270 dní nemocenského poistenia a materská
Ahojte,
potrebujem poradiť. Momentálne pracujem na hlavný pracovný pomer (od 1.7. do 31.12) a dohodu o vykonaní práce (od 4.6. do 31.10) - nemocenské poistenie je uhrádzané. Stretli ste sa s tým, že Vám vznikol nárok na materskú aj napriek tomu, že sa tieto dni prekrývajú? Nástup na materskú mám 8. 11. a dokopy mi to vychádza 280 dní nemocenského poistenia.
Ďakujem za odpovede a reagovanie na túto tému. zlatkamh
@zalka Zalka, môžem ťa opäť poprosiť o úvahu? Včera sme tu sa bavili o manželovi, ktorý chce od 01/2016 ísť na materskú.
Pripomeniem - pracuje na dohodu:
Prvá dohoda trvala od 10/2013 do 9/2014...1000 e.
Ďalšia 10/2014 do 9/2015...1000 e,
posledná 10/2015 do 9/2016...800 e, od januára bude len 500 e.
Navrhovala si uzavrieť inú dohodu v decembri, ale zo SP mi odpísali to, čo uviedla @dena1973. Z každej dohody by potreboval 270 dní. Takže stojím opäť na začiatku. 😒
Premýšľala som, či by nebolo riešením ukončiť aktuálnu dohodu niekedy v decembri a následne uzatvoriť inú s ďalším zamestnávateľom s vyššou mzdou. Pomohlo by to? Lebo ak má dostať 70 percent z aktuálnych 800 (plus ja prídem o rodičák), tak to sa môžeme ísť rovno pásť ☹
Zalka, prosím, skús ešte niečo vyhútať. Ďakujeeeem
@oliverka Podľa mňa, ak nastúpi na materské v r. 2016, tak sa mu bude pre výpočet materského brať za rozhodujúce obdobie celý rok 2015 t.j. od 1.1.2015 do 31.12.2015.
Ak je stále je to ten istý zamestnávateľ a dohoda sa predlžovala bez prerušenia t.j. medzi dohodami nebolo prerušenie ani jeden deň, tak by to malo byť tak ako som písala vyššie.
@oliverka Mohol by aj ukončiť terajší PP u súčasného zamestnávateľa, ale nastúpiť do nového PP by musel v inej firme.
Ak v novom zamestnaní by mal max. VZ odpracoval minimálne 90 kal. dní bez PN a OČR do nástupu na materské, tak by sa počítalo materské z príjmu od nového zamestnávateľa.
Podmienku 270 dní NP v posl. 2 r. by mal splnenú, lebo pracoval na dohodu a bol aj nemocensky poistený.
@oliverka súhlasím s @dena1973 ale čiste teoreticky ak nastúpi na MD v roku 2015 tak sa bude MD rátať z VZ z roku 2014 tam mal celý rok 1000e ... tj. MD bude 700 e .. , a u zamestnávateľa od januára založiť novú dohodu, alebo PZ a ísť pracovať za ttých 500 eur ... podla mna najideánejšie riešenie ...
@dena1973
@zalka
Dievčatá, ste perfektné, vďaka!
Ak by aj uzatvoril novú zmluvu u iného zamestnávateľa, už by tých 90 dní nestihol, lebo chce nastúpiť hneď 1. 1., aby sme sa vyhli tej katastrofálnej výplate 500 hrubého, ktorá ho čaká od januára ☹
Takže pôjde na materskú napr. 30. decembra t. r. a materská sa bude počítať z príjmu 2014, kedy mal ešte ako-takú výplatu.
Ešteže to Fico tak pekne vymyslel a materské sa prepočíta všetkým, aj tým, čo nastúpili skôr ako platí tých 70 percent 🙂
Ešte raz vďaka!
Baby prosim poradi mi niektora?som zamestnana od 28.2.2013 teraz som v 10tt.na paske mam min. Mzdu.da sa nico vymysliet aby som mala vysiu matersku?nemoze zamestnavatel spetne doplatit vysie odvody?alebo co by sa dalo? dakujem
Rata sa doba pn u stareho zamestnavatela do tych 270 dni? Dakujem
Ahojte, prosim o radu. 7 rokov som pracovala v jednej firme dala som vypoved k 31.12.2015 s tym ze od 15.12 som isla na PN na ktorej som do dnes. PN idem ukoncit 15.1.2016. Do noveho zamestnania nastupujem 19.1.2016 je tam medzera 3 dni mam tam nejaku ochrannu lehotu? A druha vec chceli by sme babetko a co sa tyka mojej materskej budem mat na nu narok? Aj ked som bola mesiac PN. Dakujem za kazdu radu
@jajushkatak ukonč PN k 19.1. lebo ináč za tie tri dni si budeš musieť zaplatiť sama odvody do ZP .. ako samoplatca
@jajushkatak jej vysvetli situáciu prečo to ptorebuješ

@merry1001 ak nezrušíš živnosť tak áno bude z oboch