icon

Ake občianstvo by malo dieťa narodené v Poľsku ?

ivkus
16. máj 2019

dobry den chcem sa opytat ak by som sa rozhodla ist len porodit do Polska ake obcianstvo by malo dieta a ako by to bolo s vyplatenim prispevku pri narodeni dietata a MD a RD?vdaka

zuzu21161
16. máj 2019

@ivkus moja malá sa narodila v Holandsku ale obaja rodičia sme Slováci takže ma slovenské občianstvo

hrehusa
16. máj 2019

@ivkus tak ako malo by mať Poľské občianstvo je občan krajiny, v ktorej sa narodí to je proste tak 🙂 Ale možno existujú nejaké výnimky, s lekárom si nekonzultovala? Aj keď ak ste vy Slováci a bude žiť na SK tak Slovenské.

sapetka
16. máj 2019

Slovenske jednoznacne ake ine?

veto
16. máj 2019

@ivkus Pokiaľ dieťa nemá jedného z rodičov občana PL, tak nezíska narodením občianstvo tohoto štátu. Až ste obidvaja Slováci, tak dieťa bude mať slovenské, bez ohľadu na to, či sa narodilo v PL, CZ, DE či inde v EU. Dávky dostaneš podľa toho, kde máte stred záujmov (kde bývate, či jeden z rodičov pracuje, má zdravotné poistenie).

ivkus
autor
16. máj 2019

@veto aha dakujem ano sme slovaci aj tu zijeme len by sa to tykalo iba porodu .

tykat
16. máj 2019

To asi len do Ameriky sa chodilo rodiť kvôli občianstvu, neviem ako to je teraz ale pred rokmi stačilo ak sa dieťa narodilo v ich vzdušnom priestore a bol to hneď američan, kdesi som čítala že niektorí rodičia to dávali ako dar dieťaťu.
Našla som článok o tom ako to je v niektorých krajinách, v európe platí pravidlo dedenia občianstva "po krvi" takže po rodičoch. Celkom ma to zaujalo. Davam odkaz na članok, ak je nevhodny alebo proti pravidlam tak sa ospravedlňujem
https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...

e1i
16. máj 2019

@hrehusa vzdy ma dieta obcianstvo len po rodicoch, aj ak sa narodi v cr či polsku. ak su obaja slovaci, dieta bude slovak

eliskadad1
16. máj 2019

@ivkus dieťa bude mať občianstvo po vás 🙂
@e1i nečítaš s porozumením veď to tam napísala...

ivkus
autor
16. máj 2019

@eliskadad1 dakujem

fkata
16. máj 2019

Slovenské, funguje "princíp krvi", dieťa dedí občianstvo po matke. Ak je otec PL, do 1 roka sa viete dohodnúť.

vroni
16. máj 2019

V Európe tuším s výnimkou VB platí právo krvi a nie zeme, teda občianstvo po rodičoch. A americké občianstvo ako dar? Iba ak tak danajsky...