Aká je materská v prípade otehotnenia počas nezamestnanosti?
Ahojte, prosím Vás, vie mi niekto poradiť, ako to je, keď som momentálne nezamestnaná /od 1.apríla 2012/ a v prípade otehotnenia,ako by mi vychádzala materská,budem mať vôbec na ňu nárok, a pod.?Mám v tom veľký zmätok. Do 31.3.2012 som pracovala v kuse od r.2002. Neviem, či sa mám ísť nejako pripoistiť, alebo mám ísť iba na úrad práce...
Veľmi pekne ďakujem za rady.
@evittam ja som nic ine nechcela ani vediet a nie to tu takto rozmazavat
@evittam viac veci som si myslela aj ja a to som od fachu 😉. Odporucam napisat, menilo sa vela zakonov.
@diamant12101 Ale tu nejde o to - sa ukľudni. Ide o to, že keby si sa začala trošku skôr zaujímať ako a čo tak si mohla mať MD - z toho čo si TY zaplatila tomuto štátu a zaslúžila by si si to.....To je celé - človek chce fakt len dobre a ešte je za blba - no nevadí. Užívaj si a kašli na to. 😉
@mariankach Po prvé - jej PP skončil 31.12.2015, otehotnela 11.1.2016 - nie je v ochrannej lehote, medzi tým nič - až nástup na MD 23.8.2016 - čiže ak aj spĺňa hlavnú podmienku nároku na MD a to 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom, nespĺňa ďalšiu dôležitú podmienku a to buď 1. ochranná lehota 8 mesiacov, 2.Aktívne NP. Hotovo - žiadny nárok na MD. 😉
@evittam kazdy pise svoju radu, uz si ju odprezentovala, dakujem. Ja som napisala tu svoju 😉.
@diamant12101 A ešte jedna vec - nikto ťa tu za "niaku chuderu" neoznačil. Ach jááááj, radšej si fakt mala napísať na tú SP.....Nevadí, ži svoj život v pohode a neútoč tu na slušných ľudí, ktorí ti chceli len pomôcť a poradiť. 😉
ja som riesila ine veci.nebola som na SK a este ktomu mi zistili tehotenstvo az ked som bola uz 16 tyzdni.takze uz som hlavne riesila zdravie babetka nakolko som bola po operacii a dotoho tehotenstvo
ja som na nikoho neutocila
@mariankach Tak ty si jedna z tých "šťastných", nakoľko ti poradili ženy na SP - tomu sa mi ťažko verí po mojich skúsenostiach...bohužiaľ. Samá slovenská závisť a ak som aj chcela radu tak tá inteligentnejšia mi dala odpoveď - citujem: ...."chcete zneužívať štát"....fakt smiešne......Ale úprimne ti závidím tvoju vieru v správnosť rád pracovníčok v SP - česť výnimkám. Mne jedna tvrdila niečo čo mi "nepasovalo" - informovala som sa u rokmi overenej vedúcej oddelenia a tá sa nestíhala čudovať, čo za bludy jej podriadená dokázala niekomu poradiť a tvrdiť-takže len toľko z vlastnej skúsenosti.
@diamant12101 Ale stále ak by si to riešila skôr a mala si splnenú hlavnú podmienku si mohla mať nárok na MD - ale to len pre tvoju informáciu. Tebe je to jedno takže nejde o nič. A ja som tiež na teba neútočila. Ty si mne napísala, že sa mám naučiť čítať.
ja som nenapisala ze sa MATE naucit citat ale ze to bolo zle precitane.
@mariankach ja by som nereagovala vobec,ale vie ma rozcertit ked niekto sa snazi niekomu podat pomocnu radu a niekto sa tu s nim zacne dohadovat,ako si dotycny co zle precital a pritom si neprizna zakladnu vec,ze sa jednoducho v prispevku pomylil. O nic ine neslo 🙂
@lalia87 ja by som sa na MK na take veci vobec nepytala...
@diamant12101 No ale nebolo to ZLE prečítané - ty si to ZLE napísala - bodka, koniec, hotovo.
Ale vieš čo, nájdi si iného kto ti poradí-lebo akokoľvek sa tu človek snaží pomôcť tak ostane za sprostého. Pekný deň ti prajem.
@mariankach Nič v zlom a kde sa chceš pýtať - priamo na kompetentných úradoch .... 😀 😀 😀 😀
@majusqa77 Mi hovor.....mám tiež svoje skúsenosti.....a hlavne ak ti z DU pošlú "lajtsro" - upozornenie s okrúhlou pečiatkou na 3 strany - ty sa prídeš informovať kde si spravila chybu (veď nie som neomylná) a ledva z VŠ fešanda ti povie, že ona nevie, ale len jej "svieti hviezdička v PC" a to sa mi stalo aj s oveľa staršou daňovou poradkyňou, ktorá mala na starosti môjho klienta - vedia tam väčšinou veľké h....-česť výnimkám. A ešte ťa aj vytočia..... 😠
@majusqa77
@evittam tak to skoda, ja som mala vzdy len dobre skusenosti, presne som zadala vsetky vstupne udaje, co nebolo uplne jasne, dozistila som telefonicky...viacmenej som si potvrdzovala svoje nastudovane veci a semtam som ich mala zle pochopene(zo zakonov) z mojej strany, cize mi to pomohlo, vsetko prebiehalo rychlo a elektronicky, vramci 1 pracovneho dna. Maily som mala odlozene a v pripade potreby som sa k nim vratila, ked som veci riesila dalej. Momentalne som mala zlozitejsiu situaciu a som im vdacna za osvetlenie riesenia, inak by som porobila kiksy..som vdacna ako socialnej poistovni, tak i nup 🙂. Samozrejme, kazdy sme iny a mame inu formu komunikacie, mam pracovnicky, s ktorymi komunikujem i ja radsej a pokial je mozne, obraciam sa na ne..tot moja skusenost🙂)).
@mariankach No ako som ti napísala - pri osobnom kontakte si mala len šťastie. Čo sa týka elektronickej komunikácie - tam je jasné, že ti musia odpovedať profesionálne a správne - o tom som nepísala. 😉 Ja vždy komunikujem slušne a normálne ale ak pri zadaní vstupných údajov a otázke, či sa môže dotyčná napríklad prihlásiť ešte na DNP a k niečomu jej to pomôže na teba pracovníčka najskôr pozerá ako "tela na nové vráta", potom ak príde na to, že ty tomu rozumieš a potrebuješ len odpoveď ohladne časového horizontu tak s tebou vôbec skoro nekomunikuje a nakoniec ti urazene povie, že chceš okrádať systém?! A ide to z jej peňazí či z peňazí danej poistenkyne, ktorá to roky odvádzala - píííííp..... 😉
@evittam juuj ja osobne nie..nechce sa mi stat v rade..a ani som to neskusala. Ale kazdopadne tato temicka bola na pomoc zienke s tym, ake ma naroky a ake su sposoby dopatrania sa k infoskam. Poradili ste jej dobre, ale napriklad uz i mne sa stalo (cca 5 rokov dozadu), ze mi zle tu na MK poradila jedna baba, co bola viacmenej profi, resp. mala som z toho na socialke potom vazny pruser, takze urcite by som si najskor sama nastudovala podmienky narokov, dala dotazy (pisomne) na dane institucie cez ich formulare s retazovou odpovedou a potvrdila si pripadne uz potom vsetko osobne 🙂...
ahojte, potrebovala by som poradit - k 28.2.2017 mi skonci trvaly pracovny pomer, ktory trval viac ako 270 dni, v pripade, ze nenastupim do novej prace (co este neviem), budem poberat davku v nezamestnanosti. Ak by som otehotnela, budem dostavat materske? Pokial ano, z coho sa bude pocitat? Bude sa na mna vztahovat ochranna lehota, alebo vobec nie? Dakujem

@lalia87 ano sak cela som sa uz aj ja doplietla lebo som sa to snazila polopatisticky vysvetlit ale sak to je jedno,lebo aj tak budeme najhorsie