icon

Aká je výška maximálnej materskej v roku 2013?

susanne6
27. feb 2013

ahojte, berie niekto maximálnu materskú v roku 2013? (z DNP) Ak ano, aká je výška?

Strana
z3
edusik
22. sep 2013

@hallie ja som na tom podobne, manžel zarába dobre - ale nie na papieri, ja zarábam síce trocha viac ako on dostáva na ruku, ale čo mám z toho keď sa konečne chcem ako 33-ročná venovať na plno rodine? nič, len ak si chceš zachovať štandard, tak zas sa budem musieť po roku a pol vrátiť do práce ako po prvej materskej... hypotéka nepočká a rodičovský nebude stačiť ani na tú hypotéku nie to ešte na nájom a stravu... ja mám našťastie tiež prácu a hlavne šéfa, ktorý povedal, že veď nie je problém viete robiť aj z domu, ale ak k tomu dôjde, tak to bude úplná strata súkromnia a pohody...

eimuska
10. okt 2013

ahojte, mám otázočku. Termín pôrodu mám 10,5,2014. Ak by som išla na PN v januári ako by sa mi prerátala materská?
Nebude nižšia ako keby som vydržala v práci do konca marca?

dena1973
10. okt 2013

@eimuska Predpokladám, že podmienku 270 dní poistenia pred pôrodom máš splnenú.... Ak nastúpiš na nemocenské v januári a ku dňu nástupu na PN budeš mať odpracovaných 90 dní (bez PN, OČR....- čo zrejme už máš), tak sa ti bude počítať z príjmu z terajšej firmy a to z roku 2013. Nástup na materské bude tiež v roku 2014, takže príjem na výpočet materského bude taktiež r. 2013. Ak by si vydržala pracovať a nastúpila by si na materské 6 -8 týž. pred pôrodom, tak to by príjem, z ktorého sa bude počítať materské neovplyvnilo...

eimuska
10. okt 2013

@dena1973 moc krát ďakujem 🙂

dena1973
10. okt 2013

@eimuska Nemáš začo.... 😉

eimuska
11. okt 2013

@dena1973 a ešte by si mi vedela poradiť? Ak by som nastúpila už teraz na PN, tak by sa materská rátala ako? od januára po deň nástupu na PN alebo až do konca decembra, čo by priemer za rok 2013 nebol nič moc, keď že PN je dosť nanič finančne.

dena1973
11. okt 2013

@eimuska Ak by si nastúpila na PN v r. 2013 príjem pre výpočet nemocenského by sa počítal z roku 2012. Ak by si PN potiahla až do nástupu na materské (6 - 8 týž. pred pôrodom), tak príjem pre výpočet materského by bol od 01.01.2013 do dňa nástupu na nemocenské v r. 2013. Nemocenské za do príjmu na výpočet nemocenských dávok (teda aj materského) nezapočítava. Všetko za predpokladu, že si už v roku 2012 pracovala v tej firme, v ktorej si teraz.

eimuska
11. okt 2013

@dena1973 super ja tam pracujem už 5 rokov tak to je v pohode len tam začínajú moc špekulovať s hodinami a s dochádzkou a akosi mi to nevyhovuje lebo by som robila úplne inak ako manžel a keď že bývame dosť ďaleko, previezla by som dosť veľa koruniek. Tak si mi teraz moc pomohla

dena1973
11. okt 2013

@eimuska 😉

vladkah
18. okt 2013

@susanne6 ahoj, vidim ze sa asi dost vyznas.. prosim ta vedela bz si mi poradit ako sa treba dobrovolne pripoistit ked planujem druhe dieta a chcem mat vecsiu matersku< dakujem

susanne6
autor
18. okt 2013

@vladkah tak na tvojom mieste by som sa poistila z maxima ( ale neviem koľko to je,lebo ja som mala poistenie aj od zamestnávateľa) aspoň na pár dni,potom zamaródovala napr.na chrbticu a v tom čase sa snažila otehotnieť.Keď sa to podarí tak sa dať vypísať na rizikové tehotenstvo a v Pn-ke zmeniť diagnozu. Ak budeš na PN až do pôrodu, tak budeš stále poistená,ale oslobodená od platenia a v pohode stihneš 270 dní do nástupu na matersku. Ak by si išla na Pn až ked otehotnieš, nemusela by si stihnúť podmienku 270 dní. Takto mi to vychádza teoreticky, ale prakticky neviem,lebo ja som trošku iný prípad. Ja splňam podmienku 270 aj s predošlým poistením,takže momentálne som na PN na rizikovom, a stačí mi koli výške Materskej pol roka byť poistená v novom systéme z maxima. tak sa ešte s niekym určite poraď.

lenkastuch
18. okt 2013

@anaj2

ano, ak sa zamestnas, musis odrobit 90 dni, a az potom sa mozes dat na pnku , t.j. rizikove tehotenstvo. a pnka sa ti bude ratat zo zakladu co si odrobila tie tri mesiace, a potom ked si uz na pnke, tak sa ti ta pnka pocita do tych 270 dni, co musis mat zaplatene na socialke aby si dostala matersku.
materska sa ti potom bude zasa ratat zo zakladu co si robila tie tri mesiace.

takze, odrob 3 mesiace a potom chod na pnku 😉

susanne6
autor
20. okt 2013

@vladkah

no, koľko je to teraz z maxima, to fakt neviem, ja mám plat cca 600 (funkčný) a platiť mi vraj stačilo zo 700 eur, teda som dala za 20 dní 200 eur a tak som začala maródovať. Prečo práve toľko neviem, tak mi povedal milý chlapík na sociálke, že ked pracujem a odvádza za mna zamestnávateľ, tak mi stačí už len z rozdielu a zbytočne z maxima. Teda presnú sumu ti nepoviem, lebo neviem.

sue
24. okt 2013

Ahojte babule, prosím Vás, akým spôsobom dosiahnuť najvyššiu materskú, ak teraz zarábam cca 540 € v čistom - aj s osobnými príplatkami? Som zamestnaná... ďakujem... (tehotná ešte nie som...)

kalifa28
24. okt 2013

@sue jedine takým, že by si si dobrovolne priplácala DNP do maximálnej výšky, 270 dni do porodu... čo nevieš kedy presne bude, takže by to bolo zrejme dlhši ako tých 270 dni, čo mesačne vychádza na nejakýh 2000e, aby si mohla 6 mesiacov poberat max. matersku, čiže pokia nemš oficiálne čistý príjem od zamestnávaela 3000 eur, tak sa ti to skrátka neoplatí!!!

sue
24. okt 2013

@kalifa28 vôbec nerozumiem 🙂 keby som chcela materskú tých 776 €, tak koľko by som si musela doplácať na nemocenskom každý mesiac? (ak dobre počítam, tak teraz mi materská vyjde 354,25 €)

havana_frost
24. okt 2013

@sue No, kalifa to popísala nejako (pre mňa) nezrozumiteľne. Maximálna materská je ak odvádzaš nemocenské poistenie z vymeriavacieho základu 1179 €, každý rok sa to mierne zvyšuje. Neviem ako to kalifa myslela, keď napísala 3000 €, to vôbec nie je potrebné. Ak teraz zarábaš 540 v čistom, to je cca 690 v hrubom (odvody sa odvádzajú z hrubej mzdy), treba ti dobrovoľne doplatiť do 1179 ešte odvody z vymeriavacieho základu 489 € (1179 - 690 = 489). Odvody by boli 162 € mesačne, keďže sa nedá platiť nemocenské poistenie samostatne, ale musíš aj dôchodkové, ide to ako nerozlučný balík.
Toto "doplnkové" dobrovoľné poistenie musíš platiť aspoň 26 týždňov (270 dní poistenia ti vyplynie z platenia nemocenského poistenia zo zamestnania) a musí trvať až po vznik nároku alebo do 8 mesiacov pred pôrodom (ochranná lehota).
Dúfam že sa nemýlim, lúštim to len zo zákona, praktickú skúsenosť nemám.

sue
25. okt 2013

@havana_frost hmm...takže čisto teoreticky ak ešte nie som tehotná, tak keď budem odteraz do nástupu na MD platiť 162 €, dostanem materskú tých 776 € ? čiže o 200 € viac ako mi to vychádza teraz?

havana_frost
25. okt 2013

@sue áno presne tak, ak otehotnieš "načas", tak sa ti to oplatí. Za DNP zaplatíš za pol roka 972 €, ale na materskej za dostaneš za 8 mesiacov (34 týždňov) spolu o 1600 € viac. Háčik je v tom, aby ti sadli termíny, aby si otehotnela vtedy keď treba a neplatila DNP "zbytočne" dlhšie, lebo potom sa to už prestane oplácať.
Alebo že by sa to dalo začať platiť až keď budeš tehotná, pol roka pred nástupom na materskú?

dena1973
25. okt 2013

@sue Ak chceš platiť aj DNP, tak musíš tiež dosiahnuť 270 dní nemocenského poisteniav posledných 2 rokoch pred pôrodom. 26 týž. (ak by si chcela mať platené z vym. základu, ktorý si určíš) by ti stačilo platiť, len v prípade, že by si mala ukončení nejaký iný pracovný pomer za posledné 2 roky pred pôrodom, a z ktorého dni by sa ti pripočítali k poisteniu z DNP. Ak máš PP iba ten, v ktorom si teraz a ešte trvá, tak ten sa počíta iba raz - ako poistenie zo zamestnania.
@havana_frost

sue
25. okt 2013

@dena1973 cize ak 6 tyzdnov pred otehotnenim zacnem platit,,vyjde mi to?

dena1973
25. okt 2013

@sue Máš nejaké ukončené poistenie (ukončený prac. pomer) v posledných 2 rokoch pred pravd. pôrodom?Ak chceš mať platené aj z dobrovoľ. nemoc. poistenia musíš platiť (byť poistená) 270 dní (cca 9 mesiacov), aby bola podmienka na nárok materského z DNP splnená resp. by sa ti pripočítalo to ukončené nemoc. poistenie (ukonč. PP). Inak budeš mať nárok iba zo zamestnania....

icer
28. okt 2013

@zuzana909 ahoj môžem sa spýtať, že aké? som zamestnaná , viem sa dohodnúť... dakujem

mati7
29. okt 2013

@susanne6 myslím že 730 eur je max

evikcz
30. nov 2013

ahoj chcela by som vedieť koľko musím mať mesačne výplatu v čistom aby som dostala max. materskú? Ďakujem.....
🙂

evikcz
30. nov 2013

Ahojte aká je výška materskej?

jagatko
30. nov 2013

Ahojte, viete mi prosim poradit, ak je osoba szco, je tehotna, termin porodu ma niekedy v 7/2014, je tu este nejaka moznost zvysit vymeriavaci zaklad, aby dosiahla maximalnu matersku? napríklad zamestnat sa popri szco?

Strana
z3