Ako dlho byť s dieťaťom doma?
Ahojte maminy,
mam na vas otazocku. Tie, co ste boli s dietatom doma menej ako 3 roky, ako to vidite spatne? Zostali by ste dlhsie doma alebo sli opat do prace? Za kratko ma totiz caka navrat do prace, may bude mat 15 mesiacov. Na jednej strane by som velmi rada s nim zostala doma do 2 rokov, ake na druhej strane viem, ze by to bolo komplikovane. Mam totiz pracu, z ktorej sa neda vypadnut na niekolko rokov. Navyse planujeme casom aj druhe babo a byt 5-6 rokov na materskej, tak budem mat urcite problem v mojej brandzi sa zamestnat. Okrem toho potrebujeme peniazky na hypoteku, takze dovodov je dost. Bojim sa vsak velmi, ze si budem neskor vycitat, ze som nezostala dlhsie doma. Lutovat, ze mi nieco uslo, o nieco som prisla. V tychto koncinach je totiz bezne, ze matky ostavaju doma aspon 3 roky. Aj vsetky kamosky okolo mna tak su alebo boli. Hoci je pravda, ze niektore maju teraz problemy so zamestnanim. Ale zostali. A tak na mna pozeraju ako na krkavciu matku, co mi samozrejme sposobije este vacsie vycitky. Maly bude pritom v dobrych rukach, bude so starymi rodicmi. Ja som si vybavila, ze budem okolo 16:00 chodit z prace, takze potom s nim este pojdem von, na ihrisko, do materskych centier a pod. Myslite, ze robim chybu? Spravili by ste to uz dnes inak?
@lucretia7 zbytočná otázka, na ktorú za teba nikto nenájde odpoveď. Akurát niektoré odpovede znechutia mamky, ktoré sú na materskej dlhšie ako ten rok, iné odpovede popudia mamky, ktoré šli po roku dieťatka do práce......
Deti znesú veľa, a svoj názor nevedia povedať.
Čo zrobíš zrobíš, je to len na tebe. Aj keby si poznala názor svojho dieťaťa, zrejme by si sa rozhodovala tak ako chceš ty, a tak sa aj rozhodneš nezávisle od odpovedí tuto v téme.
A chlapec vyrastie, či už s ním ostaneš doma, či ho šupneš do zariadenia.
ja som tiez isla od prveho dietata po 1 roku,od druheho po 2rokoch,teraz som sice znova doma uz 2 roky,kedze mam 2 drobcov po roku,nelutovala som to,vzdy som chcela ist skor do prace, ale ked porovnavam svojich rovesnikov-cca 40r.-,ktori vyrastali v jasiach od 6 mes. a tych,ktori isli do skolky v 5-6 rokov,tak ti mamickari maju ovela vyssie sebavedomie a su priebojnejsi v zivote ako ti jaslickari-len moja skusenost a pozorovanie
Podla mna je blud, ze na SR je materska 3r. Materska je 8mesiacov. A to, ze vacsina mamiciek sa rozhodne zostat doma s RP je cisto ich problem. 200€ je LEN prispevok na plienky, mliecko a podobne. Nieje to nahrada materskej. Preto si myslim, ze je logicke, ze po skonceni materskej (8mes.) idu zeny do roboty. Samozrejme, ked niekto ma na to byt doma. Beriem. Ale strasne vela zien zije pomaly na pokraji biedy a do roboty ani bohovi. Radsej sa vyhovoria, ze su na rodicovskej. Nikdy nepochopim. Ja som sla do roboty, ked mal syn 1r. Vyhovuje mi to a vobec si nemyslim, ze som krkavcia matka. Som kludnejsia, oddychnutejsia a so synom mam ovela viacej trpezlivosti. Syn ma vo mne a v muzovi vzor, ze ked chce nieco dokazat, nemoze drepet doma. 🙂
@astonka bozeee, pisala som vacsina. ak niekto spada do kategorie, ze sa neobmedzuje len na suslanie a plienky a sopliky, ale sa vzdelava, chodi medzi ludi, na kurzy, sleduje dianie, ok. ale vacsina, opakujem vacsina /a to nie su, samozrejme, vsetci/ sa zakukli do plienok, o nicom inom nevie debatovat, zije modrym konikom a nicim inym, to je tazko potom sa vratit do reality. a suhlasim s tym, ze potom sa radsej vyhovaraju. uplne ina kategoria su aktivne matky, ktore si uvedomuju aj same seba a dokazu sa venovat sebe aj sa odputat na nejaky cas od dietata, aby sa slusne zresetovali /nemam na mysli diskoteky a ozran party/.
@inffinity no sak o tom som pisala. ked niekto chce, nech je doma aj 5 rokov, aj desat, pokial si udrzuje dusevne zdravie, rozvija sa. trosku ine kafe, ked nerobi nic a len krpati. a kto chce, ma moznost, nech ide do prace. nie je na tom nic zle.
tak ja neviem, ja som doma s malou 2 roky a 2 mesiace a uz mi z toho vcelku sibe 🙂. Ale teraz vazne, je ine byt na materskej ked ma clovek dost penazi a dokaze dietatu spravit program ako byt na materskej, pocitat kazdy cent, trcat vacsinu casu doma alebo chodit pred dom na ihrisko a obcas si dopriat ihrisko pred susednym blokom.
Zijem v Irsku, tu je materska 6 mesiacov a potom nic...da sa ostat doma cca do roka - 4 mesiace neplatenej dovolenky, potom normalna dovolenka, da sa to potiahnut. V mojom pripade som sa nemala do akej roboty vratit, lebo firma skrachovala a odvtedy som si hladala novu pracu, co je s tak malym dietatom a manzelom, ktory je 12-16 hodin denne v robote takmer nemozne. Kazdopadne...do roka by mala matka byt doma, taky je moj nazor..ten druhy rok je este ako tak fajn, ale napriklad nasa miluje deti, takze v 16tich mesiacoch uz sla na part-time do skolky, ale byt doma viac ako dva roky je uz na mozog...teda pokial nema manzel kralovsky plat a zena si tym padom vie zariadit den podla svojich predstav a potrieb dietata..ale takych asi vela nebude 🙂
Riesila som podobny problem, nakoniec som sa rozhodla, ze zostanem doma. Peniazky by sa samozrejme zisli, aj sluzobne auto 🙂 . Mam dobru poziciu ale aj stastie na dobreho sefa a zamestnavatela, ktory moje rozhodnutie chape.
Tiez mi na materskej niekedy posibava, riesim furt to iste, penazi nie je nazvys, na druhej strane sa necitim menejcenna, sprostejsia od matiek, ktore sli pracovat. Svojmu dietatu sa venujem ako najlepsie viem, v maximalnej moznej miere. A som presvedcena, ze je to to najlepsie, co prenho mozem spravit. Moj odchod by tazko znasal. A ospravedlnovat to vyssim zivotnym standardom pre dieta je pre mna smiesne .Malemu dietatu je jedno co ma na sebe, ci bolo a kde bolo na dovolenke a ci ma jeden alebo dva bicykle.
Je to tazke rozhodnutie, ku ktoremu musis dospiet sama. Ak pojdes skor, budes musiet v sebe spracovat, ze si ho opustila. Ak pojdes neskor, budes to musiet poriesit financie. Na druhej strane mas velku vyhodu, ze ho mozes zverit ludom, ktorym doverujes, ktorych maly pozna a ma rad.
A na margo toho, ze v zahranici matky opustaju skoro svoje deti...Ano aj deti opustaju skoro svojich rodicov. Castokrat uz v 16 maju decka svoj zivot a v 18 sa odstahuju a chodievaju k rodicom raz do mesiaca v nedelu poobede na zdvorilostnu navstevu...
@cobhan je to o tom, ako si nastavis dieta. pokial su matky, ktore velmi lipnu na detoch, priam sa na seba az lepia a nenechaju dychat jeden druheho, tak zrazu seknut a dieta do jasli moze byt dost neprijemne nejaky cas. ale pokial su matky take, ktore davali strazit dieta trebars babke, aby si vybehli same na nakup a troska si oddychnut trebars do fitka alebo podobne, tak tie deti su trosku inak navyknute a moze to byt pre nich zabava byt v kolektive. ja sa priznam, v jasliach mali moje deti rovesnikov, hracky, ktore doma nemali a chodili tam radi, vyhrali sa. nemam problem priznat, ze tak dokonale sa s dietatom neviem vyhrat ako fundovane tety v jasliach. nebudem sa hrat na super matku a tvrdit, ze len so mnou je dieta stastne.
@margieamatusko preco by mali zeny mat z toho depky a vyrovnavat sa s tym? toto mi pride ako masirovanie mamiciek, ze svet sa zruti, ak odide od dietata. ona nikam neodchadza. ona dava priestor sebe a dietatu. a radsej spokojna mama v praci ako nespokojna hysterka doma s dietatom. nie, kazda to neberie dramaticky, ze da dieta do jasli, nie, kazda nema pocit, ze opusta dieta. slovo opustit v tomto pripade nie je na mieste. a nie je to o vyssom standarde, vo vysokom percente je to o tom, aby clovek prezil. takze aj ked je dieta v jasliach, neznamena to, ze mama ho opustila a treba sa za to tryznit. moze to byt lepsia matka nez ktorakolvek nonstop na rodicovskej.
@mawka
robila som au pair vo francuzku a tam som pochopila, čo dokaze slovenska obmedzenost... Francuzske zeny su proste damy, maju fakt sarm, u nas by boli ohovorene vsetkymi dedinami 😀 ... vobec sa nepachtia, ze vyvarat, zavarat, vypekat... glancit vsetko... francuzka pride z prace, vezme deti a idu na plaz... ony si fakt vedia zivot vychutnavat...
Ja som bola naucena, ze aj moja mamina a x zien z jednej sichty do druhej...a ked som videla toto ine fungovanie ako 19 rocna baba.. pochopila som, ze zivot ponuka rozlicne volby...
A nemam pocit, zeby franc. deti boli rozdrapene... kym na slovensku generacia nejaslickovych deti (12-20 rocnych) je az nezvladatelna...
Podla mna ako tu uz bolo pisane tak vyraz sliepky ked je niektora doma, alebo ze osprostieva je len pre skrytu zavist. Treba si uprimne priznat ze malokto by siel keby nemusel spat rychlo do prace. A to hovori za vsetko.
Bola som z detmi doma dlhsie, aj za cenu financnych strat, nakolko mi vnutro nedovolilo inak. Neplanovala som to predtym tak. Deti boli stastne, nakolko videli ze som chcela byt s nimi, mala som invenciu sa im venovat, obcas som mala rozporuplne pocity to je pravda, a tiez som zcasti podlahla tomu tlaku ktory je dnes moderny a sice ze zena ma zabarat ako chlap, stihat zaroven aj male dieta - ktoru za nu vychovava iny - a byt len "poveceroch matka" a vlastne o nic neprijde, ze prave tie co su "len" s dietatom su neschopne lemry, lebo zvladaju len jedno. Je fakt ze som mala potom problemy s opatovnym hladanim jobu. Ale tak vsetko sa prekona ked sa chce, akurat treba viac zabrat, je to narocnejsie. Nieco za nieco. Teraz uz mam deti vacsie a nikdy by som nemenila, keby som mala gule, este viac by som s nimi bola, lebo len teraz vidim a spatne si vazim tie chvile, to ale clovek vidi hlavne s odstupom, aky je to poklad, kym ich zaziva su casto banalne, obycajne...Tie spomienky su uprimne poviem poklad s dosahom na cely dalsi zivot. Ked o ne niekto prijde, je jasne ze nevie porovnat lebo nevie o co prisiel. Je fakt ze deti vyrastu tak aj tak, aj ked s nimi bola mama dlho ci kratko, tu ide o akusi level kvality. O gurmanstvo, by som povedala.
Jasne ze su situacie ked sa inak neda a vtedy kaslat na zasady, treba zit zivot ako ide. Je ale aj dobre povedat moje deti aj ked sli do skolky neskor, hlavne prve, nemali potom absolutne ziadny problem sa adaptovat, praveze prebehlo nielen uplne bez placu, ale aj bez akejkolvek psychikej ujmy, neboli vobec stresovane, nakolko uz boli zrele, boli na tom aj vedomoste lepsie nez rovesnici, vsak logicky doma sa dietatu mama vyvenuje viac. Nic nezmeskali ani v socializacii, krasne zapadli, ved samotmi psychousi tvrdia oficialne ze vacsina deti je zrela do koelktivu v 4r a dovtedy im nic neutecie. Nie je ziadnym naskokom ked idu v 2r. ci skor a beru ako normu ze mama skratka nebola, preto nesmutia, nakolko boli este natolko male ze si jendoducho nestihli vytvorit hlbsiu vazbu tohto typu. (Nie ze by mali horsi vztah potom s rodicom ako taky, len skratka si toto konkretne nevytvorili.)
Ja som mala dojem ze sa neviem vykecat hlavne na prvy polrok, rok na MD/RD, kedy sa najviac zmeni zivot a mama "zabudne rozpravat". Potom som nabehla naspat, studovala zdokonalovala si anj a odbornost co by som popri praci aj detoch uz naviac nezvladala, nie som stroj. A co vidim je ze som si naozaj dore oddychla a ze mozem pracovat s vacsou chutou. To je uplny mytus ze zena strati za roky pracovne navyky, vobec nie, mozno par mesiacov sa dava dohromady, akoby sa davala aj v kazdom novom zamestnani ktore by menila aj v priebehu prac. procesu a potom maka uplne rovnako plnohodnotne ako predtym, ba by som povedala vdaka oddychu aj lepsie. Je vseobecne zname ze aj kratke oddychy su potrebne a clovek podava vacsie vykony v koncovke, tak isto v pracovnom zivote ako takom aj dlhsi oddych - v prospech deti!, da novy elan. A bolo by dobre toto aby sa povedalo nahlas, aby sa to sirilo, aby sa zeny nebali toto povedat, lebo vidim ze mnohe s ktorymi som sa stretla a prisli po dlhsej MD/RD to takto mali ale kedze tento nazor zatial nie je k nasej vlastnej smole nas zien spolocensky korektny, moderny a IN, boja sa to teda povedat. Prave, mali by sme si naspat vybojovat pravo byt s detmi a potom cuduj sa svete mohli plnohodnotne nastupit. A nie tvarit sa hned po porode aby sme vyzerali ze sme ani nerodili, ci uz fyzicky alebo psychicky. Akoby sme tie deti ani nemali. My same zeny to musime postupne vybojovat, inak nas budu zneuzivat nadalej a chciet po nas aby sme robili za viac ludi, viac roli...a ziadnu poriadne. V zivote sa nic neda osidit. Ked sa zena nauci byt matkou takou aby ju aj bezny den s malym dietatom naplnal, da to tomu dietatu velku oporu do zivota. Len mnohe sa to musia iba naucit, nie je to vzdy uplne automatika, a potom budu prekvapene aka hlbka v tom moze byt skryva.
@mawka ja som sa od malej ani nepohla, resp. z domu...nemali sme peniaze na babysitterku, ale zase som jej nikdy nebehala za zadkom a mala bola ucena samostatnosti od malicka. Teraz ked si to porovnavam, tak ma dva roky a nieco...a nasa spadne, oprasi si ruky a kolena, vstane a ide dalej. Kamaratkin syn spadne a caka, pripadne reve a on za nim musi prist, oprasit ho, skontrolovat, ci je vsetko v poriadku, utesit, lebo ma stres z toho, ze spadol a az tak sa ide naspat hrat. Ale ona ma diagnozu overprotective mother, cim dietatu viac skodi ako pomaha. Jej syn ma skoro 3 roky a nasa ho predbehne vo vsetkom..okrem rozpravania, tam ma trosku navrch, v tom ho matka nebrzdila 🙂
veľa záleží do akej práce žena ide a nakoľko znej príde "oddýchnutá" a schopná venovať sa dieťaťu,manželovi,domácnosti....nie každá má toľko sily,energie všetko zvládať a pritom byť v pohode..je to individuálne.....nešla som do práce skôr,financie ma tam netlačili,ale myslím,že treba vedieť odhadnúť svoje sily a možnosti a nepadať na hubu od únavy,lebo treba peniaze....
@mima4 uvazovali, ale nevieme si moc predstavit dalsieho cloveka v dome. Mala teraz chodil len 2x do tyzdna na 3 hodiny a velmi jej to pomaha. V skolke uz komunikuje vyhradne po anglicky, doma je schopna narvat do jednej vety slovencinu, anglictinu a grectinu, ale dohodneme sa. Najnovsie chce spievat vsetky pesnicky, co sa ucia v skolke, tak ma manzel kurz anglictiny s malou 🙂 Ona je velmi spolocenska a potrebuje okolo seba deti, cim viac, tym lepsie...berie sa aj za 9-10 rocnymi chalanmi hrat futbal, pripadne ked sa teenegerky rozpravaju sediac na obrubniku, tak sa pichne medzi nich a tvari sa, ze tam patri 🙂
Ja idem zajtra na skusku do jedneho fastfoodu, dnes este na interview..na dalsie vo stvrtok, tak nieco uz musi vyjst a potom bude mala viac aj s tatinom, co jej len prospeje 🙂
@lucretia7 ja som isla do prace po roku,my sme s manzelom odkazany sami na seba o starostlivost o syna,doobeda je v jaslickach,od septembra pojde do skolky a od obeda sa mu jeden z nas venuje naplno,druhy je v praci,u nas v robote sa vsetky maminy vratili po roku,iba jedna sa vratila po 18 mesiacoch(to nas bolo na materskej 8)
@horana velmi pekne si to napisala...ja som sa ani nechcela zapojit do tejto diskusie,pretoze ja som ta lemra,ktora je doma s detmi a ak mam pravdu povedat,kym dokazeme uzivit deti,do prace sa nechystam. Jednak mi nema kto byt s detmi,a jednak byt mamou je pre mna to najkrajsie a najprirodzenejsie na svete. Myslim,ze pride aj taky cas,ze budu moje deti ma do prace vyhanat,ale teraz povazujem za prioritu byt s nimi co najviac a naucit ich vsetko co potrebuju a chcu vediet. Je to individualne,urcite keby som musela ist do prace,tak idem,aj som pracovala min.rok,nic mi neuslo,ale jednoducho viem,ze byt mamou ma naplna viac.
@mawka No hej, len tak ako sa mozu zasivat maminy na MD/RD, moze sa zasivat aj ta v praci, nakolko tvrdim ze casto praca ktoru uz poznam, moze byt menej narocna nez ta uplne nova rola s malym dietatom casto bez spolocenskeho a moralneho ocenenia, casto aj to babo nevdacne neoceni 🙂 , preto niektore naopak od deti rychlo zutekaju - aby mali pokoj. Skratka v oboch skupinach sa mozu vyskytovat ako zeny ktore tu ktoru rolu beru ako unik a potom tie co su poctive. Prave preto sa len na zaklade toho samotneho faktu ako dlho kto bol, neda sudit.
ja som toto iste riešila mesiac dozadu aj ked moja malá mala nedávno už3 roky :D ale pri nej som si robila VŠ síce externe ale tak ,,neosprostievala" som doma 😉 (nemyslim to ironicky ani zle)
a zrazu bum naskytla sa ponuka ist do práce, chcela som počkat ešte tieto prázdniny a ist v septembri ale už pracujem, jasne že sa nedá porovnávať nástup pri ročnom a nástup par dní pred 3tím rokom ALE
posledné asi 3 mes už som toho mala dost, dieťa bolo frustrovane doma, deti von vychádzali a ihrisko len poobede po škôlkach, ja som bola nervozna lebo furt pištala atd.
dnes prídem o 4 z práce, venujem sa malej, nie som nervozna, malá má nové zážitky, rozpráva mi čo bolo čo robila s kým bola atd. a som rada že som šla do práce, ja osobne by som skor ako 2 roky nešla KEBY NEMUSIM ale viem pochopiť aj také matky ktorým doma šibe - tak ako mne posledné 3 mes (možno keby nerobim VŠ popri RD ta kto príde aj skôr)
a darmo sa tu budu dve strany hadat, každá je iná, niekto sa narodil preto byť matkou, niekto jasné že miluje svoje decko ale chce byť aj v spoločnosti a jedna strana ťažko pochopí tu druhu, niekomu stačia doma tepláky, niekto rád len sukne, a milion dalšich príkladov na rozdielnost pováh žien :D
@astonka ahoj 🙂 ja skúsenosť s materskou mam a nemohla som sa teda realizovať vobec. Vkuse len mamičky, detski kamaráti a každodenne plánovanie programu. Tri roky vkuse od rana do večera!!!! Dakujem, nikdy viac 😝
@mawka podla mna na materskej ani nieje možné rozvíjať sa. Jednoducho na to nieje cas a priestor ... 😝
Iba ak pride na pomoc opatrovateľka, vtedy sa ten cas nájde 😀
@cobhan ver ze ani s peniazmi nie je materská jednoduchá. Jednoduché to ma mozno vojvodkyňa kate s armádou sluzobnictva 😉
@lucretia7 ja som isla do prace, ked mal krpec rok aj 11 mesiacov, musela som kvoli financiam ... zaciatky boli psychicky narocne, odplakali sme si obaja svoje, ale zvladli sme, syn isiel hned do klasickej statnej skolky
Tak ja som isla do prace po 8 mesiacoch, preco?lebo som chcela🙂a ano necitim za to ani stipku hanby, viny...sme spokojni, stastni vsetci traja🙂a raz mesacne si doprajeme brutalne romanticky vecer len my dvaja, ja a manzel....podla MK mam asi silne traumatizovane dieta a ja som krkavcia matka, realita?je samozrejme diametralne ina🙂
ja mam taku pracu, ktoru nebudem moct len tak opustit na xy rokov (lebo vsak nechcem len jedno) a navyse je to praca dost luxusna, ktora sa dobrovolne tazko opusta. zijem s tym, ze po polroku dieta holt pojde do jasli... ale... chcem to tak? momentalne nie. ziadna praca mi nebude prednejsia nez rodina a deti. momentalne makam na 100% a dieta odkladam o nejake 3-4 roky. prave preto aby som zarobila co sa da a nemusela potom obracat cent, a aby som si karieru vybudovala teraz a potom nezacinala na nule. samozrejme co bude za 3-7 rokov povedat dnes nemozem.
no ak by mi niekto povedal ze som sliepka, tak zakvokam a odidem.
Ja som bola 2,5 roka. Potom som zacala mat pocit, ze potrebuje kolektiv a skolku a ze mu to da viac ako byt doma s mamou, i ked sme stale niekam chodili

@lucretia7 Pri obidvoch mladsich dcerach som isla naspat do prace po 12ich mesiacoch, pracovnu dobu som mavala vacsinou od 8 do 16,00 h., ale po niektore dni od 16,00-24,00. Nikdy som to nelutovala, ten 12-mesacny "vypadok" z prace som dost pocitovala, musela som sa znova "aktualizovat"-naucit nove veci, neviem si to predstavit po troch rokoch. Deti nechodili do jasli, prestriedali sme sa pri nich s manzelom (on si upravil pracovnu dobu podla mojej), takze aj chod domacnosti bol pol na pol.
Viem si predstavit, ze ten tlak okolia je velky, ale ty sama musis vediet, ci sa na to citis, druhych si nevsimaj,