icon

Ahojte, prosím o radu, ako je najlepšie prejsť z rodičovského príspevku na úrad práce?

andrejcook
23. nov 2019

V práci dostanem výpoveď, nakoľko moje miesto zaniklo... Niekde som čítala, že po rodičovskom je dobre vybrať na nejaké dní dovolenku a nie ísť hneď na úrad, viete poradiť ako to je najlepšie aby mi vypočítali aj ako takú podporu? Ďakujem

Strana
z3
klarissa25
23. nov 2019

@andrejcook no treba si po skončení RD vybrať jeden den dovolenky ukončiť PP dohodou a ostatnu dovolenku preplatiť....

evittam
23. nov 2019

@andrejcook Vid xy prispevkov o tom istom.
Kedy konci RD?

andrejcook
autor
23. nov 2019

@klarissa25 tak stačí ten jeden, nemusí byť viac, nič sa tam nezlepší asi však?

klarissa25
23. nov 2019

@andrejcook no nie, ak urobíš toto a maš dostatčný počet dní dovolenky a za posledne 2 roky si nemala iný príjem tak by mala vyjsť maximalna podpora....

evittam
23. nov 2019

@andrejcook Ak chces poriadnu radu napis kedy ti konci RD.

andrejcook
autor
23. nov 2019

@klarissa25 no mala by som mať dákych 15 dní, tak som rozmýšľala ci preplatiť ci vybrat, a koľko teda vybrať,aby som mala dáku podporu. Ďakujem mooooc za pomoc👍

andrejcook
autor
23. nov 2019

@evittam 30.11.2019

evittam
23. nov 2019

@andrejcook Uz si oznamila pisomne koniec RD zamestnavatelovi a nástup? Nástup mas k 1.12.2019. Cize ukončenie PP dohodou k 2.12.2019, vycerpes 1den dovolenky zvysok preplatia=max.podpora ak si nemala za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu iny zdanitelny príjem z ktorého sa odvadzali odvody na PvN.

klarissa25
23. nov 2019

@andrejcook no ved ti písem ak si zoberieš aj jeden den dovolenky ostatné ti preplatia a tak by si mala mať maximalnu. Vyssia ako maximalna už nebude.

evittam
23. nov 2019

@klarissa25 No len najskôr jej musi zamestnavatel podpísať dohodu o skončení PP.

klarissa25
23. nov 2019

@evittam no to je jasné....snad sa dohodnu....

andrejcook
autor
23. nov 2019

@evittam no písomne som to neposielala, ale riešili sme to telefonicky, išlo mi o ten deň dovolenky na to aby nabehlo dáke poistenie, že či stačí teda jeden... Tak už viem ze stačí, ďakujem za pomoc👍

evittam
23. nov 2019

@andrejcook No istotu mas len keď mas vsetko "cierne na bielom".😉

sapetka
23. nov 2019

@evittam prosim ta taka ista situacia, sle az v juni bud roka. Tiez zrusili pracovne miesto. Dovolenku uz asi nemam lebo co som mala som si vycerpala asi (nepamatam uz)medzi md a rd. Kedze som v zahranici s podporou velmi neratam z uradu prace. Ale ako dostat odstupne?😊

evittam
23. nov 2019

@sapetka No aj ked si v zahraničí mas nárok na podporu len co s tým hlásením. Ja som napr.bola za polroka 3x a na ten 3 som uz doniesla zmluvu. Záleží od referenta/ky.
Odstupné-bud výpoveď zo strany zamestnávateľa a odstupné musi dat podla ZP alebo dohodnúť odstupné v dohode o skonceni PP. Vid ZP.

sapetka
23. nov 2019

@evittam no ved to co s tym hlasenim.. lebo ani na ukoncenie rd nebudem na svk.. cize jedine telefonick to budem musiet riesit.. ok cize odstupne bude tak ci tak, fajn😊a nechces si tu vytvorit nejaku (ne)platenu poradnu?😉😊

evittam
23. nov 2019

@sapetka Nie, vďaka. Radim nezištne ked viem.

marosusu
23. nov 2019

@andrejcook riešila som to 2 mesiace dozadu...vybrala som 2 dní dovolenky a dohodou ukončila pomer...preplatili mi zbytok dovci a podpora vyšla najvyššia 😉

siska53
23. nov 2019

@andrejcook ako pise klarissa25.. vtedy je nárok na najvyššiu podporu.

fiafia
24. nov 2019

@siska53 a koľko je najvyššia podpora? Z čoho vyratavaju výšku podpory. Ďakujem

klarissa25
24. nov 2019

@fiafia najvyššia podpora je niečo cez 33 e na deň teraz presne neviem...

fiafia
24. nov 2019

@klarissa25 takže to nezávisí od predchádzajúceho príjmu?

klarissa25
24. nov 2019

@fiafia jasne ze áno. Takto sa získava najvyššia podpora po rodičaku. Keď ideš na podporu po ukončení PP tak je to väčšinou polovica zo mzdy...teda keď nie po tom rodičaku...

fiafia
24. nov 2019

@klarissa25 dakujem za info. Ja som aktuálne na rodicaku no v praci musím dať výpoveď a asi sa nahlásiť na Up tak som chcela aspoň približne vedieť čo môžem čakať 😏

klarissa25
24. nov 2019

@fiafia len treba sa dohodnúť zo zamestnávateľom... A aby súhlasil s ukončením PP dohodou

fiafia
24. nov 2019

@klarissa25 to už mám dohodnuté našťastie nerobili problémy. Len som sa nikde nevedela dopracovať k výške maximálnej podpory a z čoho sa ráta 😀

evittam
24. nov 2019

@fiafia
Max.denny VZ je momentálne 62.7288. VZ pre podporu je hrubý zdanitelny príjem za posledné dva roky z ktorého sa odvadzali odvody na PvN.

evittam
24. nov 2019

@fiafia A prečo musíš dat výpoveď?

klarissa25
24. nov 2019

@evittam maximálny je 66,6083 eur

evittam
24. nov 2019

@klarissa25 Vdaka za opravu. Ano od 1.7.2019

Strana
z3