icon

Aká je materská v prípade otehotnenia počas nezamestnanosti?

lauraa82
3. apr 2012

Ahojte, prosím Vás, vie mi niekto poradiť, ako to je, keď som momentálne nezamestnaná /od 1.apríla 2012/ a v prípade otehotnenia,ako by mi vychádzala materská,budem mať vôbec na ňu nárok, a pod.?Mám v tom veľký zmätok. Do 31.3.2012 som pracovala v kuse od r.2002. Neviem, či sa mám ísť nejako pripoistiť, alebo mám ísť iba na úrad práce...
Veľmi pekne ďakujem za rady.

lalia87
5. sep 2016

@lalia87 ano sak cela som sa uz aj ja doplietla lebo som sa to snazila polopatisticky vysvetlit ale sak to je jedno,lebo aj tak budeme najhorsie

evittam
5. sep 2016

@lalia87 No, veď to som jej napísala hneď - ale už som bola v tom momente "negramotná"... 😉 😀

diamant12101
5. sep 2016

@evittam ja som nic ine nechcela ani vediet a nie to tu takto rozmazavat

mariankach
5. sep 2016

@evittam viac veci som si myslela aj ja a to som od fachu 😉. Odporucam napisat, menilo sa vela zakonov.

evittam
5. sep 2016

@diamant12101 Ale tu nejde o to - sa ukľudni. Ide o to, že keby si sa začala trošku skôr zaujímať ako a čo tak si mohla mať MD - z toho čo si TY zaplatila tomuto štátu a zaslúžila by si si to.....To je celé - človek chce fakt len dobre a ešte je za blba - no nevadí. Užívaj si a kašli na to. 😉

evittam
5. sep 2016

@mariankach Po prvé - jej PP skončil 31.12.2015, otehotnela 11.1.2016 - nie je v ochrannej lehote, medzi tým nič - až nástup na MD 23.8.2016 - čiže ak aj spĺňa hlavnú podmienku nároku na MD a to 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom, nespĺňa ďalšiu dôležitú podmienku a to buď 1. ochranná lehota 8 mesiacov, 2.Aktívne NP. Hotovo - žiadny nárok na MD. 😉

mariankach
5. sep 2016

@evittam
@lalia87 baby necitala som diskusiu dozadu, ani ma nezaujima, ale fakt je, ze ja nebyt rad od zienok zo socialnej poistovne, porobila by som kopec chyb...vobec sa tu nezapodievajte blbymi komentami, hlavne nie v tak citlivej veci ako su peniazky pre vas a rodinu.
Drzim palce 😎.

mariankach
5. sep 2016

@evittam kazdy pise svoju radu, uz si ju odprezentovala, dakujem. Ja som napisala tu svoju 😉.

evittam
5. sep 2016

@diamant12101 A ešte jedna vec - nikto ťa tu za "niaku chuderu" neoznačil. Ach jááááj, radšej si fakt mala napísať na tú SP.....Nevadí, ži svoj život v pohode a neútoč tu na slušných ľudí, ktorí ti chceli len pomôcť a poradiť. 😉

diamant12101
5. sep 2016

ja som riesila ine veci.nebola som na SK a este ktomu mi zistili tehotenstvo az ked som bola uz 16 tyzdni.takze uz som hlavne riesila zdravie babetka nakolko som bola po operacii a dotoho tehotenstvo

diamant12101
5. sep 2016

ja som na nikoho neutocila

evittam
5. sep 2016

@mariankach Tak ty si jedna z tých "šťastných", nakoľko ti poradili ženy na SP - tomu sa mi ťažko verí po mojich skúsenostiach...bohužiaľ. Samá slovenská závisť a ak som aj chcela radu tak tá inteligentnejšia mi dala odpoveď - citujem: ...."chcete zneužívať štát"....fakt smiešne......Ale úprimne ti závidím tvoju vieru v správnosť rád pracovníčok v SP - česť výnimkám. Mne jedna tvrdila niečo čo mi "nepasovalo" - informovala som sa u rokmi overenej vedúcej oddelenia a tá sa nestíhala čudovať, čo za bludy jej podriadená dokázala niekomu poradiť a tvrdiť-takže len toľko z vlastnej skúsenosti.

evittam
5. sep 2016

@diamant12101 Ale stále ak by si to riešila skôr a mala si splnenú hlavnú podmienku si mohla mať nárok na MD - ale to len pre tvoju informáciu. Tebe je to jedno takže nejde o nič. A ja som tiež na teba neútočila. Ty si mne napísala, že sa mám naučiť čítať.

diamant12101
5. sep 2016

ja som nenapisala ze sa MATE naucit citat ale ze to bolo zle precitane.

lalia87
5. sep 2016

@mariankach ja by som nereagovala vobec,ale vie ma rozcertit ked niekto sa snazi niekomu podat pomocnu radu a niekto sa tu s nim zacne dohadovat,ako si dotycny co zle precital a pritom si neprizna zakladnu vec,ze sa jednoducho v prispevku pomylil. O nic ine neslo 🙂

mariankach
5. sep 2016

@lalia87 ja by som sa na MK na take veci vobec nepytala...

majusqa77
5. sep 2016

@evittam a toto su presne tie chvile, ked si poviem, ze serem na vsetko radenie tu.. ..a naco? clovek sa snazi a este je zly... 🙂

evittam
5. sep 2016

@diamant12101 No ale nebolo to ZLE prečítané - ty si to ZLE napísala - bodka, koniec, hotovo.
Ale vieš čo, nájdi si iného kto ti poradí-lebo akokoľvek sa tu človek snaží pomôcť tak ostane za sprostého. Pekný deň ti prajem.

evittam
5. sep 2016

@majusqa77 No asi tak nejak...... 😉

evittam
5. sep 2016

@mariankach Nič v zlom a kde sa chceš pýtať - priamo na kompetentných úradoch .... 😀 😀 😀 😀

majusqa77
5. sep 2016

@evittam jj. soc.poist a UP 🙂

evittam
5. sep 2016

@majusqa77 😀 😀 😀 ...a zabudla si na "odborníčky" na DÚ...😀

majusqa77
5. sep 2016

@evittam ja som tam bola raz.. ..stacilo.. ..co sa da riesim radsej elektronicky (vdakabohu, ze uz spustili elektronicke podavanie ziadosti), lebo by som tu tetu na UP asi uhryzla uz...

evittam
5. sep 2016

@majusqa77 Mi hovor.....mám tiež svoje skúsenosti.....a hlavne ak ti z DU pošlú "lajtsro" - upozornenie s okrúhlou pečiatkou na 3 strany - ty sa prídeš informovať kde si spravila chybu (veď nie som neomylná) a ledva z VŠ fešanda ti povie, že ona nevie, ale len jej "svieti hviezdička v PC" a to sa mi stalo aj s oveľa staršou daňovou poradkyňou, ktorá mala na starosti môjho klienta - vedia tam väčšinou veľké h....-česť výnimkám. A ešte ťa aj vytočia..... 😠

majusqa77
5. sep 2016

@evittam 🙂 udel uctovnikov 🙂)))) my sme dlho patrili pod vybrane danove subjekty a tam bola uplne uzasna spravkyna dane.. ..teraz ani neviem koho mame :P

evittam
5. sep 2016

@majusqa77 No veď to - len ma dávnejšie vedelo pekne nas..ť keď ťa išla poúčať "šťanda", ktorá účtovníctvo videla len na VŠ ako teóriu a dostala miesto na DU len preto lebo má VŠ a vie o tom prakticky prd....a ešte ti to na rovinu povie a platím ju z mojich daní..... 😖

mariankach
5. sep 2016

@majusqa77
@evittam tak to skoda, ja som mala vzdy len dobre skusenosti, presne som zadala vsetky vstupne udaje, co nebolo uplne jasne, dozistila som telefonicky...viacmenej som si potvrdzovala svoje nastudovane veci a semtam som ich mala zle pochopene(zo zakonov) z mojej strany, cize mi to pomohlo, vsetko prebiehalo rychlo a elektronicky, vramci 1 pracovneho dna. Maily som mala odlozene a v pripade potreby som sa k nim vratila, ked som veci riesila dalej. Momentalne som mala zlozitejsiu situaciu a som im vdacna za osvetlenie riesenia, inak by som porobila kiksy..som vdacna ako socialnej poistovni, tak i nup 🙂. Samozrejme, kazdy sme iny a mame inu formu komunikacie, mam pracovnicky, s ktorymi komunikujem i ja radsej a pokial je mozne, obraciam sa na ne..tot moja skusenost🙂)).

evittam
5. sep 2016

@mariankach No ako som ti napísala - pri osobnom kontakte si mala len šťastie. Čo sa týka elektronickej komunikácie - tam je jasné, že ti musia odpovedať profesionálne a správne - o tom som nepísala. 😉 Ja vždy komunikujem slušne a normálne ale ak pri zadaní vstupných údajov a otázke, či sa môže dotyčná napríklad prihlásiť ešte na DNP a k niečomu jej to pomôže na teba pracovníčka najskôr pozerá ako "tela na nové vráta", potom ak príde na to, že ty tomu rozumieš a potrebuješ len odpoveď ohladne časového horizontu tak s tebou vôbec skoro nekomunikuje a nakoniec ti urazene povie, že chceš okrádať systém?! A ide to z jej peňazí či z peňazí danej poistenkyne, ktorá to roky odvádzala - píííííp..... 😉

mariankach
6. sep 2016

@evittam juuj ja osobne nie..nechce sa mi stat v rade..a ani som to neskusala. Ale kazdopadne tato temicka bola na pomoc zienke s tym, ake ma naroky a ake su sposoby dopatrania sa k infoskam. Poradili ste jej dobre, ale napriklad uz i mne sa stalo (cca 5 rokov dozadu), ze mi zle tu na MK poradila jedna baba, co bola viacmenej profi, resp. mala som z toho na socialke potom vazny pruser, takze urcite by som si najskor sama nastudovala podmienky narokov, dala dotazy (pisomne) na dane institucie cez ich formulare s retazovou odpovedou a potvrdila si pripadne uz potom vsetko osobne 🙂...

zuzka3
1. jan 2017

ahojte, potrebovala by som poradit - k 28.2.2017 mi skonci trvaly pracovny pomer, ktory trval viac ako 270 dni, v pripade, ze nenastupim do novej prace (co este neviem), budem poberat davku v nezamestnanosti. Ak by som otehotnela, budem dostavat materske? Pokial ano, z coho sa bude pocitat? Bude sa na mna vztahovat ochranna lehota, alebo vobec nie? Dakujem