voda predsa odtekať

madeincssr
9. sep 2026

@anonym_autor mas v chladnicke chladnickovy teplomer? Ak nie, daj si a nastav ju tak, aby v nej bolo 4 az 6 °C. Ked sa do chladnicky dostane vela vlhkosti (so zeleninou, masom...), voda skondenzuje na najchladnejsich miestach - teda na vyparniku, ktory byva sucastou hornej casti zadnej steny, resp. byva schovany za nou. Preto pod vyparnikom byva ten vytok kondenzatu do plastovej nadrzky zozadu chladnicky. Ta nadrzka spravidla "sedi" na kompresore, ktory sa pri behu (chladeni) zohrieva a tym teplom sa voda z nadrzky lahsie odpari.

autor
9. sep 2026
@anonym_a2158b

Vsak normalne sa zraza kondenz na vyparniku, nic nezvycajne, tak to ma byt, preto je tam ten kanalik a dierka kade kondenz odteka. Este skus pozriet ci ten kanalik je priechodny, ked nie treba ho prepchar

@anonym_a2158b Ale predtým tam tá voda nebola, a čim to mam prepchať? prepchala som a nepomohlo.

autor
9. sep 2026
@ivicatolic

@anonym_autor v tom otvore mám ešte taký malý plastový háčik, s tým občas zatrepem, tadiaľ má vzniknutá voda predsa odtekať

@ivicatolic ja tam hačik nemam a voda mi tade neodteká, musim to ja utierat kazdy den handrou lebo tam je voda

madeincssr
9. sep 2026
@anonym_autor

@ivicatolic ja tam hačik nemam a voda mi tade neodteká, musim to ja utierat kazdy den handrou lebo tam je voda

@anonym_autor skus otvor precistit nejakym mierne ohybnym drotikom, resp. odtiahni chladnicku a vycisti celu tu nadobku (zozadu dolu na/pri kompresore), do ktorej voda otvorom ma vytekat, plus presparaj a preplachni ten otvor - drotik by ti mal vyjst az niekde do tej nadobky.

autor
9. sep 2026
@madeincssr

@anonym_autor skus otvor precistit nejakym mierne ohybnym drotikom, resp. odtiahni chladnicku a vycisti celu tu nadobku (zozadu dolu na/pri kompresore), do ktorej voda otvorom ma vytekat, plus presparaj a preplachni ten otvor - drotik by ti mal vyjst az niekde do tej nadobky.

@madeincssr a taky drôtik sa da kupiť špecialne aj na to?

aurelia2000
10. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor presne toto som mala so starou chladničkou, aj to foto je identické. Stále
sa to zhoršovalo, každý deň utierať, potraviny v nej dlho nevydržali, obťažovalo ma to. Kúpila som novú a paráda, nič sa v nej nekazí, odvlhčuje sa sama, po roku vratka na elektrine 147€.
Kúpila som väčšiu s mrazničkou. Napriek tomu menšia spotreba a pohodlie na nezaplatenie.

madeincssr
10. sep 2026
@anonym_autor

@madeincssr a taky drôtik sa da kupiť špecialne aj na to?

@anonym_autor zaimprovizuj: 20cm silonu zo strunovej kosacky, mozno aj stara plastova slamka (brčko) na pitie, od nejakého kutila 20cm medeneho elektrickeho kabla... Ale prve si daj ten chladnickovy teplomer niekde dovnutra chladnicky, ci tam mas tych 4-6 °C, t.j. ci malo alebo privela nechladis. Chladenie pridavaj/uberaj po malickych krokoch a dlhodobejsie sleduj tu teplotu vnutri.

anonym_a2158b
10. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor popros chlapa nech ti pozicia dlhu plastovu SK-pasku a s tym to paradne prepchas

madeincssr
10. sep 2026
@anonym_a2158b

@anonym_autor popros chlapa nech ti pozicia dlhu plastovu SK-pasku a s tym to paradne prepchas

@anonym_a2158b to je vyborny napad. Tie plastove kablove "zdrhovacky" (binders) mavaju aj v obchodakoch, aj v cinakoch a taka suprava, kde ich je niekolko velkosti, sa moze doma hodit hocikedy.

anonym_a2158b
10. sep 2026
@madeincssr

@anonym_a2158b to je vyborny napad. Tie plastove kablove "zdrhovacky" (binders) mavaju aj v obchodakoch, aj v cinakoch a taka suprava, kde ich je niekolko velkosti, sa moze doma hodit hocikedy.

@madeincssr ja mam jednu 25 cm dlhu v kredenci odlozenu, nech to nemusim hladat v tom chlapskom bordeli, co sa nazyva pracovny neporiadok a zakazdym ked sa nieco hlada tak to skonci Mamka, nevies kde je XY? Na tuto otazku je vzdy rovnaka odpoved Tam kde si si to dal