icon

270 dní nemocenského poistenia a materská

zlatkamh
8. aug 2013

Ahojte,
potrebujem poradiť. Momentálne pracujem na hlavný pracovný pomer (od 1.7. do 31.12) a dohodu o vykonaní práce (od 4.6. do 31.10) - nemocenské poistenie je uhrádzané. Stretli ste sa s tým, že Vám vznikol nárok na materskú aj napriek tomu, že sa tieto dni prekrývajú? Nástup na materskú mám 8. 11. a dokopy mi to vychádza 280 dní nemocenského poistenia.
Ďakujem za odpovede a reagovanie na túto tému. zlatkamh

santafe
20. feb 2016

@gapa vdaka za dobre rady!

gapa
20. feb 2016

@janetinka nerozumiem, s tým poistením, myslíš asi zdravotné platil, nie do socpoistovne. Bud nahlásil do SP, že čerpáš Nv a máš prerušené poistneie v SP alebo sa ti mzda za ten 1týž. rozrátal na celý kalned.mesiac, tj. nič nenahlasoval, tj. máš nízky vym.základ v tom mesiaci a môže to trochu znížiť vym.základ na den.
Nepíšeš dátumy, nemôžem ani ja napísať z čoho.

uglybetty1234
20. feb 2016

@zalka ahoj, ďakujem za odpoveď.
Ešte sa chcem opýtať - v prípade ak by som sa teraz zamestnala napríklad na týždeň, znamená to, že s mi bude rátať materská z predchádzajpceho roka a vznikne mi na ňu nárok?
ALebo je tam podmienka, ze musim nastúpiť priamo zo zamestnania na matersku dovolenku? ďakujem
ABsolutne týmto veciam nerozumiem.

gapa
20. feb 2016

@uglybetty1234 snád môžem aj ja odpovedať 🙂
ak tvoj pp trval 2013-7/2015 a ptp je 6/2016, tak dní nem.poistenia máš dosť. Stačí, ak vznikne nem.poistenie zamestnanca a aj ked po pár dnoch skončí vznikne ti nárok na materské, ale pozor!!! presne 6týždnov pred očakávaným termínom pôrodu, nie skôr ani neskôr!!! Ak nebudeš mať 90dní platené nem.poistenie (tj. bud pp skončí po pár dnoch alebo 90dní nedosiahneš lebo nastúpiš na pn a budeš na pn až do pôrodu/nástupu na md), tak sa vyráta mateské z vym.základu v roku 2015 /predchádz. rok k roku nástupu na md), no musíš mať v tomto období aspon 90dní platené nem.poistenie (ak si nebola počas toho trvania pn, očr, md, rd, či neplat. volno, tak je to ok)a nerátajú sa do toho dni poistenia u toho posledného zamestnavatela (tj. nový zamestnávatel musí byť v tomto prípade iný, ako ten v r.2015, inak by bola mateská z minima)

janetinka
21. feb 2016

@gapa Pracujem od 8.9.2014, to neplatene volno bolo teraz od 25.1.2106 do 12.2.2016 (strajk ucitelov- zdravotne poistenie sme si platili, do soc. poist. za nas za toto obdobie neodvadzal zamestnavatel odvody). Pracovna zmluva mi konci 31.8.2016. Planujem otehotniet ale isto pojdem na matersku az v ochrannej dobe (kedze uz je marec). Ak hypoteticky otehotniem v marci a na MD nastupim v oktobri ci novembri, z ktorych mesiacov mi vypocitaju MD? Vyjde mi materska? Dakujem moc

janetinka
21. feb 2016

@gapa a este bola som pocas odpracovanych rokov aj na ocr s detmi aj na pn so sebou, to ovplynuje asi vysku mareskej, vsak? A este ak budem v prvych mesiacoch tehotenstva pn, ovplyvni to vysku materskej?

dena1973
21. feb 2016

@janetinka Aby vznikol narok na materske v ochrannej lehote musis otehotniet este pocas trvania prac. pomeru.
Pocitat materske v ochrannej lehote by sa malo z vymer. zakladov r. 2015.
PN, OCR materske neovplyvnuje.

gapa
21. feb 2016

@janetinka súhlas s dena, ak budeš tehotná 31.8.2016 (ak tvoja PM bude pred týmto dátumom aspon tak týžden.. myslím a potom už nič, tak predpokladám lekár by mal potvrdiť tehotenstvo), tak sa berie rok 2015. Zrátajú sa tvoje vymeriav.základy v tomto období (obvykle hrubá mzda) a vydelia sa počtom dní, za ktoré sa platilo poistenie (kalend.dni pn, očr, príp. štrajkov=prerušenia poistenia sa od toho odrátajú, t.j. 365-pn-očr-štrajk..). Ak by tam zarátali aj dni pn..., tak by to znižovalo denný vym.základ, takto to vlastne neovplyvní denný vym.základ. Z toho denného vym.základu je materské 70% na kalend.den. Na mesiac je to potom x 30dní alebo 31dní. Nemocenské od 4tého dna je 55% (prvé 3dni 25%). Nemocenské alebo čerpanie podpory pred nástuom na md neovplyvní matesrké. Len ak by ti vzniklo napr. dobrovolné nem.poistenie pred nástupom na md, tak by už nebol nárok zo zamestnania.

janetinka
21. feb 2016

@dena1973
@gapa Dakujem baby, uz som tomu lepsie pochopila ;)

uglybetty1234
22. feb 2016

Ďakujem Vám tiež dievčatá, aj tu v diskusii aj v správach. Pekný dník prajem 🙂

dankariska
22. feb 2016

@zalka Ahoj, vedela by si mi poradit?

Som zamestnana uz 6 rokov, momentalne na rodicaku s prvym dietatom, ktore bude mat 2 roky.
Cakam druhe dieta a mam taku moznost, ze by som v praci dala vypoved a zamestnala sa v sestrinej firme na posledne 3 mesiace pred nastupom na MD, kde by mi dali vysoky plat a ja by som mohla mat vyssiu matersku. Teda mam moznost urobit to tak ako sa uvadza v tomto clanku:
http://aktualne.atlas.sk/ekonomika/financie/kra...

Na matersku by som mala nastupit 22.5.2016.
Moja otazka znie, ci to vobec stiham, ak by som tak urobila do tyzdna? Alebo mi ma radsej gynekolog posunut nastup na MD?
Teda ozaj to bude ok a spravne to chapem, ze u terajsieho zamestnavatela dam vypoved a zamestnam sa v sestrinej firme? Bude to ok s tymi 270 dnami?

zalka
22. feb 2016

@dankariska no 90 dní potrebuješ ... 21 dní máj 30 apríl 31 marec to máš 82 dní , a 8 dní február tj. trebalo by to dnes ... kuk IP

brumina
25. feb 2016

Ahojte, mám jednu otázočku... Ak do práce som nastúpila 3.8.2015 (predtým rok som bola na úrade práce), termín pôrodu je 30.4.2016, na materskú nastupujem 18.3.2016, mám splnenú podmienku 270 dní? Alebo sa tie dni rátajú len do termínu nástupu na materskú - čiže mala by som 228 dní? Ďakujem

brumina
26. feb 2016

@zalka Ahoj, vedela by si mi prosím poradiť? Ak do práce som nastúpila 3.8.2015 (predtým rok som bola na úrade práce), termín pôrodu je 30.4.2016, na materskú nastupujem 18.3.2016, mám splnenú podmienku 270 dní? Alebo sa tie dni rátajú len do termínu nástupu na materskú - čiže mala by som 228 dní? Ďakujem

zalka
26. feb 2016

@brumina čo bolo aké zamestnania od 18.3.16? napíš priebeh zamestnaní ...

brumina
26. feb 2016

@zalka z úradu práce dom nastúpila do zamestnania na TPP 3.8.2015. Medzitým som otehotnela a termín pôrodu mi vychádza na 30.4.2016. Tým pádom by som na materskú mala nastúpiť 18.3.2016. Potrebujem vedieť, či tá podmienka 270 dní sa ráta od nástupu do práce až po termín pôrodu alebo len do nástupu na materskú.

zalka
26. feb 2016

@brumina k pôrodu a porodíš náhodou 26.4. a dostaneš veľké nič ...
preto sa ťa pýtam na zamestnania od 18.3.14 do dnešného dňa

brumina
26. feb 2016

@zalka do 1.8.2014 som bola SZČO, hneď na to som bola nezamestnaná a vedená na úrade práce. Až do 3.8.2015 kedy som nastúpila do zamestnania.

zalka
26. feb 2016

@brumina a od 18.3.14 do 31.7.14 si bola čo?

dievča šak to s teba ide jak s chlpatej deky .. ved ti chcem pomôcť ... ešte je šanca len mi pre boha odpisuj na to čo sa pýtam

brumina
26. feb 2016

no vtedy som bola SZČO

brumina
26. feb 2016

@zalka živnosť mi trvala od 1.1.2012 do 1.8.2014 tak ako som písala vyššie

zalka
26. feb 2016

@brumina odvody do SP si platila či nie?

brumina
26. feb 2016

@zalka jasne že platila

zalka
26. feb 2016

@brumina no také jasné to nie je, je mnoho SZCO čo neplatia odvody do SP ...
takže nárok na MD mať budeš , máš už teraz splnenú podmienku 270 dní poistenia ... dni čo si platila szčo sa ti pripočítajú k zamestnaniu nakoľko si bez poistenia bola len jeden rok ...

PS: poviem tak , hurááá dopracovali sme sa k zdarnému koncu 😝

brumina
26. feb 2016

@zalka :D a tých 270 dní nemá byť za posledné 2 roky?

zalka
26. feb 2016

@brumina a nie je?
od 18.3.14 do 18.3.2016 sú to dva roky? sú! máš tam 270 dní poistenia? máš! tak ?

brumina
26. feb 2016

@zalka jáááj jéééémine, nejako mi to vôbec nepáli, asi mi niekto stojí na kábloch :DDDD ďakujem veľmi pekne za OCHOTU a rady.... ospravedlňujem sa za "chlpatú deku", prajem Ti krásny, ničím nerušený deň :D ešte raz ďakujem za pomoc

zalka
26. feb 2016

@brumina rado sa stalo 😀

danka2208
6. mar 2016

Dobrý deň dievčatá, poradili by ste mi prosím.vysiel mi pozitívny tehotenský test tak S manželom počítame že som tehotná.termin ak sa potvrdí by mal byť V novembri 2016. Pracovala som od septembra 2014 do konca novembra 2015. Momentálne som nezamestnaná.dala by sa mi zachrániť materská dovolenka Z predošlej práce, ak by ma niekto zamestnal na dohodu napríklad len na mesiac A potom by som išla na rizikové tehotenstvo?ďakujem vám za odpovede

dnika29
7. mar 2016

Ahojte potrebujem poradiť. Od konca 9/2014 som zamestnaná na TPP na dobu neurčitú s minimálnou mzdou (na zmluve mam 352 eur čo bolo v tom roku výška min. mzdy). Momentálne som tehotná a od začiatku tehotenstva mám zdravotné problémy už som bola 3x PN od októbra 2015. Vo 2/2016 som opäť normálne pracovala ale teraz mi zase hrozí PN. Chcela by som vedieť či budem mať nárok na materskú a v akej výške ak by som teraz až do pôrobu zostala PN. Ďakujem za odpoveď