Aká je materská v prípade otehotnenia počas nezamestnanosti?
Ahojte, prosím Vás, vie mi niekto poradiť, ako to je, keď som momentálne nezamestnaná /od 1.apríla 2012/ a v prípade otehotnenia,ako by mi vychádzala materská,budem mať vôbec na ňu nárok, a pod.?Mám v tom veľký zmätok. Do 31.3.2012 som pracovala v kuse od r.2002. Neviem, či sa mám ísť nejako pripoistiť, alebo mám ísť iba na úrad práce...
Veľmi pekne ďakujem za rady.
babenky aj ja mam otazocku, od 1.6 budem nezamestnana, posledne tri roky som pracovala u jedneho zamestnavatela, do kedy by som mohla otehotniet, aby som mala narok na matersku? dakujeeeeem 🙂
Prosim o radu.pracovny pomer mi skoncil 31,12,2016.a otehotnela som 11,1,2016.som este v 8.mesacnej lehote alebo nie?mam v tom chaos a povedali ze si mam pockat na rozhodnutie.dakujem
@diamant12101 Ahoj. Predpokladám, že si si pomýlila dátumy - pracovný pomer skončil 31.12.2015, otehotnela si 11.1.2016 -nie, nie si v ochrannej lehote - ochranná lehota znamená, že by si musela otehotnieť ešte počas aktívneho NP. Ak máš splnenú podmienku 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom tak by si sa mala čím skôr nejak zamestnať alebo si začať platiť DNP aby si mala nárok na MD a nie čakať.....Ale ako vidím ty už to nestíhaš - pravdepodobne už máš nástup na MD - no, "kto neskoro chodí....." Bohužiaľ neskoro si to začala riešiť.
ja uz som nastupila na matersku 23.8.2016 a datumi som si nepomilila.a zamestnat sa nemozem nakolko som uz skoro pred porodom.a podmienku splnam nakolko som pracovala dva roky.
@diamant12101 Takže tebe končí pracovný pomer 31.12.2016? Tak potom nie je o čom - máš normálne nárok na MD a už teraz v septembri by si mala dostať MD za 8/2016. Tebe zamestnanie trvá.....čiže sa ťa žiadna ochranná lehota netýka. Tak nepíš, že ti pracovný pomer "skončil"-keď trvá.
@diamant12101 prac.pomer ti bud skoncil k 31.12.2015 alebo este len skonci k 31.12.2016??
ja som taketo veci nikdy neriesila takze som to nemala ako vediet
@majusqa77 skoncil mi 31,12,2015
@diamant12101 Ako prepáč - čo si nevedela, že tvoj pracovný pomer trvá a neskončil? Ako mohol skončiť keď končí až 31.12.2016...... 😉 Stačí trošku logiky - nehnevaj sa. 😉 🙂
@evittam ja som to napisala dobre ale ste si to zle precitali
@diamant12101 Takže si si pomýlila dátumy - ako som už písala. A platí to čo som napísala v prvom príspevku pre teba.
@diamant12101 Si prečítaj svoj príspevok z 11.15 - píšeš" pracovný pomer skončil 31.12.2016!!!! Ja čítať viem a dobre.....
Tak si si datumy pomylila..a nechapem preco az teraz v 36.tt to zacinas riesit...a ze nemala si to ako vediet,automaticky ked si otehotnela tak si si mala zistovat vsetky informacie. A nie,pani 23.8. Nastupi na matersku a caka ze jej teraz pridu peniaze- materska,pre ktore ale za 9mes.nic neurobila..omg
no tak pardon.bola to otazka.a nepotrebujem aby ma tu niekto osocoval.a ja necakam na nic.ja som iba pytala.no vydim ze je tu vela mudrych hlav a vedia iba krytizovat.dakujem za odpovede
@diamant12101 nie si v ochrannej lehote a nabuduce si skontroluj datumy a nenavazaj sa, ze nevedia citat
Evittam vam v prvom prispevku odpovedala. Nejde o "mudre hlavy" ale pri vsetkej logike sa toto ani nikto v 36tt nemoze spytat hlavne po tom co uz nastupil beztak na matersku a je to cele passe.mohli ste sa skor informovat a mohli ste dostavat aspon ako take peniazky
mne nejde o to kolko budem dostavat,ja som iba potrebovala vediet ci som v ochranej lehote ale nie. a nic viac
@diamant12101 No prepáč, ja nikoho nikde neosočujem - pokiaľ viem a čítam tak ty ak by som to mala tak brať ako ty, tak ty si osočila mňa, že neviem čítať! Chcela som ti len dobre a poradiť. Ale ako vidím "za dobrotu na žobrotu" . Pekný deň prajem.
@diamant12101 A už keď som teda tá "múdra hlava" - tak ak by si sa začala zaujímať aspoň o niečo skôr tak si mohla mať materskú......Ale teraz predpokladám, že zase bude na vine štát a ten bude "tá sviňa" čo ti nič nedá ale len úbohých 200Eur od narodenia dieťaťa....Musela som.... 😉
@evittam sama ste napisala ze som si asi pomylila datumi a potom ste napisala ze kto chodi neskoro. to je ako napisane.aj ja prajem pekny den
mne nejde o to kto plati matersku ci stat alebo zamestnavatel. ja som iba chcela vediet ci som v lehote alebo nie.
@diamant12101 nie, niesi v ochrannej lehote. na matersku nemas narok
@diamant12101 Nejdem sa tu s niekým doťahovať ako s deckom v škôlke - sama si napísala, že som zle čítala - a to nie je pravda. A áno pravda je , že nedostaneš materskú lebo si za to môžeš sama-hotovo! A MD ti neplatí zamestnávateľ - to len pre tvoju informáciu a väčšiu skúsenosť. Nemám rada ak zo mňa niekto robí debila. Tak to nerob ani ty. Ďakujem.
Vsak ale vy ste si tie datumy aj naozaj pomylila :D lebo najprv ste napisala ze vam prac.pom.skoncil 31.1.2016- co teda este tento rok taky datum nebol pokial viem 🙂 takze tym padom nemohol uz skoncit. A potom ste sa opravila,ze to bol rok 2015, takze...nepomylila ste sa? Ona ak vam chcela dobre odpovedat tak potrebovala vediet aky rok to vlastne bol a ci uz pomer skoncil alebo neskoncil. Nebyt vasej poznamky ako ste si datumy nepomylila- co ste si teda pomylila,nikto by vam na to nic nenapisal.
@lauraa82 treba napisat dotaz na formular socialnej poistovne, spolu s celym casovym retazom. Ich odpoved je zavazna.
Uz som sa tu cela aj ja doploetla z tych romov :D proste nie ste bohuzial v ochrannej a to je to,co ste potrebovala vediet.
@mariankach No len ich odpoveď bude rovnaká - proste nemá nárok na MD. Bodka.
@evittam vy nerozumiete ze mne je jedno ci bude materska ale rodicak.a vyprosim si tu vetu nedostanes materskulebo si za to mozem sama.tak pardon.ja som nenni niaka chudera ktora caka na to kto jej co da alebo stat zaplati!!!!!

@sajmonkaf Škoda že to píšete do otázky, baby! Tu sa dá odpovedať len raz a vy stále oslovujete tú istú osobu. Aj mňa by zaujímala Gapina odpoveď... Keď jednu PNku skončíš, tak na druhú nárok nemáš, nie si už v ochrannej lehote. Takže z druhej by si nárok na maródku nemala vôbec. Ani na materské. Začni si riešiť DNP lebo dostaneš len rodičák. Či sa dá prejsť z jednej PN na druhú v rámci dvoch rôznych doktorov a diagnóz silno pochybujem, tu by ma práve zaujímalo, čo povedala gapa.
@tinasar Ty si dostala správnu odpoveď, bohužiaľ, musím len potvrdiť to čo napísala @alenah31, materské už žiadne, iba rodičovský príspevok od mesiaca narodenia dieťaťa.