icon

Aká je výška maximálnej materskej v roku 2013?

susanne6
27. feb 2013

ahojte, berie niekto maximálnu materskú v roku 2013? (z DNP) Ak ano, aká je výška?

silsil
24. máj 2013

@denide tu nejde o prijem v čistom, ale o tvoj plat v hrubom, ak zarabas mesacne nad 1179eur, tak budes mat max. matersku

kandrea
24. máj 2013

@susanne6 prosím ťa ale ako sa dá zmeniť diagnoza?...bez toho aby sa zrušila marodka....ked je nová diagnoza tak sa náhodou nevypisuje úplne nová marodka?...aspon mne lekárka hovorila že sa to nedá že to mi musí dať novú marodku...ďakujem

susanne6
autor
25. máj 2013

viem,že kámoške počas PN menila lekárka diagnozu, len uvažujem,že rizikové tehotenstvo aj tak vypisuje gynekolog, takže máš pravdu, neviem ako to je.

tadaminka
25. máj 2013

caute, kedy posiela socialka rozhodnutie o vyske materskeho? ked som isla na matersku 16.5. kedy mi asi pride od nich papier ze kolko budem dostavat?

moon1979
25. máj 2013

@tadaminka do 60 dní v komplikovanom prípade aj dlhšie ... ale snažia sa zmestiť do 30 dní ...

tadaminka
25. máj 2013

@moon1979 no zbohom, takze to mi asi skor pridu peniaze ako papier, ak som sla na matersku v polke mesiaca tak to mi pride polovica vyplaty a polka materskej za ten mesiac?

moon1979
25. máj 2013

@tadaminka ak nebude nejaká nezrovnalosť v SP tak ano 🙂

speedy25
3. jún 2013
ericek
9. júl 2013

ahojte baby, chcela by som sa len uistiť, či myslím dobre...kamarátka má dosť vysoký príjem a určite bude poberať max.výšku materskej...dobrovolné poistenie je pre ňu asi zbytočné, že??? ďakujem Erika

ericek
9. júl 2013

@zuzana909 ahojte baby, chcela by som sa len uistiť, či myslím dobre...kamarátka má dosť vysoký príjem a určite bude poberať max.výšku materskej...dobrovolné poistenie je pre ňu asi zbytočné, že??? ďakujem Erika

dena1973
9. júl 2013

@ericek
maximálny denný vymeriavací základ pre výpočet materského je = 38,7617 € (max. odvod za 1 deň na nem. poistenie)
materská sa počíta 65% z denného vymeriavacieho základu = 25,20 €
ak má mesiac napr. 30 dní vycádza to na = 756,- €

V takomto prípade je DNP(dobrovoľné nem. poistenie) zbytočné...

ericek
10. júl 2013

@dena1973 ďakujem veľmi pekne 🙂

andrea28380
2. aug 2013

ahojte, veľmi rada by som sa poradila, nakoľko sa mi podarilo otehotnieť veľmi skoro po prvom bábätku - syn sa narodil 24.5.2012 a teraz som už znova 🙂 tehotná - TP 25.1.2014 - vôbec neviem, ako je to možné, ale vraj mi bude vyplácaná materská z vymeriavacieho základu 37,1585 (túto info som dostala z personálneho vo firme - vraj je to VZ z r. 2012) a ja som vlastne v r. 2012 odpracovala zrejme necelý január, február - kde som 23. 2 nastúpila PN a nástup na MD som mala 2.4.2012. Je to vôbec možné ? U toho istého zamestnávateľa pracujem 7 rokov a prvá materská mi vyšla z VZ 31,9814 (to bolo z r. 2011, ktorý som celý pracovala). Som z toho jeleň 😲

dena1973
3. aug 2013

@andrea28380 Na materské by ste mali nastúpiť 14.12.2013 (6 týždňov pred pôrodom-ak termín prav.pôrodu je 25.1.2014). V takomto prípade by sa mal brať na výpočet materského rok 2012. Ak ste v roku 2012 neodpracovali vo firme 90 dní, tak výpočet materského bude z pravdepobobného vym. základu. Pravdepodobný VZ je suma zodpovedajúca jednej tridsatine minimálneho VZ (od 1.1. do 31.12. 2013 = 13,1000 EUR).
PDVZ sa určí vtedy,ak zamestnanec, ktorý v aktuálnom nemocenskom poistení pred vznikom dôvodu na poskytnutie nemocenskej dávky nedosiahol 90 dní platenia poistného na nemocenské poistenie, ani v rozhodujúcom období, ktorým je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, nedosiahol 90 dní platenia poistného na nemocenské poistenie u iných zamestnávateľov

andrea28380
7. aug 2013

Ďakujem za odpoveď.

luc126
10. aug 2013

Ahojte, mozem mi niekto poradit... ? 20.10.2013 mi konci rodicovska dovolenka a zamestnavatel mi jemne naznacil, ze uz nemaju pre mna volne miesto. 😖 Zatial som este neni znova tehotna, ale pokusame sa. Pomohlo by mi sa hodit na PN.ku po tom 20.10. ,aby som natiahla cas a nemohol ma prepustit?
A dalsia alternativa.. ak by sa mi podarilo do 20.10. byt tehotna a dam sa na rizikove, z coho sa mi bude pocitat materska? ( tu prvu som mala maximalnu). dakujem za rady 🙂

jamajka23
18. aug 2013

ahojte, cakam babatko som v druhom mesiaci a este pracujem ale neviem kolko sa pocita materska,ci to zavisi podla toho kolko mam odrobenych rokov alebo podla coho potom?

dena1973
18. aug 2013

@jamajka23 1. podmienka je: poistný pomer na nemocenské poistenie
2.najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom ◦ započítava sa predchádzajúce obdobie akéhokoľvek ukončeného nemocenského poistenia
◦ započítava sa aj obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky a obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby z dôvodu nároku na rodičovský príspevok
- nástup na materské je 6 - 8 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu. Ak budeš v ochrannej lehote, tak musíš nastúpiť presne 6 týž. pred očak. dňom pôrodu.
Ochranná lehota: v prípade poistenkyne, ktorej nemocenské poistenie zaniklo v období tehotenstva je osem mesiacov
Ak nastúpiš na materské v roku 2014 a ak splníš vyššie uvedené podmienky, tak sa ti bude materské počítať z príjmu z roku 2013 (za predpokladu, že sa nezmení zákon o soc. poistení).

dzejny22
27. aug 2013

ahojte baby, viete mi prosím niektorá poradiť...momentálne som na RD (do 09.11.2014), snažíme sa o druhé bábätko a preto ma zaujíma, či je možnosť ako dostávať potom maximálnu materskú. Som zamestnaná, takže ak nastúpim na materskú ešte počas trvania rodičovskej dovolenky, mala by sa mi materská počítať z predpokladaného príjmu zo zamestnania (mala som hrubú mzdu cca 450eur, čiže materská bude nič moc). Pomôže mi ak sa pred nástupom na materskú prihlásim na DNP???

cynthie
30. aug 2013
Používateľ cynthie je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cynthie.

ahojte baby, ja by som mala taku otazku, ze kedy treba zacat vybavovat matersku a kde? ja som vypisana na 3. aprila. niecio take som citala,ze treba cim skor, lebo vtedy sa da vybavit vyssi pridavok. prosim vas pomozte mi.

dena1973
30. aug 2013

@cynthie odpovedala som ti už v otázke: Vybavovanie materskej a rodičovského príspevku 😉 Pýtaš sa v 2x to isté... 😉

melisska
6. sep 2013

dobry den, dobre si myslim, ked pojdem z pn na matersku v 32 tt tak ju budem mat o dva tyzdne kratsie akoby som isla v 34 tt, tak myslim, tych 34 tt sa mi zacne ratat od 32 tt?
nieje lapsie ostat pn a ist na matersku v 34tt?

sonek
6. sep 2013

@melisska
Ja som presne rovnako to pochopila a preto idem v 34tt .. lebo tie 2 tyzdne dostavas tych 35% z vyplaty a kebyze ides v 32tt, tak prides o to.. ze?

dena1973
6. sep 2013

@sonek Materské sa vypláca od začiatku 65 % z VZ.
@melisska Lepšie je ostať na PN a na materskú nastúpiť 6 týždňov pred pôrodom - to si dobre pochopila.

adinka77
6. sep 2013

@dena1973 chcem sa spýtať ako sa mi bude počítať materská,som šiesty rok zamestnaná ale od 8.7. som kvôli problémom v tehotenstve na PN,bude sa materská počítať z PN-ky?alebo ako to je?možno už budem na PN dokonca.ďakujem

dena1973
6. sep 2013

@adinka77 Z PN(nemocenského) sa ti nemôže počítať materské, pretože v tom čase zamestnávateľ nerobí odvody.Príjem sa ti môže počítať iba z príjmu (odvodov na nem. poistenie) od zamestnávateľa....Ak nastúpiš na materské ešte v roku 2013 materské sa bude počítať z roku 2012. V prípade, že nástup na materské máš v roku 2014, tak zase z roku 2013 (obdobie od 01.01.2013-07.07.2013).

adinka77
6. sep 2013

@dena1973 Ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie 🙂

dena1973
6. sep 2013

@adinka77 Aj na budúce.... 😉

edusik
22. sep 2013

ja sa nechcem nič pýtať, len si potrebujem zahromžiť - na kiu onú je stanovený max vymeriavací základ? Vzdelaní a dobre zarábajúci ľudia sú stále v tejto spoločnosti len utláčaní a špekulantom a cigáňom sa žije ako v rozprávke, ja mesačne odvediem tomuto štátu cez 900 Eur + to čo odvedie za mňa ešte zamestnávateľ a čo za to dostanete? Príjmový bloček od lekára 😠

hallie
22. sep 2013

@edusik no, aj nas s muzom to stve. Najma ak makam uz 10 rokov a z toho 8 rokov odvadzam slusne peniaze... ☹ Potom je to u nas lahka matika - ja ako lepsie zarabajuca v nasej dvojici mozem zrejme zabudnut na dlhsiu matersku... Aspon mam takeho zamestnavatela, ze sa to bude dat aj s babatkom 🙂