icon

Ako dlho byť s dieťaťom doma?

lucretia7
11. júl 2014

Ahojte maminy,
mam na vas otazocku. Tie, co ste boli s dietatom doma menej ako 3 roky, ako to vidite spatne? Zostali by ste dlhsie doma alebo sli opat do prace? Za kratko ma totiz caka navrat do prace, may bude mat 15 mesiacov. Na jednej strane by som velmi rada s nim zostala doma do 2 rokov, ake na druhej strane viem, ze by to bolo komplikovane. Mam totiz pracu, z ktorej sa neda vypadnut na niekolko rokov. Navyse planujeme casom aj druhe babo a byt 5-6 rokov na materskej, tak budem mat urcite problem v mojej brandzi sa zamestnat. Okrem toho potrebujeme peniazky na hypoteku, takze dovodov je dost. Bojim sa vsak velmi, ze si budem neskor vycitat, ze som nezostala dlhsie doma. Lutovat, ze mi nieco uslo, o nieco som prisla. V tychto koncinach je totiz bezne, ze matky ostavaju doma aspon 3 roky. Aj vsetky kamosky okolo mna tak su alebo boli. Hoci je pravda, ze niektore maju teraz problemy so zamestnanim. Ale zostali. A tak na mna pozeraju ako na krkavciu matku, co mi samozrejme sposobije este vacsie vycitky. Maly bude pritom v dobrych rukach, bude so starymi rodicmi. Ja som si vybavila, ze budem okolo 16:00 chodit z prace, takze potom s nim este pojdem von, na ihrisko, do materskych centier a pod. Myslite, ze robim chybu? Spravili by ste to uz dnes inak?

zaneta123
12. júl 2014

@lucretia7 ja som toto riešila pred dvoma rokmi, išla som do práce od 15 mesačného syna a nemenila by som. Starší šiel do škôlky, mladší do jaslí. Neľutujem moje rozhodnutie, malý sa adapptoval skvelo, naučil sas samostatnosti a chodí tam veľmi rád. Od septembra už ide do škôlky, takže ďlašia zmena.
Mne to doma už hrabalo, deti sa stále škriepili a ja som nerobila nič iné len policajta. Takto sa každý vyhral so svojimi rovesníkmi a doma sú si vzácnejší aj keď stále robím policajta ale už nie celý deň🙂
Ja som sa skľudnila a deti si užívam možno viac ako keď som s nimi bola doma

heni79
12. júl 2014

@fidka79
Ja som taká vďačná mame, že sme neskončili u starkej. To by bolo peklo a nie detstvo. Stačili povinné pobyty v lete cez prázdniny. Druhá starká mi zomrela veľmi skoro, možno preto si tú pamätám ideálne. 😀 😀
Ale máš pravdu, mnohé maminy šli do práce skôr, tak po 3-6 mesiacoch, aspoň čo viem aj z okolia. Len rozdiel bol zásadný v tom, že takmer každá väčšia organizácia mala pre deti svojich zamestnancov jasle a škôlku. 😉 Dnes? Vo väčšine miest čistá utópia. ☹
A nie, mama s nami nebola doma 3 roky. Teda možno s najstaršou, popri ktorej sa zviezla aj mladšia.

heni79
12. júl 2014

@lucretia7
Je to iba na tebe. Je to veľmi individuálne, je veľa faktorov, ktoré si musíš vyhodnotiť ty sama.
Ale ak máš dobré miesto, dieťa máš kam umiestniť a je zdravé, tak choď.

sharmana
12. júl 2014

Ja som išla do práce tiež od 8 mesačnej. Vedeli sme to už pri plánovaní tehotenstva. Dôvod je samozrejmý, úver na bývanie a pracovné miesto, ktoré ma živí dodnes a máme sa vďaka nemu dobre. Poplakala som si, ale malá sa adaptovala kupodivu velmi dobre. Musela som ale jedny jasle vymeniť, lebo sme neboli spokojní ani malá a ani my rodičia. Potom už to bolo super. Mali sme svoj rytmus a poobedia som venovala výhradne malej. Nelutujem, malá má už 4 roky a žiadne následky to nemá. Druhé pôjde podobne, cca 9 mesačné. Vidím, že to vôbec nie je také hrozné, ako to niektoré opisujú, teda hlavne tie, ktoré to nezažili do toho mudrujú najviac. Byť doma s dieťaťom 3 roky? Určite nie, matka už takému dieťaťu určite nemá čo ponúknuť. Moja malá ako ani nie 2 ročná mi už chodila domov so zážitkami z jaslí a hovorila našla si naj kamarátku 🙂

lucretia7
autor
12. júl 2014

@inffinity Toto je presne to, o com hovorim. Citove vydieranie, ze pridem o chvile, ktore mi uz nikto nevrati a pod. Ja predsa neodchadzam natrvalo. Budem len do poobedia v praci, ale zvysok vratane vikendov budem maximalne venovat dietatu. Tu nejde len o prniaze, aj ked to je jeden z dovodov. Musela som s byvalym zamestnavatelom ukoncit pracovny pomer, takze nebyt na rodicaku, som de facto nezamestnana. Teraz som dostala super pracovnu ponuku, vyborne zaplatenu, dobre miesto a aj s toleranciou voci detom a rodine (co sa o predchadzajucom zamestnavatelovi neda povedat). Taka prilezitost sa nemusi opakovat. A kedze chceme coskoro druhe dieta, tak by som potom nemala ani matersku a s kazdym 3 roky doma, tak som 6 rokov nezamestnana. Myslis, ze ma potom niekto niekam vezme? Bola som na urade prace a stretla som tam desiatky matiek, ktore mi hovorili, ze boli dlho doma s dvoma detmi a teraz sa nevedia uz roky zamestnat. Jedine ako nekvalifikovana pracovna sila, pritom su vzdelanr s praxou... Mozno nie som taka silovna ako ty, od 6 mesiacov maleho robim po nociach z domu par zakaziek, ale zarobim almuznu oproti tomu, co mi ponukaju teraz a este aj som unavena a nevyspata. Takze trochu pochopenia by neskodilo. Z celeho srdca by som si priala byt 2 roky doma s malym (hoci mozno potom by sa mi to zdalo tiez skoro odit ako teraz), ale ak myslim na buducnost, tak to je tazka dilema. Keby som robila predavacku (tym nechcem nikoho urazit), tak sa nemam kam ponahlat. Ale v mojej brandzi nie je zvykom byt niekolko rokov mimo biznisu, velmi rychlo sa to vyvija a pozom budem mat zrejme problem s uplatnenim a mozno skonci ako predavacka. Takze napriek tomu, ze mi to lame srdce, budem musiet ist do prace. Viem, ze teraz rok odrobim a mozem ist na dalsiu matersku v pohode, bez strachu o miesto. Ale bez toho by som cely cas len zila v strese, co bude potom... Mozno som az moc zodpovedna a nespolieham sa na druhych, ze ma vzdy niekto uzivi aj s detmi, ze sa to nejak vyvrbi. Potrebujem vediet, ze sa o deti dokazem postarat, ak by sa dialo cokolvek..

sharmana
12. júl 2014

Inak mimochodom, ked malá nemala ešte ani 3 roky, brávala som si občas dovolenku len tak, že aby som s malou trávila volný čas akoby sme boli na rodičovskej. Darmo sme chodili po ihriskách. Deti v jej veku sme tam už vôbec nenašli, všetko len malé mimčá a deti mladšie než ona. Takže neviem potom, ako sa vyžívajú tie deťúrence s mamičkou na materskej do 3 rokov, ked sme žiadne skoro nemohli nikdy stretnúť 😅 Myslím že by sa malá so mnou unudila na smrť 😝

cobhan
12. júl 2014

@bettynka222 nehovorim, ze je jednoducha, ale je to uplne o niecom inom...ked mas peniaze, mozes dietatu spravit program pri ktorom sa zabavi a unavi 🙂, mozes si zaplatit babysitterku, aby si ty sla do fitka alebo sa trosku venovala sebe, mozes dieta prihlasit na kadejake kurzy pre take male deti (plavanie, tvorive dielne, tanec), mozes s nim ist do play centra....a nie byt odkazana na jedine ihrisko v meste, v tescu vypocitavat co mozes kupit na veceru, aby vyslo aj na plienky a UM pre dieta, pripadne jest tyzden len zemiaky s kyslym mliekom, lebo za posledne peniaze si tie plienky a UM kupila, nechat dieta dva dni s vystipanou ritkou, ktoru natieras harmancekom, lebo Bepanthen alebo Sudocream stoji 5 euro a musis cakat na vyplatu a podobne.

lucretia7
autor
12. júl 2014

@cobhan Mas pravdu. Z 200€ mozes zaplatit najom, hypoteku, stravu, oblecenie, plienky a este ti aj zostane na babysitterku a fitko, pripadne nejaku tu kozmetiku,
manikuru a na zaver kavicku v ci obed v restauracii Ufo s vyhladom na hrad. 🙂

cobhan
12. júl 2014

@lucretia7 vy na Slovensku mate aspon tych 200, v Irsku sa po 6 mesiacoch materskej mozes ist past...

lucretia7
autor
12. júl 2014

Baby, ste zlate. Viem, ze to je len na mne. Ako to citim. Problem je v tom, ze rada by som bola este s malym, hoci nie som typ zeny v domacnosti, hoci sa postaram, navarim atd. S malym si radsej uzivam, chodime po vyletoch, bavime sa. Je velmi spolocensky, ale ma uz dlhsie taku fazu, je je strasne zavisly na mame. A ja na nom. Nebyvali sme moc od seba, takze je to logicke. Robila som radsej po nociach (hoci mi vstaval 10 krat) len aby som sa mu mohla cez den venovat. Ale s mojimi rodicmi ma vyborny vztah, otec sa s nim hra a je mu skvelym partakom. Takze nemyslim, ze by s nimi mal nejaku traumu. Akurat si bude musiet zvyknut, ze ma cez den neuvidi. Snad to zvladne. Keby ze vidim, ze je z toho psychicky labilny, okamzite sa vratim na rodicovsku. Ale hovorila mi aj lekarka, ze by mu obcas prospelo, aby bol s niekym inym, lebo ma nepusti ani na zachod. Vraj by sa to len zhorsovalo vekom. Takze v tomto ohlade to nie je az taka tragedia, skor sa bojim toho, aby som ja nieco neskor nelutovala. Preto sa pytam na nazory tych mamiciek, ktore to zazili. Ci lutovali, ze odisli do prace skor alebo nie...
Je zvlastne, ze vacsinou napisu prave mamicky, ktore boli roky rokuce doma, ze pridem o dolezite chvile, budem lutovat a pod. To mi je zvlastne, ze niekto, kto s tym nema skusenost, mi uz dopredu robi vycitky. Takze dakujem tymto mamickam, to mi urcite pomoze. 🙂 Hlavne, ze vy ste si obhajoli, preco ste doma este v niektorych pripadoch aj s 5-rocnym dietatom. 🙂

buffinko
12. júl 2014

@cobhan môžem sa opýtať - v Írsku nie sú prídavky na dieťa? som počula, že je to cca 130eur? ďakujem za info

lucretia7
autor
12. júl 2014

@cobhan To ano, 200€ je super, nas mesacny zalohovy predpis cini 240€+energie, starsi byt v BA stoji minimalne 120.000€, takze si vies vypocitat mesacnu splatku hypoteky. A to sme este nejedli, nekupili plienky ani oblecenie malemu. A nie, nezijeme v River Parku, ale v 40-rocnom byte na kraji mesta. Takze bud niecomu nerozumiem alebo mas na mysli, ze treba mat velmi dobre situovaneho manzela, ktory zarobi nielen na moje 3 roky s kazdym dietatom doma, ale este aj na fitko a opatrovatelku. Ziar Borisa Kollara som este nestretla, skusim mu napisat, mozno by sme si padli do oka. 🙂

buffinko
12. júl 2014

@lucretia7 pozri, niektoré deti sú na kolektív pripravené skôr, niektoré nie. staršie dcérka bez problémov zvládla v dvoch rokoch opatrovateľku (robila som na polovičný úväzok), milovala deti, bola úplne odplienkovaná, keď nastúpila v 3ch rokoch do škôlky obišlo sa to bez jedinej slzičky. mladší syn bude mať tri, ešte donedávna reval aj hodinu, ke´d som ho s niekým nechala, na spanie potrebuje plienku a už vidím, čo bude vystrájať, ke´d nastúpi v septembri do škôlky.
takisto niektoré mamy chcú zostať s deťmi doma, lebo môžu, iné musia do práce, iné do práce chcú...čo je správne? podľa mňa neexistuje univerzálny model, každému vyhovuje niečo iné a nepripadá mi korektné navážať sa do niekoho, lebo to robí inak ako ja...
proste vyskúšaj ako zvládnete situáciu práca-škôlka ty so synom a uvidíš...keď to nebude ono, stále sa na rodičovskú môžeš vrátiť. a možno práve u vás to bude super pre oboch.

timuska26
12. júl 2014

@lucretia7 ahoj citala som tvoj prispevok, ja si myslim, ze ked ty mas pocit, ze by si mala chodit do prace tak skus, uvidis ako to budes zvladat, clovek sa najlepsie uci z vlastnych skusenosti. ja som doma s malym, ale tento rok som vyskusala aj pracovat, no chlap moc nebol nadseny, maly zvladal v poho, aj ked pri jeho starostlivosti sme sa s chlapom menili, bo my nemame na koho nechavat maleho a este nechodi do skolky az od septembra ide. no lenze u mna nastali zdravotne problemy, tak po 2 mesiacoch prace som opat doma s malym, zdravie uz poslucha nastastie, ale pracovat pojdem, az ked maly pojde do skolky. u teba je to ine, tebe sa ma kto postarat o dieta a ked nebudes denne pracovat viac nez 8 hodin, tak si myslim preco by si to nemohla skusit, ale zas na oddych nebudes mat tolko casu a pre dietati. 🙂

lucretia7
autor
12. júl 2014

@buffinko Dakujem. Ja ale maleho nedavam do skolky. Ako som pisala, bude doma s mojimi rodicmi, ktorych dobre pozna a ma k nim vztah. Takze kolektiv to nebude, ale zasa viem, ze je o neho dobre postarane, ze bude dostavat lasku, ktoru by som mu dala ja.
Len ci ja prezijem, ze ho nebudem mat stale pri sebe. 🙂

lucretia7
autor
12. júl 2014

@timuska26 Mas pravdu, asi bude najlepsie vyskusat a uvidim. Ja prave myslim, ze budem mat na seba ovela viac casu ako na materskej. 🙂 Teraz som totiz nonstop s malym, nepusti ma ani na WC, nie to este nieco svoje robit. Ledva sa najem. Robim v noci do jednej-druhej, takze ziadny relax. Este k tomu som donedavna k nemu musela kazdu chvilu behat, co sa budil. Ako vysli zuby, tak sa to postupne lepsi. Takze ja o case pre seba nemozem hovorit, naopak bude pre mna luxus, ze budem moct ist na obed a v klude sa najest. 🙂
Len mi urcite bude maly chybat. Ale dufam, ze si to poobede vynahradime dostatocne...

buffinko
12. júl 2014

@lucretia7 prežiješ, a možno to dokonca bude pre Teba lepšie...ale musíš naozaj sama vyskúšať.

timuska26
12. júl 2014

@lucretia7 s tym zachodom som mala podobne a nakoniec som povedala, ze ide k mojim rodicom na tyzden, oni byvaju 250 km dalej od nas a odvtedy sa to zmenilo, stale ked moji rodicia maju volno tak na 5 az viacej dni berieme maleho k nim a je pokoj. no a teraz aj potrebujeme sukromie bo chceme druhe babo a s chlapom nam trosku romantiky a intimca nezaskodi, kedze to moje zdravie vyplasilo mna aj lekarov, tak dovtedy mat druhe kym som mladsia.
a vyskusaj a tvoje dieta je este mensie, ten kolektiv casom pride, moja lekarka hovorila, napriklad nech skusi u starych rodicov co je vlastne rodina a potom postupne aj ten detsky kolektiv pride. my sme prednedavnom zacali nosit do detskeho centra, kde ostava sam bez rodicov a tiez v poho, aj ked v jednom centre povedali, ze je rozmaznany. 🙂

jankaba1
12. júl 2014

Ahoj, ja mam 2,5r.dceru a zaroven som ucitelka. Moj nazor je ten, ze dieta by kludne mohlo ist do skolky-ci detskeho centra okolo 2,5r.
Medzi detmi sa nauci delit o hracku, stolovat, papat samostatne, rozne pesnicky, basnicky, prechadzky...samozrejme, ze na zaciatku bude mozno rano plakat...ale je malo deti, ktore neplacu. Takze to patri ktomu. A neverim, ze by dieta plakalo cely den.
Deti oblubuju detsku spolocost.
A podla mna, kazda mamima si rada oddychne od svojej ratolesti, ked vie, ze je dobre postarane.

karamelovyveternik
12. júl 2014

Moja znama ktoru obcas stretnem na detskom ihrisku ta to patricne vyuziva,s 2 detmi doma 6,5 roka,teraz sa jej narodi dalsie.Vyslovene mi povedala ze ona si naplanovala deti z odstupom 3 roky,co sa jej aj dari.Planuje aj 4 dieta,takze doma bude celkovo 12 a viac rokov,po skole pracovala len par mesiacov......Posobi na mna dojmom lenivej,neupravenej a vzdy podrazdenej a nervoznej matky. Pritom jej manzel robi co moze,po praci chodi casto este na brigady,platia hypoteku,pozicky.Len tak tak ledva vyziju,ked som sa jej raz opytala ze preco s 3 dietatkom nepockali tak mi len povedala ze ved manzel sa postara.Inteligencia miziva,radsej sa uz s nou do reci nepustam.Toto ja nepochopim,narobit si deti a nemoct im dopriat alebo dostatocne sa im venovat.Radsej ist do prace a po praci sa plne venovat detom a prilepsit aj do rodinneho rozpoctu ako narobit si kopu deti a zit v biede.

siska53
12. júl 2014

@lucretia7 pozri,je to len a len na tebe,myslim,ze ak budes koncit najneskor vtedy,tak je to super,edte sa s nim co-to stihnut da..
ja som sice z tych tu uz spominanych "maman-poule" - mama-kvocka,budem doma,do 3rokov malej a kedze sa maly nedostal do skolky ani tento rok,bude s nami (uz teraz ma 4roky)...ja prave neviem,co poriesime po navrate do prace,kde umiestnit 2deti,ked nie je v silach starych rodicov sa o nich postarat 5dni v tyzdni. A sukromne skolky znamenaju pre 2deti u nas viac ako cely moj plat v haji,tak to by sa mi ani neoplatilo ist do prace..
navyse ja musim robit minimalne do 16:30,vacsinou sme ale byvali aj dlhsie a i po sobotach obcas..takze ja by som asi s detmi velmi byt nemohla...a niekde kocia az o 17-18tej..takze to som na tom este dobre,ak sa mi bude darit odchadzat o tej 16:30...

asi prve tyzdne pre teba budu tazke,mozno aj pre maleho,ale nebude u cudzich,takze to bude lahsie a ked sa mu budes intenzivne potom venovat,tak to bude urcite fajn,mozno si tie chvile viac vychutnas,ako teraz...ja si to sice neviem predstavit,ale keby to bolo nevyhnutne,tak by som,sla aj ja...
za moju mamu,ktora nas musela dat do jasiel (aj ked pri mne musela zostat po polroku doma az do mojho nastupu do skoly) vravim: jej to bolo hrozne luto,ze nas musi do jasiel davat,keby mohla,radsej je s nami.(sestra do jasiel chodila). Ale- vyhoda bola ze koncili o tej 15- 15:30,pamatam si,ze ked som,uz klucikovala ako stvrtacka,tak najneskor o 16 uz nasi boli doma a to vyzdvihovali aj sestru zo skolky.

betunka39
12. júl 2014

@lucretia7 ja som pri starsich bola doma.do prace som sla po12-rokoch materskej.Mam pracu.kde si tieznemozem na dlhsie vypadnut.Ked som otehotnela s najmensou bol to najptv sok.Ale potom mi v praci vysli v ustrety v tom.ze ak sa po pol roku vratim.daju mi volnu prac .dobu.Suhlasila som.ak bude vsetko o.kDo prece som nasupila.ked mala mala pol roka .chodila som len ked mi mal kto postrazit malu.Potom uz ostala so svokrovcami a od 10-tich mesiacov chodim na plny uvazok.Ci by som to vratila?Betka ma dnes 22mesiacov.este ju stale kojim.tesi sa na kazdu chvilku so mnou.Nevidim.aby bola o nieco ukratrna oproti starsim.kedze sa jej venuje cela rodina.Tiez si myslim.ze je teraz ovela samostatnrjsia a menj umrncana ako boli starsie.Nemenila by som.hoci som sa toho obavala.

titkovamiriam
12. júl 2014

@lucretia7 neboj zvladnes a potom ti chvile s nim budu vzacnejsie a das mu mozno viac ako ked je niekto s dietatom doma a to vychovava televizor 🙂 🙂 .Ako som pisala Milan bol so mnou doma do predskolskej a adaptoval sa katastrofalne,nastastie skolu zvladal,preto obaja po nom isli do skolky ako 3. Michal ten to tam miloval ako 3r. bol presunuty hned do strednej lebo on bol totalne skolkarsky a kolektivny tip-ostalo mu to dodnes ,no a Marek ten na skolku nezvykol vobec,dokonca aj dnes ked uz je skolak a sa opytam a nebolo ti v skolke dobre on povie že nie...-zaleži od povahy a tu si nevyberieš-takže sprav ako potrebuješ,ak ti s malym budu rodicia je uplne idealne-a vieš že pre mna nebolo zle ked som odchadzala do prace ale to že nepriklad bol marek u babičky v Mederi na prazdninach 3-4 a pritom tam mal vsetko na svete-no to sme MY MAMY 🙂 tak ti držím moc moc palčeky a keď tak kukni hocikde v zahraničí tam matky takýto 3r.luxus veru nemajú....
za chyby sa ospravedlnujem pisem z vyletu na mobile ale nedalo mi nezareagovat... 🙂

siska53
12. júl 2014

@sharmana takych do 3rokov je dost..horsie je na tom moj syn,ktory sa nedostal do skolky..som s maloubsice este doma,ale..vsetkych jehi kamosov pobrali,ano,aj tych ktorych maminy su tiez este na MD/RD a on chudak sam na ihrisku medzi stuplami...obcas mal dakeho jednorazoveho kamosa,potom,sme objavili na jar konecne chalanov o daco mladsich od neho,ktorych tiez nevzali z rovnakych dovodov (sice vraj nedostatok miesta,ale ja viem,svoje),takze sa aspon s nimi zahral doobeda. Teraz je teplejsie,no kedze ho opat nevzali,netesim sa na zimu..asi sa dohodnem s tymi mamickami na stetnutiach,ak nam,medzitym nejakou stastnou nahodou deti nevezmu predsa len do skolky...

bettynka222
12. júl 2014

@cobhan to mi je ľúto ☹ ale nepomohlo by aj v tomto prípade ist sa realizovať skor ako v troch rokoch?
Ja som opatrovateľku pri prvom nechcela - myslela som ze pomôžu babky ked bývajú kúsok. Az som skončila v nemocnici ked mal maly rok a trištvrte. Vsetko sa na mne počas materskej pokazilo 😝 preto ma uplne desí, ze by som mala byt doma s dieťaťom znova.
A zdá sa mi, ze v UK ci v USA, kde su ženy doma s detmi krátko, je viac viacclennych rodín ako na sk. A mnohé ženy odradza prave ta materská. A nie je to pre peniaze. Poznám mnohých co su zabezpečení a maju jedno-dve deti a viac nechcú. Mozno keby maly isiel do skolky skor, teraz by sme uz mali druhé...

lucretia7
autor
12. júl 2014

Mama je mama. Myslim, ze nie je vela pripadov, kedy by bolo detom lepsie niekde s cudzimi ako s vlastnou mamou. Ja nie som typ, co by vydrzal nepracovat alebo nevzdelavat sa, ale pre svoje deti urobim cokolvek. Preto by som dokazala kludne robit aj z domu, hoci na ukor spanku alebo oddychu, lenze na Slovensku sa home office ako normalny pracovny uvazok nenosi. Kazda firma povie, ze chce zamestnanca na pracovisku. Podobne je to so skratenymi uvazkami. Ten by som zatial brala vsetkymi desiatimi. Ale nasla som iba upratovacku alebo predavacku, odborne pozicie ziadne. Takze napriek tomu, ze suhlasim s tym, ze do dvoch rokov byt doma je super pre dieta aj matku, ktora sa rozvija tiez inak, nechapem ako to dokazu maminy na Slovensku, potiahnut 6 rokov materskej a potom si najst dobru kvalifikovanu pracu a aj adekvatne ohodnotenu. 😲

sharmana
12. júl 2014

@siska53 no ja som teda 3 ročné velmi cez pracovný týžden vonku na ihriskách nevidela, také do 2 rokov áno, ale okolo 3 rokov (2,5 ročné a viac) veru zriedkavo.. určite nie celé partie.. a to nehovoriac že ak aj stretneš také dieťa, tak raz za týžden a niekedy sa motáš sama, lebo nevieš nájsť pre dieťa poriadne rovesníkov...
s tými škôlkami je to fakt na zaplakanie, prežili sme si to s malou, chvalabohu dostala sa, ale som zvedavá čo bude pri druhom dieťati, lebo nejaké zlepšenie nebadať...

siska53
12. júl 2014

@mima4 nepachtia sa,ved maju au-pair! A femme de menage! Moja bola fajn,len nemala cas na deti a malokedy bola doma,rozbiehali restiku...takze 2x do tyzdna jej chodila upratovacka,o ktorej mi povedala,ze je "maman-poule",lebo hoci ma uz velke deti-skolakov,radsej takto upratuje,aby mohla byt s nimi. A daktore domace boli aj doma,nepracovali,ale mali "au-pair",lebo sa to patri a aj to patricne vyuzivali a obcas aj zneuzivali -vyvaranie pre hosti,velke upratovanie,prosto veci,ktore au-pair nema robit (skusenosti kamosiek).
"mojim detom" mama,chybala,hoci mali velmi dobry vztah so mnou i s ostatnymi au-pair,dodnes sme v sporadickom sice,ale predsa v kontakte. Su to skvele baby,vztah s mamou nejak neutrpel,nezda sa mi ale viem,ze v babatkovskom veku po nej tuzili,mama je stale len mama..

cobhan
12. júl 2014

@buffinko ano, to dostavame..a je to tych 130 Euro...ale mala som na mysli matersku alebo rodicovsku ako taku. Pri cenach childcare ti to vyda na skolku 2x do tyzdna na 3 hodiny.

siska53
12. júl 2014

@sharmana no u nas "nastastie" nevzali viac takych deti,ale v zime sme sa velmi nejak akurat nestretli a nevedela som,takze to bolo dost zle,lebo deti vo veku malej nie su pre neho kamosi a ja sim vonku musela davat pozor a zabavat sa najma s,malou,kedze ma ona len teraz 27m,v zime,nemala ani 2roky...a vidim,ze deti mu chybaju..ono je to zle so skolkami,sukromne su take,ze fakt ak mas 2deti umiestnit,tak viac ako 1plat na to ide..no neviem,ako to poriesime...
v kazdom pripade,ak by bola idealna situacia,ze do skolky sa dostane aspon 1dieta a1do sukromnej,ktora nezatazi nas rozpocet,keby aj teda sa do statnej nedostalo,ja by som,mohla koncit najneskot o 16,tak by som nemala problem sa vratit aj skor...