Aká je materská v prípade otehotnenia počas nezamestnanosti?
Ahojte, prosím Vás, vie mi niekto poradiť, ako to je, keď som momentálne nezamestnaná /od 1.apríla 2012/ a v prípade otehotnenia,ako by mi vychádzala materská,budem mať vôbec na ňu nárok, a pod.?Mám v tom veľký zmätok. Do 31.3.2012 som pracovala v kuse od r.2002. Neviem, či sa mám ísť nejako pripoistiť, alebo mám ísť iba na úrad práce...
Veľmi pekne ďakujem za rady.
@zuzka3 na davk v nezamestnanosti potrebujes 730 dni ak by si otehotnela pocas trvania pracovneho pomeru tak budes mat narok aj na materske
@loginexistuje davku v nezamestnanosti dostanem, bola som zamestnana viac ako dva roky. Len sa neviem dopatrat k tomu, ci sa materska rata aj z davky v nezamestnanosti, alebo nie. Pripadne ak by som bola napriklad 3 mes nezamestnana, potom znova zamestnana a otehotniem, tak z coho sa bude pocitat materske.
caute kocky prosim vas som 5 rokov zamestnana v jednej firme a k 30.6. rusia moje miesto...chcela by som dovtedy otehotniet ale ak by som to nestihla a otehotnela az potom ako nezamestnana uz nebudem v ochrannej lehote a dostanem len minimalnu matersku? a kebyze sa niekde zamestnam na mesiac ze by som bola znova v ochrannej lehote bude sa mi rata materska z predosleho roka? dakujem krasne za vase rady
@nikoleta_rapko Ak nebudeš v ochrannej lehote tak nedostaneš žiadnu MD. Ak sa ti nepodarí otehotnieť do skončenia PP a chcela by si napr.najvyššiu MD tak by bolo dobré sa zamestnať na 90dní bez PN a OČR u nového zamestnávateľa na max.VZ a MD by bola počítaná z nového platu.
A ak sa ti aj podarí otehotnieť tak nástup na MD by si mala v r.2018, čiže MD by sa ti počítala z príjmu za r.2017.
@evittam dakujem ale nechapem poslednu vetu co by bolo zle na tom keby sa mi materska ratala z 2016? ved tam som predsa bola normalne zamestnana
@nikoleta_rapko No veď nič - nič nepíšem, že by bolo na tom niečo zlé - ale to by si musela stihnúť nastúpiť na MD v r.2017. A záleží od výšky tvojho platu - ak by si bola spokojná s výškou MD - tak v pohode. Ja som ti len napísala možnosť ako máš šancu mať aj max.MD, teda ak ju nemáš zo zamestnania.....
@evittam Ahoj Evita prepac ze ta otravujem ale tusim sa v tom vyznas 🙂 ak by som si po skonceni pracovneho pomeru platila DNP v maximalnej sume (mala slusny plat takze aj z platu by mi taka materska vysla) a platila by som si to hned od skoncenia PP takze by som splnila lehotu 26tyzdnov mala by som anrok na matersku? a ak ano tak v normalnej hodnote alebo minimum? dakujem krasne 🙂
@nikoleta_rapko V takej hodnote z akého VZ by si si platila DNP.
Dobry den! Mala by som otazku.... Dala som vypoved 10.augusta 2017 a poberam davku v nezamestnanosti... Tym padom nemocensku davku nemam platenu cca 3mesiace.... V septembri som otehotnela, a do februára poberam davku v nezamestnanosti, ale ostatne mesiace kym sa mi babo narodi, nedostanem nic :( mam narok daako na matersku alebo je daaka sanca nato, keby som sa dakde zamestnala od kedy mozem ist na PN? Alebo ako mam riesit tuto situaciu aby som neostala bez penazi tolko mesiacov? Dakujem za odpovede
@monikasz86 treba sa zamestnat a splnit podmienku 270dni poistenia za posledne 2 roky
@majusqa77 ale ja som uz tehotna.... Tych 270 dni uz nestihnem 🙂 ale co ked sa zamestnam... Aj daco take som citala ze pred porodom odrobenych 90 dni, tym padom 90 dni plati zamestnavatel nemocenske a mam narok na matersku..... Alebo to sa da, ze ja sa k predoslemu zamestnavatelovi mozem vratit hocikedy.... Ze by som sla naspat na 3mesiace,potom PN a aj keby nemam narok na matersku, ale neostanem bez penazi od Marca do juna..... Dakedy daco existuje?
@monikasz86 pises, ze si dala vypoved 10.8.2017 . Tak oreco by si ku dnu porodu nemohla mat 270 dni za posledne 2 roky?
@majusqa77 lebo nechcem cele tehotenstvo robit.... Ja som zdravotna sestra tak Max.do 4.mesiaca
@majusqa77 chcem to vediet, keby som sa teraz vratila do nemocnice na 3mesiace,kedze som 1mesiac tehotna, aj to na pol. Uvazok lebo mam doma 3rocneho s na este a dost casto je chory, tak po 3mesiacoch co je skusobna doba by som sla na rizikove a aj ked nemam narok na matersku ale daake peniazky by som dostala a v kuse.... A este aj z poistenia by som mala daake peniazky po ukonceni PN.... Tak tolko chcem vediet ci sa toto da a co so zamestnavatelom? Mam povedat ze som tehotna alebo iba potom....
@majusqa77 a 270 dni by som do porodu nestihla kedze keby som aj robila do konca, som mesiac tehotna.... Ostava mi 8mesiacov.... To je cca 240 dni.... Presne nestiham.... 🙂
@monikasz86 ak mas termin v maji, tak od maja 2016 do konca pp dni nic?
@monikasz86 Presne ako pise
@majusqa77 . Ty konečne pochop,ze musis mat 270dni NP za posledné dva roky pred porodom.
No ja to nemam... Ja to chapem... Nejde mi o matersku ale o to aby som dostala este od Marca daco do porodu.... A to PN... Alebo daco aby sme sa uzivili.... Lebo ak ostatnem doma tak a nejdem robit nemam narok na nic...dakujem vám za odpovede....
@monikasz86 Akoze "to nemáš"? Si dala vypoved 10.8.2017. Od kedy si pracovala. Alebo takto-co bolo od maja 2016?
Pokial si na podpore ziadna PN.
@monikasz86 Aha, ako čítam ty si bola asi na RD a PP trval...cize sa ti to pocita.😉
@monikasz86 Cize tu nam najlepsie pomoze @zalka.😉
No ja som robila, mala pracovny pomer, zo zamestnania Isla na matersku, potom RD... Ta mi koncila 28.6.2017.... Potom som si vycerpala dovolenky a dala vypoved, kedze maly je casto chory a neuznali nam predlzene RD.... Takze 10.8.2017 som dala vypoved... A od 11.8.som zaevidovana na urade a poberam davku v nezamestnanosti.... Do februára.... A pani mi vravela keby som otehotnela ja od Marca do porodu nedostanem nic..... Tak zato rozmyslam ze by som sa vratila do nemocnice na pol. Uvazok, tj. 6sluzieb za mesiac, na 3mesiace,aby som mohla ist na PN v tehotenstve.... A vtedy mam zaruceni daaky prijem do porodu.... A do 4.mesiaca tehu by som akoze robila.... Viem ze narok na matersku nemam, ale mne ide o to aby som 4mesiace neostala bez penazi..... A neviem ci mozem povedat zamestnavatelovi ze som tehotna.... No neviem....
A narok na MD nemam kedze pozeraju posledne 2roky a v nezamestnanosti sa neplati nemocenske... Takze za mna uz nikto neplati od 11.8.2017.....
@monikasz86 ale ked sa zamestnas, aj ked len na 1 den ti narok vznikne. Pocitaju sa aj dni na rs ak trval pp
@monikasz86 Ved citaj s porozumením co piseme. Tebe sa počítajú aj dni na RD. Ako nezamestnanej uz nie. Cize ty mas za len za tento rok 222dni NP. Pocita sa obdobie za posl.dva roky pred porodom, cize ty podmienku 270dni splnas. Teraz sa uz stačí len zamestnat aj na jeden den ako píše
@majusqa77 . Aby si vlastne splnala dalsiu podmienku naroku na MD-aktivne NP.

@zuzka3 ochranna lehota = v case skoncenia prac.pomeru musis byt tehotna