icon

15-mesačné dieťa vo Švajčiarsku a práca

ivka67
4. jún 2021

Ahojte, prosím vás, ak by ste mi vedeli poradiť - máme doma 15mesačnú dcéru. Plánujem nastúpiť do práce, avšak potrebovala by som od Vás radu, ako ste to riešili s opatrovateľkou, popr. s Kitou. Ja hľadám novú prácu, keďže sme sa počas toho ako som bola tehotná presťahovali za mužovou prácou do iného Kantonu - Aargau. Začínam byť zúfalá. Všade na pohovore dávajú dôraz na to, že musím byť flexibel a musím byť k dispozícii hneď a mať pre dieťa zabezpečenú opateru. Aj som mala, na čas, pretože keď som nastúpila na Probetag a vstala som skoro ráno (s malou sme inak vstávali cca o 7.00) robila neskutočný Theater a ani za nič nechcela vstať skôr. Neviem, či mám hľadať niečo na menej percent alebo ešte ostať doma alebo poobedné.. na druhej strane nemám toľko možností. Ja mám vyštudovanú hotelovú akadémiu plus nejaká administratíva popritom, pracovala som aj vo fabrike...len čo ak malá nieje ešte pripravená? Premýšľala som aj o Weiterbildung, ale skutočne už som z toho na nervy ako všetko zorganizovať. Muž pracuje na fest na 100percent a dokonca mám aj auto k dispozícii, nakoľko jeho práca sa nachádza v našom meste. Ako dlho ste boli s deťmi doma a ako ste riešili nástup do práce? Možno mi treba len sa vykecať, poradiť, pretože ja si pekne všetko naplánujem, ale kvôli malej sa to nie vždy dá.... Môžete mi napísať tu alebo aj do správy. Ďakujem a prajem pekný deň.

bykaterina
4. jún 2021

skus skor sa pytat v skupine Svajcu tu mozno budes darmo cakat na odpoved

ivka67
autor
4. jún 2021

@bykaterina ahoj, napísala som aj tam :D

tayla
Odpoveď bola odstránená
ivka67
autor
4. jún 2021

@tayla že to vôbec riešite, ani ma nenapadlo, že toto môže niekomu vadiť:D Ja to používam snáď celý život a nie preto, že žijeme nejaký ten čas za hranicami.. A keby používam rôzne nárečia (slovenské) , aj to je problém? :D

nominativ
4. jún 2021

@tayla rozprávaš štúrovskou slovenčinou, keď si myslíš, že jazyk neprechádza zmenami?

tayla
Odpoveď bola odstránená
matkahelka
4. jún 2021

@tayla si sa trochu zabudla v case. teater je uplne bezne pouzivane slovo uz roky. synonymum slova cirkus, divadlo 😉 nasa mng to na mitingoch uplne bezne pouziva 😉

tayla
Odpoveď bola odstránená
ledgerka
4. jún 2021

@ivka67 tiez som vo svajci. Drobec isiel ako 7 mesacny do kity na 80%, ja do prace na 80%. Piatky sme spolu doma. Ja mam ale pracu z domu, momentalne sa kvoli korone do officu nechodi. Ale ani po korone nebudem musiet do officu. U nas vela nezmenilo, vstava o pol 8 ako zvykol. Na 9 ide do kity, o 4 ho vyberame. Pomedzi to pracujem, niekedy dorabam vecer. Ak chces pracovat, radsej si zabezpec opateru na 100% tvojho pracovneho casu inak budes mat len stressy.

sense
4. jún 2021

Moja mala 6 mesiacov keď som šla spat do prace na čiastočný úväzok, bola v Kite 2 dní v týždni od 8.00 do 14.00, neskôr na 2 celé dni... Neskôr sme zvolili au pair keďže som potrebovala viac dni a finančné sa to viac oplatilo. Po roku s aupair, bola v Kite 3 celé dni. A keď mala 4 r nastúpila do 1Kiga a vtedy sme mali zas aupair na jeden rok, potom prišla mama.
Ono ak chceš dieťa adaptovať n Kitu alebo napr tagesmutter tak treba pomaly postupne keď máš ešte možnosť byť doma, ved takto naraz to môže byť pre ňu sok a je jasné že robí cirkus keď je zvyknutá na iný režim.
Ak vám to finančne vychádza hľadaj si prácu na čiastočný úväzok príp pár hodín denne. Plus zväz ci sa ti to finančne oplatí, pretože ak platíte quellensteuer (povol. L al. B) tak sa vám zmení tarifa na Doppelverdiener a budete platiť viac daní. Plus neviem ako riešiš opatrovanie ci Kita al. Tagesmutter tak tam sa tiež rôzne pohybujú ceny ak sú subventionivane podľa výšky platu ak nie tak cca 120chf na den.
Keď máš hotelovú skus niekde na par hodín do restiky alebo nejakú recepcnu.

bykaterina
4. jún 2021

@tayla ja bežné používam že robí niekto teatro len tak inak píšem. je to bežné zaužívané slovo nápr u mňa a žijem na Slováci

ivka67
autor
4. jún 2021

@bykaterina
@sense
@ledgerka

Ďakujem za tipy ženy🙂 Veru asi s tým začnem pomalšie, kým som doma. V podstate môžem byť rada, že mám túto možnosť, keď vidím ako to tu chodí. A ako sa hovorí pomaly ďalej zájdeš. Malú skúsime dávať do Kity postupne ako píšete , bude to tak najlepšie, aby som už mala potom skutočne kľud. Lebo ten stres už nechcem zažiť a mne bolo aj tak ľúto malej, že aj na ňu toho bolo veľa. Myslela som viac na seba .... A ďalšia vec - do tej "našej" Kity berú aj Betreuungsgutscheiny od Gemeinde som dnes zistila,tak na začiatok to poteší, kým nemám 100% Stelle.

@taylaa ty cuki luky.... Ty si maximálne tak zablúdila v tejto diskusii a keď nemáš čo poradiť , tak abfahren 😅

Prajem pekný večer a víkend 🙂

ivka67
autor
4. jún 2021

@sense inak aupair bývala normálne u vás ? ja som premýšľala, že sem maminu dotiahnem, aj by išla a veľmi rada, ale ešte má dosť rokov dôchodku :D

ledgerka
4. jún 2021

@ivka67 ako rychlo na to pojdes zalezi od veku a od povahy. Aspon nam to tak v skolke vysvetlovali. Deti do roka nemaju vacsinou absolutne ziadny problem. A tak u nas aj bolo. Drobec neplakal ani raz pocas Eingewohnung a je tam ako doma. Ja mam ale velmi flegmaticke a spokojne dieta. Riad sa podla dietata.

sense
4. jún 2021

@ivka67 no aj moja ešte nie je na dôchodku, ona je u mňa normálne zamestnaná platím jej odvody aj dane tu
A áno au pair býva v rodine, ak máš nanny ta nemusí.