Aké sú podmienky, ak chce ísť otec na MD?
Aké sú podmienky, aby šiel otec na MD?
Čítal som nejaký artikel, že treba byť 9 mesiacov nemocenský poistený (resp. 270 dni) a mohol by som ísť na MD na pol roka, dokiaľ dieťa nedovrši 3 roky.
Ja mám prvý rok živnosť, kedy neplatím nič, len zdravotné positenie a predtým som bol 5 mesiacov nezamestnaný a predtým rok som robil za 240€ mesačne (štvrtinový úväzok).
Ak by som si teraz našiel job na TPP za povedzme 1000€ hrubých a robil tam 9 mesiacov a potom šiel na matersku, budem dostávať 750€ matersku, však?
Resp. na koho sa v tejto veci obrátiť, na upsvar, či na soc. poisťovňu?
@maciatkolulu To radšej nechci ani vedieť... Momentálne skôr živoríme ako žijeme. Ale to prejde. Ako povedal #tvojpremier Truban - keď máš badtrip, to nie je na celý život. Tak sa tým riadim :D
@arcticcode Musis splnat hlavnu podmienku nároku na MD t.j.270 dni NP za posledné dva roky pred žiadosťou o MD. A VZ ako píšeš. MD vypláca SP cize na SP aj keby som to nerobila-zbytocne. Cest výnimkám.
@evittam no vsak. Cize ked teraz prvy rok zivnosti neplatim nic a by som sa na tu zivnost vyprdol a isiel normalne na TPP... Tak 9 mesiacov (plusminus) robim TPP a uz mam narok, ne?
@evittam chapem. Alebo si mozem sam platit poistenie, lwn nwm na zaklade coho by mi to vyratali potom
Súbeh nie, ale veď zamestnaný nie je momentálne.. popri živnosti neviem či sa dá, treba sa spýtať na sociálke, ale myslím že by sa malo dať
@arcticcode
@evittam
Nie som zamestnaný, mám len živnosť. Tú by som zastavil/zrušil a normálne sa zamestnal, nech to za mňa platí zamestnávateľ.
@evittam hej hej, ja viem 😉 ale proste oni mi to budu stahovat a ja nemusim nic riesit, tak som to myslel

SP