icon

Aké sú podmienky, ak chce ísť otec na MD?

arcticcode
19. aug 2019

Aké sú podmienky, aby šiel otec na MD?
Čítal som nejaký artikel, že treba byť 9 mesiacov nemocenský poistený (resp. 270 dni) a mohol by som ísť na MD na pol roka, dokiaľ dieťa nedovrši 3 roky.
Ja mám prvý rok živnosť, kedy neplatím nič, len zdravotné positenie a predtým som bol 5 mesiacov nezamestnaný a predtým rok som robil za 240€ mesačne (štvrtinový úväzok).
Ak by som si teraz našiel job na TPP za povedzme 1000€ hrubých a robil tam 9 mesiacov a potom šiel na matersku, budem dostávať 750€ matersku, však?

Resp. na koho sa v tejto veci obrátiť, na upsvar, či na soc. poisťovňu?

draik
19. aug 2019

SP

maciatkolulu
19. aug 2019

@arcticcode a to z čoho zijete😂😂😂

arcticcode
autor
19. aug 2019

@maciatkolulu To radšej nechci ani vedieť... Momentálne skôr živoríme ako žijeme. Ale to prejde. Ako povedal #tvojpremier Truban - keď máš badtrip, to nie je na celý život. Tak sa tým riadim :D

evittam
19. aug 2019

@arcticcode Musis splnat hlavnu podmienku nároku na MD t.j.270 dni NP za posledné dva roky pred žiadosťou o MD. A VZ ako píšeš. MD vypláca SP cize na SP aj keby som to nerobila-zbytocne. Cest výnimkám.

arcticcode
autor
19. aug 2019

@evittam no vsak. Cize ked teraz prvy rok zivnosti neplatim nic a by som sa na tu zivnost vyprdol a isiel normalne na TPP... Tak 9 mesiacov (plusminus) robim TPP a uz mam narok, ne?

evittam
20. aug 2019

@arcticcode Nemusis robiť mozes byt aj PN. Podstatné je mat 270dni NP.

arcticcode
autor
20. aug 2019

@evittam chapem. Alebo si mozem sam platit poistenie, lwn nwm na zaklade coho by mi to vyratali potom

evittam
20. aug 2019

@arcticcode Nie je možny subeh zamestnanie a DNP

arcticcode
autor
21. aug 2019

@evittam čo je dnp?

veronikaszabova
21. aug 2019

@arcticcode dobrovolne nemocenske poistenie

luckamorka
21. aug 2019

Súbeh nie, ale veď zamestnaný nie je momentálne.. popri živnosti neviem či sa dá, treba sa spýtať na sociálke, ale myslím že by sa malo dať
@arcticcode
@evittam

evittam
21. aug 2019

@luckamorka Ano da.

arcticcode
autor
21. aug 2019

Nie som zamestnaný, mám len živnosť. Tú by som zastavil/zrušil a normálne sa zamestnal, nech to za mňa platí zamestnávateľ.

evittam
21. aug 2019

@arcticcode Zo zamestnania aj ty platis odvody nielen zamestnavatel.

arcticcode
autor
21. aug 2019

@evittam hej hej, ja viem 😉 ale proste oni mi to budu stahovat a ja nemusim nic riesit, tak som to myslel