icon

270 dní nemocenského poistenia a materská

zlatkamh
8. aug 2013

Ahojte,
potrebujem poradiť. Momentálne pracujem na hlavný pracovný pomer (od 1.7. do 31.12) a dohodu o vykonaní práce (od 4.6. do 31.10) - nemocenské poistenie je uhrádzané. Stretli ste sa s tým, že Vám vznikol nárok na materskú aj napriek tomu, že sa tieto dni prekrývajú? Nástup na materskú mám 8. 11. a dokopy mi to vychádza 280 dní nemocenského poistenia.
Ďakujem za odpovede a reagovanie na túto tému. zlatkamh

evca8285
31. dec 2014

maminky, ktore sa vyznate alebo mate skusenost rada by som sa s vami poradila... momentalne som na rodicovskej dovolenke (maly ma 20 mes.)... pred nastupom na matersku som bola zamestnana na dobu neurcitu cca 2 a pol roka... zacali sme sa snazit o druhe babo... pocas mojej rodicovskej dovolenky nas sef previedol na ineho majitela (podpisovala som iba dohodu o prevode prav a povinnosti - napln prace mi ostala ale firma aj zamestnavatel sa zmenil) ... chcem sa opytat, ak sa nam podari otehotniet a na matersku dovolenku nastupim este pred ukoncenim rodicovskej dovolenky s prvorodenym budem mat narok aj na matersku a z coho sa potom vyratava alebo len na rodicovsky prispevok? volala som aj do socialnej poistovne ale nic konkretne som sa nedozvedela... snad len tolko ze pocas rodicovskej dovolenky za mna nikto neplati nemocenske poistenie tak neviem ci to ovplyvnuje nieco alebo nie... dakujem pekne za kazdu radu 🙂

malinovka333
31. dec 2014

Ak si na rodicovskej nemocenské platí za teba stat takze ti pani zle povedala a pokial si nastupila na matersku a bola zamestnana oteh este skor ako ti skončia 3roky. A nedostala si v praci vypoved budes mat zasa narik na materskú a vypocita sa zo mzdy aku si mala naposledy.

oliverka
31. dec 2014

@malinovka333 Len ťa chcem opraviť - počas rodičovskej štát žiadne nemocenské neplatí. Ak sa prihlásiš, tak starobné (do Sociálnej poisťovne) a zdravotné v zdravotnej poisťovni. Iné nič.

zuzulikmichalik
1. jan 2015

@dena1973 dakujem ti pekne 🙂 je mi to uz jasnejsie.... a ak by som sa nedala vypísat na PN, nie je pre mna finančne vyhodnejsie, prihlasit sa na UP a poberat dávku v nezamestnanosti... ?

dena1973
1. jan 2015

@zuzulikmichalik skús sa s touto otázkou obrátiť na @zalka...

raduska288
3. nov 2015

Ahoj potrebujem poradit pracujem od roku 2012 v trvalom pracovnom pomere do 1.4.2014 od toho 1.4 som bola do 1.6 nezamestnana bola som na urade prace od 18.6 2014 az do teraz som zamestnana u toho isteho zamestnavatela ako v roku 2012 moj trvaly pracovny pomer stale pokracuje ...na druhy rok sa snazime o dieta ..chcela by som poradit ci 270 dni nemocenskeho mam splnene ak by som nahodou nastupila v roku 2016 na matersku pripadne na rizikove ☺

katrin21
3. nov 2015

@raduska288 samozrejme, ved si tam vyse roka a rok ma 365 dni, takze tych 270dni mas splnene, ak pracujes suvisle do toho juna 2014

raduska288
3. nov 2015

Ano pracujem suvisle od juna 2014 ...dakujem velmi pekne za odpoved ☺

oliverka
25. nov 2015

@zalka
Prosím ťa, Zalka, o posúdenie.
Od 1. januára chce ísť manžel na materskú (dieťa má 1,5 r.). Pracuje na dohodu od 10/2013. Premýšľam, že by od 1. do 31. decembra uzatvoril ešte s niekým iným dohodu, aby si zdvihol VZ. Bude sa mu aj táto rátať do VZ?
Musím si to prepočítať, aby sme na odvodoch nezaplatili viac, než dostaneme materskú. 😉 Ďakujem.

zalka
25. nov 2015

@oliverka z každého poistenia musí mať 270 dní poistenia ... a dohoda mu niekončí 31.12?

oliverka
25. nov 2015

@zalka Aha, tak tých 270 dní z druhej dohody už nestíha, škoda. 😒 Existuje ešte nejaký spôsob, ako si zvýšiť VZ?
Pôvodná dohoda mu ešte nekončí, trvá až do jesene bud. roka.

zalka
25. nov 2015

@oliverka vznikla na jesen toho roka? ale to ak bude na MD tak nemôže robiť na túto dohodu ...
a tak otázka aký má hrubý mesačný príjem z tej dohody?

oliverka
25. nov 2015

@zalka Prvá dohoda trvala od 10/2013 do 9/2014. Ďalšia 10/2014 do 9/2015, posledná 10/2015 do 9/2016. Je to vždy u toho istého zamestnávateľa, medzi dohodami nie je ani deň voľný, vždy po roku posledný septembrový deň skončí a 1. októbra začne ďalšia opäť na rok.
VZ bol od začiatku 1000 a práve teraz od októbra 2015 len 800.

zalka
25. nov 2015

@oliverka tak to má riadne sekané, tak určite sa mu zvýši MD .. ak uzavrie dohodu dalšiu u niekoho iného ...
stačí pár pred nástupom na MD .. ale dohodu nech ukončí až po nástupe na MD ...

oliverka
25. nov 2015

@zalka Fakt stačí pár dní pred koncom roka, ak chce 1. januára ísť na MD?
Čo zmenilo situáciu, keď si najprv písala, že potrebuje 270 dní?
Koľko bude mať materskú, ak inú dohodu neuzavrie?
Rozhodujúce obdobie nebude celý rok 2015?
Musím si to prerátať. lebo odvody z inej dohody by si platil sám (je konateľ sro, zatiaľ nie zamestnanec), takže by celé odvody za "zamestnanca" aj "zamestnávateľa" musel zaplatiť sám. Takže si to musím vyrátať, aby sme viac neprerobili ako nezarobili 🙂
Zalka, si jednotka, ďakujem 🙂

oliverka
25. nov 2015

@zalka Ešte dodám, že on dohodu neukončí ani po nástupe na MD, nech mu pekne beží poistenie.

holubicka28
25. nov 2015

@oliverka
Podla soc. poistovne moze poberat matersku a zaroven mat prijem z dohody len za urcitych podmienok..

„Ak by zamestnankyňa počas obdobia trvania dôvodu na poskytovanie materského poberala príjem vyplývajúci z existencie nemocenského poistenia, z ktorého si uplatnila nárok na materské (z povinného nemocenského poistenia zamestnanca) a uvedený príjem by sa považoval za vymeriavací základ podľa § 138 ods. 1 zákona, za uvedené obdobie by zamestnankyňa nespĺňala podmienky nároku na materské.
Ak by sa ale zamestnankyňa počas poberania materského zamestnala u iného zamestnávateľa, alebo ak by so svojím pôvodným zamestnávateľom uzavrela novú pracovnú zmluvu zakladajúcu ďalšie povinné nemocenské poistenie zamestnankyne, existujúci nárok na materské predmetnej zamestnankyne by táto skutočnosť neovplyvnila, a to ani v prípade, ak by v čase poberania materského mala z uvedených pracovnoprávnych vzťahov príjem, ktorý by sa považoval za vymeriavací základ podľa § 138 ods. 1 zákona.“
To znamená, že ak žena poberajúca materské, uzatvorí nový pracovný pomer – u nového zamestnávateľa alebo hoci aj u pôvodného, ale napríklad na inú pracovnú pozíciu alebo na dobu určitú, prípadne uzatvorí s novým alebo pôvodným zamestnávateľom dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru – príjem vyplývajúci z tejto zmluvy/dohody ju nepripraví o materské.

oliverka
25. nov 2015

@holubicka28 Ale veď príjem mať nebude - nastúpi na MD, žiaden deň z plynúcej dohody neodpracuje. Zamestnávateľ ho bude evidovať, že je na MD. Veď aj zamestnaná žena po nástupe na MD neukončuje pracovný pomer.
Po uplynutí MD sa môže k dohode vrátiť, lebo je uzatvorená do 9/2016 a MD uplynie cca v júli. Mýlim sa?

holubicka28
25. nov 2015

@oliverka Ja som to pochopila tak, ze chce byt dalej na tej dohode a mat z nej prijem popri materskej..jasne potom je to ok.

zalka
25. nov 2015

@oliverka no lebo 270 dní má splnené .. má po roku sekané dohody .. tj. ukončené poistenie sa pripočíta k novému .. takže môj názor 270 dní bude mať splnené aj z tej druhej dohody .. no a kedže max. MD je z VZ 1287e v novom roku 2016 tak mu stačí sa zamestnať s bajočko platom 412e .. na pár dní .. to nebude mať veľa odvodov ...

oliverka
25. nov 2015

@zalka Zalka, ďakujem, ani nevieš, koľko krát si mi dobre poradila. Veľká vďaka 🙂

zalka
25. nov 2015

@oliverka rado sa stalo, tak týžden pred koncom roka max. dva stačí aby mal tú dalšiu dohodu ...

oliverka
25. nov 2015

@zalka Zalka, ešte maličká otázka:
Ak by nenastúpil na MD hneď 1. 1., ale o deň neskôr, zmenilo by to niečo (myslím výšku materskej)?
ĎAKUJEM.

zalka
25. nov 2015

@oliverka nemyslím si, že by to niečo zmenilo ... musel by druhú dohodu uzavrieť vtedy aby to ovplyvnilo výšku MD .. ale to by bol pri 2 dohode viac ako 15 mesiacov bez poistenia .. tj. nebola by MD z toho ..
ak píšeš že septembri sa mu lámu zmluvy ..

dena1973
26. nov 2015

@zalka Tie sekane dohody,ak su u toho isteho zamestnavatela a su bez prerusenia (navazuju na seba zo dna na den), to sa nepocita v SP ako ukonceny poistny pomer a znovu zaciatok poistneho pomeru. Tam poistny pomer je stale aktivny az do jeho uplneho ukoncenia (t.j. zmeny napr. na riadnu prac.zmluvu resp. uplneho ukoncenia PP-odchodu z PP).
To, ze sa dohoda stale podpisuje po roku nofa, to je len u zamestnavatela. Na SP sa nahlasi, ale tam sa nic na poisteni nemeni... (Ja to viem takto...).
@oliverka

zalka
26. nov 2015

@dena1973 no ako vždy ked mám novú dohodu tak na novo nahlasujem, to neberiem ako pracovný pomer, kedy to nahlasovanie a odhlasovanie neriešim na SP ... nás pokefali, ak sme to tak jeden rok neurobili teda nové dohody neprihlásili a staré ukončené neodhlásili a to bolo ešte za éry kedy sa z dohôd odvody neplatili. Takže podla mna je podstatné, či bola robená prihláška a odhláška v SP ked samenili dohody .. ak áno tak potom je splnená podmienka 270 dní aj na dalšie poistenie @oliverka

dena1973
26. nov 2015

@zalka To je v poriadku, ze prihlasku a odhlasku robis pri novej dohode, ale na SP sa poistny pomer nezrusi a novy nevznikne, ak sa jedna o tu istu firmu a nie je prerusenie ani jeden den. Tam poistny pomer stale poracuje...
A co sa tyka podmienky 270 dni, ta je splnena pri prvej firme (dohody) - to suhlasim, no poistny pomer pokracuje od zaciatku vzniku 1.dohody...
Ja to viem takto... Mozno by to bolo treba overit, aby to nebolo zbytocne sa prihlasovat v dalsej firme a nebude tam splnena podmienka 270 dni NP....
@oliverka

zalka
26. nov 2015

@dena1973 máš s týmto čo píšeš skúsenosti? neuznali tak niekomu nárok?

dena1973
26. nov 2015

@zalka Narok uznaju, ale len z jednej firmy. Ak by bolo prihlasenie do druhej, tak s tej by uz materske nevzniklo, lebo tam by nebola splnena podmienka 270 dni NP...
Ano mam...
@oliverka

merry1001
26. nov 2015

@zalka Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu, zamestaná som od roku 2009 - minimálna mzda, od 10/2014 som aj SZČO, odvody som začala platiť od 1.7.2015, za júl, august a časť septembra som zaplatila odvody do sociálnej poistovne, do zdravotnej som mala až od roku 2016 platiť. . .od 11.9.2015 som PN - rizikové tehotenstvo, dostávam pn zo zamestania a aj zo zivnosti. . .v 6/2016 mám nastúpiť na materskú. . .viete mi prosím poradiť, aká bude moja výška materskej? Bude tiež z oboch? Vďaka.